109 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
15.10.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Κέλλυ Γκούνη, Έλενα Κοσμά

ΣΤΕΛΛΑ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ ΜΗΝ ΠΑΙΖΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΧΩΜΑΤΑ

Σκόρπια

Κέλλυ Γκούνη

ΣΤΕΛΛΑ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ ΜΗΝ ΠΑΙΖΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΧΩΜΑΤΑ

Γράφει η Κέλλυ Γκούνη


Το «Μη παίζεις με τα χώματα» είναι ένα έργο που καταφέρνει να αφήσει αναπάντητα ερωτήματα σε εκείνους που ποτέ δεν έχουν κοιτάξει κατάματα την ψυχή τους και γεννά καινούργια σε εκείνους που παλεύουν να ισορροπήσουν το «είναι» τους.

Η Στέλλα Βλαχογιάννη, δημιουργός αυτού του εξαίρετου μονολόγου, οδηγεί τον θεατή στα βαθύτερα μονοπάτια της ψυχής του, διασχίζοντας διαδρομές όπως είναι η απώλεια, η κατάθλιψη, η αυτογνωσία, η απελπισία, η απόγνωση που σε οδηγούν πολλές φορές σε διεξόδους όπως είναι τα ψυχοφάρμακα ή τα αντικαταθλιπτικά.

Τρεις ιστορίες γυναικών, με το ίδιο όνομα, άλλο όχι το ίδιο πρόσωπο, ενώνουν τις φωνές τους και συνθέτουν μία ιστορία με κοινό παρανομαστή, τις πληγές του παρελθόντος.

Η Έλλη (Έφη Νιχωρίτη) μία ώριμη γυναίκα, άνω των 50 ετών, ζητά απεγνωσμένα πίσω την παιδική της ηλικία, φωνάζοντας στο τώρα «Ιδού εγώ η ωριμότις μου. Τα έβλεπα πλέον όλα τρύπια».

Η Έλλη της δεύτερης ιστορίας (Εύα Κεχαγιά), πενθεί για τον αυτόχειρα αδελφό της, μονολογώντας μες την πνιγμένη της λύπη, «Να έβλεπα γερμένο το κεφάλι του, πράγμα συνηθισμένο για το Μάνο, αλλά όχι έτσι Παναγία μου… όχι έτσι!».

Η Έλλη της τρίτης πράξης (Μαρούσα Στρογγυόγλου), διανύει χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο της ανακαλώντας μνήμες του παρελθόντος της, από την καθημερινότητα που ζούσε πλάι στους γονείς της, που μόνο ευχάριστες δεν ήταν.

Στο έργο σίγουρα θα βρει κάποιος ένα κομμάτι τους εαυτού του, μία λέξη που δεν έχει πει, μία σκέψη που έχει κάνει, πράγματα που δεν εκμυστηρεύτηκε ποτέ ούτε σε άλλους, ούτε στον ίδιο του τον εαυτό, ιστορίες που έχουν ειπωθεί, σκέψεις που χαράζουν και τσαλακώνουν την ψυχή.

Ένα άκρως προσεγμένο έργο, που μιλά κατευθείαν στον θεατή ως ένα είδος ψυχοθεραπευτικής λύτρωσης.
«Μην παίζεις με τα χώματα»

Γράφει η  Έλενα Κοσμά


Τρείς γυναίκες επί σκηνής. Μόνες. Αυτές και οι αναμνήσεις τους, αυτές και οι ιστορίες τους. «Μην παίζεις με τα χώματα», μόνο που εκείνες τα άγγιξαν, λερώθηκαν, θυμήθηκαν, συγκινήθηκαν. Ξαναέζησαν το τότε και μας μετέφεραν εκεί, στη δική τους ζωή, στη παλιά τους γειτονιά, στο σπίτι τους, στην αυλή της, στις ευτυχισμένες και δυσάρεστες στιγμές τους.

Τα χώματα της μνήμης λερώνουν και ξεθάβουν αναμνήσεις, κι όμως… τρεις γυναίκες τολμούν να ανοίξουν το μικρό μπαούλο, να ξανά κρατήσουν τις παλιές φωτογραφίες, να ανάψουν ένα τσιγάρο, να ξαναμιλήσουν με την μάνα, τον πατέρα, τον αδελφό τους. Να θυμηθούν τη παιδική τους αθωότητα, να γελάσουν, να θυμώσουν, να σκάλισαν τη μνήμη τους, αυτή που αποφεύγουμε, αυτή που δεν μπορεί να φύγει όσο κι αν προσπαθούμε…

Ο λόγος της Στέλλας Βλαχογιάννη γίνεται συμβάν επί σκηνής. Τι είναι όμως αυτό που συνδέει αυτές τις τρεις γυναίκες; Τι είναι αυτό που συνδέει εκείνες με εμάς;

