116 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
15.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Ένα τραγούδι, μια σκέψη, μια ιστορία

Τάσος Π. Καραντής

Μπορεί κανείς να δωρίσει ένα “δώρο ψυχής”; Ναι, αν υπάρχει γενναιοδωρία ψυχής. Ένα τέτοιο λοιπόν δώρο, που δωρίστηκε, είναι το τραγούδι «Όταν πέφτει το βράδυ», σε μουσική του Μιχάλη Κουμπιού και στίχους του Νίκου Σταθόπουλου. Αλλά, ας τα πάρουμε όλα από την αρχή, για να φτάσουμε στην ιστορία αυτού του τραγουδιού, όπως μου τη διηγήθηκαν ο συνθέτης του κι η ερμηνεύτριά του.
Το τραγούδι «Όταν πέφτει το βράδυ» συμπεριλαμβάνεται στο δίσκο «ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΑ ΙΙ – Δάκρυ στο γυαλί»(2006). Είναι ο δεύτερος δίσκος – σε παραγωγή του Γιώργου Νταλάρα – της περίφημης αυτής ορχήστρας, που, αν και δεν είχε την εμπορική του πρώτου («Smyrne»/2003), ο οποίος έγινε χρυσός (20.000 πωλήσεις), περιέχει 15 πολύ καλά νέα τραγούδια κι οργανικά θέματα, παιγμένα τόσο όμορφα από την ορχήστρα της Εστουδιαντίνας, ώστε ο δίσκος να σφύζει από μια πανδαισία ήχων, ηχοχρωμάτων, οργάνων και φωνών. Πρόκειται για μια, πραγματικά, εξαιρετική δουλειά, που πρέπει να κάνει περήφανους όλους τους συντελεστές της.
Το «Όταν πέφτει το βράδυ» έκανε αίσθηση από το πρώτο άκουσμα. Η εκφραστική φωνή της Ελεονώρας Ζουγανέλη και το έμπειρο, με τη β’ φωνή, στόλισμά του από τον Γιώργο Νταλάρα, ανέδειξαν τόσο τη μυστηριακή ατμόσφαιρα της μουσικής του Μιχάλη Κουμπιού, όσο και τον ποιητικό λόγο του Νίκου Σταθόπουλου. Τα μέγιστα συνέβαλε κι η ενορχήστρωση του τραγουδιού από τον Γιώργο Νταλάρα και τον Ανδρέα Κατσιγιάννη. Ζήτησα – στα πλαίσια μιας συνέντευξης (βλ. συνέντευξη του Μ. Κουμπιού στον Τ. Καραντή, περ. «ΑΥΛΑΙΑ», τεύχος 33, Ιανουάριος 2007, σελ. 40-42) – από τον Μιχάλη Κουμπιό να μου πει την ιστορία του:
Όπως είναι γνωστό, τη φιλοσοφία της φύσης τη διαιρούμε σε δύο ευδιάκριτα μέρη. Τη μεταφυσική και τη φυσική. Δηλ. τη γνώση των πνευμάτων και τη γνώση των σωμάτων. Αυτό όμως που δεν έχουν καταλάβει οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πως από το αίσθημα πηγάζουν όλες οι σοβαρές ιδέες. Ιδέες που είναι αποτέλεσμα πολλών αισθήσεων. Ιδέες που εκ των υστέρων συνδυάζονται με τη σκέψη. Όταν λοιπόν βρέθηκα να υπηρετώ το περιοδικό “Δίφωνο” για μεγάλο διάστημα ως μία μηχανή παραγωγής ιδεών, αυτό που κάποια στιγμή ένιωθα ότι μου λείπει είναι να κάνω καινούρια τραγούδια. Ήθελα να μπω στη δίνη δημιουργίας νέων τραγουδιών. Το τραγούδι “Όταν πέφτει το βράδυ” με τους εξαιρετικούς στίχους του Νίκου Σταθόπουλου είναι από τα πρώτα που έγραψα αφήνοντας πίσω μου τη θέση του διευθυντή έκδοσης του περιοδικού “Δίφωνο”. Η ηδονή που πήρα ακούγοντας αυτά τα έξοχα ποιητικά σχήματα του τραγουδιού δίπλα σε σκουπιδοτράγουδα ήταν μεγάλη. Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα να γίνει επιτυχία. Δεν περίμενα πως το τραγούδι θα έπαιζε δίπλα στο Ρουβά και στο Μαζωνάκη κερδίζοντας τις εντυπώσεις από ένα κοινό που τρώει καθημερινά τα τελευταία είκοσι χρόνια μόνο σκουπίδια. Ναι. Ήταν μεγάλη έκπληξη να παίζει αυτό το τραγούδι σε ραδιοφωνικά προγράμματα τέτοιου τύπου. Ο Νταλάρας εξ’ αρχής ήταν σχεδόν βέβαιος ενώ η Άννα η γυναίκα του ήταν σίγουρη. Σ’ αυτούς ανήκει ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της επιτυχίας. Πίστεψαν το τραγούδι. Ο Γιώργος Νταλάρας έβαλε την Ελεονώρα Ζουγανέλη να τραγουδήσει σε αντρικό τόνο, κεντράροντας έτσι στη φράση “εποχή των ψιθύρων” και δημιουργώντας αυτό το μεταφυσικό κλίμα που μίλησε στις καρδιές ανθρώπων που έχουν πάρει διαζύγιο με την ποίηση από τότε που αναγκαστικά τη διάβαζαν στα σχολικά βιβλία.
Στο σημείωμά του στο δίσκο, ο Γιώργος Νταλάρας ευχαριστεί τον Μιχάλη Κουμπιό γι’ αυτό του το τραγούδι, που το χαρακτηρίζει “δώρο ψυχής”. Και πράγματι, όπως μου έχει πει ο Κουμπιός, το τραγούδι αυτό το έδωσε για να το πει ο Νταλάρας. Κι όμως, διακρίνοντας ο Νταλάρας ότι το τραγούδι θα έβρισκε την ιδανική ερμηνεία του με τη φωνή της Ελεονώρας Ζουγανέλη, της χάρισε αυτό το “δώρο ψυχής”. Μου διηγήθηκε το πώς, η ίδια η ερμηνεύτριά του, σε παλιότερη (2008) συνέντευξή της στον «ΟΡΦΕΑ»:
Όντως, άρεσε πολύ αυτό το τραγούδι. Και είναι και το τραγούδι που μ’ έχει καθορίσει ως τώρα. Πραγματικά, ήταν να πω ένα άλλο τραγούδι το “Μια του κλέφτη” κι αφού τελείωσα την ηχογράφηση αυτού του τραγουδιού, μου πρότεινε ο Γιώργος Νταλάρας να δοκιμάσω και κάτι ακόμα. Εγώ νόμιζα ότι θα κάνω κάποιο φωνητικό, κάτι τέτοιο. Έτσι, με αφέλεια και χωρίς καθόλου άγχος, μπήκα και το είπα το τραγούδι. Μου ήταν αδιανόητο ότι μπορούσα να το πω, γιατί ο τόνος ήταν αλλού, κι όμως το είπα! Κι ήταν πραγματικά σα να εξιστορείς ένα μυστικό κι αυτό να έχει να κάνει με τη νύχτα, με τις μάγισσες κι όλα αυτά που λέει το τραγούδι. Έγινε από τύχη, αλλά, βέβαια, ο Γιώργος Νταλάρας, όπως αποδείχτηκε, το είχε στο μυαλό του όλο αυτό, το να ερμηνεύσω δηλαδή μ’ αυτό τον τρόπο το τραγούδι.

