50 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
23.10.2018
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Τάσος Π. Καραντής

Η πρόσθεση και η αφαίρεση

Τάσος Π. Καραντής

Αρκετή κουβέντα ακούω να γίνεται, ιδιαίτερα από τραγουδιστές, για τη, λεγόμενη, αφαιρετική ερμηνεία. Το όλο θέμα, μάλιστα, παίρνει τη μορφή δόγματος, μια που φτάνουν στο σημείο να αφορίζουν συλλήβδην τις ερμηνείες που δεν είναι αφαιρετικές! Σαφώς κι ορισμένα τραγούδια απαιτούν λιτότητα στην ερμηνεία τους, αλλά στα περισσότερα, ιδιαίτερα στα λαϊκά, η όποια αφαίρεση θα ισοδυναμούσε με συναισθηματική απογύμνωση του τραγουδιού. Και το συναίσθημα, το πάθος, ο καημός, ο πόνος κι η ένταση, σμιλεύονται ερμηνευτικά με τα φωνητικά γυρίσματα του τραγουδιστή.

Βέβαια, όλες οι φωνές δεν μπορούν να κάνουν γυρίσματα, χρειάζεται, αφενός, το φωνητικό χάρισμα της φύσης κι, αφετέρου, μελέτη, γνώση, τεχνική κι εμπειρία. Θυμάμαι ένα φίλο μπουζουξή που μου έλεγε για έναν καλλίφωνο, αρκετά καλό τραγουδιστή, το εξής : «καλός είναι, αλλά δεν τσακίζει τη φωνή του»!

Όταν λοιπόν ακούω κάποιον τραγουδιστή, στο όνομα της αφαίρεσης, να κατηγορεί τα, τόσο όμορφα μα και δύσκολα, φωνητικά γυρίσματα, ονομάζοντάς τα επίδειξη, είμαι ιδιαίτερα καχύποπτος κι επιφυλακτικός. Ιδιαίτερα, αν από τον συγκεκριμένο τραγουδιστή, δεν έχω ακούσει ποτέ ούτε ένα γύρισμα! Γιατί, για να με πείσει κάποιος ότι αφαιρεί στις ερμηνείες του, θα πρέπει πρώτα να μου έχει δείξει ότι μπορεί να προσθέτει! Αλλιώς – αν δεν έχει προσθέσει ερμηνευτικά ποτέ του - από τι αφαιρεί; Οπότε, μάλλον, σε τέτοιες περιπτώσεις, όπου η αδυναμία βαφτίζεται προτέρημα και το προσόν ελάττωμα, έχουμε, απλά την επιβεβαίωση της λαϊκής παροιμίας : «Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια»!
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Στην άμμο τα έργα στήνονται μεγάλα των ανθρώπων και σαν παιδάκι τα γκρεμίζει ο Χρόνος με το πόδι.
Κώστας Καρυωτάκης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/10/1925 Γεννήθηκε στην Ξάνθη ο συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις
24/10/2010 Έφυγε από τη ζωή ανήμερα των γενεθλίων της η τραγουδίστρια του Νέου Κύματος Καίτη Χωματά

ΤΥΧΑΙΑ TAGS