111 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
19.10.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Τάσος Π. Καραντής

Οι συνθέτες των ελληνικών πορνό

Τάσος Π. Καραντής

Το πορνό dvd της Τζούλιας Αλεξανδράτου νομίζω ότι - πέρα από όλα όσα ακούστηκαν και συζητήθηκαν - ανανέωσε το κινηματογραφικό είδος του πορνό, το οποίο στην Ελλάδα έχει μια ιστορία 40 και παραπάνω χρόνων. Μπορεί η πρώτη η ελληνική ταινία με γυμνό να ήταν το «Δάφνις και Χλόη» του Ορέστη Λάσκου, γυρισμένη το 1930, και η πρώτη ταινία με τολμηρές, για την εποχή της, ερωτικές σκηνές, να ήταν «Η λίμνη των πόθων» του 1958, αλλά, ουσιαστικά, οι ελληνικές ερωτικές ταινίες του μαλακού πορνό (soft core) κάνουν, δειλά-δειλά, την εμφάνισή τους στα μέσα με τέλη της δεκαετίας του ’60, για να κορυφωθούν σ’ όλη σχεδόν τη δεκαετία του ’70 και να σβήσουν προς τα τέλη της, δίνοντας τη θέση τους στο σκληρό πλέον πορνό(hard core) των αρχών της δεκαετίας του ’80.

Το είδος θα γνωρίσει την άνθιση, για μια περίπου πενταετία και θα αρχίσει να φθίνει μετά το 1985 και την είσοδο του βίντεο στη χώρα μας, αφού, λόγω πλέον του ανταγωνισμού, παρότι περνά και αυτό στις βιντεοπαραγωγές, νικιέται κατά κράτος από το ξένο σκληρό πορνό. Θα αντέξει, με σποραδικές πλέον κυκλοφορίες νέων ταινιών, ως τα τέλη της δεκαετίας του ’80, για να σβήσει μέσα στη δεκαετία του ’90. Ο ερωτικός κινηματογράφος (κι ιδιαίτερα το σκληρό πορνό) έχει γίνει πια ιδιωτικός κι οι τότε ελληνικές ταινίες του είδους φαντάζουν πια γραφικές, σε σχέση με τις ξένες, οι οποίες, φυσικά, εξελίσσονται συνεχώς και γι’ αυτό και προτιμώνται. Και να που, 20 σχεδόν χρόνια μετά, η Τζούλια Αλεξανδράτου ήρθε να “αναστήσει”, με την τεράστια εμπορική επιτυχία και τις μεγάλες πωλήσεις του dvd της, το είδος, αν και το μέλλον, βέβαια, θα δείξει κατά πόσο η περίπτωσή της ήταν απλά μια αναλαμπή ή θα υπάρξει ανάλογη συνέχεια. 
Από τις αρχές περίπου της δεκαετίας του ’70 ως και τις μέρες μας, έχουν γυριστεί γύρω στις 250 ελληνικές πορνογραφικές ταινίες, οι περισσότερες, η
αλήθεια είναι, μαλακές και πολύ λιγότερες σκληρές. Θα πρέπει στο σημείο να ξεκαθαρίσω τους όρους “πορνό – πορνογραφική ταινία”, “μαλακό πορνό”(soft core) και “σκληρό πορνό”(hard core), αλλά και τον όρο “τσόντα”, για να μην υπάρχουν παρανοήσεις και παρεξηγήσεις. Πορνό – πορνογραφική ταινία : είναι η ταινία εκείνη που(ολόκληρη ή σκηνές της) έχει σκοπό να ερεθίσει σεξουαλικά μέσα από σαφείς απεικονίσεις σεξουαλικών πράξεων(πραγματικών ή μιμήσεών τους). 
Σκληρό πορνό (hard core): απεικονίζει σεξουαλικές πράξεις που συμβαίνουν πραγματικά μπροστά στην κάμερα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση των εν δράσει γεννητικών οργάνων.
Μαλακό πορνό (soft core): απεικονίζει μιμήσεις σεξουαλικών πράξεων, αποκλείοντας την ύπαρξη των γεννητικών οργάνων και παρουσιάζοντας, απλά, γυμνά σώματα σε διάφορες στάσεις και περιπτύξεις. 
Τσόντα : Την εποχή της δικτατορίας που δεν επιτρεπόταν η ελεύθερη προβολή του σκληρού πορνό, αλλά μόνο του μαλακού πορνό, είχαμε το (καθαρά ελληνικό) φαινόμενο της “τσόντας”, δηλαδή της παρεμβολής(σε ορισμένους κινηματογράφους) σε μια ταινία μαλακού πορνό, σκληρών ερωτικών σκηνών από άλλη ταινία hard core, με την ανοχή της αστυνομίας. Λόγω λοιπόν αυτής της πρακτικής της προσθήκης(τσόντας) σκληρών ερωτικών σκηνών, η λέξη “τσόντα”, πέρασε στο λαϊκό λεξιλόγιο με τη, γενικότερη, έννοια της ταινίας σκληρού πορνό(hard core).  
Θα άξιζε, επίσης, αλλά δεν είναι της παρούσης, γιατί ξεφεύγει από το θέμα της έρευνάς μας, να διερευνηθεί, γιατί το είδος των ερωτικών και πορνογραφικών ταινιών(μαλακών και σκληρών) θεωρήθηκε κατώτερο συνολικά, όπως, κάτι αντίστοιχο, συνέβη και με τις ταινίες τρόμου, αλλά και την αστυνομική λογοτεχνία ή τη λογοτεχνία τρόμου κι επιστημονικής φαντασίας. Το θέμα, όπως καταλαβαίνετε, έχει να κάνει με τις κυρίαρχες αξίες και την αισθητική, του πολιτισμού και της κουλτούρας μας,  οι οποίες θεσπίζουν – πάντα με ιδεολογικά μόνο κριτήρια - και τους αντίστοιχους “κανόνες”. Να επισημανθεί, ακόμα, ότι στην Ελλάδα, την αξία ή την απαξία των διάφορων προϊόντων της τέχνης την καθόριζε και την καθορίζει ακόμα η αριστερή διανόηση. Γι’ αυτό, εξάλλου, και για το ελληνικό πορνό, ιδιαίτερα το μαλακό της δεκαετίας του ’70, “υπεύθυνη” θεωρήθηκε η δικτατορία, κάτι που δεν έχει σχέση με την αλήθεια, αφού το είδος άνθισε παγκόσμια αυτήν την δεκαετία.
Στις soft core ελληνικές ερωτικές ταινίες έπαιξαν πολλοί γνωστοί ηθοποιοί, αλλά πρέπει να διευκρινίσω, ότι δεν γύρισαν σκληρές ερωτικές σκηνές, δεν έκαναν, δηλαδή, πραγματικό σεξ μπροστά στην κάμερα. Αυτό που συνέβη, είναι ότι, σε σκληρές εκδοχές της ίδιας ταινίας που πρωταγωνιστούσαν κι η οποία κυκλοφόρησε αποκλειστικά στο εξωτερικό, προστέθηκαν σκληρές ερωτικές σκηνές από άλλες ταινίες του είδους. 
Κυρίαρχη καλτ ανδρική φιγούρα είναι, σαφώς, ο θρυλικός Κώστας Γκουζγκούνης και γυναικείες (στα soft core), θα έλεγα, η Γκιζέλα Ντάλι με την Τίνα Σπάθη. Μεγάλη παρουσία είχαν όμως (πάντα στα soft core) κι οι Άννα Φόνσου, Ανδρέας Μπάρκουλης, Φαίδωνας Γεωργίτσης, Ανέστης Βλάχος κ.ά. Ακόμα έπαιξαν κι οι : Λυκούργος Καλλέργης, Γιάννης Αργύρης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Γιάννης Βόγλης, Νίκος Γαλανός, Λάκης Κομνηνός, Ηλίας Λογοθέτης, Γιώργος Μούτσιος, Βαγγέλης Καζάν, Παύλος Λιάρος, Κάτια Δανδουλάκη, Μιμή Ντενίση, Μπέτυ Αρβανίτη, Κατιάνα Μπαλανίκα,  Έλενα Ναθαναήλ, Ελένη Ανουσάκη, Νέλλη Γκίνη, Βέρα Κρούσκα, Δώρα Σιτζάνη, Μαρία Βασιλείου κ.ά. Ο πιο γνωστός δε σκηνοθέτης του είδους είναι ο Όμηρος Ευστρατιάδης.   
Στο σκληρό πορνό(hard core) τα ονόματα δεν είναι τόσο γνωστά στο ευρύ κοινό, αλλά οι άντρες, ιδίως της γενιάς μου (40+) και πιο πίσω, θα έχουν
ακούσει ονόματα και ψευδώνυμα σαν αυτό της Κατερίνας Σπάθη και των αρσενικών επιβητόρων Σπύρου Λοκατζή και Τέλη Σταλόνε, με ό,τι αυτά, φυσικά, σηματοδοτούν(ανδρικό πρότυπο ειδικών στρατιωτικών δυνάμεων(ΛΟΚ) και «Ρόκυ» - «Ράμπο» του Σιλβέστερ Σταλόνε). Όπως, επίσης, θα
έχουν ακουστά διάσημους τίτλους σκληρών ελληνικών πορνό : «Το μικρόφωνο της Αλίκης», «Η κυρία κι ο μούτσος», «Εμείς οι βλάχοι όπως λάχει»,
«Ο Μανωλιός ο μπήχτης», «Το παλαμάρι του βαρκάρη» κ.ά.


