128 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
17.10.2019
Ορφέας | Main Feed

Εύφωνα και παράφωνα

Τάσος Π. Καραντής

Λαϊκό τραγούδι Αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση ότι, το λεγόμενο λαϊκοπόπ τραγούδι, που, άνθισε για μια σχεδόν 15ετία – τόσο στη δισκογραφία όσο και στις πίστες – βιώνει, στις μέρες μας, ένα “τέλος εποχής”. Πέφτουν, ένα – ένα, τα είδωλά του και, τόσο οι πωλήσεις των δίσκων τους, όσο και το αντίκρισμά τους στα νυχτερινά μαγαζιά, έχουν πάρει, ολοταχώς, την κατιούσα. Όταν δε, θα γίνει η σούμα της όλης βραχύβιας διαδρομής του, θα διαπιστωθεί πια, και στατιστικά, ότι στο χώρο αυτόν μπορεί να υπήρξαν ορισμένα “καλά λαρύγγια” και κάποια καλά τραγούδια, αλλά, οι εξαιρέσεις αυτές, μάλλον, επιβεβαιώνουν το κανόνα. Γιατί, δυστυχώς, στο λαϊκοπόπ τραγούδι έλειπε, αυτό που έπρεπε, εξαρχής, να υπάρχει σ’ ένα καλλιτεχνικό προϊόν: η τέχνη! Αντ’ αυτής πρωταγωνιστούσαν τα μουσικά κλισέ, οι μέτριες φωνές και τα στιχουργικά σλόγκαν. Και, κυρίως, ήταν ένα υβρίδιο, ούτε λαϊκό, ούτε ποπ.
Απ’ την άλλη βέβαια, όλα αυτά τα χρόνια, υπήρχε πάντα και το τραγούδι εκείνο, σε κάθε είδος του, που περιείχε μέσα του τέχνη και ψυχούλα και που, σιγά-σιγά, αρχίζει, και πάλι, “να σηκώνει κεφάλι”. Αφού, συνεχώς, πληθαίνουν οι φωνές – αλλά κι οι ενδείξεις – που μας λένε πως “κάπου αλλάζει το πράγμα”. Ταυτόχρονα όμως, μ’ αφορμή αυτήν την χαραμάδα ελπίδας, που αρχίζει και σκάει στο τραγουδιστικό μας τοπίο, ξεκινά ήδη και μια ανησυχία για το ποια θα είναι η ταυτότητα του νέου μας λαϊκού τραγουδιού. Κι όταν λέμε λαϊκό, εννοούμε το τραγούδι εκείνο που εκφράζει τις αγωνίες του σήμερα, έχει μεγάλη αποδοχή, αλλά κι επιρροή στον πολύ κόσμο.
Γιατί, σε πολλούς, επικρατεί μια σύγχυση για το τι και ποιος είναι ο λαϊκός ήχος σήμερα. Διότι, για άλλους το σημερινό λαϊκό τραγούδι είναι το τραγούδι εκείνο που φέρει μέσα του την παράδοση του ελληνικού αστικού τραγουδιού των δεκαετιών ’60 – ’80, το οποίο είχε ως πρωταγωνιστικό όργανο το μπουζούκι, ενώ, για άλλους, είναι το τραγούδι εκείνο που εμπεριέχει τον πιο λαοφιλή ήχο σήμερα, που, κατ’ αυτούς, είναι ο ηλεκτρικός.
Με αφορμή λοιπόν, τις παραπάνω ανησυχίες κι αγωνίες, που πλανιόνται στο τοπίο του ελληνικού τραγουδιού, ο «ΟΡΦΕΑΣ», κάνει μια προσπάθεια, να ανοίξει μια, ευρεία, συζήτηση κι έτσι, ξεκινά μια δημοσκόπηση μ’ αυτό ακριβώς το θέμα: «Ποιο είναι το λαϊκό τραγούδι σήμερα;».

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Σαλπάρω ήρεμος για τον άλλο κόσμο. Αυτόν που αφήνω πίσω μου σίγουρα δεν είναι πια η Ελλάδα μου. Αυτός είναι άλλος τόπος με ανθρώπους άλλης φυλής. Δε με αφορούν. Τί θέλω εγώ ανάμεσά τους; Να ‘στε όλοι καλά. Στον τάφο μου να γράψετε: «Αντιστάθηκε το 1941 - 1944 στη ναζιστική κατοχή, το 1967 - 1974 στη στρατιωτική δικτατορία και το 1989 - 1996 στην ηθική σήψη». Μετά, στην πλημμύρα του άνοου, δεν υπάρχει αντίσταση και το μετά από την πλημμύρα αυτή δεν υπάρχει πια.
Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης (1922 - 2011), νομικός

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

17/10/1948 Γεννήθηκε ο συγγραφέας και ποιητής Γιώργος Χρονάς
17/10/1995 Ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος υποβάλλει την παραίτησή του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Οργανισμού "Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα 1997"
18/10/1920 Γεννήθηκε στην Αθήνα η ηθοποιός και επί σειρά ετών υπουργός Πολιτισμού Μελίνα (Μαρία Αμαλία) Μερκούρη
18/10/1931 Πέθανε ο αμερικανός εφευρέτης του φωνογράφου Τόμας Έντισον
18/10/1979 Ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης τιμάται από τη Σουηδική Ακαδημία με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας

ΤΥΧΑΙΑ TAGS