129 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
19.09.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Τάσος Π. Καραντής

Τα τσιγάρα της ζωής μου - Μέρος Ε'

Η αθέατη πλευρά της Σελήνης

Τάσος Π. Καραντής

Επανεκκίνηση
Η εποχή μας σηκώνει τσιγάρο! Παρότι, αυτή η καταγραφή(σε συνέχειες), ξεκίνησε, κάπως στο ξεκάρφωτο, απ’ το καλοκαίρι που μας πέρασε, νομίζω, πως η επιστροφή μου στο ανακουφιστικό, κι, ενίοτε, απολαυστικό κάπνισμα(θα εξηγήσω τι εννοώ), δεν έχει να κάνει τόσο με τη νοσταλγία και την επιστροφή – μέσω της καταγραφής και της αναμνηστικής δοκιμής – στην εφηβική και νεανική ηλικία, αλλά είναι, νομίζω, κάτι πιο σύνθετο, ένας συνδυασμός.
Έτσι, στα 2012, και στα 44 μου, βρέθηκα να καπνίζω ξανά, και να δοκιμάζω μάρκες, αφενός, λόγω της προσωπικής «δημοσιογραφικής ανακίνησης» του θέματος «τσιγάρο»(ο Όσκαρ Ουάιλντ έχει γράψει : «Ο μόνος τρόπος για να απαλλαγείς από τον πειρασμό είναι να ενδώσεις σ' αυτόν!»), αλλά κυρίως, μη γελιόμαστε, ισχύει, αυτό που έγραψα στην αρχή, είναι κι η εποχή μας που σηκώνει τσιγάρο!

 

 

   

 

Ανακουφιστικό – απολαυστικό κάπνισμα
Η άποψή μου είναι, πως το κάπνισμα, αποτελεί μια απόλαυση, ανάμεσα στις τόσες άλλες, που καμιά δεν είναι αβλαβή, όταν χάνει το μέτρο και φτάνει στην υπερβολή.
Δηλαδή, για να το φέρω, στα προσωπικά μου δεδομένα – κι όσον αφορά το κάπνισμα – ποτέ μου δεν είχα, μονίμως, ένα τσιγάρο στο στόμα, και ποτέ μου δεν κάπνισα, περπατώντας, οδηγώντας, δουλεύοντας, δηλαδή, μηχανικά(κι άρα άνευ απόλαυσης), αυξάνοντας, έτσι, τον αριθμό των τσιγάρων σε πακέτο ή πακέτα την ημέρα.
Το κάπνισμα, για μένα, ήταν πάντα μια απόλαυση, με τον καφέ, μ’ ένα ποτάκι, με μια καλή παρέα και συζήτηση,  ή ρεμβάζοντας και χαλαρώνοντας σε μια πολυθρόνα. Γι’ αυτό κι – εκτός ιδιαίτερων περιπτώσεων και συγκυριών(π.χ. στρατός, ή νεανικά ξενύχτια στα μπαράκια κλπ.) – ποτέ δεν ξεπέρασα τα 10 τσιγάρα, το αντίθετο, ο συνήθης αριθμός ήταν τα 5 και προς τα κάτω … Θα μπορούσε να μου πει κάποιος, δεν είσαι καπνιστής. Όχι. Απ’ τη στιγμή που καπνίζεις, έστω κι ένα τσιγάρο καθημερινά, είσαι! Μάλιστα, εγώ, ποτέ μου δεν συμπάθησα, δεν κάπνισα συστηματικά, και δεν καπνίζω και σήμερα, τα ελαφριά τσιγάρα. Τα ήθελα, αυτά τα λίγα, γεμάτα σε γεύση, γι’ αυτό μιλώ για απόλαυση.
Φυσικά, βοηθάει, ψυχολογικά, και σε περιόδους στενοχώριας, άγχους, στρες κλπ. Υπάρχουν στιγμές που «μπλοκάρω», ή δεν μπορώ, στιγμιαία, να διαχειριστώ μια κατάσταση, και μ’ ένα τσιγάρο, χαλαρώνω, ξεφεύγω ή και σκέφτομαι την όποια λύση …
Αυτό εννοώ εγώ ανακουφιστικό κι απολαυστικό κάπνισμα, κι αυτό κάνω.