[...] Κοιτούσα πάντα την απέναντι ακτή ελπίζοντας πως η καλή ζωή είναι εκεί, μέχρι που ένας γέρος σοφός μου είπε ότι το ίδιο σκέφτονται και οι απέναντι [...]" (Στέλλα Βλαχογιάννη)

«Μην παίζεις με τα χώματα» Κάθε Σάββατο στις 9μμ και κάθε Κυριακή στις 8μμ. Τιμές εισιτηρίων : Γενική είσοδος: 10 € Φοιτητικά, Άνεργοι (Με επίδειξη της κάρτας ανεργίας ): 5 € Διάρκεια : 70΄ λεπτά (χωρίς διάλειμμα) Σκηνοθεσία: Έφη Νιχωρίτη - Δήμητρα Μαστορίδου Σκηνικά, κοστούμια: cpu Μουσική επιμέλεια: Όλγα Λασκαράτου Παίζουν: Έφη Νιχωρίτη, Εύα Κεχαγιά, Μαρούσα Στρογγυόγλου

Info: Θέατρο Διθύραμβος, Λητούς 6, πλατεία Αγίας Λαύρας, Μαρούσι Τηλ: 210 6106897


O Ορφέας βρέθηκε στα παρασκήνια της παράσταση και μίλησε με την Μαρούσα Στρογγυόγλου

 


 

 

Γράφουν οι : Έλενα Κοσμά & Κέλλυ Γκούνη

 

 

 

 

 

 - Εσένα Μαρούσα σε τρομάζει ο χρόνος;

- Δεν έχω καμία σχέση με τον χρόνο, γιατί είμαι στην κοσμάρα μου. Όμως ο χρόνος δεν με τρομάζει, εξάλλου είμαι σε μια φάση που περνάω την εφηβεία μου.

- Ζεις με τις αναμνήσεις;

- Ζω με τις καλές αναμνήσεις. Τις άλλες τις έχω κάνει delete. Κάποια πολύ δυνατά που συμβαίνουν, σίγουρα, έρχονται στο μυαλό σου, όμως τώρα πια δεν μπαίνω σε μελαγχολία. Κάποτε έμπαινα. Η ζωή είναι μικρή και θέλω να την ζω όσο καλύτερα μπορώ.

- Η παράσταση αυτή σε έχει επηρεάσει;

- Νιώθω πολύ καλά, αλλά επειδή νιώθω πως αυτό το έχω περάσει, πιο πριν, πριν από δύο - τρία χρόνια, πέρασα από μια κατάσταση δύσκολη και με απώλεια μεγάλη, τώρα έχω μια απόσταση από το κείμενο. Με αγγίζει, αλλά με αγγίζει ελεγχόμενα. Δεν το αφήνω…

- Όταν διάβασε πρώτη φορά το κείμενο πια αίσθηση σου άφησε;

- Διάβασα πολλές φορές το κείμενο για να καταλάβω την ουσία. Με αγγίζει πολύ η ιστορία της δεύτερης γυναίκας. Είναι πολύ βαριά η απώλειά της.

- Η τηλεόραση σου λείπει;

- Μου λείπουνε συγκεκριμένες στιγμές. Συνεργασίες που πέρασα πολύ καλά. Δεν μου λείπει να κάνω τηλεόραση για να κάνω, καθόλου. Έχω και δύο παιδάκια εξάλλου. Μετά το «Άκρως οικογενειακό» είπα να κάνω και εγώ ένα άκρως οικογενειακό.

- Το σήμερα στην Ελλάδα το αντιμετωπίζεις;

- Αυτό το σήμερα το αντιμετωπίζουμε όλοι, αλλά και πάλι επειδή είμαι στην κοσμάρα μου, προσπαθώ να το ρίχνω λίγο στην τρελή. Γιατί δεν γίνεται πολύ κατάθλιψη. Και δεν βλέπω ότι μπορώ να διορθώσω τίποτα. Αγωνίζομαι όσο μπορώ, με τον σύλλογο γονέων, με τα παιδιά μου, με διάφορα τοπικά που κάνω, αλλά δεν γίνεται άλλο, μίρλα. Με την μίρλα δεν βγαίνει…

 


 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Αν δεν είχαμε τους ποιητές σ' αυτή τη χώρα, δεν ξέρω με ποιον άλλο τρόπο θα έβρισκαν δρόμο τα δάκρυα.
Στέλλα Βλαχογιάννη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

16/10/1956 Γεννήθηκε η τραγουδίστρια Ελευθερία Αρβανιτάκη
16/10/1958 Πέθανε ο συνθέτης Μιχάλης Σουγιούλ
16/10/2003 Κυκλοφορεί από την Apple το iTunes με δυνατότητα λειτουργίας σε περιβάλλον Windows 2000 και Windows xp

ΤΥΧΑΙΑ TAGS