«Όταν πέφτει το βράδυ»
Μουσική : Μιχάλης Κουμπιός, Στίχοι : Νίκος Σταθόπουλος
Δίσκος : «ΕΣΤΟΥΔΙΑΝΤΙΝΑ ΙΙ – Δάκρυ στο γυαλί» (MINOS-EMI-PARLOPHONE/2006)
Ερμηνεία : Ελεονώρα Ζουγανέλη, Β’ φωνή : Γιώργος Νταλάρας


Η σιωπή των ανθρώπων
- όταν πέφτει το βράδυ -
σαν ανήσυχο “γεια σου”
σαν απίστευτο όχι
σαν μετέωρο χάδι.

Μια πλανόδια λύπη
- όταν πέφτει το βράδυ -
μια δεκάρα στο δρόμο
σαν ευχή ξεχασμένη
στ’ ουρανού το πηγάδι.Όταν πέφτει το βράδυ / όταν πέφτει το βράδυ
η ζωή μου πως τρίζει / σαν το φως που ραγίζει.
Όταν πέφτει το βράδυ / όταν πέφτει το βράδυ
στα σβηστά όνειρά μου / ναυαγός η χαρά μου.

Στο βυθό της αγάπης
- όταν πέφτει το βράδυ -
ένα πλοίο από χιόνι
μια τσιγγάνα στα μαύρα
ένα σκάρτο πετράδι

εποχή των ψιθύρων
-    όταν πέφτει το βράδυ -
“δεν ακούω”, “ξαναπέστο”
“Σ’ αγαπώ”, “θα γυρίσω”
λες και φταίει το σκοτάδι.

Ένα τραγούδι, μια σκέψη, μια ιστορία. Πολλές φορές αναρωτιόμαστε, ποια είναι η ιστορία ενός τραγουδιού; Πως γεννήθηκε; Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε απ’ αυτήν εδώ την ενότητα στον «ΟΡΦΕΑ», θα δώσουμε το λόγο στους δημιουργούς να μας πουν τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα τραγούδια τους. Αλλά, παράλληλα, θα καταγράψουμε καθημερινές ανθρώπινες προσωπικές ιστορίες και περιστατικά που ταυτίστηκαν ή στιγματίστηκαν από ένα τραγούδι, ώστε να αναδειχτεί πόσο το τραγούδι είναι συνυφασμένο με την ίδια τη ζωή μας! Στο δεύτερο αυτό σκέλος, μπορείτε να συμμετάσχετε κι εσείς και να μας στείλετε, επώνυμα, τις δικές σας ιστορίες που είναι δεμένες με αγαπημένα σας τραγούδια. Τις περιμένουμε στο e- mail : This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Χτύπος γλυκόλαλης καμπάνας, μια πασχαλιά που κουβαλά μαζί της και το αεράκι του Επιτάφιου είναι για τους Έλληνες ο Πάριος. Μια ηχώ από τις γυναίκες που αγάπησε. Ένα φωτόδεντρο στην αυλή του ελληνικού τραγουδιού. Δεν είναι τυχαίο πως από πολύ νωρίς ο Καζαντζίδης μου είχε εμπιστευτεί ότι αυτόν θαύμαζε περισσότερο από τη γενιά του. Δεν είναι τυχαίο ότι Φλέρυ Νταντωνάκη, η μεγαλύτερα για μένα Ελληνίδα τραγουδίστρια, τρελαινόταν με τον Πάριο
Γιώργος Λιάνης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

16/11/1953 Γεννήθηκε η τραγουδίστρια Γλυκερία
16/11/1971 Πέθανε ο ρεμπέτης Στράτος Παγιουμτζής