110 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
17.10.2019
Ορφέας | Main Feed

Η αθέατη πλευρά της Σελήνης

Δημήτρης Βαγενάς

Από τους πιο σημαντικούς, πολυβραβευμένους, παραγωγικούς,  και -μη σας τρομάζει η λέξη- εμπορικούς συγγραφείς της γενιάς του, ο Μένης Κουμανταρέας από το 1962 μέχρι σήμερα έχει υπογράψει δεκάδες βιβλία, εκ των οποίων ορισμένα («Η φανέλα με το εννιά», «Η κυρία Κούλα», «Τα καημένα») έχουν μεταφερθεί με επιτυχία στον κινηματογράφο, στο θέατρο και στην τηλεόραση. Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα, «Οι αλεπούδες του Γκόσπορτ», που έμενε μέχρι σήμερα ανέκδοτο.

Αν και οι περισσότεροι ήρωες των μυθιστορημάτων του ζούνε στην Αθήνα και σπάνια την εγκαταλείπουν, κάτι που ισχύει και για τον ίδιο όπως μας πληροφορεί το βιογραφικό του, η δράση του πρώτου του μυθιστορήματος εκτυλίσσεται σε μια επαρχιακή πόλης της Αγγλίας το 1949, όπου ο δεκαοχτάχρονος Μένης πηγαίνει για να βελτιώσει τα αγγλικά του, κάνοντας μαθήματα στο σπίτι ενός Ταγματάρχη. Στην πραγματικότητα βέβαια, ο Ταγματάρχης θυμίζει περισσότερο έναν συμφεροντολόγο και σοβαροφανή δήθεν πουριτανό παρά έναν τελειομανή και ευσυνείδητο δάσκαλο, ο Μένης ελάχιστα ενδιαφέρεται για το διάβασμα, και οι γονείς του τον έστειλαν στο εξωτερικό όχι για να τελειοποιήσει τα αγγλικά του, αλλά για να γλιτώσει απ' τον εμφύλιο πόλεμο. Στο Γκόσπορτ, ο Μένης εγκαθίσταται στο σπίτι της κυρίας Μπάρτον και γίνεται αμέσως φίλος με τους ελαφρώς απείθαρχους Γάλλους Γκυ και Ροβέρτο, τον συναισθηματικό και ανασφαλή Ιταλό Λουίτζι, και τις αυτόχθονες Νόρμα, η οποία προσπαθεί να δείχνει κυνική και ψυχρή, και Σήλια, που είναι  εύθραυστη και ευαίσθητη. Υπάρχουν επίσης δύο επικίνδυνα επαναστατημένοι Βέλγοι, που ταράζουν την ηρεμία της παρέας, ενώ οι μνήμες του Α' και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου είναι ακόμα νωπές και κάνουν τους μεγαλύτερους να βλέπουν το μέλλον δυσοίωνο.
Ο συγγραφέας αναφέρεται στις ξέγνοιαστες στιγμές των παιδιών, στους λογικούς και παράλογους φόβους τους, στη νοσταλγία της πατρίδας τους και βεβαίως στις σχέσεις τους με το αντίθετο φύλο και στο ξεκίνημα της ερωτικής τους ζωής. Πρόκειται για ένα κατεξοχήν νεανικό μυθιστόρημα, με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία, το οποίο ο Μένης Κουμανταρέας έγραψε το 1959 σε ηλικία 28 ετών, δηλαδή δέκα χρόνια μετά τα γεγονότα που περιγράφονται, και ελάχιστες αλλαγές έκανε με αφορμή τη δημοσίευσή του. Επομένως, δε χαρακτηρίζεται νεανικό μόνο επειδή θίγει προβλήματα και καταστάσεις τις μετεφηβικής ηλικίας, αλλά και επειδή είναι γραμμένο από έναν νεαρό συγγραφέα που τον χωρίζουν μόλις δέκα χρόνια από τον πρωταγωνιστή του και δεν προσεγγίζει τα γεγονότα από απόσταση. Ωστόσο, οι «Αλεπούδες του Γκόσπορτ» είναι ένα έργο πρωτόλειο μόνο κατ' όνομα, αφού είναι εμφανές πως έχει γραφτεί από έναν ευσυνείδητο, ταλαντούχο και ώριμο συγγραφέα.  Ασφαλώς δε στέκεται στο ύψος μεταγενέστερων έργων του συγγραφέα (π.χ. «Το αρμένισμα», «Ο ωραίος λοχαγός», «Δυο φορές Έλληνας») σε καμία περίπτωση όμως δεν αντλεί το κύρος του από το καταξιωμένο όνομα «Κουμανταρέας», ούτε είναι παλιομοδίτικο εν έτει 2011, αφού πάντα οι νέοι θα βιώνουν την ερωτική τους αφύπνιση με τον ίδιο περίπου τρόπο και στην ίδια περίπου ηλικία. Άλλωστε, το εν λόγω μυθιστόρημα περιγράφει ένα καλοκαίρι του 1949, γράφτηκε το 1959 και εκδίδεται το 2011, επομένως μπορεί να θεωρηθεί ήδη διαχρονικό!

Το μυθιστόρημα του Μένη Κουμανταρέα «Οι αλεπούδες του Γκόσπορτ» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κέδρος».
Στο εξώφυλλο: πίνακας του Αλέξη Ακριθάκη (1972) χαρισμένος στο συγγραφέα.
Σύνθεση εξωφύλλου: Ξένια Τρύφων.

 


 

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Αν δεν είχαμε τους ποιητές σ' αυτή τη χώρα, δεν ξέρω με ποιον άλλο τρόπο θα έβρισκαν δρόμο τα δάκρυα.
Στέλλα Βλαχογιάννη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

17/10/1948 Γεννήθηκε ο συγγραφέας και ποιητής Γιώργος Χρονάς
17/10/1995 Ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος υποβάλλει την παραίτησή του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Οργανισμού "Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα 1997"
18/10/1920 Γεννήθηκε στην Αθήνα η ηθοποιός και επί σειρά ετών υπουργός Πολιτισμού Μελίνα (Μαρία Αμαλία) Μερκούρη
18/10/1931 Πέθανε ο αμερικανός εφευρέτης του φωνογράφου Τόμας Έντισον
18/10/1979 Ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης τιμάται από τη Σουηδική Ακαδημία με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας

ΤΥΧΑΙΑ TAGS