142 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
17.09.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Τάσος Π. Καραντής

Το κραχ της νύχτας

Εύφωνα και παράφωνα

Τάσος Π. Καραντής

Το κραχ της νύχτας Η οικονομική κρίση άγγιξε για τα καλά και τη νύχτα. Έτσι, ενώ τα προγράμματα “αυξάνονται και πληθύνονται”, οι μέρες τις οποίες αυτά παρουσιάζονται, μειώνονται ολοταχώς, έχοντας, στα περισσότερα, φτάσει, από τα πενταήμερα του παλιού καλού καιρού, στα τριήμερα, διήμερα και μονοήμερα. Κι όμως, ακόμα και Παρασκευές και Σάββατα η προσέλευση του κόσμου είναι φέτος αισθητά μειωμένη.
Το υπαρκτό πρόβλημα της οικονομικής κρίσης που μας μαστίζει, συνδυάζεται με την προχειρότητα των περισσοτέρων προγραμμάτων και την έλλειψη πρωτοτυπίας. Πώς να προσελκύσεις όμως το κοινό παρουσιάζοντας, κάθε σεζόν, μια από τα ίδια και, συνήθως, χωρίς, φαντασία και μεράκι ; Ο καθένας που πληρώνει ζητά το αυτονόητο, ψυχή κι αλήθεια από τον τραγουδιστή, να προσφέρει μεγάλες ερμηνείες και συγκίνηση. Πόσοι όμως μπορούν ή θέλουν να το κάνουν αυτό; Αλλά, ακόμα κι η προσποίηση θέλει τέχνη, που, δυστυχώς, ούτε κι αυτή δεν υπάρχει!
Όσον αφορά τη λύση που έχουν ανακαλύψει τα τελευταία χρόνια, τα ανόμοια πολυσυλλεκτικά σχήματα, όλα δείχνουν ότι ακολουθούν την κατηφόρα των προσωπικών πολυσυλλεκτικών δίσκων των τραγουδιστών. Διότι ο αχταρμάς δεν αποτελεί καλλιτεχνική πρόταση! Ας αφήσουν λοιπόν τις αλλόκοτες συνεργασίες κι ας προσπαθήσουν να είναι ο εαυτός τους και να προτείνουν καινούρια πράγματα, ο καθένας στο είδος που είναι καλύτερος!

Σε όλη αυτή δε την κακοδαιμονία, προστίθενται κι οι απλησίαστες τιμές που πραγματικά είναι εξωπραγματικές! Η φιάλη το ουίσκι κυμαίνεται από τα 220 ως τα 140 ευρώ, ανά τέσσερα(4) άτομα. Δηλαδή, ένα ζευγάρι, μαζί και με τα συμπαρομαρτούντα μιας νυχτερινής εξόδου, θέλει τουλάχιστον 100 ευρώ!
Ίσως να αναρωτηθεί κανείς, πώς να πέσουν οι τιμές σε μια εποχή συνεχών αυξήσεων; Πολύ απλό είναι! Να ρίξουν τα κασέ τους οι καλλιτέχνες, αφού, είναι γνωστό, ότι τα μεγαλύτερα ονόματα αμείβονται με κάτι χιλιάδες ευρώ την ημέρα! Ας κάνουν την αρχή οι πολιτικοποιημένοι έντεχνοι. Σαφώς και δεν κοστολογώ και συγκρίνω την τέχνη με την κάθε είδους εργασία, αλλά είναι προκλητικό σε μια εποχή τέτοιας κρίσης, άλλος να παίρνει 600-800 ευρώ το μήνα, κι άλλος κάτι χιλιάδες ευρώ την ημέρα και να κλαίγεται γιατί δεν πάει ο κοσμάκης να του τα ακουμπήσει κιόλας! Ας ρίξουν λοιπόν τις αμοιβές τους στο μισό του μισού και παρακάτω! Δεν πρόκειται ούτε να πτωχεύσουν ούτε να πεινάσουν! Ας το δοκιμάσουν εξάλλου, δείχνοντας παράλληλα και την κοινωνική ευαισθησία τους. Διότι η πτώση του υψηλού μεροκάματου, θα λειτουργήσει αλυσιδωτά, με κατάληξη την αισθητή πτώση των τιμών για τον πελάτη! Και νομίζω, πως θα βγουν ουσιαστικά κερδισμένοι, ακόμα και οικονομικά! Γιατί ο Έλληνας το έχει ανάγκη το τραγούδι, είναι το οξυγόνο του. Αλήθεια, τα λαϊκά μαγαζιά των δεκαετιών ’50 και ’60 ποιοι τα γέμιζαν; Και μάλιστα τα μαγαζιά αυτά δούλευαν επταήμερα κι εξαήμερα και σε χρόνια που η οικονομική κατάσταση ήταν πολύ – πολύ χειρότερη, με εσωτερική κι εξωτερική μετανάστευση. Ποιοι λοιπόν πήγαιναν να ακούσουν τον Τσιτσάνη, την Μπέλλου, τον Καζαντζίδη και τον Μπιθικώτση; Ο απλός κοσμάκης δεν πήγαινε; Με τι λεφτά;
Ας αναλογιστούν οι σημερινοί τραγουδιστές, τι πρόσφεραν όλα τα σπουδαία αυτά ονόματα του τραγουδιού μας στον κόσμο, σε τι είδους λιτά λαϊκά μαγαζιά χωρίς φιοριτούρες και σε τι προσιτές και λαϊκές τιμές, γι’ αυτό και γινόταν χαμός! Τόλμη, χρειάζεται λοιπόν, σε συνδυασμό με ριζοσπαστικότητα και καινοτομία. Ας περάσουν οι καλλιτέχνες, που στις συνεντεύξεις τους δηλώνουν προοδευτικοί και κοινωνικά ευαίσθητοι, από τη θεωρία στην πράξη κι ας κάνουν την υπέρβασή τους! Ας γίνει η ουτοπία πραγματικότητα! Ας ζυγώσουν στο Λαό, ας ζήσουν πιο ανθρώπινα, ταπεινά και φυσιολογικά, ας ζητήσουν λογικά μεροκάματα κι ας απαιτήσουν προλεταριακές τιμές για το κοινό τους! Μόνο τότε το κραχ της νύχτας θα μετατραπεί σε αναγέννηση της λαϊκής διασκέδασης!

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Θα ’ρθει η μέρα που η νέα φτώχεια θα εκδικηθεί πολύ σκληρά τους άθλιους τραπεζίτες. Για τη μέρα αυτή τραγουδώ πάντα.
Μανώλης Μητσιάς

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

17/9/1982 Πέθανε σε νοσοκομείο της Ρωσίας ο συνθέτης Μάνος Λοίζος
17/9/1988 Παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο, το Άξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη με τους Γιώργο Νταλάρα, Ανδρέα Κουλουμπή, Νικήτα Τσακίρογλου
18/9/1970 Πέθανε στο Λονδίνο ο αμερικανός κιθαρίστας Τζίμυ Χέντριξ (Τζέιμς Μάρσαλ Χέντριξ), πιθανότατα από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών.

ΤΥΧΑΙΑ TAGS