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ; Ποιοι συνθέτες έχουν γράψει τη μουσική στα ελληνικά πορνό; Γιατί κι οι ερωτικές ελληνικές ταινίες (μαλακές και σκληρές) έχουν τη μουσική τους! Κι, αρκετές φορές, την έχουν υπογράψει γνωστοί συνθέτες κι έχουν ακουστεί σ’ αυτές τραγούδια με τις φωνές γνωστών τραγουδιστών. Πάντα, βέβαια, μιλάμε για τις soft core, διότι στις hard core , ακόμα κι αυτός που είχε αναλάβει να γράψει τη μουσική ή να κάνει τη μουσική επιμέλεια, εμφανιζόταν, όπως κι οι περισσότεροι πρωταγωνιστές και λοιποί συντελεστές, με ψευδώνυμο.
Αυτό, λοιπόν, προσπαθεί να κάνει αυτό το αφιέρωμα, να παρουσιάσει  όλους όσους έγραψαν μουσική για τις – soft core & hard core  - ελληνικές ερωτικές και πορνογραφικές ταινίες. Βρέθηκαν στοιχεία για 102 ταινίες, στις οποίες, υπογράφουν τη μουσική, έχουν τη μουσική επιμέλεια ή ακούγονται τραγούδια τους, 52 συνθέτες. Ανάμεσά τους συναντάμε και τους Μάνο Χατζιδάκι(στην πρώτη ταινία με τολμηρές ερωτικές σκηνές του ελληνικού κινηματογράφου), Σταύρο Ξαρχάκο, Γιώργο Ζαμπέτα, Γιάννη Σπανό, Μάνο Λοίζο, Σταύρο Κουγιουμτζή, Νίκο Μαμαγκάκη, Βασίλη Δημητρίου κ.ά., καθώς και πολύ γνωστούς τραγουδιστές(Γιάννη Πουλόπουλο, Γιώργο Νταλάρα, Γιάννη Πάριο, Αρλέτα, Μαρία Δημητριάδη, Αφροδίτη Μάνου, Λίτσα Σακελλαρίου, Δόμνα Σαμίου, Ελένη Ροδά, Ελπίδα, Δάκη κ.ά.), των οποίων τραγούδια με τη φωνή τους ακούγονται στις ταινίες αυτές.
Πολύτιμη πηγή πληροφοριών(τίτλοι, υποθέσεις και θεματολογία ταινιών, ονόματα σκηνοθετών, ηθοποιών, συνθετών και τραγουδιστών) υπήρξε η ψηφιακή συλλογή (φιλμογραφία) της Ταινιοθήκης της Ελλάδας(www.tainiothiki.gr), αλλά κι οι εκδόσεις «Αυστηρώς ακατάλληλον – ελληνικό πορνό» (του Άρη Δημητρίου, εκδ. Οξύ, Αθήνα 2000) και «Φιλμογραφία του ελληνικού κινηματογράφου»(του Στάθη Βαλούκου, εκδ. Αιγόκερως, Αθήνα 1998). Και, βέβαια, χρήσιμη είναι πάντα η «Ελληνική Δισκογραφία» του Πέτρου Δραγουμάνου.
Τα σάουντρακ των ταινιών αυτών που έχουν κυκλοφορήσει σε δίσκο είναι απειροελάχιστα(αναφέρονται παρακάτω) κι είναι κατανοητό αυτό, λόγω των ταμπού και των προκαταλήψεων που ακόμα υπάρχουν για το είδος. Κι όμως, θεωρώ, ότι όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες(δημιουργοί κι ερμηνευτές), ανεξαρτήτως των κινήτρων τους, ήταν, εκ των πραγμάτων, τολμηροί και πρωτοπόροι για την εποχή τους. Νομίζω λοιπόν, ότι είναι απαραίτητη η έκδοση μιας συλλογής, που να συγκεντρώνει μια επιλογή από τις μουσικές και τα τραγούδια των ελληνικών ερωτικών και πορνογραφικών ταινιών. Θα αποτελέσει, όντως, μια πρωτότυπη ανθολογία της πιο ερωτικής πλευράς της ελληνικής κινηματογραφικής μουσικής.

Ακολουθεί, ανά συνθέτη (αλφαβητικά), η σχετική - με όλες τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν – φιλμογραφία :      

Νίκος Αλαγόπουλος

- «Πολύ θερμές και πρόθυμες για όλα»(1975). Soft core ελληνική ερωτική ταινία. Η μουσική επιμέλεια ανήκει στο Νίκο Αλαγόπουλο.

Μπάμπης Αλέπης
- «Παίζοντας σε δυο κρεββάτια»(1975).Soft core ελληνική ερωτική ταινία.
- «Γυμνό κεντρί»(1975). Soft core ερωτική ταινία με την Τίνα Σπάθη.
- «Χορός των βρώμικων εραστών»(1976). Soft core ελληνική ερωτική ταινία.
- «Ερωτική τελετή»(1977). Ερωτική περιπέτεια (soft core) σε σκηνοθεσία Όμηρου Ευστρατιάδη. Η υπόθεση : Μια άβγαλτη κοπελίτσα γνωρίζει τον
έρωτα και μεταμορφώνεται σε ακόλαστη ερωτομανή. 
- «Το σύμπλεγμα»(1977). Ερωτικό θρίλερ(soft core). Η υπόθεση : Η εκμετάλλευση ενός μανεκέν – φωτομοντέλου από τον εραστή της που είναι
φωτογράφος γυμνών μοντέλων.
- «Γυμνό φωτομοντέλο»(1978). Soft core ελληνική ερωτική ταινία σε σκηνοθεσία Όμηρου Ευστρατιάδη. Στην ταινία τραγουδάει η Λίτσα Σακελλαρίου.
Η μουσική στα παραπάνω φιλμ ανήκει στον Μπάμπη Αλέπη, γνωστό κι ως μοντέρ στο χώρο του ελληνικού κινηματογράφου.

Βασίλης Αρχιτεκτονίδης
- «Ο κύκλος της ανωμαλίας»(1971). Ερωτική περιπέτεια(soft core) με τη Γκιζέλα Ντάλι. Η υπόθεση : Μια γυναίκα με τη βοήθεια του εραστή της δηλητηριάζει τον άντρα της, αλλά η θετή κόρη της εκδικείται το θάνατο του πατέρα της. 

- «Αιχμάλωτοι της ηδονής»(1972). Ερωτική αστυνομική περιπέτεια(soft core), που διαφημιζόταν, ως μια ταινία σοκ! Η υπόθεση : Ένας
θανατοποινίτης(υπήρχε η θανατική ποινή στην Ελλάδα του 1972), εξομολογείται σ’ έναν ιερέα την αλήθεια σχετικά με το έγκλημά του.
- «Κολασμένη φύση»(1972). Ερωτική περιπέτεια(soft core) με τον Ερρίκο Μπριόλα. Η υπόθεση : Ένας ζωγράφος που ζει σ’ ένα
απομονωμένο σπίτι γνωρίζει μια ερωτομανή κοπέλα και συγκρούεται με έναν βοσκό που τη διεκδικεί ερωτικά.
- «Παρθενική σάρκα»(1974). Ερωτική περιπέτεια(soft core). Η υπόθεση : Ένα κορίτσι καλής οικογενείας μπλέκεται με μια σπείρα
καθαρμάτων που τη χρησιμοποιούν για να ικανοποιήσουν τα βρωμερά τους ένστικτα.
- «Διεστραμμένοι από τη γέννα τους»(1974). Soft core ερωτική ταινία με τον θρυλικό Κώστα Γκουζγκούνη.

- «Στην παγίδα του σεξ και του εγκλήματος»(1975). Αστυνομική ερωτική περιπέτεια(soft core) με τον Κώστα Γκουζγκούνη. Η υπόθεση :
Μια συμμορία αδίστακτων κακοποιών ετοιμάζει κάποιο κόλπο αγνοώντας πως ένα μέλος της είναι αστυνομικός.

