161 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
11.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Εύφωνα και παράφωνα

Τάσος Π. Καραντής

Οι δηλώσεις του Μανώλη Μητσιά κι ο ρόλος του καλλιτέχνηΟι δηλώσεις του Μανώλη Μητσιά, για τον κουμπάρο του, πρωθυπουργό της χώρας, Αντώνη Σαμαρά, είναι γνωστές κι επαναλαμβανόμενες. Από την προεκλογική περίοδο δήλωνε ο Μητσιάς πως «Μόνο ο Σαμαράς μπορεί να μας βγάλει από το λούκι»… κι ας κυκλοφορούσε, παράλληλα, τον δίσκο «Πατρίδα δανεισμένη», για την κατάσταση της οποίας είχε υπογράψει(το «μνημόνιο») κι ο Σαμαράς…
Πρόσφατα επανήλθε : «Ο Σαμαράς είναι μέγας πατριώτης. Ακούω μερικούς ηλίθιους στην τηλεόραση που τον βρίζουν και μιλάνε εναντίον του και θυμώνω. Πρόκειται περί ηλιθίων. Είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος την εποχή αυτή να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Ξέρω πόσο αγαπάει την Ελλάδα. Μέρα-νύχτα το μυαλό του είναι στο πώς θα βγούμε από το τούνελ».
Αφορμή για το σχόλιό μου – γιατί ο καθένας είναι ελεύθερος να δηλώνει ότι θέλει, αλλά και να κρίνεται κιόλας – μου έδωσε ένα σχόλιο του στιχουργού Γεράσιμου Ευαγγελάτου, για τις δηλώσεις Μητσιά : «Διαβάζω ότι ο Μανώλης Μητσιάς αποκάλεσε το Σαμαρά Πατριώτη. Κι αναρωτιέμαι: τόσος Γκάτσος πέρασε και δεν ακούμπησε;».
Όσο ακούμπησε – υπό αυτό το πρίσμα - τον «μύθο - Μπιθικώτση», το πέρασμά του από την Μακρόνησο, καθώς κι η ερμηνεία του σε κορυφαία έργα, όπως τα : «Άξιον Εστί», «Ρωμιοσύνη», «Επιτάφιος», «Επιφάνια» κ.ά. Κι όμως! Ο ίδιος αυτός ερμηνευτής, ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση (μαζί με την Μοσχολιού), επί επταετίας, τον «Ύμνο της 21ης Απριλίου 1967»(σε μουσική Γιώργου Κατσαρού και σε στίχους του Γιώργου Οικονομίδη). Όπου, ο Γιώργος Οικονομίδης είναι ο στιχουργός του πασίγνωστου τραγουδιού «Κορόιδο Μουσολίνι», που το ξέρουμε όλοι και το ακούμε, κάθε χρόνο, στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου… Σας μπέρδεψα;! Μα κι αυτός, ακόμα, ο – όντως ως μουσουργός - «μέγας – Μίκης Θεοδωράκης», που πολέμησε στα «Δεκεμβριανά», δεν είχε, μεταπολιτευτικά, τέτοιες πολιτικές αμφιταλαντεύσεις, που τον έφτασαν να γίνει ακόμα κι υπουργός του Μητσοτάκη στις αρχές των ’90ς;
Τα πράγματα, είναι πιο απλά, αν διαχωρίσουμε τον καλλιτέχνη, από τον άνθρωπο και τον πολίτη. Στην μεταπολιτευτική Ελλάδα – όπου κυριάρχησε η Αριστερή ιδεολογική κουλτούρα - δημιουργήθηκε μια ιδεολογία, ως προς το τραγούδι μας και τις τέχνες γενικότερα, που ήθελε τον καλλιτέχνη «αριστερό πρότυπο». Δεν ισχύει αυτό! Οι καλλιτέχνες είναι άνθρωποι και πολίτες με τα πάθη τους, τα λάθη τους, τις παλινδρομήσεις και τις αμφιταλαντεύσεις τους, όπως όλοι μας. Σαφώς κι υπάρχουν καλλιτέχνες επαναστάτες κι ακτιβιστές(στρατευμένοι), αλλά είναι η εξαίρεση κι όχι ο κανόνας. Δεν είναι ο ρόλος του καλλιτέχνη η πολιτική και κοινωνική ευαισθησία. Είναι διαστρέβλωση αυτό. Το έχει θέσει πολύ εύστοχα ο Γιάννης Ζουγανέλης : «Ο καλλιτέχνης δεν είναι ο πιο ευαίσθητος άνθρωπος. Η αποστολή του είναι να εκφράζει τη ζωή με αισθητικό τρόπο».
Είναι, λοιπόν, κορυφαίοι τραγουδιστές κι ερμηνευτές (και δεν εννοώ μόνο από καλλιφωνία κι έκταση φωνής), για παράδειγμα, ο Μπιθικώτσης, ο Μητσιάς, ο Νταλάρας, η Μοσχολιού, η Μποφίλιου; Είναι! Έχουν σπουδαίο ρεπερτόριο, έχουν λαϊκό έρεισμα, έχουν χροιά που σε αγγίζει, έχουν εκφραστικότητα, έχουν και φωνή. Ας αρκεστούμε σ’ αυτά! Μακάρι να ήταν κι … «άγιοι» … αλλά δεν είναι!
Φυσικά, να κρίνονται οι δηλώσεις τους, αφού είναι δημόσια πρόσωπα(όπου εμείς τους κάναμε, η λαϊκή αποδοχή δηλαδή), αλλά αυτό που θα μείνει απ’ αυτούς στην Ιστορία, θα είναι το έργο τους(αν είναι δημιουργοί) ή το έργο που ερμήνευσαν(αν είναι ερμηνευτές). Οι δηλώσεις τους θα αφορούν, πάντα, τις υποσημειώσεις.

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Όποιος δεν έχει τίποτα μονάχα αυτός ξέρει το τίποτα.
Κατερίνα Γώγου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

11/11/1990 Έφυγε από τη ζωή ο ποιητής της Ρωμιοσύνης Γιάννης Ρίτσος
12/11/1979 Έφυγε από τη ζωή ο στιχουργός Πυθαγόρας (Παπασταματίου)

ΤΥΧΑΙΑ TAGS