130 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
23.09.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Σάκης Ιντζεβίδης

Ω!!!....Ελλάς, πάμε πλατεία!!!

Ελεύθερος σκοπευτής

Σάκης Ιντζεβίδης

Εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου, νιώθω ότι βρίσκομαι σε ένα “καζάνι” που βράζει και από ώρα σε ώρα κοντεύει να ξεχειλήσει! Το καζάνι λοιπόν που ονομάζεται Ελλάς, έχει μέσα του ανθρώπους που κουράστηκαν μια ζωή να δίνουν και να μην πέρνουν ό,τι τους αξίζει, έχει νέους που το μέλλον τους είναι αβέβαιο και ας κρατούν στα χέρια τους πτυχία και ντοκτορά, έχει παιδιά που μεγαλώνουν από άνεργους γονείς, τους οποίους άφησαν στο δρόμο κάποιοι “έξυπνοι” εργοδότες  που κήρυξαν πτώχευση, έχει συνταξιούχους που τους  “ψαλίδισαν” τους κόπους μιας ζωής, έχει και κάποιους άλλους που δεν ξέρουν αν θα πάρουν ποτέ σύνταξη και πόση θα'ναι, έχει μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα ,έχει και Έλληνες που μεταναστεύουν ξανά. Έχει, έχει....ό,τι βάζει και δεν βάζει ο νους όλων μας!!!

Η ευαισθησία μου ως πολίτης αυτής της χώρας είναι μεγάλη και η αγανάκτηση μου περισσότερη. Ως άνθρωπος όμως που ανήκει στον χώρο της μουσικής, θέλω να επισημάνω την αγωνία, την ανησυχία και την ανατροπή που έχει γίνει μέσα σε ενάμιση χρόνο στην ζωή μας, και έχει καταγραφεί αυτό με όμορφους και αφυπνιστικούς στίχους, πολλές φορές ίσως επαναστατικούς. Σίγουρα όμως αληθινούς, όπως αυτούς του εθνικού μας ύμνου “από κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων  τα ιερά ”του Δ. Σολωμού. Οι ανησυχίες των νέων τραγουδοποιών, νέων στιχουργών, αλλά πλέον και των καθιερωμένων στον χώρο είναι ότι γράφουν ιστορία, μεταφέροντας το κλίμα που ζούμε καθημερινά στην “Μάνα Ελλάς” μέσα από τα τραγούδια τους και μιλώντας μας για το μέλλον που δεν υπάρχει. Εξάλλου, πάντα στους κοινωνικούς αγώνες οι άνθρωποι των τεχνών ήταν μπροστάρηδες, για να δώσουν τα φώτα και τον παλμό τους.
Αιτία υπήρχε για να κάνω αυτή την αναφορά, τώρα όμως δόθηκε η αφορμή, από ένα τραγούδι “φρέσκο” σε στίχους της Μαρίας Παπαδάκη & μουσική-ερμηνεία του Πασχάλη Τόνιου. Γιατί  πλέον το “καζάνι” φούσκωσε και ξεχύθηκε στους δρόμους σαν λέλαπα, και όπως λέει ο σοφός λαός μας “φωνή λαού, οργή Θεού”.
 
Ως Έλληνες είμαστε παλικάρια, η ιστορία το'χει γράψει και θα το ξαναγράψει πάλι, γνωρίσαμε  φτώχεια, πολέμους, αλλά και την υπερκατανάλωση, την ευημερία. Πέρασε όμως πια η εποχή του “ωχαδερφισμού” του καναπέ και του φραπέ στην καφετέρια. Έρχονται οι διεκδικήσεις στους δρόμους, οι φωνές χιλιάδων διαδηλωτών στις πλατείες να μας θυμίζουν ό,τι  “ δεν τα φάγαμε μαζί ”. Έρχεται και το διαδίκτυο να μας συντονίσει και να ενωθούν οι φωνές μας ως μία. Μπορούμε να το κάνουμε ειρηνικά όμως , με αξιοπρέπεια και υπερηφάνια όπως αρμόζει σε μας που διδάξαμε πολιτισμό παγκόσμια.

Τι λέτε Έλληνες , πάμε πλατεία;

Ο Σάκης Ιντζεβίδης είναι δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός

 

 

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

Σχόλια  

 
0 #1 Ισαάκ 28-07-2011 14:27
Είναι καταπληκτικό άρθρο. Περιγράφει επακριβώς την ψυχή του Έλληνα και την αγανάχτησή του. Είναι η αλήθεια μέσα σε 5 λόγια. Μπράβο σου!
Παράθεση
 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Εκεί που σμίγει η αγάπη των ανθρώπων είναι η πατρίδα σου.
Γιάννης Ρίτσος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/9/1971 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα" το τελευταίο ποίημα του Γεωργίου Σεφέρη, τρεις ημέρες μετά το θάνατό του

ΤΥΧΑΙΑ TAGS