Ο Βασίλης Αρχιτεκτονίδης είναι γνωστός δημιουργός, με μεγάλο και πολυποίκιλο έργο : κύκλους τραγουδιών, μουσική για κινηματογράφο-θέατρο-
τηλεόραση, αλλά και λόγια μουσική. Το όνομά του έχει ταυτιστεί με το βάφτισμα στη δισκογραφία του Γιώργου Νταλάρα (1967) και του Βασίλη Παπακωνσταντίνου(1972), μια κι αυτός έγραψε τα πρώτα τους τραγούδια.

Κίμων Βασιλάς

- «Κυνηγημένοι εραστές» (1972). Ερωτική περιπέτεια(soft core), σε σκηνοθεσία Όμηρου Ευστρατιάδη, με τους : Φαίδωνα Γεωργίτση, Δώρα Σιτζάνη,

Άννα Φόνσου, Γκιζέλα Ντάλι κ.ά. Η υπόθεση : Δυο νέοι εξοικονομούν μετά από μια ληστεία τα έξοδά τους κι έρχονται στην Αθήνα για τη μεγάλη ζωή.
Το σάουντρακ της ταινίας έχει κυκλοφορήσει από την POTFLEUR. Τη μουσική την υπογράφει ο Κίμων Βασιλάς, αλλά στο φίλμ ακούγονται και τα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή : «Ένας κόμπος η χαρά μου», «Κάποιον άλλον φίλησες στο στόμα», «Μ’ έκοψαν με χώρισαν στα δυο» & «Όταν ανθίζουν πασχαλιές» με τον Γιώργο Νταλάρα.    

Άκης Γούναρης
- «Ολέθρια συνάντηση»(1989). Soft core ελληνοϊταλική συμπαραγωγή με θεματολογία: συζυγική απιστία, τραβεστί, τρίο.

Βασίλης Δημητρίου
- «Sex … 13 μποφόρ»(1971).Τολμηρή ερωτική περιπέτεια(soft core) με τον Κώστα Γκουζγκούνη αλλά και τον Λυκούργο Καλλέργη. Η
υπόθεση : Ένας ψαράς ναυαγεί σ’ ένα ερημονήσι και ξελογιάζει την κόρη του φαροφύλακα(θεματολογία: αποπλάνηση, ελευθέρια συμπεριφορά).
Ο γνωστός συνθέτης Βασίλης Δημητρίου, που έχει γράψει τη μουσική για επιτυχημένα σήριαλ της ελληνικής τηλεόρασης(«Βαμμένα κόκκινα μαλλιά», «Ο μεγάλος θυμός», «Πρόβα νυφικού» κ.ά.), υπογράφει τη μουσική σ’ αυτήν την ερωτική ταινία.
 

Γιώργος Δημητρίου
- «Ο πυρετός της ηδονής»(1974). Ερωτική περιπέτεια (soft core). Η υπόθεση : Η κόρη ενός βιομηχάνου, βρίσκεται νεκρή από υπερβολική δόση ναρκωτικών, τα οποία διακινούνται από μια σπείρα, της οποίας αρχηγός είναι ο πατέρας της(θεματολογία: λεσβιακός έρωτας, μπανιστήρι).
- «Διαστροφές»(1974). Soft core ερωτική ταινία με την Τίνα Σπάθη.
- «Διεστραμμένο τρίγωνο»(1974). Soft core ερωτική ταινία.

Όμηρος Ευστρατιάδης
- «Νεφέλη»(1980). Soft core ελληνική ερωτική ταινία σε σκηνοθεσία του Όμηρου Ευστρατιάδη με θεματολογία την αποπλάνηση και το λεσβιακό έρωτα. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης έχει αναλάβει και τη μουσική επιμέλεια της ταινίας του(ντίσκο μουσική της εποχής). 

Γιώργος Ζαμπέτας
- «Όσο υπάρχει έρωτας»(1970). Ερωτική περιπέτεια(soft core) του Όμηρου Ευστρατιάδη με τη Γκιζέλα Ντάλι. Η υπόθεση: Μια πόρνη περιμαζεύει στο σπίτι της έναν ναυτικό που πάσχει από αμνησία. Η ταινία διαφημιζόταν ως εξής : «Ότι δεν ετόλμησε μέχρι σήμερα ο ελληνικός κινηματογράφος»!
Τη μουσική της ταινίας την υπογράφει ο Ανδρέας Πρέζας (βλ. παρακάτω), αλλά στην ψηφιακή συλλογή της Ταινιοθήκης της Ελλάδας, υπάρχει δίπλα στο όνομα του Πρέζα κι αυτό του Γιώργου Ζαμπέτα, μια και στην ταινία ακούγονται τραγούδια του με την Ελένη Ροδά κ.ά.

Γιώργος Θεοδοσιάδης
- «Ανώμαλο φορτίο»(1977). Soft core ελληνική ερωτική ταινία.
Ο, γνωστός μαέστρος, Γιώργος Θεοδοσιάδης έχει γράψει τραγούδια για την Τζένη Βάνου και τον Τόλη Βοσκόπουλο, αλλά έχει υπογράψει και τη μουσική για θεατρικές παραστάσεις κι ελληνικές ταινίες. 

Τζίμης Θεοδωρόπουλος
- «Ναζιάρες υπηρέτριες» (1989). Hard core ελληνικό πορνό με θεματολογία: ανδρικός αυνανισμός, γυναικείος αυνανισμός, μπανιστήρι, παρτούζα, σεξουαλικά βοηθήματα, στριπτίζ, συζυγική απιστία.

Γιώργος Θεοφιλόπουλος
- «Σάρκα με σάρκα» (1970). Soft core ελληνική ερωτική ταινία. Τη μουσική την υπογράφει ο μαέστρος Γιώργος Θεοφιλόπουλος(1918 – 1998).

Ζακ Ιακωβίδης
- «Όργια σε τιμή ευκαιρίας»(1973). Αστυνομική ερωτική περιπέτεια(soft core) με το Γιάννη Βόγλη και τη Νέλλη Γκίνη. Η υπόθεση : Ένας κατάδικος βγαίνει από τις φυλακές αποφασισμένος να εκδικηθεί τον υπαίτιο του διασυρμού του, που συζεί και εκπορνεύει την αδερφή του.
Ο Ζακ Ιακωβίδης είναι από τους πιο χαρακτηριστικούς συνθέτες του θεάτρου(επιθεωρήσεις & μιούζικαλ), αλλά και της τηλεόρασης («Λούνα παρκ» & «Η λάμψη»), ενώ τραγούδια του έχουν πει η Τζένη Βάνου, ο Τόλης Βοσκόπουλος κ.ά. 

Νίκος Ιγνατιάδης
- «Καυτή εκδίκηση του σεξ»(1972). Ερωτική περιπέτεια(soft core) με την Γκιζέλα Ντάλι και τον Κώστα Πρέκα. Η υπόθεση : Η αδελφή μιας κοπέλας που πέθανε τραγικά από τη σκληρή μεταχείριση ενός σωματέμπορου, αποφασίζει να εκδικηθεί το θάνατό της.
Μια άλλη μουσική πλευρά του Νίκου Ιγνατιάδη, του γνωστού συνθέτη των μεγάλων επιτυχιών με τη Νάνα Μούσχουρη, τη Μαρινέλλα, τον Τόλη Βοσκόπουλο, τη Λίτσα Διαμάντη και, κυρίως, το Γιάννη Πάριο.

Τέλης Ιερός
- «Καυτό σεξ στην άμμο»(1992). Hard core ελληνικό πορνό με θεματολογία: λεσβιακός έρωτας, παρτούζα, πρωκτικός έρωτας, σεξουαλικά βοηθήματα. Στον Τέλη Ιερό ανήκει η μουσική επιμέλεια.

Σωκράτης Ιωάννου
- «Το κάνω και με δύο»(1989). Hard core ελληνικό πορνό με θεματολογία: γυναικείος αυνανισμός, συζυγική απιστία, τηλεφωνικό σεξ, τρίο. Στον Σωκράτη Ιωάννου ανήκει η μουσική επιμέλεια. 

Μ. Καλής
- «Πάρτυ με ούζα»(1986). Hard core ελληνικό πορνό με θεματολογία: αιμομιξία, βιασμός, γυναικείος αυνανισμός, δεσμά και υποταγή, λεσβιακός έρωτας, παρτούζα, πρωκτικός έρωτας, συζυγική απιστία, τρίο.

