133 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
18.09.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Τάσος Π. Καραντής

Συμμετέχει ο Λάκης Λαζόπουλος

Εύφωνα και παράφωνα

Τάσος Π. Καραντής

Συμμετέχει ο Λάκης ΛαζόπουλοςΕίναι πασιφανές και πανθομολογούμενο, ότι ο Λάκης Λαζόπουλος, αυτή την περίοδο, βιώνει τη “χρυσή εποχή” του. Τα πολύ υψηλά ποσοστά τηλεθέασης της εκπομπής του κι οι πάμπολλες εμφανίσεις του το καταδεικνύουν έντονα : ο Λάκης Λαζόπουλος είναι “πανταχού παρών”! Να διευκρινίσω εξαρχής, ότι σέβομαι κι εκτιμώ την αξία του καλού αυτού ηθοποιού, αλλά με ενοχλεί το “πολύ” του κι, ειδικότερα, όταν αυτή η υπερβολική παρουσία του δεν συμβαίνει στο πλαίσια της τέχνης του.

‘Όπως, τώρα τελευταία, που πληθαίνουν συνεχώς οι συμμετοχές του στη δισκογραφία αλλά και σε συναυλίες, όπου αναλαμβάνει και το ρόλο του τραγουδιστή. Κι ο Λαζόπουλος, όπως και να το κάνουμε, δεν είναι Χορν, δεν είναι καλλίφωνος.
Το γιατί βέβαια τον καλούν να συμμετάσχει είναι προφανές: η μεγάλη δημοφιλία του κι η, ποθούμενη, εμπορική επιτυχία του εκάστοτε προϊόντος, το οποίο στηρίζει με την παρουσία του. Δεν αποκλείεται βέβαια κι η καλλιτεχνική πλευρά σε κάποια συμμετοχή του, αλλά, η πιθανότητα αυτή αποτελεί την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.

Οι συμμετοχές, φυσικά, δεν είναι κάτι το καινούριο, ούτε και κάτι το μεμπτό, η, συχνά άνευ ουσίας, υπερβολή τους είναι αυτή που ενοχλεί. Ένας άλλος καλλιτέχνης, που την εποχή της πολλής μεγάλης δημοφιλίας του είχε και μεγάλο αριθμό συμμετοχών, ήταν ο Γιώργος Νταλάρας. Εδώ όμως σταματάνε οι ομοιότητες με τις συμμετοχές του Λαζόπουλου κι αρχίζουν οι ουσιαστικές διαφορές. Οι συμμετοχές του Νταλάρα συνέβησαν(και συμβαίνουν) στα πλαίσια της τέχνης του. Τραγουδιστής είναι ο άνθρωπος και συμμετέχει σε δίσκους άλλων, τραγουδώντας. Δεν πήγε ποτέ να κάνει τον γκεστ σε σήριαλ ή σε κινηματογραφικές ταινίες, για να το παίξει ηθοποιός. Κι αν στις συμμετοχές του υπήρχε, οπωσδήποτε, κι η εμπορική διάσταση του ονόματός του, υπήρχε όμως, σαφώς, κι η καλλιτεχνική διάσταση, γιατί από τις συμμετοχές του αυτές έμεινε μια σειρά από αγαπημένα, από όλους μας, τραγούδια. Ενδεικτικά αναφέρω : «Οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα η αγάπη μένει», «Ταξίδι στα Κύθηρα», «Η σκόνη», «Διδυμότειχο blues», «Καράβια βγήκαν στη στεριά» κ.ά.

Βέβαια ο Νταλάρας “πλήρωσε” διττά αυτές τις πολλές συμμετοχές του και, γενικότερα, τη μεγάλη δημοφιλία του. Φθονήθηκε από ανθρώπους του χώρου του και σατιρίστηκε πολύ. Κι αν ο φθόνος του σιναφιού του ήταν κάτι το αναμενόμενο - αλλά καταδικαστέο βέβαια - στα πλαίσια των ανθρώπινων παθών κι αδυναμιών, η σάτιρα που του έγινε, είχε τις σωστές δόσεις της, αλλά είχε και πολλή, κακόγουστη, υπερβολή. Δεν καταδικάζω, εννοείται, την σάτιρα, είναι χρήσιμη, για όλους μας, αλλά να μην ξεχνάμε ότι κι σατιρικοί καλλιτέχνες πρέπει να κρίνονται, αλλά και να σατιρίζονται.

Τις συμμετοχές λοιπόν του Λαζόπουλου τις διακρίνει, από τη μια η, άσχετη με την τέχνη του, ποσοτική υπερβολή κι, απ’ την άλλη, η υπερβολική σιωπή ορισμένων σατιρικών καλλιτεχνών, σχετικά μ’ αυτές. Φαίνεται πως η ισχύς του είναι μεγάλη κι, έτσι, εφαρμόζουν την, συμφέρουσα, τεχνική, του “δυο μέτρα και δυο σταθμά”.

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Εν αρχή ην ο ήχος κι όχι ο λόγος.
Σταύρος Ξαρχάκος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

18/9/1970 Πέθανε στο Λονδίνο ο αμερικανός κιθαρίστας Τζίμυ Χέντριξ (Τζέιμς Μάρσαλ Χέντριξ), πιθανότατα από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών.
19/9/1949 Έφυγε από τη ζωή ο συνθέτης κλασικής μουσικής Νίκος Σκαλκώτας
19/9/1969 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Αλκίνοος Ιωαννίδης

ΤΥΧΑΙΑ TAGS