144 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
18.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Εύφωνα και παράφωνα

Τάσος Π. Καραντής

Το σχόλιο αυτό, το είχα γράψει, και σκόπευα να το δημοσιεύσω, πριν από τη συναυλία του Μαχαιρίτσα στο Καλλιμάρμαρο.
Φίλος μου, που το διάβασε, μου είπε : «περίμενε, στο δελτίο Τύπου, στην αναγραφή των ονομάτων των καλλιτεχνών που θα συμμετέχουν, γράφουν στο τέλος … και όχι μόνο … μπορεί να είναι …».
Τον άκουσα, και περίμενα, αλλά, δεν άλλαξε τίποτα. Στην «ιστορική», όπως χαρακτηρίστηκε, συναυλία, του Μαχαιρίτσα στο Καλλιμάρμαρο, απουσίαζε ο Νταλάρας, ο άνθρωπος που του έσωσε την καριέρα κι έφτασε ο Μαχαιρίτσας εδώ που είναι σήμερα.
Αλλά τα εξηγώ, παρακάτω, πολύ προσεχτικά, λέξη – λέξη, το θέμα μου δεν είναι αυτό, όσο, γενικότερα, το ελάχιστο ηθικό πρέπει, που τόσο λείπει στις μέρες μας …
Ο ίδιος δήλωσε, όπως διάβασα στην «REAL NEWS – REAL LIFE»(8/7/2012) :
«Δεν με ενδιαφέρει καθόλου αυτός ο καλλιτεχνικός ανταγωνισμός. Ας πορευτούμε όλοι μαζί. Ας ξαναγίνουμε παρέες, ας βγούμε έξω, ας συγχρωτιστούν λίγο τα χνότα μας. Η εποχή έχει ανάγκη το “μαζί”».
Η εποχή έχει ανάγκη το μαζί, αυτό λέω κι εγώ. Στην πράξη όμως, όχι στα λόγια …Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας είναι από τους σημαντικότερους ροκ τραγουδοποιούς των τελευταίων, σχεδόν, τριών δεκαετιών, και βέβαια, η ψυχή, ενός πολύ σημαντικού συγκροτήματος, των αρχών των ‘80ς(«Τερμίτες»).
Όλα αυτά, φυσικά, είναι γνωστά, κι αδιαμφισβήτητα, όπως και τα πολλά τραγούδια του, κι οι ερμηνείες του, που πλουτίζουν, το ρεπερτόριό του, και τη δισκογραφία μας.
Φέτος το καλοκαίρι, παρουσιάζει, το μεγαλύτερο event της καριέρας του, που συμβολίζει, νομίζω, και την κορύφωσή της. Ο «ΟΡΦΕΑΣ», με χαρά και τιμή το στηρίζει, ως χορηγός επικοινωνίας.
Το δελτίο Τύπου τα αναφέρει όλα αναλυτικά :  
«Η Chronos Art Productions Παρουσιάζει . . . το μουσικό γεγονός του καλοκαιριού
ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ  ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ  
 « ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΖΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ »
την  ΔΕΥΤΕΡΑ  9  ΙΟΥΛΙΟΥ   ΣΤΟ  ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ  και ώρα  9.30
και τραγουδούν μαζί του . . .
SALVATORE ADAMO, ANGELO BRANDUARDI, TONINO CAROTONE, CHRISTOPHE, BERNARD LAVILLIERS, NOMADI, PILUKA ARANGUREN, QUATUOR STEVENS, JOSEP TERO, ΝΙΚΟΣ ΑΛΙΑΓΑΣ, ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ, ΧΑΡΗΣ ΚΑΤΣΙΜΙΧΑΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ, ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΣΑΚΝΗΣ,  ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ . . .  και όχι μόνο. . .
«Οι Άγγελοι Ζουν Ακόμη στην Μεσόγειο».  Μια μεγάλη επιθυμία, ένα παλιό όνειρο που έπρεπε να γίνει πραγματικότητα.  Έτσι ξεκίνησε το γοητευτικό ταξίδι του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα  για να καταλήξει στο διπλό cd με τίτλο «Οι Άγγελοι Ζουν Ακόμη στην Μεσόγειο» που κυκλοφορεί από την ΕΜΙ και σε μια μεγάλη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο την Δευτέρα 9 Ιουλίου με την παρουσία των περισσότερων συντελεστών και όχι μόνο.