Κώστας Καπνίσης
- «Σεξομανία»(1974). Δίπτυχη ερωτική περιπέτεια(soft core) με τη Μαρία Ιωαννίδου. Η υπόθεση : Μια νευρωτική κοπέλα διηγείται σ’ έναν ψυχίατρο την ερωτική της ζωή(θεματολογία : αποπλάνηση, λεσβιακός έρωτας, συζυγική απιστία).
Ο Κώστας Καπνίσης(1920 – 2007), που υπογράφει τη μουσική σ’ αυτήν την ερωτική ταινία, είναι ένας από τους πιο γνωστούς κινηματογραφικούς συνθέτες, αφού έχει γράψει τη μουσική για περισσότερες από 110 ταινίες, ντοκιμαντέρ και θεατρικές παραστάσεις. Όλοι θα γνωρίζουν ταινίες, σαν τις «Υπολοχαγός Νατάσσα», «Παπαφλέσσας», «Ο κατήφορος» κ.ά., στις οποίες έχει γράψει τη μουσική ο Καπνίσης.

Τάκης Καρδάς
- «Ζω μόνο για τον έρωτα»(1976).Ερωτική περιπέτεια(soft core) σε σκηνοθεσία Όμηρου Ευστρατιάδη. Η υπόθεση : Μια ερωτομανής
αναζητά την ερωτική τελειότητα αλλάζοντας συνέχεια εραστές. Τη μουσική υπογράφει ο Τάκης Καρδάς και τα τραγούδια ερμηνεύει ο Γιάννης Πουλόπουλος. 

Κώστας Κλάββας
- «Κατηγορώ το κορμί μου»(1969). Ερωτική περιπέτεια(soft core) σε σκηνοθεσία του Ερρίκου Ανδρέου, με τους : Κώστα Πρέκα, Βέρα
Κρούσκα, Στέφανο Στρατηγό κ.ά. Η υπόθεση : Ένας αστυνομικός αναλαμβάνει την περίεργη υπόθεση της κλοπής των κοσμημάτων μια ερωτομανούς χορεύτριας και ανασκαλεύει τη ζωή της.
Ο Πειραιώτης πιανίστας και συνθέτης Κώστας Κλάββας είναι γνωστός από το πασίγνωστο κινηματογραφικό τραγούδι του «Σου το ’πα μια και δυο και τρεις»(σε στίχους του Κώστα Πρετεντέρη) με τον Γιάννη Βογιατζή. Έχει γράψει αρκετά τραγούδια και τη μουσική σε δεκάδες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά και συμφωνικά έργα. Έχει διδάξει στο Μουσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σταύρος Κουγιουμτζής
- «Κυνηγημένοι εραστές»(1972). Ερωτική περιπέτεια(soft core), σε σκηνοθεσία Όμηρου Ευστρατιάδη, με τους : Φαίδωνα Γεωργίτση, Δώρα Σιτζάνη, Άννα Φόνσου, Γκιζέλα Ντάλι κ.ά. Η υπόθεση : Δυο νέοι εξοικονομούν μετά από μια ληστεία τα έξοδά τους κι έρχονται στην Αθήνα για τη μεγάλη ζωή.
Τη μουσική της ταινίας την υπογράφει ο Κίμων Βασιλάς(έχει μάλιστα κυκλοφορήσει και το σάουντρακ, βλ. παραπάνω), αλλά στην ψηφιακή συλλογή της Ταινιοθήκης της Ελλάδας, υπάρχει δίπλα στο όνομα του Βασιλά κι αυτό του Σταύρου Κουγιουμτζή, μια και στην ταινία ακούγονται τα τραγούδια του : «Ένας κόμπος η χαρά μου», «Κάποιον άλλον φίλησες στο στόμα», «Μ’ έκοψαν με χώρισαν στα δυο» & «Όταν ανθίζουν πασχαλιές» με τον Γιώργο Νταλάρα.

Γιώργος Κριμιζάκης
- «Το νησί της αμαρτίας»(1973). Αστυνομική ερωτική περιπέτεια(soft core). Η υπόθεση : Δυο ισοβίτες δραπέτες δραπετεύουν κατά τη μεταγωγή τους και καταφεύγουν σ’ ένα νησί(θεματολογία: βιασμός). 
Ο Γιώργος Κριμιζάκης, πέρα από τις συνεργασίες του με μεγάλους τραγουδιστές(Μαρινέλλα, Βοσκόπουλο, Πουλόπουλο κ.ά.), έχει γράψει τη μουσική για περισσότερες από 100 ελληνικές ταινίες, αλλά και θεατρικές παραστάσεις.

Γεράσιμος Λαβράνος

- «Το κορίτσι και το άλογο»(1973). Ερωτική περιπέτεια(soft core), με την Άννα Φόνσου και τον Γιάννη Αργύρη. Η υπόθεση: Ο γιος ενός ζωγράφου επισκέπτεται τον απομονωμένο σε μια βίλα πατέρα του και τα φτιάχνει με την ερωμένη του. Θεωρείται μια από τις πιο καλλιτεχνικές ερωτικές ταινίες της χρυσής δεκαετίας( του ’70) του ελληνικού μαλακού πορνό. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την ελεύθερη διασκευή της τραγωδίας του Ευριπίδη «Ιππόλυτος».
Ο συνθέτης Γεράσιμος Λαβράνος (αδερφός του Νίκου Λαβράνου), γνωστός από τα τραγούδια που έχει γράψει για τη Τζένη Βάνου, τον Γιάννη Πάριο, τη Βίκυ Μοσχολιού κ.ά., καθώς και τη μουσική για την ταινία «Η σοφερίνα» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, υπογράφει τη μουσική της ταινίας. Τραγουδάει η Ελπίδα.

Νίκος Λαβράνος
- «Τα παιδιά του διαβόλου»(1976). Soft core ελληνική ταινία σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, με θεματολογία: αιμομιξία, ανδρική ομοφυλοφιλία, βιασμός, κτηνοβασία, λεσβιακός έρωτας, μπανιστήρι.
Ο συνθέτης Νίκος Λαβράνος (αδερφός του Γεράσιμου Λαβράνου), γνωστός από τα τραγούδια που έχει γράψει για τη Βίκυ Μοσχολιού, τον Γιώργο Νταλάρα, τον Τόλη Βοσκόπουλο, τον Γιάννη Καλατζή κ.ά., υπογράφει τη μουσική της ταινίας.

Μάνος Λοίζος
- «Η ιδιωτική μου ζωή»(1971). Αστυνομική ερωτική περιπέτεια(soft core) σε σκηνοθεσία του Όμηρου Ευστρατιάδη, με την Άννα Φόνσου και τον Ανδρέα Μπάρκουλη. Η υπόθεση : Ένας ανακριτής αναλαμβάνει μια υπόθεση δολοφονίας και ερευνά το αμαρτωλό παρελθόν μιας γυναίκας. 
- «Πρόκληση»(1971). Ερωτική περιπέτεια(soft core) σε σκηνοθεσία Όμηρου Ευστρατιάδη, με την Άννα Φόνσου, την Έλενα Ναθαναήλ, τον Ανδρέα Μπάρκουλη κ.ά. Η υπόθεση : Δυο νεαροί μπλέκουν με μια ερωτομανή πλούσια μεσόκοπη και την κόρη της και παρασύρονται στην ντόλτσε βίτα.
Μια γνωστή πλευρά του έργου του Μάνου Λοίζου είναι κι η μουσική που έχει γράψει για ελληνικές ταινίες, με αποκορύφωμα τη θρυλική «Ευδοκία». Ανάμεσά τους κι οι δυο αυτές ερωτικές ταινίες. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην πρώτη(«Η ιδιωτική μου ζωή») και στη δεύτερη(«Πρόκληση»), ακούγονται – σε άλλες εκτελέσεις - τα πασίγνωστα(με τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα) τραγούδια : «Αχ χελιδόνι μου» και «Μάνα δεν φυτέψαμε». Το πρώτο το λέει η Λίτσα Σακελλαρίου και το δεύτερο ο Γιάννης Πάριος. Τις δυο αυτές διαφορετικές εκτελέσεις των τραγουδιών αυτών, μπορεί να τις βρει κανείς στη συλλογή «Ο Μάνος Λοίζος στον ελληνικό κινηματογράφο»(MINOS – EMI / 2007).

Νίκος Μαμαγκάκης
- «Σατανικές ερωμένες»(1974). Ερωτική περιπέτεια(soft core) με το Φαίδωνα Γεωργίτση και την Άννα Φόνσου. Η υπόθεση : Ένας άντρας επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια απουσίας και αντικαθιστά έναν φίλο του συγγραφέα στην κοινωνική και ερωτική του ζωή.
Είναι γνωστή και του Νίκου Μαμαγκάκη η κινηματογραφική πλευρά, με πασίγνωστους τίτλους : «Η αρχόντισσα κι ο αλήτης», «Η δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά», «Η νεράιδα και το παλικάρι», «Μια Ιταλίδα απ’ την Κυψέλη» & «Λούφα και παραλλαγή». Ανάμεσά τους, υπάρχει κι αυτή η ερωτική ταινία, σε σενάριο και σκηνοθεσία του ίδιου του πρωταγωνιστή της, Φαίδωνα Γεωργίτση. Τα τραγούδια είναι σε στίχους της Θεοδώρα Ντάκου και του Μποστ(Μέντη Μποσταντζόγλου) και τα ερμηνεύουν η Αρλέτα κι ο Ζήσης.

