105 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
16.09.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Θεοδόσης Βαφειάδης

Ενοχλήσεις και διευκρινίσεις περί καλλιτεχνικών αμοιβών

Εύφωνα και παράφωνα

Θεοδόσης Βαφειάδης

Στις 11-08-2011 αναρτήθηκε στον Ορφέα το ρεπορτάζ από την 17η Συνάντηση Νέων Άρδα. Μεταξύ άλλων, παραθέσαμε και το κόστος της κάθε συναυλίας, όπως δημοσιεύτηκε στην «Διαύγεια» (http://diavgeia.gov.gr) με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας. Το ίδιο έκαναν και όλες σχεδόν οι εφημερίδες του Έβρου, καθώς και αρκετά sites και blogs, από τις αρχές Αυγούστου που ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ στις Καστανιές του Δήμου Νέας Ορεστιάδας.
Γράφω ξεκάθαρα και με σαφήνεια πως τα ποσά έχουν να κάνουν όχι με τις προσωπικές αμοιβές του κάθε καλλιτέχνη, αλλά με το κόστος της κάθε συναυλίας. Εννοείται πως το κάθε κονδύλι αφορά όχι μόνο τον τραγουδιστή, αλλά ολόκληρο το σχήμα. Δηλαδή, με αυτά τα χρήματα πληρώθηκαν όλοι οι μουσικοί του, οι υπεύθυνοι ήχου, φώτων, σκηνής, μάνατζερ και λοιποί συγγενείς… Γράφτηκε (έτσι ακριβώς δόθηκαν τα στοιχεία στη Διαύγεια και σε όλα τα Μ.Μ.Ε. από τους υπεύθυνους του δήμου) διευκρινιστικά το όνομα κάθε καλλιτέχνη, σε παρένθεση δίπλα από τα ποσά, για να είναι προφανές για ποια συναυλία μιλάμε.
Ο Ορφέας είναι ένα πραγματικά ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό μουσικό περιοδικό και όφειλε να τα δημοσιοποιήσει. Ήταν μια προσωπική μου επιλογή και όσο κι αν δίσταζα στην αρχή, αποφάσισα να το κάνω στα πλαίσια ενός μουσικού ρεπορτάζ. Σίγουρα κάποιοι καλλιτέχνες ενοχλήθηκαν, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Δεν γράψαμε κάτι που δεν ισχύει.
Να προσθέσω ένα καινούργιο στοιχείο όμως, το οποίο δεν γνώριζα. Στα ποσά που έδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμος Νέας Ορεστιάδας -για τα οποία μπορεί ο κάθε πολίτης να κρίνει αν ήταν λογικά ή όχι- σε κάποια σχήματα, όπως με ενημέρωσε ο κ. Νίκος Μπλέκας, δεν υπήρχε ο ΦΠΑ (είναι τα στρογγυλοποιημένα ποσά).  Όλα τα παραπάνω, με αφορμή την επιστολή που έστειλε σήμερα στο περιοδικό ο κ. Νίκος Μπλέκας, σχετικά με τα ποσά που δόθηκαν στους καλλιτέχνες. Τον ευχαριστούμε για τις διευκρινίσεις και παραθέτουμε ακολούθως αυτούσια την επιστολή του, όπως και το σύνδεσμο στο σχετικό ρεπορτάζ μας όπου αναγράφονται τα συγκεκριμένα ποσά.
 

 
Αγαπητέ κύριε Βαφειάδη,

Σε σχέση με τις δημοσιευμένες αμοιβές των καλλιτεχνών των οποίων το γραφείο μας επιμελήθηκε τη παρουσία τους στην 17η Συνάντηση Νέων Άρδα, οφείλω να διευκρινίσω τα εξής:

Τα ποσά που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» συμπεριλαμβάνουν:
Α. όλους τους νόμιμους φόρους και κρατήσεις (Φ.Π.Α. 23% κλπ).
Β. την προμήθεια του γραφείου που εκπροσωπεί τον εκάστοτε καλλιτέχνη.
Γ. την αμοιβή του γραφείου μας για ένα πλήθος υπηρεσιών που παρείχε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας αλλά και της υλοποίησης της 17ης Συνάντησης Νέων Άρδα, βάσει των συμφωνητικών που έχει υπογράψει με την Οργανωτική Επιτροπή.

Ενδεικτικά σας αναφέρω:
α. Συμβουλευτικές υπηρεσίες, επικοινωνία, διαπραγματεύσεις και σύναψη συμφωνιών για την κατάρτιση του μουσικού προγράμματος, την παραγωγή των συναυλιών, την κατάρτιση του προγράμματος παράλληλων δράσεων, την αποτελεσματική επικοινωνία και διαφήμιση των μουσικών συναυλιών και των λοιπών δράσεων του φεστιβάλ Άρδα 2011 σε Μ.Μ.Ε. πανελλαδικής εμβέλειας, του προγράμματος φιλοξενίας των καλλιτεχνών και των συνεργατών τους.
β. Παροχή κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ των εξής υπηρεσιών: Ροή μουσικού προγράμματος και λοιπών δράσεων, διεύθυνση μουσικής σκηνής, λειτουργία back stage, υλοποίηση προγράμματος φιλοξενίας των καλλιτεχνών και των συνεργατών τους, προβολή και δημοσιότητα των μουσικών συναυλιών και των λοιπών δράσεων του φεστιβάλ.

Αποφορολογώντας τα ποσά που δημοσιεύονται στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ»  και συνυπολογίζοντας τις υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στην τελική αμοιβή, μπορείτε να συμπεράνετε ότι στον λογαριασμό των μουσικών σχημάτων (που αποτελούνται από περισσότερα μέλη από αυτά που βλέπει ο θεατής στη σκηνή), καταλήγει μία δίκαιη αμοιβή, λαμβάνοντας υπόψη και την οικονομική κρίση. Σας διαβεβαιώνω ότι οι καλλιτέχνες με τους οποίους καταλήξαμε σε συμφωνία, είχαν σαφώς περιορισμένες απαιτήσεις σε σχέση με το παρελθόν.
Χαίρομαι που στο, εμπεριστατωμένο ομολογουμένως, άρθρο σας, διακρίνατε την προσπάθεια «επιστροφής στις ρίζες», συγκρίνατε εύστοχα την κοστολογική και καλλιτεχνική απόκλιση από πρόσφατες διοργανώσεις και αναγνωρίσατε τον σεβασμό των καλλιτεχνών που τα έδωσαν όλα, απέναντι στο κοινό του Έβρου και στον ίδιο τον θεσμό που μετράει 17 χρόνια ιστορίας.
Συμμεριζόμαστε την ελπίδα σας για καλύτερο μέλλον.

Με εκτίμηση,
Νίκος Μπλέκας
 

 

 
 
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Εκεί που σμίγει η αγάπη των ανθρώπων είναι η πατρίδα σου.
Γιάννης Ρίτσος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

16/9/1953 Γεννήθηκε ο στιχουργός Κώστας Τριπολίτης
16/9/1977 Έφυγε από τη ζωή η Ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας
17/9/1982 Πέθανε σε νοσοκομείο της Ρωσίας ο συνθέτης Μάνος Λοίζος
17/9/1988 Παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο, το Άξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη με τους Γιώργο Νταλάρα, Ανδρέα Κουλουμπή, Νικήτα Τσακίρογλου