Η τέχνη έχει στόχο να συγκινεί, να ευαισθητοποιεί και να ενεργοποιεί τους πολλούς.
ΓΙΝΕΤΑΙ όμως από τους λίγους, αυτούς που έχουν όραμα, που παλεύουν γι’ αυτό, που έχουν το ταλέντο…  και έτσι τα πιο φευγάτα όνειρα γίνονται πραγματικότητα.

Είναι η πρώτη φορά που ένας Έλληνας καλλιτέχνης θα συνεργαστεί για μια και μοναδική συναυλία με τόσους εξαιρετικούς ξένους και έλληνες τραγουδιστές μαζί. Είναι η πρώτη φορά που καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ισπανία, θα βρεθούνε μαζί στην ίδια σκηνή με αφορμή την συμμετοχή τους στο δίσκο ενός έλληνα καλλιτέχνη. Πρόκειται αναμφίβολα για το  σημαντικότερο καλλιτεχνικό γεγονός της χρονιάς, στο ιστορικό Καλλιμάρμαρο.
Το Καλλιμάρμαρο θα μεταμορφωθεί και θα φωτιστεί  ειδικά για να υποδεχτεί την σπουδαία αυτή συναυλία και τον κόσμο της. Η ηχητική και φωτιστική κάλυψη, τα ειδικά εφέ και τα Video walls που θα στηθούν σε διάφορα σημεία του Καλλιμάρμαρου θα είναι πρωτοποριακά για τα ελληνικά δεδομένα.  Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό τα  γεγονός θα συγκεντρώσει τα βλέμματα όλης της Ελλάδας και όχι μόνο, δεδομένου ότι πολλοί ξένοι καλλιτέχνες έρχονται για πρώτη φόρα στην Ελλάδα για να παρουσιάσουν ένα μοναδικό θέαμα σε συνεργασία με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τους εξαίσιους Έλληνες καλλιτέχνες.».


Όλα πολύ καλά, κι όμορφα, αλλά κάτι (μου) λείπει από τις συμμετοχές, κι από την όλη ιστορία (το βιογραφικό) : ο Γιώργος Νταλάρας!
Γιατί, θα μου πείτε; Ας απαντήσει, ο ίδιος ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, σε συνέντευξή του, που μου είχε δώσει, το 2008, (βλ. περ. «ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ», τεύχος 28, Ιανουάριος – Μάρτιος 2008, σελ. 22-25) :

«Για μια στιγμή είχα σκεφτεί να τα παρατήσω και τελείως. Γιατί όταν έκανα τον πρώτο προσωπικό μου δίσκο, το “Ο Μαγαπάς κι η Σαγαπώ”(1989), παρότι κάνα δυο τραγούδια ήταν πολύ καλά κι ακούστηκε κιόλας, δεν έκανε τίποτα ιδιαίτερες πωλήσεις. Είχα απογοητευτεί, είχα ανάγκες και σκεφτόμουνα να πάω να εγκατασταθώ στο Βόλο και να ανοίξω ένα ωδείο …
… Μου προέκυψε το «Διδυμότειχο blues»(1991) … Όταν ολοκληρώθηκε … και το τραγούδησα μαζί με τον Νταλάρα, είδα τις αντιδράσεις όλων στην εταιρία, που έλεγαν ότι με το τραγούδι αυτό θα γίνει της κακομοίρας! … Κι  … ήταν καταιγιστική η επιτυχία του …
… Του Νταλάρα του ’χω αδυναμία κι υποχρέωση.».