Ζακ Μεναχέμ
- «Μιρέλλα η σάρκα της ηδονής »(1973). Ερωτική περιπέτεια(soft core) με την Γκιζέλα Ντάλι και τον Φαίδωνα Γεωργίτση. Η υπόθεση : Η φιλήδονη γυναίκα ενός πλούσιου αλλά ανάπηρου άντρα έχει σαν εραστή της τον υπηρέτη της βίλας(θεματολογία : συζυγική απιστία).
- «Δαίμονες της βίας και του σεξ»(1973). Ερωτικό θρίλερ(soft core) με την Γκιζέλα Ντάλι. Η υπόθεση : Ένα πτώμα στο πορτμπαγκάζ ενός αυτοκινήτου και ένα εκατομμύριο δολάρια κλεμμένα από μια τράπεζα της Νοτίου Αφρικής αποτελούν το έναυσμα για έναν παράνομο έρωτα με τραγική κατάληξη.
- «Αιμιλία η διεστραμμένη»(1974). Ερωτική αστυνομική περιπέτεια(soft core) με τη Γκιζέλα Ντάλι. Η υπόθεση : Μια όμορφη νέα και πλούσια κοπέλα ζει διπλή ζωή, την ημέρα είναι δασκάλα πιάνου και τη νύχτα αναζητά τυχαίους εραστές που τους σκοτώνει σε στιγμές ερωτικού παροξυσμού.
Τη μουσική επιμέλεια την υπογράφει ο γνωστός μουσικός παραγωγός και μουσικολόγος Ζακ Μεναχέμ(1929 - 2008)

Γεράσιμος Μηλιαρέσης
- «Ρωξάνη, η οδύσσεια του σεξ»(1976). Ερωτική περιπέτεια(soft core) με τον Ανέστη Βλάχο. Η υπόθεση : Ένας ανάπηρος εφοπλιστής αποφασίζει για οικονομικούς λόγους να παντρέψει το γιο του με μια μητρομανή(θεματολογία: μπανιστήρι, σεξουαλική ανικανότητα, συζυγική απιστία). Τη μουσική της ταινίας την υπογράφει ο γνωστός κιθαριστής και συνθέτης Γεράσιμος Μηλιαρέσης(1918 – 2005).

Χρήστος Μουραμπάς
- «Νιάτα στο πεζοδρόμιο»(1964). Αστυνομική ερωτική περιπέτεια(soft core). Ο ένας εκ των πρωταγωνιστών της, ο Νότης Πιτσιλός, τη δεκαετία του ’80 συμμετείχε σε πολλά σκληρά ελληνικά πορνό. Η υπόθεση : Δυο αντίπαλες συμμορίες διαρρηκτών αλληλοεξοντώνονται για το προιόν μιας ληστείας.
- «Πόθοι στον καταραμένο βάλτο»(1966). Ερωτική περιπέτεια σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Γρηγορίου με τον Ανέστη Βλάχο. Η υπόθεση : Η ζωή δύο αδελφών που ζουν απομονωμένοι σ’ έναν έρημο βάλτο, αναστατώνεται από την εμφάνιση ενός ζεύγους εραστών.
- «Το συρτάκι της αμαρτίας»(1966). Τολμηρή ερωτική περιπέτεια(soft core) με το Γιώργο Μούτσιο, Γιάννη Αργύρη, Βύρωνα Πάλλη, Σπεράντζα Βρανά κ.ά. Η υπόθεση : Μια επαρχιωτοπούλα που έχει παρασυρθεί σε αμαρτωλούς δρόμους προσπαθεί μάταια να ξεφύγει.
- «Και οι πέντε ήταν κολασμένες»(1968). Soft core ερωτική ταινία. Η υπόθεση : Πέντε κοπέλες μαζί με τον άντρα που τις μετέφερε με τη βάρκα του παγιδεύονται σ’ ένα στοιχειωμένο νησί.
- «Αμαρτωλές τσιγγάνες»(1970). Soft core ερωτική ταινία. Η υπόθεση : Στα πανηγύρια της ελληνικής υπαίθρου συχνά εμφανίζονται τσιγγάνοι μουσικοί καθώς και τσιγγάνες χορεύτριες. Μια ομάδα από τσιγγάνες χορεύτριες και χειρομάντισσες, με την ελευθεριότητα των ηθών που τις διακρίνει, επιδίδονται σε σωρεία σκανδαλιστικών ερωτικών περιπετειών.
- «Επικίνδυνοι ερασταί»(1972). Soft core ερωτική ταινία.
- «Ανήλικες αμαρτωλές»(1972). Τολμηρή ερωτική περιπέτεια(soft core) με τη Δώρα Σιτζάνη. Η υπόθεση : Μια άβγαλτη νησιωτοπούλα ερωτεύεται τον αρχηγό μιας σπείρας σωματεμπορίας και σπρώχνεται στη διαφθορά.
- «Άγουρη σάρκα»(1974). Ερωτική περιπέτεια(soft core) με τον Παύλο Λιάρο και τον Βαγγέλη Καζάν. Η υπόθεση : Μια σπείρα αρχαιοκάπηλων παγιδεύεται σε κάποιο ερημονήσι και αιχμαλωτίζει την εγγονή ενός ψαρά.
- «Βρώμικη παρθένα»(1975). Soft core ερωτική ταινία.
- «Σπηλιά της αμαρτίας»(1976). Σεξοκωμωδία(soft core), με την Γκιζέλα Ντάλι, το Γιώργο Μούτσιο και τον Ηλία Λογοθέτη. Η υπόθεση : Ένας Ιταλός καθηγητής γνωρίζει μια πηγή στην
Ελλάδα με θαυματουργό νερό που ανανεώνει το ερωτικό σφρίγος και στέλνει τον γιο του που παρουσιάζει κάποια σεξουαλικά προβλήματα για να θεραπευτεί(θεματολογία : αποπλάνηση, γυναικείος αυνανισμός, μπανιστήρι, συζυγική απιστία).
- «Σεξ στο νησί του έρωτα»(1976).Hard core ελληνικό πορνό, που αποτελεί τη σκληρή, παράλληλη, εκδοχή της «Σπηλιάς της αμαρτίας», η οποία κυκλοφόρησε στο εξωτερικό. Παίζουν οι ίδιοι πρωταγωνιστές, αλλά οι hard core σκηνές τους είναι ψεύτικες, παρμένες από άλλη πορνό ταινία κι έχουν τοποθετηθεί τεχνηέντως στο μοντάζ.
Ο πιανίστας, μαέστρος και συνθέτης Χρήστος Μουραμπάς(1926 – 1997) έχει υπογράψει τη μουσική κι έχει αναλάβει τη μουσική επιμέλεια σε δεκάδες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, ανάμεσά τους κι οι παραπάνω.

Κώστας Μυλωνάς
- «Μεθύσι της σάρκας»(1970). Soft core ερωτική περιπέτεια.
Τη μουσική επιμέλεια της ταινίας την υπογράφει ο συνθέτης Κώστας Μυλωνάς.

Γιώργος Νύρας
- «Εμπόριο της αμαρτίας»(1972). Ερωτική περιπέτεια(soft core) με την Κατιάνα Μπαλανίκα. Η υπόθεση : Νεαρές κι όμορφες κοπέλες πέφτουν στα δίχτυα συμμοριών του υποκόσμου, που εκμεταλλεύονται τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους, ωθώντας τες στην πορνεία.

Σταύρος Ξαρχάκος
- «Πυρετός» (1965). Ερωτική περιπέτεια. Η υπόθεση : Μια φτωχή κοπέλα που πήρε τον κατήφορο κι ένας νέος που προσπαθεί να γίνει ζιγκολό ερωτεύονται κρύβοντας ο ένας απ’ τον άλλον τα πραγματικά του πρόσωπα.
Πολλά και γνωστά τα σάουντρακ του Σταύρου Ξαρχάκου («Κόκκινα φανάρια», «Λόλα», «Διπλοπενιές», «Κορίτσια στον ήλιο» κ.ά.), ανάμεσά τους κι αυτή η ερωτική ταινία. 

