180 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
17.10.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Γιάννης Φιλίππου (Αρχισυντάκτης περιοδικού “Homme”)

Sylvester Stallone: Μπράτσα και μελόδραμα

Η αθέατη πλευρά της Σελήνης

Τάσος Π. Καραντής

Δεν υπάρχει περίπτωση έφηβος της γενιάς μου(των ’80ς) – κι όχι μόνο – να μην έχει δει ταινία με τον Σταλόνε! Από ’κει και πέρα, πολλοί και πολύ, κάποια εποχή, μπορεί να τον αμφισβητήσαμε, να τον απορρίψαμε ή να τον αποκηρύξαμε, αλλά η αλήθεια είναι μία : υπήρξε είδωλο που συμπύκνωνε τον αρχετυπικό ήρωα(«μόνος εναντίον όλων»).
Στο πρόσφατο τεύχος του «Homme», διάβασα ένα εξαιρετικό κομμάτι για τον Σταλόνε από τον αρχισυντάκτη του περιοδικού Γιάννη Φιλίππου, το οποίο συνδυάζεται με μια συνέντευξη του ιδίου, όπου είναι αφοπλιστικά ειλικρινής.
Ο Σταλόνε παρουσίασε και παρουσιάζει, επιτυχημένα και μοναδικά, ως ηθοποιός, μια σωματική τέχνη με συναίσθημα ή, όπως, πολύ εύστοχα το έθεσε ο Γιάννης Φιλίππου στον τίτλο του, συνδυάζει «ΜΠΡΑΤΣΑ & Μελόδραμα»! Άσχετα αν ο Σταλόνε σας αρέσει ή όχι, δεν μπορείτε παρά να παραδεχτείτε ότι κατάφερε στη ζωή του και στην τέχνη του αυτό το σωστό 10%, το οποίο όμως έλεγε! Ποιο είναι αυτό το 10% ; Η απάντηση στην , έτσι κι αλλιώς, εξομολογητική του αυτή συνέντευξη.
Ευχαριστώ τον κ. Γιάννη Φιλίππου για την άδεια της αναδημοσίευσης στον «ΟΡΦΕΑ»(www.e-orfeas.gr).
Τάσος Π. Καραντής

Για όσους μεγαλώσαμε όσο ακόμα υπήρχε ψυχρός πόλεμος, ο "Σλάι" ήταν καταναγκαστικό είδωλο της εποχής. Η τελευταία του ταινία, "Οι Αναλώσιμοι", θα μπορούσε να είναι φόρος τιμής στις 80's περιπέτειες, αν η θλίψη δεν υπερίσχυε της νοσταλγίας. Όμως ο Σταλόνε πάντα ο ίδιος ήταν. Οι εποχές είναι που άλλαξαν ...Επιτέλους, κύριε Σταλόνε, μια ταινία δράσης φόρoς τιμής στα 80's.
Σ.Σ.: Για μενα, να ξερεις, αυτή η ταινία είναι το Sex & The City των αντρών!

Το σώμα σας ανταποκρίθηκε και αυτήν τη φορά;
Σ.Σ.: Α, ναι. Ηξερα, όμως, ότι δεν ήταν στο πρόγραμμα να βγάλω σε κάποια σκηνή την μπλούζα μου και έριξα όλο το βάρος στους βραχίονες. Του έδωσα και κατάλαβε. Τόσα χρόνια, τόσο πολύ που έχω ταλαιπωρήσει το σώμα μου, πλέον έχω ορκίσει και αισθάνομαι ότι με έχουν κολλήσει με κόλλα, κομμάτι κομμάτι!

Μπορείτε να απαριθμήσετε τους τραυματισμούς σας;
Σ.Σ.: Θα προσπαθήσω: Εκω σπάσει και τους δύο ώμους μου. Εκω πάθει ρήξη συνδέσμων στο γόνατο. Εκω σπάσει τη σπονδυλική μου στήλη κι από τότε στηρίζεται με λάμα. Όποτε περνάω από τον ανιχνευτή μετάλλων στο αεροδρόμιο, «σφυρίζω»! Στο Ρόκι ΙΙ χρειάστηκε να μου κάνουν 160 ράμματα κάτω από το δεξί μου μπράτσο. Στο Ρόκι IV δέχτηκα μια τόσο δυνατή γροθιά στην καρδιά που έπαθα ρήξη στο περικάρδιο. Σώθηκα επειδή με μετέφεραν επειγόντως αεροπορικά από τον Καναδά στο Λος Αντζελες ...

Έχετε μετανιώσει για τις ταλαιπωρίες στις οποίες υποβάλατε τον εαυτό σας;
Σ.Σ.: Με τίποτα! Ισα ίσα, όποτε δεν τραυματίζομαι σε ταινία, ξέρω ότι είναι κακός οιωνός. Η ταινία πηγαίνει σκατά!