 


Σε συνέντευξή του στον «ΟΡΦΕΑ»(17/11/2010, στον Μιχάλη Τσαντίλα), έχει πει για το «Διδυμότειχο Blues» :
«- Ένα κομβικό σημείο στην καριέρα σας υπήρξε η επιτυχία του Διδυμότειχο Blues.
- Λ.Μ.: Δεν ήταν κομβική, ήταν αρχή. Υπήρχαν πέντε-έξι συγκυριακά πράγματα.».
Φυσικά, να μην ξεχνάμε, ότι, η, καλλιτεχνική, βοήθεια του Νταλάρα προς τον Μαχαιρίτσα, ξεκινά, από το 1984(«Η αμαρτωλή Μαρία»), με την περίφημη «Σκόνη», όπου εκτίναξε τη δημοφιλία των «Τερμιτών» σ’ ένα μεγάλο ακροατήριο, πέρα από το στενά ροκ.
Τέλος, η συνολική άποψη του Μαχαιρίτσα για τον Νταλάρα(σε συνέντευξή του, που μου έδωσε για τον «ΟΡΦΕΑ»/ 15-11-2007) :
«Ο Νταλάρας ό,τι έχει κερδίσει, το ’χει κερδίσει μόνος του! Δεν του το ’χει χαρίσει κανείς. Γι ’αυτό κι έχει πάρει αυτό ακριβώς που του πρέπει. Αν πιάσεις τον οποιονδήποτε και του πεις πες μου έναν τραγουδιστή, οι 7 στους 10 θα σου πουν Νταλάρας. Είμαι 100% σίγουρος, γιατί το ’χω δοκιμάσει ο ίδιος. Τώρα, αν βγαίνουν κάποιοι, μερικές φορές, και τον κριτικάρουν, αυτό γίνεται επειδή είναι έντονη προσωπικότητα και πολυπράγμων. Αν, δηλαδή, απ’ τους 10 δίσκους που βγάζει το χρόνο, ήταν κι οι 10 τέλειοι, θα έπρεπε να τον αγορεύσουμε διδάκτορα του Πανεπιστημίου και να μαθαίνουμε μουσική όλοι απ’ αυτόν! Αν και στις 10 συνεντεύξεις που δίνει και στις 10 έλεγε τα πιο σωστά πράγματα, τότε θα έπρεπε να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας! Πάντως, ο Νταλάρας, σαν τραγουδιστής είναι ο κορυφαίος!».
Διαβάζοντας, όμως, τις (ελληνικές) συμμετοχές στο σπουδαιότερο event της καριέρας του, βλέπω να απουσιάζει, ο άνθρωπος, που – κατά τα λεγόμενα του ίδιου του Μαχαιρίτσα – είναι αυτός που του έσωσε την καριέρα(!), κι ο κορυφαίος τραγουδιστής μας!
Ήθελα, λοιπόν, επειδή τον εκτιμώ, τον σέβομαι και τον αγαπώ τον Μαχαιρίτσα, να τον ρωτήσω, δημόσια(όπως οφείλω ως δημοσιογράφος) : Γιατί απουσιάζει ο Νταλάρας;
Πολλές θα μπορούσαν να ήταν οι πιθανές απαντήσεις : έτσι ήθελε και δεν τον κάλεσε, δεν ήθελε ο Νταλάρας, δεν μπορούσε ο Νταλάρας την συγκεκριμένη ημερομηνία και περίοδο, και, διάφορα άλλα, ανθρώπινα και συγκυριακά, που ίσως, να έπρεπε να τα γνωρίζουμε, ίσως κι όχι. Ρητορικό, εξάλλου, για όσους, καλοπροαίρετους, το κατάλαβαν, είναι το ερώτημά μου.
Πολλές, επίσης, θα μπορούσαν να ήταν κι οι (πιθανόν και καχύποπτες) δικές μου εικασίες (όχι, όμως, εντελώς αβάσιμες, αφού, σε άλλες, αντίστοιχες, μικρότερου βεληνεκούς, κι άλλων χρονικών συγκυριών, συναυλίες του – βλ. στον Λυκαβηττό πριν λίγα χρόνια – τον καλούσε) : από το ότι ο ίδιος ο Νταλάρας είναι τρομοκρατημένος, απ’ όσα, βάρβαρα, συνέβησαν εναντίον του, στην βάρβαρη σημερινή Ελλάδα, τον περασμένο χειμώνα, ή ο ίδιος ο Μαχαιρίτσας, φοβήθηκε την αναγραφή του ονόματος του Νταλάρα στην αφίσα και πολύ περισσότερο την συμμετοχή του στη συναυλία του. Όμως  ούτε με υποθέσεις κι εικασίες γίνεται η δημοσιογραφία. Φυσικά, βέβαια, κι αλλού ήθελα να καταλήξω : στο ελάχιστο πρέπει!
Από το δελτίο Τύπου, έως τις συνεντεύξεις του για την μεγάλη αυτή καλλιτεχνική γιορτή του, λείπει, κάθε, γραπτή, αναφορά στο όνομα Νταλάρας και στον κομβικό ρόλο που έπαιξε, για να υπάρχει (με όλο το μεγάλο καλλιτεχνικό ταλέντο και προσφορά του) στο τραγουδιστικό μας τοπίο, σήμερα, ο Μαχαιρίτσας, ρόλο, που δεν έπαιξε, σαφώς, για παράδειγμα, ο Αλιάγας ή η νεαρή, αλλά δημοφιλής σήμερα, Ζουγανέλη. Αυτό είναι και το, ουσιαστικό μου, ηθικό ερώτημα προς τον Λαυρέντη.