Γιώτα Παπαθανασίου
- «Ήταν άξιος»(1982).Ερωτική κωμωδία σε σκηνοθεσία του Όμηρου Ευστρατιάδη με τον Κώστα Γκουζγκούνη. Η υπόθεση : Ένας διάσημος πορνοστάρ του κινηματογράφου παθαίνει ξαφνικά ανικανότητα και αναζητά απελπισμένα κάποια λύση στο πρόβλημά του. Η ταινία αυτή σηματοδότησε την επιστροφή στη δεκαετία του ’80 του cult πορνοστάρ Κώστα Γκουζγκούνη στον ελληνικό κινηματογράφο.
Η Γιώτα Παπαθανασίου που υπογράφει τη μουσική στην ταινία, έχει γράψει τη μουσική κι έχει αναλάβει τη μουσική επιμέλεια και για άλλες ταινίες της δεκαετίας του ’80, με γνωστότερες τις : «Τροχονόμος Βαρβάρα» & «Και ο πρώτος ματάκιας» με τον Στάθη Ψάλτη και, βέβαια, την θρυλική, «Ρόδα, τσάντα και κοπάνα».

Μιχάλης Παρανίκας

- «Μάγκες και πόρνες»(1984). Hard core ελληνικό πορνό με θεματολογία: ανδρικός αυνανισμός, δεκαεπτάχρονα, διαφυλετικό σεξ, διπλή διείσδυση, μπανιστήρι, παρτούζα, πρωκτικός έρωτας, τρίο.

Γιώργος Πάρις
- «Λεσβιακός Αύγουστος»(1974). Ερωτική περιπέτεια (soft core) σε σκηνοθεσία του Ερρίκου Ανδρέου με την Κάτια Δανδουλάκη. Η υπόθεση: Μέσα από τους πίνακες ενός ζωγράφου, ένας άντρας συνειδητοποιεί τη διαφθορά της δεύτερης γυναίκας του και με τη βοήθεια της κόρης του αποκαλύπτει ένα δολοφονικό σχέδιο σε βάρος της ζωής του. Η μουσική επιμέλεια ανήκει στον Γιώργο Πάρι.
- «Μικαέλα ο γλυκός πειρασμός» (1975). Ερωτική (soft core) ταινία με πρωταγωνίστρια τη Μιμή Ντενίση (με το ψευδώνυμο Ελένη Ντάνου)
και θεματολογία το λεσβιακό έρωτα και την συζυγική απιστία. Η ταινία αυτή, επίσημα, δεν υπάρχει πια, αφού η Μιμή Ντενίση αγόρασε τα αρνητικά, τις κόπιες και το διαφημιστικό υλικό του νεανικού αυτού “αμαρτήματός” της και τα κατέστρεψε! Στις μέρες μας όμως, μπορεί ο καθένας, εύκολα, με μια απλή αναζήτηση στο ίντερνετ, να βρει μια αγγλόφωνη version της ταινίας και να την δει ολόκληρη και δωρεάν!

Νικόλαος Παύλου
- «Ιστορία της τρύπας»(1983). Hard core ελληνικό πορνό με θεματολογία: αξέχαστες εμπειρίες, γυναικείος αυνανισμός, διπλή διείσδυση, παρτούζα, πρωκτικός έρωτας.
- «Και από μπρος και από πίσω»(1985). Hard core ελληνικό πορνό με θεματολογία: λεσβιακός έρωτας, παρτούζα, πρωκτικός έρωτας.
- «Τριπλό κρεββάτι»(1985). Hard core ελληνικό πορνό με θεματολογία: αλλαγή συντρόφων, παρτούζα, πεολειξία, πρωκτικός έρωτας, συζυγική απιστία.
- «Το ρετιρέ της καβάλας»(1986). Hard core ελληνικό πορνό με θεματολογία: γυναικείος αυνανισμός, γύρισμα πορνοταινίας, διπλή διείσδυση, λεσβιακός έρωτας, μπανιστήρι, πρωκτικός έρωτας, τρίο. 

«ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ»
- «Ένα ελεύθερο κορίτσι» (1973). Ερωτική περιπέτεια(soft core) σε σκηνοθεσία του Όμηρου Ευστρατιάδη με τον Ανδρέα Μπάρκουλη. Η υπόθεση : Ένας διάσημος και ώριμος μουσικοσυνθέτης ερωτεύεται μια πολύ νεότερή του γυναίκα που είναι η αγαπημένη του γιου του.
Τη μουσική την υπογράφει το γνωστό ροκ συγκρότημα της δεκαετίας του ’70 «ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ», με το Βλάση Μπονάτσο, τον Γιάννη Κιουρκτσόγλου κ.ά. 

Νάκης Πετρίδης
-  «Η σάρκα προστάζει»(1971). Ερωτική περιπέτεια(soft core). Η υπόθεση : Δυο δραπέτες δυναστεύουν τους κατοίκους ενός χωριού ως τη σύλληψή τους από την αστυνομία.
Ο Νάκης Πετρίδης (1926 – 2004) έχει γράψει τραγούδια για πολλούς γνωστούς τραγουδιστές(Μανώλης Αγγελόπουλος, Μαίρη Λίντα, Μαρινέλλα,
Βοσκόπουλος, Μητροπάνος, Ρίτα Σακελλαρίου κ.ά.) και, βέβαια, για τον Καζαντζίδη, με γνωστότερα τραγούδια(σε στίχους του Πυθαγόρα) τα : «Στα βράχια της πειραϊκής» & «Μη μου λέτε γι’ αυτή». 

Γιάννης Πουλόπουλος
- «Οι ερωτομανείς»(1971). Αστυνομική περιπέτεια (soft core) σε σκηνοθεσία Όμηρου Ευστρατιάδη, με την Μπέτυ Αρβανίτη και τον Ανέστη
Βλάχο. Η υπόθεση : Ένας ναρκομανής για να εξασφαλίσει τη δόση του αναλαμβάνει να δολοφονήσει μια γυναίκα, αλλά ερωτεύεται το υποψήφιο θύμα του.
- «Πιο θερμή και από τον ήλιο» (1972). Τολμηρή ερωτική περιπέτεια(soft core) σε σκηνοθεσία Όμηρου Ευστρατιάδη, με την Άννα Φόνσου, τον Φαίδωνα Γεωργίτση, τον Ανδρέα Μπάρκουλη, την Ελένη Ροδά κ.ά. Η υπόθεση : Μια νέα πλούσια κι όμορφη γυναίκα έχει το βίτσιο να αναζητά τον έρωτα στις αγκαλιές τιποτένιων ανθρώπων του λιμανιού(θεματολογία: αποπλάνηση, λεσβιακός έρωτας, παρτούζα, πορνεία, σαδομαζοχισμός, στριπτίζ, συζυγική απιστία). Είναι γνωστή κι η ιδιότητα του συνθέτη τραγουδιών στον Γιάννη Πουλόπουλο, εδώ όμως, έχουμε μια άλλη πλευρά του, όπου υπογράφει τη μουσική και τραγουδάει ο ίδιος στις δυο αυτές ερωτικές ταινίες.

Ανδρέας Πρέζας
- «Όσο υπάρχει έρωτας»(1970). Ερωτική περιπέτεια(soft core) του Όμηρου Ευστρατιάδη με τη Γκιζέλα Ντάλι. Η υπόθεση : Μια πόρνη περιμαζεύει στο σπίτι της έναν ναυτικό που πάσχει από αμνησία. Η ταινία διαφημιζόταν ως εξής: «Ότι δεν ετόλμησε ποτέ μέχρι σήμερα ο ελληνικός κινηματογράφος»! Στην ταινία ακούγονται τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα.
- «Διαμάντια στο γυμνό σου σώμα »(1972). Τολμηρή αστυνομική περιπέτεια(soft core) του Όμηρου Ευστρατιάδη  με την Ελένη Ανουσάκη και τον Ανδρέα Μπάρκουλη. Η υπόθεση : Μια σπείρα προσπαθεί να κλέψει μια σπάνια συλλογή από διαμάντια.
- «Ερωτισμός και πάθος»(1974). Ερωτική περιπέτεια(soft core) σε σκηνοθεσία του Όμηρου Ευστρατιάδη με τη Μαρία Βασιλείου(«Ευδοκία») και το Νίκο Γαλανό. Η υπόθεση : Μια γυναίκα δεν μπορεί να κάνει έρωτα με τον άνδρα της παρά μόνο όταν φαντασιώνεται πως πηγαίνει με αγνώστους.
Γνωστός συνθέτης τραγουδιών, με δισκογραφία κι ενεργός ως τα σήμερα, ο Ανδρέας Πρέζας, έχει υπογράψει τη μουσική στις τρεις αυτές ερωτικές ταινίες της δεκαετίας του ’70.