   


Η επιλεκτική «δαιμονοποίηση» του τσιγάρου
Δεν ανήκω σ’ αυτούς, που θα πουν το τσιγάρο δεν βλάπτει. Βλάπτει. Όπως βλάπτουν και τόσα άλλα : το ποτό, τα επεξεργασμένα, διατηρημένα(με επικίνδυνα συντηρητικά) προϊόντα, τα παχυντικά, τα αλμυρά(κ.ά.), ακόμα κι ο αέρας που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε και το φαγητό που τρώμε, όπως τα κατάντησαν…
Τα αντικαπνιστικά μέτρα με βρίσκουν σύμφωνο, αλλά όχι στην υπερβολή τους, γι’ αυτό και τα κατάργησε η ίδια η ζωή! Ναι, να μην καπνίζουμε στα νοσοκομεία, στα μέσα συγκοινωνίας, στις δημόσιες υπηρεσίες και γίνεται ντουμάνι, αλλά είναι δυνατόν να μην καπνίσει, ένας καπνιστής, με τον καφέ του στην καφετέρια, με το ποτό του στο μπαράκι, με την παρέα του σε μια ταβέρνα, ή, στη διασκέδασή του, σε μια μουσική σκηνή ή σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης; Αστεία πράγματα…
Και, ποτέ μου, δεν κατάλαβα, την επιλεκτικότητα, στην αναγραφή των βλαβερών συνεπειών του καπνίσματος στα πακέτα(τα οποία έχουν και την αισθητική – καλλιτεχνική τους πλευρά – όπως κάθε προϊόν)! Δηλαδή το ποτό δεν έχει βλαπτικές συνέπειες για την υγεία; Δεν ευθύνεται για θανατηφόρα δυστυχήματα κι εγκληματικές πράξεις;! Δεν είναι εθιστικό;! Ή να φτάσουμε στο σημείο, για δεκάδες άλλα προϊόντα, να αναγράφουμε ότι αυξάνουν την χοληστερίνη, το ζάχαρο, την πίεση; … Με την ενημέρωση που υπάρχει, όλοι πλέον τα γνωρίζουν αυτά, απλά, είναι θέμα, επιλογής και μέτρου! Όπως το είπε κι η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη : «Δεν μπορούμε να ζούμε μια ζωή σαν άρρωστοι(αποφεύγοντας δηλ. αυστηρά τις περισσότερες απολαύσεις) για να πεθάνουμε υγιείς»!

 
 