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

Σχόλια  

 
0 #3 Μαρια Νικολάου 21-07-2012 15:15
Εσείς οι δημοσιογράφοι πάντα να ανακαλύπτετε θέματα εκεί που δεν υπάρχουν.Κάτι συμβαίνει και δεν κάλεσε τον Νταλάρα...

Η συναυλία του Μαχαιρίτσα στο Καλλιμάρμαρο δεν ήταν επετειακή.Τέτοια έκανε το 2008 στο Λυκαβηττό και εκεί ήταν ο Νταλάρας.
Αυτη η συναυλία ήταν σχετική με το δίσκο που κυκλοφόρησε "Οι άγγελοι ζουν ακόμη στη Μεσόγειο". Οσοι λοιπόν συμμετείχαν στη συναυλία ήταν κατα κύριο λόγο αυτοι που συμμετέχουν και στο δίσκο.Με τη λογική σας κυριε Καραντή θα έπρεπε να αναρωτιόμαστε και αν συμβαινει και κάτι με τον Πάνο Κατσιμίχα και καλεσε μονο τον Χάρη. Τίποτα απολύτως.Ο Χαρης συμμετειχε στο δίσκο τον Χάρη κάλεσε στη συναυλία.Ετσι απλά.
Τωρα αν ειχαμε και κάποιες συμμετοχες εκτός δίσκου, ήταν και αυτες ενταγμένες στο πνεύμα των τραγουδιών.
πχ ο Τσακνής και ο Πλιάτσικας δεν συμμετεχουν στο δίσκο αλλα τους καλεσε γιατι ειχαν πει παλια μαζι το "Συννεφιασμένε μου ουρανέ" που είναι διασκευή ιταλικού τραγουδιού και ηταν μια καλη ευκαιρια να ακουστει ξανα.
Ο Σαββοπουλος εχει διασκευασει Lucio Dalla του εχει και μεγαλη λατρεια, και μιας και πέθανε πρόσφατα ο Lucio Dalla (ο οποιος αλλιως θα συμμετειχε και αυτος, είχε φιξαριστει η συμμετοχή του οπως ειπε ο Μαχαιριτσας στη συνεντευξη του στον Κώστα Αρβανίτη στη ΝΕΤ) υπηρξε η σκεψη να ερθει ο Σαββοπουλος να πουνε μαζι καποια τραγουδια του.