Μάικ Ροζάκης
- «Τα παιδιά των λουλουδιών»(1973). Τολμηρή αστυνομική περιπέτεια(soft core) του Όμηρου Ευστρατιάδη, με την πασίγνωστη από την «Ευδοκία» Μαρία Βασιλείου και τον Ανδρέα Μπάρκουλη. Η υπόθεση : Μια σπείρα τυχοδιωκτών αποφασίζει να ληστέψει το καζίνο της Ρόδου.
Ο Μάικ Ροζάκης(1946 - 2009) είναι γνωστός, ως τραγουδιστής, συνθέτης και μπασίστας δημοφιλών συγκροτημάτων της ελληνικής ποπ - ροκ μουσικής σκηνής, όπως οι «Τζούνιορς», οι «Πλέϊμποϊς» κι οι «Τσαρμς». Έχει, ακόμα, διατελέσει διευθυντής μουσικών προγραμμάτων της ΕΡΤ και της ορχήστρας ποικίλης μουσικής, καθώς και καθηγητής θεωρητικών του Εθνικού Ωδείου. Το σάουντρακ «Ta παιδιά των λουλουδιών» κυκλοφορεί από την POTFLEUR. Τραγουδά η Ιωάννα Γαλάνη. 

Σταύρος Ρουχωτάς
- «Χωρίς ιδανικά»(1965). Τολμηρή ερωτική περιπέτεια(soft core), με πρωταγωνιστή τον θρυλικό Κώστα Γκουζγκούνη. Η υπόθεση : Ένας υπαστυνόμος προσπαθεί να εξαρθρώσει ένα δίκτυο σωματεμπορίας.
 Ο συνθέτης Σταύρος Ρουχωτάς έχει ταυτίσει το όνομά του, τόσο με τον ελληνικό κινηματογράφο, μια κι έχει γράψει τη μουσική για αρκετές ταινίες, όσο και με το ελαφρό τραγούδι, μια και κομμάτια του έχουν ερμηνεύσει ο Τώνης Μαρούδας κι ο Τζίμης Μακούλης.

Δόμνα Σαμίου
- «Παρθένες στους βάλτους» (1969). Τολμηρή ερωτική περιπέτεια(soft core). Η υπόθεση : τρεις νέοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και μ’ ένα κότερο πηγαίνουν σ’ ένα έρημο νησί.
Τη μουσική επιμέλεια της ταινίας την υπογράφει η γνωστή δημοτική τραγουδίστρια και ραδιοφωνικός παραγωγός Δόμνα Σαμίου.

Μάικ Σαρρής
- «Κάνε με δική σου»(1985). Hard core ελληνικό πορνό με θεματολογία: παρτούζα, πορνεία, στριπτίζ, τρίο, διπλή διείσδυση, πρωκτικός έρωτας.

Γιάννης Σπανός
- «Αναζήτηση»(1972). Αστυνομική ερωτική περιπέτεια(soft core), σε σκηνοθεσία του Ερρίκου Ανδρέου, με τον Άγγελο Αντωνόπουλο και την Έλενα Ναθαναήλ. Η υπόθεση : Η δολοφονία μιας γυναίκας με αμαρτωλό παρελθόν στρέφει τις υποψίες προς έναν εφοπλιστή που φαίνεται να κρύβει κάτι.
- «Ταγκό 2001»(1973). Ερωτική περιπέτεια(soft core), σε σκηνοθεσία Κώστα Καραγιάννη, με τον Λάκη Κομνηνό. Η υπόθεση : Ένας ανώμαλος κινηματογραφεί κρυφά τις ερωτικές περιπτύξεις των φίλων του σε μια γκαρσονιέρα.
- «Το συμπόσιο»(1973). Ερωτική ψυχογραφία(soft core), σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κολλάτου. Η υπόθεση : Μια νεαρή ηθοποιός διστάζει στην εκλογή του πρώτου της εραστή μεταξύ ενός όμορφου νέου και ενός ομοφυλόφιλου καθηγητή της.
- «Μαύρη Αφροδίτη»(1977). Κατασκοπευτικό ερωτικό θρίλερ (soft core) με την μαύρη τρανσέξουαλ Ατζίτα Γουίλσον, τον γνωστό, από τις συμμετοχές του στα σκληρά ελληνικά πορνό της δεκαετίας του ’80, Νότη Πιτσιλό, αλλά και τον Τέλι Σαβάλας! Η υπόθεση : Μια αμερικανίδα μυστική πράκτορας έρχεται στην Ελλάδα με ειδική αποστολή και συνδέεται με μια ομάδα πληρωμένων δολοφόνων.
Μια ακόμα επιτυχημένη πλευρά του Γιάννη Σπανού είναι η μουσική του για ελληνικές ταινίες, με τραγούδια αγαπημένα σαν τα : «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», «Ένα καλοκαίρι», «Σαν με κοιτάς» κ.ά. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται κι η μουσική του γι’ αυτές τις τέσσερις ερωτικές ταινίες. Στην «Αναζήτηση» τα τραγούδια, σε στίχους του Αλέξη Αλεξόπουλου, τα ερμηνεύουν, οι αδερφές Μαρία Δημητριάδη κι Αφροδίτη Μάνου , στο «Ταγκό 2001» τραγουδά ο Δάκης, ενώ το σάουντρακ από «Το συμπόσιο» κυκλοφορεί από τη MINOS-EMI.  

Όμηρος Στρατής(=Ευστρατιάδης)
- «Η Ερωμένη»(1981). Ερωτική περιπέτεια(soft core), σε σκηνοθεσία του Όμηρου Ευστρατιάδη, με τον Ανδρέα Μπάρκουλη και την μαύρη τρανσέξουαλ Ατζίτα Γουίλσον. Η υπόθεση : Ένας καλλιτεχνικός ιμπρεσάριος, που ο γάμος του διέρχεται κρίση, ερωτεύεται παράφορα μια μαύρη χορεύτρια (θεματολογία : συζυγική απιστία). Η «Ερωμένη» είναι το τελευταίο μαλακό ελληνικό πορνό που διανεμήθηκε στη χώρα μας.
Τη μουσική  επιμέλεια της ταινίας την έχει αναλάβει ο ίδιος ο σκηνοθέτης Όμηρος Ευστρατιάδης με το ψευδώνυμο Όμηρος Στρατής.

Χρήστος Τότης
«Ο κύριος καθηγητής»(1982). Hard core ελληνικό πορνό με θεματολογία: γυναικείος αυνανισμός, λεσβιακός έρωτας, μαθήτριες, μπανιστήρι, πρωκτικός έρωτας, τρίο. 
- «Οι εραστές του Αιγαίου»(1983). Hard core ελληνικό πορνό με θεματολογία: καμάκι, μπανιστήρι, παρτούζα, πρωκτικός έρωτας, τουρίστριες, τρίο.
- «Διακοπές στην Ύδρα»(1984). Hard core ελληνικό πορνό με θεματολογία: ανδρικός αυνανισμός, διαφυλετικό σεξ, ελαφρός σαδισμός, έρωτας με  ζαρζαβατικά, λεσβιακός έρωτας, μαζοχισμός, μπανιστήρι, παρτούζα, πρωκτικός έρωτας, σεξουαλικά βοηθήματα, τρίο.
- «Το μικρόφωνο της Αλίκης»(1984). Hard core ελληνικό πορνό με θεματολογία: αλλαγή συντρόφων, γυναικείος αυνανισμός, λεσβιακός έρωτας, μπανιστήρι, παρτούζα, πρωκτικός έρωτας, στριπτίζ, τρίο.
- «Ανώμαλοι έρωτες στη Σαντορίνη»(1985).Hard core ελληνικό πορνό με θεματολογία : αλλαγή συντρόφων, ανδρικός αυνανισμός, γυναικείαομοφυλοφιλία, διαφυλετικό σεξ, μπανιστήρι, παρτούζα, πρωκτικός έρωτας, τρίο.
- «Η κυρία κι ο μούτσος»(1985). Hard core ελληνικό πορνό με θεματολογία: αλλαγή συντρόφων, γυναικείος αυνανισμός, λεσβιακός έρωτας, μπανιστήρι, παρτούζα, πρωκτικός έρωτας.
- «Το χαρέμι του πασά»(1986). Hard core ελληνικό πορνό με θεματολογία: αποπλάνηση, λεσβιακός έρωτας, μπανιστήρι, παρτούζα.

Τασία Τσαζοπούλου
- «Η πεοθηλάζουσα»(1986). Hard core ελληνικό πορνό με θεματολογία: γυναικείος αυνανισμός, καμάκι, λεσβιακός έρωτας, μπανιστήρι, παρτούζα,
πρωκτικός έρωτας, σεξουαλικά βοηθήματα. Είναι η μοναδική γυναίκα που υπογράφει (μάλλον με ψευδώνυμο) τη μουσική σε ελληνικό hard core πορνό.

ΦΑΣΣΕΑΣ
- «Κολασμένοι του σεξ»(1974). Ερωτική περιπέτεια(soft core) με τον Ανέστη Βλάχο. Η υπόθεση : Μια όμορφη γυναίκα πέφτει στα χέρια μιας σπείρας παλιανθρώπων που την εκβιάζουν και τη σπρώχνουν στη διαφθορά. 