Οι καπνιστικές προτάσεις μου

Νομίζω, ότι αυτό θα περιμένατε όλοι, τι καπνίζω τώρα, και τι προτείνω. Φυσικά και τα δυο είναι, εντελώς, υποκειμενικά. Θα το θέσω αλλιώς.
Όποιος δεν καπνίζει, και δεν έχει καπνίσει ποτέ του, ας μην καπνίσει, αλλά όχι από φόβο κι εσωτερική καταπίεση, αλλά, απλά, επειδή, δεν το θέλει, δεν του αρέσει, και δεν του λέει κάτι.
Όποιος καπνίζει, ή κάπνιζε και ξανακαπνίζει, ας προσπαθήσει – αν το επιθυμεί – να περάσει από το μηχανικό(κι άρα πολύ) κάπνισμα, στο απολαυστικό – ανακουφιστικό, που περιέγραψα κι εξήγησα πιο πάνω.
Πάντα, στο τσιγάρο έδινα, σημασία(γι’ αυτό και δεν μου άρεσαν τα ελαφρά), στη μεστή γεύση, σε συνδυασμό με το άρωμα(όχι όμως το υπερβολικό), και την αίσθηση του καπνού στο λαιμό, δεν μου άρεσαν, δηλαδή, τα τσιγάρα, που χτύπαγαν στο λαιμό, αλλά τα γλυκόπιοτα.
Σε όσους, λοιπόν, το καπνίζουν το πακέτο, και παραπάνω, και τους αρέσουν τα american blend θα τους πρότεινα τα «MARLBORO»(κόκκινο μαλακό), κι αν θέλουν λίγο πιο αρωματικό, τα κλασικά «ASTOR».
Τα «DUNHILL INTERNATIONAL» θα τα πρότεινα σε όσους καπνίζουν μερικά τσιγάρα το βράδυ, μια και τα έχω χαρακτηρίσει, με το εξαίσιο άρωμά τους, «τσιγάρα νυχτερινής απόλαυσης».
Σε όσους «επιμένουν ελληνικά», μετά από πρόσφατες δοκιμές, θα πρότεινα τα «ΚΑΡΕΛΙΑ ΚΑΣΕΤΙΝΑ»(φίλτρο), είναι, νομίζω, τα μόνα, που έχουν διατηρήσει τη γεύση τους κι όχι μόνο την … αίγλη τους, όπως άλλα … Αυτά, αν ενδιαφέρει, καπνίζω, κι εγώ, ειδικά τις πρωινές – μεσημεριανές ώρες με τον καφέ. Το βράδυ, μπορεί να κάνω κάνα «DUNHILL INTERNATIONAL», και περισσότερο «ASTOR».
Τώρα, για απολαύσεις της φάσης, μπορείτε να καπνίσετε(από μερικά τη μέρα) – δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, τσιγάρα συστηματικού καπνίσματος - τα «MORE», τα «CASTELLO CIGARILLOS», ή menthol cigarettes, ανάλογα τα γούστα σας.
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια άλλη ιστορία … Έχει τα συν του, οικονομικότερο, καπνίζεται παντού(αίρονται δηλαδή όλες οι απαγορεύσεις γι’ αυτό) κι έχουν καταφέρει να υπάρχει και σε γεύση «virginia cigarettes». Από την άλλη, δεν ξέρω τι είναι αυτό το χημικό που ρουφάς(δεν είναι τυχαίο ότι απαγορεύτηκε από τα φαρμακεία, όπου πουλιόταν αρχικά), κι, αν κι έχει σχήμα τσιγάρου, μέχρι κι απομίμηση της καύτρας, δεν παύει να είναι κάτι το πλαστικό, χάνεις, δηλαδή, την φετιχιστική πλευρά της διαδικασίας του καπνίσματος. Η επιλογή ανήκει στον καθένα μας.


Τα τσιγάρα κι ο Θεός
Επανήλθα λοιπόν στο απολαυστικό κάπνισμα, των, μέχρι, 5 τσιγάρων τη μέρα.
Θυμάμαι τον παππού μου, που κάπνιζε 3 πακέτα την ημέρα, και του γκρίνιαζε η γιαγιά μου, να το κόψει, και την κορόιδευε, λέγοντας της κομμένο το ’χω, δεν το βλέπεις; Ψιλοκομμένο! Πιο πολύ δεν γίνεται!
Είναι τελικά, ιδανικός κανόνας, για το κάθε τι στη ζωή, το «παν μέτρον άριστον». Μάλλον «η υπερβολή βλάπτει σοβαρά την υγεία».
Η γυναίκα μου(καπνίστρια του ενός πακέτου την ημέρα slim τσιγάρων, της κατηγορίας 0,1 …), εργάζεται, σε γιατρό καρδιολόγο, ο οποίος είναι θεριακλής καπνιστής, τραβάει τζούρα, και του πετάγονται τα μάτια έξω, από το δυνατό ρούφηγμα! Του είπε, λοιπόν, ο Τάσος, μετά από 15 χρόνια καπνίζει ξανά. Κανονικά; Πακέτο; Τη ρώτησε. Όχι, γύρω στα 5 τη μέρα, του απάντησε. Α, καλά, της είπε. Δυο τσιγάρα την ημέρα, τα καπνίζει κι ο θεός!

(ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΜΕ ΕΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ)  

 

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Είμαστε κάτι ξεχαρβαλωμένες κιθάρες.
Κώστας Καρυωτάκης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

19/9/1949 Έφυγε από τη ζωή ο συνθέτης κλασικής μουσικής Νίκος Σκαλκώτας
19/9/1969 Γεννήθηκε ο τραγουδοποιός Αλκίνοος Ιωαννίδης
20/9/1971 Πέθανε στην Αθήνα ο νομπελίστας ποιητής Γεώργιος Σεφέρης (Γεώργιος Σεφεριάδης)

ΤΥΧΑΙΑ TAGS