117 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
19.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Ιστορία και μνήμες

Τάσος Π. Καραντής

Μην παραξενεύεστε! Δεν πρόκειται, τις επόμενες μέρες, Νταλάρας και Πανούσης να συμμετάσχουν σε κοινή συναυλία! Αυτό έγινε ήδη, πριν 20 χρόνια! Ξεκίνησα, με λίγο χιούμορ, γιατί το θέμα, είναι σοβαρό, και, δυστυχώς, 20 χρόνια μετά, ξανά επίκαιρο! Αλλά ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή.
Μετά την παγκόσμια αποκάλυψη του τραγικού ατυχήματος του Τσερνομπίλ στην Ουκρανία, το 1986, διοργανώθηκε, στην Αθήνα, μια αντιπυρηνική διαδήλωση(προφανώς η πρώτη στην Ελλάδα), στις 13 Μαΐου 1986, με τις γνωστές κάθε φορά, σε ανάλογες περιπτώσεις, συλλήψεις, από την αστυνομία. Αυτός, που την “πλήρωσε”, από τους, 39 συνολικά, συλληφθέντες, ήταν ο 19χρονος, τότε, Γιάννης Μπαλής, ο οποίος ήταν ο μόνος που προφυλακίστηκε τελικά, για κακούργημα! Η δίκη του πήρε σειρά να γίνει, 4 χρόνια μετά (!), στις 7/11/1990, ημέρα Τετάρτη, στο Κακουργιοδικείο της Λαμίας.
Γι’ αυτό ακριβώς το γεγονός, διοργανώθηκε μια συναυλία, πριν τη δίκη του αντιπυρηνικού διαδηλωτή, την Παρασκευή 2/11/1990, στο κατάμεστο «Σπόρτιγκ». Τη συναυλία την προλόγισε η αείμνηστη συγγραφέας Λιλή Ζωγράφου και συμμετείχαν, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Τζίμης Πανούσης κι ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Το ρεπορτάζ που μας περιγράφει τα της συναυλίας, ανήκει στην Ιωάννα Σωτήρχου και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» της Δευτέρας 5/11/1990. Θεωρώ ότι είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο του ελληνικού τραγουδιού, γιατί πρόκειται για την πρώτη αντιπυρηνική συναυλία στην Ελλάδα, που, τα  ‘φερε έτσι η Ιστορία, να είναι, ξανά, επίκαιρη στις μέρες μας, λόγω του πρόσφατου πυρηνικού ατυχήματος στην Ιαπωνία.
 

«Να γεμίσει ο πλανήτης Μπαλήδες»

της Ιωάννας Σωτήρχου

«ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ και πρέπει να συνεχίσουμε να υπάρχουμε. Ο Γιάννης Μπαλής δεν έκανε τίποτα παραπάνω απ' αυτό». Αυτό το μήνυμα απηύθυνε στο κατάμεστο από νέους, “Σπόρτιγκ” η Λιλή Ζωγράφου, την περασμένη Παρασκευή κατά τη διάρκεια συναυλίας συμπαράστασης στον αντιπυρηνικό διαδηλωτή Γιάννη Μπαλή.
Τον 19χρονο, το Μάιο του 1986, νεαρό που αντί να σπρώχνεται στα σουπερμάρκετ για να αγοράσει κονσέρβες, όπως πολλοί μετά τη γνωστοποίηση του πυρηνικού ατυχήματος στο Τσερνομπίλ, διαδήλωσε κατά των πυρηνικών, πιάστηκε, προφυλακίστηκε, βγήκε μετά από πολυήμερη απεργία πείνας και πρόκειται να δικαστεί την Τετάρτη στο Κακουργιοδικείο Λαμίας, με βαριές κατηγορίες.
Εκείνη τη διαδήλωση, στις 13 Μαΐου του 1986 την είχε απαγορεύσει η Αστυνομία και τη διέλυσε βίαια. Πιάστηκαν 39 άτομα που οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, oι 13 προφυλακίστηκαν με βαρύτατες κατηγορίες, τελικά απαλλάχτηκαν και παραπέμφθηκε σε δίκη μόνο ο Γ. Μπαλής.
 «Διεκδικούμε τη ζωή» ήταν το κεντρικό σύνθημα της συναυλίας, την οποία ο Γιάννης Μπαλής αφιέρωσε στους εξεγερμένους της φυλακής και ιδιαίτερα στο 19χρονο προφυλακισμένο Νίκο Παπαματθαίου.

