100 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
13.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Εύφωνα και παράφωνα

Τάσος Π. Καραντής

Συνηθίζεται οι καλλιτεχνικές πράξεις αλληλεγγύης(φιλανθρωπικές, διαφόρων ειδών οικονομικής στήριξης και βοήθειας κλπ.), να είναι συνδεδεμένες, στο ελληνικό τραγουδιστικό τοπίο, μόνο με τη μορφή συναυλιών, και, μόνο - πλην εξαιρέσεων – με τους, λεγόμενους, εντέχνους.
Αφήνω δε, την δογματική(ακραία αριστερή), άποψη, ότι δεν ωφελούν σε τίποτα, τέτοιες φιλανθρωπικές κινήσεις, αλλά, πρέπει να αλλάξει το σύστημα! Συμφωνώ θεωρητικά, αλλά, αφενός, υπάρχει ένα θέμα(ως προς ποια κατεύθυνση να αλλάξει), κι, αφετέρου, μέχρι τότε, για να το πω λαϊκά, ποιος ζει και ποιος πεθαίνει … Ε, ας βοηθάμε – έστω και φιλανθρωπικά(!) – να πεθαίνουν λιγότεροι!
Ο κυρίαρχος λοιπόν μύθος – για να επανέλθω – πως τα καλλιτεχνικά events αλληλεγγύης, αφορούν μόνο συγκεκριμένη μερίδα, ύφους και είδους καλλιτεχνών, είναι, κυριολεκτικά, μύθος! Ποιος ορίζει και κρίνει τις ευαισθησίες του συνανθρώπου του ή του άλλου καλλιτέχνη, με κριτήριο το είδος του τραγουδιού που υπηρετεί ή τους χώρους στους οποίους εμφανίζεται;! Δεν μιλώ καν για την οικονομική επιφάνεια των καλλιτεχνών των «δυο πλευρών», γιατί, αφενός, θα «ανοίξω ιστορίες», κι, αφετέρου, δεν έχει καμιά σχέση, με την όποια καλλιτεχνική ποιότητα και την όποια ανθρώπινη ευαισθησία.
Να προλάβω, μάλιστα, και τη θέση του «δικηγόρου του διαβόλου» : ότι, το κάνουν, δήθεν, για να ευαισθητοποιήσουν, κι έτσι, να μαζέψουν κόσμο και να γεμίσουν τα μαγαζιά τους! Αυτό όμως θα μπορούσε να ισχύει για όλους όσους αμείβονται! Κανείς δεν είναι μέσα στο μυαλό και στην καρδιά του άλλου! Στο κάτω – κάτω της γραφής, η λαική παροιμία λέει «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»! Ας γίνονται κινήσεις αλληλεγγύης, κι ας έχουμε τους γραφικούς γκρινιάρηδες να το παίζουν ντετέκτιβ αναζήτησης … κινήτρων!  
Στα πλαίσια, λοιπόν, της συνέντευξης του Νίκου Βέρτη στον «ΟΡΦΕΑ»(στη συντάκτριά μας Γιώτα Παπαβασιλείου), ο δημοφιλής τραγουδιστής αναφέρθηκε(όπως θα διαβάσετε παρακάτω) στην στήριξη που προσφέρει στην «Κιβωτό του Κόσμου». Ας εστιάζουμε και σε αυτές τις πράξεις, κι ας τις προβάλουμε – ώστε να παρακινηθούν κι άλλοι – κι ας μην την κάνουμε, κοινώς, γαργάρα, ή να μιλάμε μόνο για τα των «ημετέρων» … Η ανθρωπιά κι η προσφορά βρίσκεται παντού, ας μην την εγκλωβίσουμε, κι αυτήν, σε «δογματικά πολιτικά, ποιοτικά και προοδευτικά κουτάκια» …


Ο Νίκος Βέρτης μιλάει για την «Κιβωτό του Κόσμου»


Κυριακή σήμερα και είναι μια ιδιαίτερη μέρα για σας εδώ στην Fantasia. Θες να μας μιλήσεις για την φιλανθρωπική κίνηση που κάνετε κάθε Κυριακή ;

Νίκος Βέρτης : «Αυτό ήταν μια απόφαση των συνεργατών. Όλοι μαζί πήραμε την απόφαση, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, να προσφέρουμε κι εμείς με τον τρόπο μας ότι μπορούμε για να κάνουμε λίγο καλύτερη την ζωή κάποιων παιδιών που το έχουν ανάγκη. Έτσι κάθε Κυριακή μέρος των εσόδων διατίθενται στην «Κιβωτό του Κόσμου». Πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που δραστηριοποιείται πάνω στη μέριμνα παιδιών που ζουν σε συνθήκες παραμέλησης και εγκατάλειψης, χωρίς ιατρική φροντίδα, χωρίς μέλλον, τα περισσότερα από μονογονεϊκές οικογένειες, και πολλά χωρίς γονείς.».

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική κίνηση. Ποια η ανταπόκριση του κόσμου σε αυτή την πρωτοβουλία;

Ν. Β. : «Είναι μια κίνηση αλληλεγγύης θα το έλεγα. Καθώς, τέτοιες εποχές, κάλο είναι ο καθένας μας να κάνει το ελάχιστο που μπορεί για εκείνους που έχουν πραγματικά ανάγκη. Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει αυτή την κίνηση. Μπορώ να πω πως όσοι το γνωρίζουν και έχουν την δυνατότητα να ξοδέψουν κάποια χρήματα για την νυχτερινή τους διασκέδαση προτιμούν να έρθουν Κυριακή. Κι αυτό γιατί μέρος των χρημάτων τους  πηγαίνει σε έναν καλό σκοπό και η έξοδος αποκτά άλλη αξία.».

Θα υπάρξει και συνέχεια με άλλα ιδρύματα;

Ν. Β. : «Εννοείται. Δεν μπορώ να σου πω ακόμη ποια, γιατί βρισκόμαστε σε συζητήσεις. Κάνουμε επαφές με διάφορα ιδρύματα, κυρίως για παιδιά, ώστε να μπορέσουμε να συνεισφέρουμε και σε άλλα ιδρύματα πέρα από την Κιβωτό που το έχουν πραγματικά ανάγκη.».

 KIVOTOS TOU KOSMOU - Καλώς ορίσατε!
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Ο καλλιτέχνης δεν είναι ο πιο ευαίσθητος άνθρωπος. Η αποστολή του είναι να εκφράζει τη ζωή με αισθητικό τρόπο.
Γιάννης Ζουγανέλης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

14/11/1949 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Βαγγέλης Γερμανός
14/11/1952 Γεννήθηκε στην Αθήνα η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη
14/11/1989 Ο Μάνος Χατζιδάκις ίδρυσε την Ορχήστρα των Χρωμάτων

ΤΥΧΑΙΑ TAGS