105 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
15.12.2018
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Τάσος Π. Καραντής

Παιδαριώδεις απαξιώσεις

Εύφωνα και παράφωνα

Τάσος Π. Καραντής

Παιδαριώδεις απαξιώσειςΑκούω μερικές φορές νεαρούς και νέους στο χώρο καλλιτέχνες να απαξιώνουν τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού και θλίβομαι αφάνταστα. Γίνομαι μάρτυρας ακαριαίων – με μια μονοκονδυλιά - διαγραφών, δημιουργών κι ερμηνευτών που αποτελούν τα θεμέλια του ελληνικού τραγουδιού των τελευταίων 40 - 50 χρόνων, από ανθρώπους που η ηλικία τους δεν φτάνει ούτε τα μισά χρόνια της καριέρας σημαντικότατων καλλιτεχνών κι απογοητεύομαι. Συνήθως δε, η απόρριψη αυτή συνοδεύεται με, ουσιαστική, άγνοια του έργου των ιστορικών αυτών ονομάτων του τραγουδιού μας!
Πόσο σοβαρά όμως μπορείς να πάρεις κάποιον που με παιδιάστικη ευκολία κατακρίνει αυτό που αγνοεί; Στις περισσότερες μάλιστα των περιπτώσεων, η απαξίωση αυτή συνοδεύεται με μια γενική επίθεση κατά των “παλιών”, η παρουσία των οποίων, σύμφωνα με τη “θεωρία” τους, εμποδίζει την εμφάνιση των νέων. Δυστυχώς όμως συμβαίνει το αντίστροφο! Η ανυπαρξία πραγματικά μεγάλων νέων καλλιτεχνών κρατά στο προσκήνιο τους παλιούς!
Διότι αν κάποιος παρατηρήσει νηφάλια το όλο τοπίο του ελληνικού τραγουδιού, θα διαπιστώσει αμέσως, ότι δεν έχουν παραμείνει όλοι ανεξαιρέτως οι παλιοί, αλλά μόνο οι πραγματικά σπουδαίοι. Οι μέτριοι έχουν πάει, προ καιρού, στα σπίτια τους, γιατί, πολύ απλά, βγήκαν καινούριοι μέτριοι και τους αντικατέστησαν! Όσοι νέοι λοιπόν έχουν τα κότσια, ας αφήσουν τη γκρίνια κι ας γίνουν καλύτεροι από τους παλιούς, ξεπερνώντας τους. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Στο κάτω-κάτω από την άμιλλα αυτή μόνο το τραγούδι θα βγει κερδισμένο. Καλές λοιπόν είναι, ως ενός σημείου, οι “εφηβικές αμφισβητήσεις”, αλλά όταν καταντούν εμμονή, μετατρέπονται σε κόμπλεξ.
Για να μεγαλουργήσει κάποιος στην τέχνη δεν αρκεί μόνο η φωνή και το ταλέντο. Χρειάζεται αγάπη, μεράκι, μελέτη, εργατικότητα, σεβασμός και τιμή προς τους προγενέστερους, ταπεινοφροσύνη και ήθος. Χωρίς αυτά δεν θα μπορέσει ποτέ να γίνει μεγάλος καλλιτέχνης, αλλά, ίσως, μόνο μεγάλος γκρινιάρης! Έτσι, όταν ακούω νεοφώτιστο στο χώρο να απαξιώνει, με περισσό θράσος, τους πάντες, πλην του εαυτού του, είμαι πάρα πολύ καχύποπτος απέναντί του. Η απουσία εκτίμησης και σεβασμού προς τα πρόσωπα εκείνα του τραγουδιού μας που τα έχει καταξιώσει ο χρόνος κι η Ιστορία, εμένα προσωπικά, μου καταδεικνύουν άνθρωπο, αφενός κομπλεξικό κι αφετέρου ματαιόδοξο και τυχοδιώκτη που δεν έχει μπει στο τραγούδι για να προσφέρει, αλλά για να αρπάξει!
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Όταν αγαπάς η μισή αγάπη είναι φόβος για το χαμό της αγάπης, η άλλη μισή είναι μίσος για τη σκλαβιά της αγάπης, όλη η αγάπη είναι πόνος που λείπει η αγάπη.Που ’ναι η χαρά της αγάπης; Που ’ναι η αγάπη;
Γιάννης Ρίτσος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

15/12/1933 Γεννήθηκε στην Αθήνα ο συνθέτης Άκης Πάνου
16/12/1974 Έφυγε από τη ζωή ο λογοτέχνης Κώστας Βάρναλης

ΤΥΧΑΙΑ TAGS