Οσο αφορα τις εκτακτες εμφανισεις (Μαχαιριτσας-Μαργαριτης) με τον εναν κανει μαζι περιοδεια φετος-και αρα ηταν πολυ ευκολη η παρουσια του, με τον αλλον εκανα προσφατα σχετικα την επιτυχια "Παιθένω για σενα" κ μπορει να πηγε και από μονος του.
Παράθεση
 
 
+2 #2 Τάσος Π. Καραντής 11-07-2012 19:41
Θύμιο, ανέφερα κι εγώ αρκετές παραπλήσειες σκέψεις της μη συμμετοχής. Αλλά, τόνισα, πως δεν είναι αυτό το κυρίαρχο θέμα του σχολίου μου, αλλά το ηθικό μέρος. Το ότι δηλαδή στο μεγαλύτερο καλλιτεχνικό γεγονός, στο αποκορύφωμα της καριέρας του, δεν έκανε - στις δεκάδες συνεντεύξεις που έδωσε - καμιά αναφορά στο όνομα, που, σύμφωνα, με τα λεγομένα του ίδιου, του έσωσε την καριέρα κι έφτασε ως τα σήμερα, αλλιώς θα είχε ανοίξει ωδείο στο ... Βόλο από το 1989 ... Ο Μαχαιρίτσας τα έχει πει αυτά, τα παραθέτω.Τώρα, όσον αφορά τις συνεργασίες του Νταλάρα, και του κάθε καλλιτέχνη, πάντα, ενυπάρχει - όπως και στα πάντα στη ζωή και στις ανθρώπινες σχέσεις - το "δούναι και το λαβείν".
Παράθεση
 
 
-1 #1 Θύμιος 11-07-2012 15:07
Δεν πιστεύω πως δεν έγινε έστω και η παραμικρή νύξη από τον Λαυρέντη προς το Νταλάρα για τη συμμετοχή του σε αυτή τη συναυλία...... απλά το όνομα Νταλάρας μυρίζει ''μπαρούτι'' τον τελευταίο καιρό και θα ήταν μεγάλο το ρίσκο αν τραγουδούσε εκεί...... φανταστείτε την αμηχανία του Μαχαιρίτσα, αν οι θεατές άρχιζαν να γιουχάρουν το Νταλάρα.... σε ποιον να φτιάξει την καρδιά και σε ποιον να τη χαλάσει!
Τώρα όσο αναφορά την καλλιτεχνική στήριξη του Νταλάρα σε πρωτοεμφανιζόμενα συγκροτήματα (όπως ήταν τότε οι ''τερμίτες'')δεν το έκανε με το ''αζημίωτο''! Με αυτές του τις συμμετοχές ο καλλιτέχνης αυτός, είχε εφεύρει ένα πάρα πολύ επιτυχημένο τρύκ, για να είναι συνεχώς στη μουσική επικαιρότητα και να κερδίζει και κοίνο από τις νεότερες (κατα καιρούς) γενιές.
Ενδεικτικά αναφέρω τους : Τσακνή, Υπόγεια ρεύματα Πυξ λαξ και συνήθεις ύποπτους.... δηλαδή για δέκα και βάλε χρόνια φιγουράρουμε στην επικαιρότητα, χωρίς να έχουμε κάνει κάποια τεράστια επιτυχία με τις προσωπικές δουλειές που κυκλοφορούσαν παράλληλα.
Θύμιος Λυμπέρης.
Παράθεση
 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Άγγιξα, αγάπησα, έσκαψα, σύναξα θλίψη, γέμισα βοή.
Γιώργος Θέμελης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

18/11/1985 Πέθανε ο συνθέτης και τραγουδιστής του ρεμπέτικου Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας
19/11/1944 Γεννήθηκε στη Λευκάδα η μέτζο-σοπράνο Αγνή Μπάλτσα
19/11/1959 Γεννήθηκε ο συνθέτης Νίκος Ζούδιαρης

ΤΥΧΑΙΑ TAGS