129 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
23.09.2019
Ορφέας | Main Feed

Ελεύθερος σκοπευτής

Καλή Βανδώρου

Γνωρίζω πολύ καλά πως αυτά που γράφω παρακάτω θα ξεσηκώσουν αρνητικά πάρα πολύ κόσμο που θα διαβάσει το συγκεκριμένο κείμενο. Όμως, είναι καθαρά δική μου άποψη και σκέφτηκα, αφού μου δίνεται η ευκαιρία μέσω του περιοδικού να την εκφράσω, να το κάνω κι ό,τι είναι να γίνει, ας γίνει. Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένας άνθρωπος που, από τα νιάτα του ακόμα πάλεψε για την ελευθερία της χώρας μας είτε μέσα από προσωπικούς του αγώνες είτε μέσα από το καλλιτεχνικό του έργο. Εκείνος και άλλοι 3-4 συνάδελφοί του στιγμάτισαν τον ελληνικό πολιτισμό του 20ου αιώνα, ενώ συνεχίζουν να στιγματίζουν και τον 21ο.

Ο συγκεκριμένος, μάλιστα, ταλαιπωρήθηκε πολύ με εξορίες, φυλακίσεις, ξύλο και, γενικά,  πέρασε πάρα πολύ δύσκολα χρόνια. Όλα αυτά είναι γνωστά, οπότε, δε χρειάζεται να αναφερθούν με λεπτομέρειες. Το ίδιο ισχύει και για την στάση του απέναντι στα ΜΜΕ όλες αυτές τις δεκαετίες. Είναι από εκείνους τους καλλιτέχνες που έχουν άνεση με τα Μέσα Επικοινωνίας και που ουσιαστικά επιζητούν την προβολή τους σε οτιδήποτε κάνουν. Κι αυτό είναι καλό, γιατί όση περισσότερη προβολή έχει ένα καλλιτεχνικό γεγονός, τόσο περισσότερος κόσμος το μαθαίνει και το στηρίζει.
Από την άλλη πλευρά, όμως, η υπερβολική έκθεση στα media, έχει και κακά αποτελέσματα. Ένα από αυτά είναι το «κάψιμο» της προσωπικότητας του εκάστοτε καλλιτέχνη. Με άλλα λόγια, από τη συνεχή προβολή του ονόματος και του προσώπου, καταντάει γραφική η παρουσία του σε κάθε γεγονός που απασχολεί την επικαιρότητα. Επαναλαμβάνω πως αυτή είναι προσωπική μου άποψη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι και η σωστότερη όλων.
Αφορμή για αυτό το κείμενο, λοιπόν, ήταν άλλη μία φωτογραφία του Μίκη Θεοδωράκη που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, η οποία τραβήχτηκε στη μεγάλη συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012, το βασικό θέμα της οποίας ήταν ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης καθισμένος και περιτριγυρισμένος από κόσμο, φορώντας μάσκα οξυγόνου προκειμένου να μπορέσει να πάρει ανάσα λόγω των χημικών που υπήρχαν εκείνη την ώρα στην ατμόσφαιρα.
Μπράβο στον  Θεοδωράκη που κατέβηκε στο Σύνταγμα για να υπενθυμίσει ότι είναι παρών, πως είναι ενεργός και ότι στηρίζει την προσπάθεια των Ελλήνων να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο για το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους. Μπράβο που ένας άνθρωπος με ιστορία δε μένει καθισμένος στον καναπέ του σπιτιού του παρακολουθώντας από την τηλεόραση της εξελίξεις.
Όμως, όπως καθετί στη ζωή, όλα έχουν ένα όριο. Τι εννοώ με αυτό; Το να βλέπω στο διαδίκτυο τον μέγα Μίκη Θεοδωράκη σε αυτή την – προχωρημένη - ηλικία να μη μπορεί να αναπνεύσει, επειδή αποφάσισε να παραβρεθεί στη μεγάλη, κεντρική συγκέντρωση των Ελλήνων, όπου όλοι γνωρίζαμε – ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας - πως θα υπάρξουν επεισόδια με δακρυγόνα και λοιπά χημικά, προσωπικά περισσότερο με προβληματίζει παρά με ευχαριστεί. Θα μπορούσε κάλλιστα είτε να μιλήσει σε όλους τους Έλληνες μέσω μιας μεγάλης συνέντευξης για όλα όσα πιστεύει και στηρίζει – άλλωστε το έχει κάνει στο πρόσφατο παρελθόν αυτό και ξεσήκωσε τους πάντες - ή ακόμα, να γράψει ένα ολοκαίνουριο τραγούδι για την παρούσα οικονομική και πολιτική κατάσταση. Να αντιδράσει δηλαδή, με έναν τρόπο υγιή τόσο για την ηλικία του όσο και για την εικόνα του.
Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένας από τους τελευταίους Έλληνες ιδεολόγους – μην πω ο τελευταίος. Γι’ αυτό, τον χρειαζόμαστε ζωντανό ώστε να μάθει τι θα πει ιδεολογία και στην επόμενη γενιά. Δεν είναι ανάγκη να φύγει από ασφυξία για να ξεσηκώσει τον κόσμο και να γίνει επανάσταση. Έχει πολλούς τρόπους που μπορεί να το κάνει αυτό και να τα καταφέρει εξίσου καλά.

http://www.athenspress.gr/?p=37290

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Το λαϊκό τραγούδι κάθεται απ’ έξω κρυώνει και πονάει και λεφτά δεν έχει να πληρώσει να μπει μέσα.
Θωμάς Γκόρπας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/9/1971 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα" το τελευταίο ποίημα του Γεωργίου Σεφέρη, τρεις ημέρες μετά το θάνατό του

ΤΥΧΑΙΑ TAGS