«Δικάζεται για λογαριασμό μας»
Και η ζωντάνια όσων βρέθηκαν στο “Σπόρτιγκ”, αλλά και έξω από αυτό καθώς δεν χωρούσαν όλοι, το απέδειξε. Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις των καλλιτεχνών που συμμετείχαν στην εκδήλωση: «Ο Γ. Μπαλής δικάζεται για λογαριασμό όλων μας», είπε ο Γ. Νταλάρας. Ο Β. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ευχή: «Να γεμίσει ο πλανήτης Μπαλήδες». Ο Τζίμης Πανούσης, οι Λαστ Νράιβ, οι Ντέους Εξ Μάκινα και οι Βίλλα 21 συνέχισαν το μουσικό μέρος της εκδήλωσης.

Από αριστερά προς τα δεξιά οι επώνυμοι που συμμετέχουν στη συναυλία συμπαράστασης στο Γ. Μπαλή:
Λ. Ζωγράφου, Γ. Νταλάρας, Β. Παπακωνσταντίνου, Τζ. Πανούσης

Μηνύματα
Μηνύματα συμπαράστασης απηύθυναν ο συνδικαλιστής Γ. Σερίφης, εκπρόσωπος των εργαζομένων στην «Ολύμπικ Κέτεριγκ», ο πρόσφατα αποφυλακισμένος Χρήστος Ρούσσος, οι Οικολόγοι Εναλλακτικοί, το σωματείο δασκάλων δυτικής Αττικής, κ.ά.
«Η δίκη του Γιάννη Μπαλή, σκιαγραφεί την προσπάθεια ποινικοποίησης των κοινωνικών αγώνων από την εκάστοτε κυβέρνηση. Ο αγώνας ενάντια στα πυρηνικά παίρνει νέα διάσταση σήμερα, που η πυρηνική ενέργεια προωθείται διεθνώς σαν η πιο φθηνή και λιγότερο επιβλαβής, που οι τερατογενέσεις πνίγονται στους αριθμούς των στατιστικών, που η γειτονιά μας γεμίζει πυρηνικά εργοστάσια και η Ελλάδα ετοιμάζεται να παραγγείλει το δικό της», αναφέρει η Επιτροπή Αλληλεγγύης στον Γ. Μπαλή.
Οι συνήγοροί του μας είπαν:
Νίκος Κωνσταντόπουλος: «Η υπόθεση του Γ. Μπαλή είναι μία στις τόσες άλλες που δείχνει με ποιο εύκολο τρόπο κοινωνικές και πολιτικές εκδηλώσεις για σοβαρά ζητήματα προστασίας της ζωής και των ελευθεριών μας ποινικοποιούνται και με διογκωμένα κατηγορητήρια να προκαλούν περιπέτειες και εντάσεις.».
Σπύρος Φυτράκης: «Αντιμετωπίζει ασήμαντες διαταράξεις νομιμότητας σε σχέση με το πολύ σημαντικό γεγονός που έπρεπε να είχε ευαισθητοποιήσει όχι μόνο κοινωνικούς φορείς, αλλά και το κράτος για λήψη μέτρων...».
Μέρος των εσόδων από τη συναυλία θα δοθούν στους φυλακισμένους και σε επερχόμενες δίκες διαδηλωτών.

Στη Λαμία για συμπαράσταση
Στις 6 το πρωί της Τετάρτης θα ξεκινήσουν πούλμαν για τη Λαμία, όπου θα γίνει η δίκη, από τα προπύλαια. Το τηλέφωνο της Επιτροπής Αλληλεγγύης για όσους επιθυμούν να κλείσουν θέσεις είναι: 3608635.».
Χιλιάδες κόσμου μέσα κι έξω από το Σπόρτινγκ για συμπαράσταση στον Γ. Μπαλή (ένθετη φωτό)
που δικάζεται την Τετάρτη στο Κακουργιοδικείο Λαμίας

 
 
*Αν ο Γιάννης Μπαλής (ή κάποιο οικογενειακό, συγγενικό, φιλικό του πρόσωπο), διαβάσει, αυτήν την αναφορά μας στη συναυλία, τον παρακαλούμε πολύ, να επικοινωνήσει με το περιοδικό μας.
 
 
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Εμένα δε με νοιάζει να μην έχω τίποτα, ίσα - ίσα μάλιστα, γιατί αλλιώς θα ντρεπόμουνα κιόλας.
Κατερίνα Γώγου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

19/11/1944 Γεννήθηκε στη Λευκάδα η μέτζο-σοπράνο Αγνή Μπάλτσα
19/11/1959 Γεννήθηκε ο συνθέτης Νίκος Ζούδιαρης

ΤΥΧΑΙΑ TAGS