Από τους τρεις μεγάλους της περιπέτειας στα 80'S, τον Σβαρτσεvέyκερ, τον Γουίλις και εσάς, εσείς έχετε μείνει τελικά στn συνείδηση του κοινού ως ο mo μαρτυρικός, το αουτσάιντερ, ο πονόψυχος κάποιες φορές, το macho μελόδραμα. Κοινώς, τσαλακωνόσαστε ...
Σ.Σ.: Για μένα, αυτό ήταν πάντα μονόδρομος. Δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς, δεν θα ήμουν εγώ. Ξεκίνησε από τη χρονιά του πρώτου Ρόκι. Η ιδέα του σεναρίου ήταν δική μου, αλλά αν δεν επέμενα τότε στην Artists να παίξω εγώ τον πρωταγωνιστικό ρόλο ... Από τότε, κύλησε κάπως έτσι. Στις ταινίες ήμουν συνήθως μόνος εναντίον όλων. Για μένα, είχε πάντα να κάνει με το πάθος. Αλλά αυτό είναι στο αίμα σου, στο DNA σου ή το έχεις ή δεν το έχεις. Μπράτσα έχουν πολλοί. Για μένα, όμως, είχε πάντα σημασία να δείχνεις και μια εύθραυστη πλευρά κάτω από όλους αυτούς τους μυς. Πρέπει -αν έχεις- να δείχνεις και την ψυχή σου. Αλλιώς είσαι ένα κομμάτι κρέας.

Θεωρείτε ότι αυτό το είδος περιπέτειας είναι πλέον οριστικά ξεπερασμένο;
Σ.Σ.: Δεν το βλέπω έτσι. Μου είπαν και για τη σκηνοθεσία μου. Δεν θα πω το κλισέ για το "γέρικο σκυλί", αλλά ο καθένας μπορεί να δουλέψει μόνο όπως έχει μάθει να δουλεύει την εποχή που έμαθε να δουλεύει. Δεν είναι ότι δεν θέλω να κάνω άλλες ταινίες. Συγνώμη, αλλά δεν ξέρω να κάνω άλλες ταινίες!

Ζείτε με τις τρεις κόρες σας και τη σύζυγό σας μια ήρεμη οικογενειακή ζωή. Σωστά;
Σ.Σ.: Ακριβώς. Βέβαια, με τέσσερις γυναίκες μέσα στο σπίτι, μερικές φορές είναι τρελοκομείο. Τα πάντα στο σπίτι μας είναι θηλυκά: Τα παιχνίδια, οι νταντάδες, οι μαγείρισσες, τα σκυλιά. Μόνο ένα σκυλί είναι αρσενικό, το δικό μου, αλλά κι αυτό είναι ευνουχισμένο! Μερικές φορές νομίζω ότι έρχεται και η σειρά μου!

Πως νιώθετε που υπάρχουν πλέον τρεις γενιές θαυμαστών σας;
Σ.Σ.: Υπέροχα! Αν και η αλήθεια είναι οτι "καυτός" είσαι μόνο μία φορά στη ζωή σου: Όταν πρωτοβγείς στο προσκήνιο. Βέβαια, στην περίπτωσή μου δεν είναι ότι θαυμάζουν το Σταλόνε. Θαυμάζουν τον Ρόκι ή τον Ράμπο. Μου πήρε τριάντα χρόνια να το καταλάβω, αλλά ευτυχώς!

Θα ξαναγυρίσετε άλλον Ράμπο;
Σ.Σ.: Με τίποτα! Δεν έχει μείνει κανένας να σκοτώσω!

Ρόκι;
Σ.Σ.: Ισχύει το προηγούμενο.

Υπάρχει περίπτωση "Οι αναλώσιμοι" να είναι η τελευταία σας ταινία;
Σ.Σ.: Λένε ότι πρέπει να γυρίζεις κάθε ταινία σα να είναι η τελευταία σου. Στην ηλικία μου, αυτό είναι μια πραγματικότητα.

Κάνετε απολογισμούς;
Σ.Σ.: Ναι. Νομίζω ότι σε ένα ποσοστό 90% η ζωή μου ήταν όλο λάθη και μόνο σε ένα 10% έκανα το σωστό. Αλλά αυτό το 10% έλεγε, φίλε!

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό “Homme”(εφημ. «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»), τεύχος 84, Δεκέμβριος 2010, σελ. 126-127.
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Τη δουλειά της σάτιρας την κάνουν οι εξουσιαστές. Θέλει μεγάλο ταλέντο υποκριτικής να βγαίνεις στην TV και να τσακώνεσαι για το ποιος είναι ο μεγαλύτερος μαλάκας και ο ικανότερος κλέφτης.
Τζίμης Πανούσης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

17/10/1948 Γεννήθηκε ο συγγραφέας και ποιητής Γιώργος Χρονάς
17/10/1995 Ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος υποβάλλει την παραίτησή του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Οργανισμού "Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα 1997"
18/10/1920 Γεννήθηκε στην Αθήνα η ηθοποιός και επί σειρά ετών υπουργός Πολιτισμού Μελίνα (Μαρία Αμαλία) Μερκούρη
18/10/1931 Πέθανε ο αμερικανός εφευρέτης του φωνογράφου Τόμας Έντισον
18/10/1979 Ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης τιμάται από τη Σουηδική Ακαδημία με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας

ΤΥΧΑΙΑ TAGS