116 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
18.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Εύφωνα και παράφωνα

Τάσος Π. Καραντής

Το’ χουμε κουσούρι εμείς οι Έλληνες, να κοιτάμε περισσότερο τα στραβά, από τα καλά στον άλλον, γιατί ουδείς αναμάρτητος κι άγιος. Αλλά ούτε και διάβολος!
«Εύφωνα και παράφωνα», λοιπόν, λέγεται η στήλη των σχολίων μας, ας εστιάσουμε και σε ένα εύφωνο!
Θα είμαι ειλικρινής, το δημοτικό, δεν αποτελεί βιωματικό τραγούδι για μένα, και το ακούω λίγο κι αποστασιοποιημένα, περισσότερο ακαδημαϊκά και μουσικολογικά.
Δεν θα μπορούσε, για έναν άνθρωπο, καταρχάς, και, κατόπιν, δημοσιογράφο, που το μουσικό βίωμά του είναι το αστικό λαϊκό τραγούδι, να μην εκτιμάει και να μην σέβεται το δημοτικό τραγούδι, που είναι, δηλαδή, το λαϊκό τραγούδι της ελληνικής περιφέρειας.
Ο Χρόνης Αηδονίδης είναι από τους γνωστότερους δημοτικούς τραγουδιστές, σε όλους μας. Ακόμα κι αυτοί που έχουν τελείως επιδερμική σχέση, γενικότερα, με το ελληνικό τραγούδι, νομίζω, θα έχουν ακούσει το όνομά του.
Με πνευματική και φωνητική διαύγεια στα 84 του χρόνια(!), έδωσε μια εξαιρετική συνέντευξη, στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της περασμένης Κυριακής(8/4/2012), στην Γιώτα Συκκά.
Σκέφτηκα, απλά, να σταχυολογήσω μερικά αποσπάσματα, από τα λεγόμενά του, μέσα από το πρίσμα της προσωπικής μου ανάγνωσης, φυσικά, που τα θεωρώ διαχρονικά και, κυρίως, χρήσιμα.    

«Παλιά δεν βοηθούσε η πολιτεία. Εμάς ειδικά εκεί στη Θράκη μας είχε κηρύξει τον διωγμό, επειδή γειτονεύουμε με τα Βαλκάνια και έχουμε το ίδιο χρώμα και ρυθμούς. Στη χούντα τα θρακιώτικα τα χαρακτήριζαν βουλγάρικα. Ελληνικά θεωρούσαν τις άλλες περιοχές πιο κάτω που είχαν κλαρίνο».

«Ο επαγγελματισμός σε αυτό το είδος τραγουδιού συχνά βλάπτει, αν θέλεις να έχεις το χρώμα και τον ρυθμό. Στα κέντρα υποχρεώνεσαι να κάνεις κάποιες παραχωρήσεις. Εγώ είπα πολλά όχι στη ζωή μου γιατί ήμουν ανεξάρτητος». Δεν του άρεσε όμως και η ζωή του επαγγελματία τραγουδιστή. «Με τα ξενύχτια και τους πειρασμούς αυτής της δουλειάς δεν είναι εύκολο να έχεις οικογένεια. Το γεγονός ότι στα 84 μπορώ και τραγουδάω είναι γιατί προστάτευσα το χάρισμα που μου δόθηκε. Στα κέντρα καίγονται οι φωνές».

«Το δημοτικό τραγούδι δεν έχει λεφτά. Θέλει μεγάλο κόπο να δουλεύεις σε πανηγύρια και γάμους. Οι αμοιβές δεν έχουν σχέση με τα μεροκάματα των λαϊκών τραγουδιστών. Είναι άλλος κόσμος. Το δημοτικό τραγούδι θέλει αφοσίωση». Για τους νέους που ξεκινούν τώρα, λέει πως είναι ευκολότερος ο δρόμος. Κι αν πάνε σε ριάλιτι δεν χάθηκε ο κόσμος. «Για το παιδί που ζει στην επαρχία είναι ο μόνος τρόπος να τον ακούσουν. Παλιά θαβόταν».

«Η μουσική θέλει αφοσίωση, το βλέπεις». Πώς νιώθετε όταν σας αποκαλούν «Αηδόνι της Θράκης», ρωτάω καθώς με αποχαιρετά: «Ε, έχουν πει και για μένα υπερβολές», κλείνει τη συνάντηση ντροπαλά.».

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Κάθε μου λέξη μια σταγόνα αίμα.
Μίλτος Σαχτούρης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

18/11/1985 Πέθανε ο συνθέτης και τραγουδιστής του ρεμπέτικου Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας
19/11/1944 Γεννήθηκε στη Λευκάδα η μέτζο-σοπράνο Αγνή Μπάλτσα
19/11/1959 Γεννήθηκε ο συνθέτης Νίκος Ζούδιαρης