Βαγγέλης Φουρνιστάκης
- «Η αμαρτία στο κορμί της»(1974). Τολμηρή ερωτική περιπέτεια(soft core). Η υπόθεση : Μια πρώην πόρνη παντρεύεται εφοπλιστή και προσλαμβάνει σαν υπηρέτες όλους τους άντρες που την κακομεταχειρίστηκαν στο παρελθόν για να τους εκδικηθεί.
- «Ηδονή για τρεις»(1974). Ερωτική περιπέτεια (soft core). Η υπόθεση : Ένας ηδονοβλεψίας και μια φίλη του με ανώμαλες τάσεις κρύβονται σ’ ένα νησί.
- «Το κορμί σου στο κορμί μου»(1975). Ερωτική περιπέτεια(soft core). Η υπόθεση : Ένας ερασιτέχνης κινηματογραφιστής γυρίζοντας μια ταινία καταγράφει το θάνατο μιας κοπέλας, ο οποίος αποδεικνύεται δολοφονία.
- «Μέλι το κορμί της»(1975). Ερωτικό θρίλερ(soft core) με την Τίνα Σπάθη. Η υπόθεση : Ένας νέος είναι ερωτευμένος με μια πλούσια γυναίκα με έντονες λεσβιακές τάσεις, που ένας επιτήδειος άνθρωπος του υποκόσμου εκμεταλλεύεται για λογαριασμό του.
- «Γεύση από ηδονή»(1975). Soft core ερωτική ταινία.
- «Γυναίκες που ζητούσαν έρωτα»(1975). Soft core ερωτική ταινία.
- «Διεστραμμένες γυναίκες»(1975). Soft core ερωτική ταινία.
- «Υποταγή στη σάρκα»(1975). Soft core ελληνική ερωτική ταινία με θεματολογία: βιασμός, ελαφρός σαδισμός, λεσβιακός έρωτας, μοντέλα, μπανιστήρι, πορνεία.
- «Μέλι το κορμί της»(1975).Soft core ελληνική ερωτική ταινία με θεματολογία τον λεσβιακό έρωτα.
- «Γυναίκες που ζητούσαν την ηδονή»(1975). Hard core ελληνικό πορνό με θεματολογία: ανδρικός αυνανισμός, λεσβιακός έρωτας, μπανιστήρι,
τηλεφωνικό σεξ.
Στον σκηνοθέτη (soft & hard core ερωτικών ταινιών, βιντεοταινιών και σήριαλ για την τηλεόραση) Βαγγέλη Φουρνιστάκη ανήκει η μουσική επιμέλεια των παραπάνω φιλμ.

Μάνος Χατζιδάκις
- «Η λίμνη των πόθων» (1958). Ερωτική περιπέτεια με τον Γιώργο Φούντα και την Τζένη Καρέζη. Η υπόθεση : Η ιστορία του έρωτα μιας πλούσιας
Αθηναίας και ενός φτωχού ψαρά με πλαίσιο τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου.
Ο Μάνος Χατζιδάκις(1925 - 1994), των τιμημένων με όσκαρ(1961) «Παιδιών του Πειραιά», έχει υπογράψει τη μουσική πάμπολλων και πασίγνωστων ελληνικών ταινιών(«Το ξύλο βγήκε απ’ τον Παράδεισο», «Η Αλίκη στο ναυτικό», «Χτυποκάρδια στο θρανίο» κ.ά.). Ανάμεσά τους κι η «Λίμνη των πόθων», μια ταινία, που, χωρίς να ανήκει στην κατηγορία των soft core, εντάσσεται σ’ αυτό το αφιέρωμα, λόγω των τολμηρών για την εποχή της(1958) ερωτικών σκηνών.

Αλέκος Χρυσοβέργης
- «Ηδονή κι εκδίκηση»(1970). Soft core ερωτική περιπέτεια.
Η μουσική επιμέλεια ανήκει στον συνθέτη των μεγάλων επιτυχιών Αλέκο Χρυσοβέργη.

* Το φωτογραφικό υλικό(αφίσες) προέρχεται από το βιβλίο του Άρη Δημητρίου «Αυστηρώς ακατάλληλον – ελληνικό πορνό », εκδ. Οξύ, Αθήνα 2000

Σχόλια  

 
0 #3 Τάσος Π. Καραντής ... e-orfeas.gr 23-11-2011 23:58
Παραθέτοντας gt:
κάποιοι, πχ. o μπαμπης αλεπης , ο φουρνιστάκης και ο ευστρατιαδης δεν ειναι συνθέτες, απλά έβαλαν το όνομα τους στη μουσική επιμέλεια, Ο Χατζιδάκις κι ο Ξαρχάκος δεν κατατάσσονται στους συνθέτες του πορνό εκτός κι αν πορνο είναι η λίμνη των πόθων και η αλίκη στο ναυτικό, τασία τσαζοπούλου δεν υπάρχει, είναι ένα φτιαχτό όνομα, οι βιντεοταινίες πορνό των 80s δεν είχαν πρωτότυπη μουσική, έκλεβαν ό,τι έπεφτε στα χέρια τους.
Στο αφιέρωμά μου αναφέρω τις πηγές από όπου άντλησα τα στοιχεία.
Μπορεί να έχει γίνει κι αυτό που γράφετε(συνθέτες να έβαλαν τα ονόματά τους στην μουσική επιμέλεια), αλλά, εγώ κατέγραψα όποιο όνομα αναφερόταν ότι έγραψε τη μουσική. Υπάρχουν πάντως και συνθέτες που γράφουν και μουσική, αναφέρω, για παράδειγμα, τον διεθνώς γνωστό, Κάρπεντερ.
Κατέγραψα μία ταινία(«Πυρετός») στην οποία έγραψε τη μουσική ο Ξαρχάκος κι η οποία, στις πηγές, κατατάσσεται στις ερωτικές.
Για τον Χατζιδάκι ήμουν πολύ ακριβής στα όσα έγραψα : «… μια ταινία, που χωρίς να ανήκει στην κατηγορία των soft core, εντάσσεται, σ’ αυτό το αφιέρωμα, λόγω των τολμηρών, για την εποχή της(1958), ερωτικών σκηνών».
Αυτό που λέτε για τα σκληρά ελληνικά πορνό, πιθανόν να ισχύει για αρκετές περιπτώσεις, κι εγώ σε μερικά που έχω δει, έχω αναγνωρίσει γνωστές ξένες μουσικές. Αλλά για να το πούμε ως θέση για όλα, θα πρέπει να εξεταστεί η μουσική τους ένα προς ένα! Εγώ κι εδώ κατέγραψα το όνομα που φερόταν ότι έγραψε τη μουσική, επισημαίνοντας, ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων θα πρόκειται για ψευδώνυμο, για ευνόητους λόγους.
Σας ευχαριστώ για τη συμβολή σας.
Παράθεση
 
 
0 #2 gt 22-11-2011 17:02
κάποιοι, πχ. o μπαμπης αλεπης , ο φουρνιστάκης και ο ευστρατιαδης δεν ειναι συνθέτες, απλά έβαλαν το όνομα τους στη μουσική επιμέλεια, Ο Χατζιδάκις κι ο Ξαρχάκος δεν κατατάσσονται στους συνθέτες του πορνό εκτός κι αν πορνο είναι η λίμνη των πόθων και η αλίκη στο ναυτικό, τασία τσαζοπούλου δεν υπάρχει, είναι ένα φτιαχτό όνομα, οι βιντεοταινίες πορνό των 80s δεν είχαν πρωτότυπη μουσική, έκλεβαν ό,τι έπεφτε στα χέρια τους.
Παράθεση
 
 
0 #1 Δημητριος 25-07-2011 03:52
Εγώ πάντως τους συνθέτες σκληρού πορνό τους παραδέχομαι!
Ξέρεις τι είναι να βλέπεις τα όργια, το φίκι φίκι και τις διεισδύσεις και να κατεβάζεις έμπνευση για πρωτότυπη ελληνική μελωδία; Μεγάλη υπόθεση!
Παράθεση
 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Το λαϊκό τραγούδι κάθεται απ’ έξω κρυώνει και πονάει και λεφτά δεν έχει να πληρώσει να μπει μέσα.
Θωμάς Γκόρπας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

19/10/1969 Ο Μίκης Θεοδωράκης μεταφέρεται από τη χούντα στο στρατόπεδο Ωρωπού
19/10/1993 Έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από την επάρατη νόσο ο τραγουδιστής Διονύσης Θεοδόσης
20/10/1854 Γεννήθηκε ο Γάλλος ποιητής Αρθούρος Ρεμπώ. Πέθανε στις 10.11.1891