122 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
23.09.2019
Ορφέας | Main Feed
Δώρα Παπαδοπούλου

Είπαμε να αλλάξουμε λίγο θέμα. Να φύγουμε λίγο από τα μουσικά πράγματα, το κάνουμε άλλωστε αραιά και που, και να πάμε στο θεατρικό σανίδι. Να πάμε στη σκηνή του νεαρού θεάτρου «Άρτι» και στα θρανία του «Θεάτρου Εργαστηρίου Εμπρός». Για να δούμε και έναν άλλο βίο, απόλυτα παράλληλο με αυτό της μουσικής, θεμέλιος λίθος και αυτός της γερής οικοδομής που ονομάζουμε τέχνη, αλλά και κάτι  που αξίζει. Μία δραματική σχολή  που ιδρύθηκε από την Εταιρεία Θεάτρου "Εμπρός" σε συνεργασία με την εταιρεία "Θέατρο Εργαστήριο" και ξεκίνησε την λειτουργία της τον Οκτώβρη του 2005. Εκεί βρήκαμε τη Μπέττυ Νικολέση, μία εκ των συνιδρυτών της σχολής και καθηγήτριας αυτοσχεδιασμού και υποκριτικής, για μία σύντομη και περιεκτική κουβέντα. Γιατί όσο κι αν μας μαγεύει ο δικός μας κόσμος, κάπου έξω σίγουρα υπάρχει και κάποιος άλλος, εξίσου μαγικός.

Θα μας πείτε λίγα λόγια για το «Θέατρο Εργαστήριο Εμπρός»;
Μπέττυ Νικολέση: Το «Θεατρο Εργαστήριο Εμπρ
ός» είναι ανώτερη σχολή δραματικής τέχνης, δεν είναι εργαστήρι υποκριτικής, είναι ανώτερη σχολή αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού. Διανύουμε τον έκτο χρόνο λειτουργίας. Η σχολή αυτή ιδρύθηκε από την Εταιρία Θεάτρου «Εμπρός» την οποία είχε ο αείμνηστος Τάσος Μπαντής και το Θέατρο Εργαστήριο που αποτελούνταν από εμένα, την Άννα Μακράκη και το Βλάση Ζώτη. Τέλος πάντων ενώσσαμε τις δυνάμεις μας και άνοιξε αυτή η σχολή. Δυστυχώς, δύο χρόνια μετά την έναρξη ο Τάσος Μπαντής έφυγε από τη ζωή και συνεχίσαμε εμείς οι υπόλοιποι τη σχολή. Είναι όπως είπα εγκεκριμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού, κλείνει έξι χρόνια λειτουργίας, έχει ήδη βγάλει δύο φουρνιές αποφοίτων οι οποίοι με χαρά βλέπουμε να δουλεύουν στο θέατρο.
Διδάσκουν αρκετοί καθηγητές, θα σας αναφέρω και ονόματα. Το σημαντικό είναι πως είναι νέοι άνθρωποι και ενεργοί στο χώρο, καταλαβαίνετε τι εννοώ. Αναφέρω ενδεικτικά κάποια ονόματα, όπως ο Θωμάς Μοσχόπουλος, ο Δημήτρης Ίμελλος, η Άννα Μακράκη, ο Πέτρος Λυγίζος, ο Γιάννης Μόσχος, ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, εγώ, η Σοφία Γιαννοπούλου, ο Δήμος Αβδελιώτης που κάνει κινηματογράφο. Είναι ένα πολύ καλό καστ καθηγητών, ενεργών στο χώρο και κοντά στην υποκριτική του σήμερα.

Σίγουρα υπάρχει ένας στόχος, ένα όραμα σε αυτό το ξεκίνημα. Ποιο είναι αυτό;
Μ.Ν.: Κοιτάξτε. Εδώ και ένα περίπου χρόνο έχουμε ιδρύσει και ένα θέατρο, το θέατρο Άρτι, το οποίο λειτουργεί στο ισόγειο της σχολής. Το οποίο βεβαίως λειτουργεί και ανεξάρτητα από τη σχολή, αλλά γενικότερα αισιοδοξούμε σιγά σιγά πως θα μπορέσει να φτιαχθεί ένας πυρήνας ανθρώπων που θα το στελεχώσουν. Να υπάρχει μία σχεδόν μόνιμη ομάδα. Μας ενδιαφέρει τα παιδιά να στελεχώσουν έναν πυρήνα και να δημιουργηθεί η συνέχεια μίας σχολής στην πράξη.

Αυτό είναι και το τέταρτο έτος;. Το έτος εφαρμογής που λέτε;
Μ.Ν.: Ναι. Το τέταρτο έτος, το έτος εφαρμογής, όπως διαβάσατε, δεν είναι υποχρεωτικό, είναι προαιρετικό, γιατί η φοίτηση είναι 3ετής και υποχρεωτική όπως επιβάλλει το Υπουργείο Πολιτισμού. Αλλά αυτό το έτος εφαρμογής ακριβώς σημαίνει ότι εφαρμόζουμε στην πράξη τις γνώσεις των τριών ετών. Και εκτός από αυτό, υπάρχουν και κάποια πρόσθετα μαθήματα τα οποία δεν υπάρχουν στα προηγούμενα έτη, όπως ας πούμε, μάθημα σκηνοθεσίας, ή αφήγηση – παραμύθι ή πρακτική και εκπαίδευση στη μεταγλώτισση. Να σας πω ότι παράλληλα με το θέατρο γίνονται και
κάποια άλλα πράγματα που βοηθούν τα νέα παιδιά να βρουν και δουλειά, βγαίνοντας από μία σχολή. Γιατί ωραία είναι να τελειώνεις μία σχολή, αλλά μετά τι κάνεις... Και όπως όλοι ξέρουμε, ζούμε σε δύσκολους εποχές, είναι κοινό μυστικό. Θεωρώ ότι τα παιδιά παίρνουν κάποιες δεξιότητες, τέτοιες ώστε εκτός από την αμιγώς θεατρική δουλειά να μπορούν να κάνουν στο αντικείμενό τους και κάποια παράπλευρα πράγματα.
Από εκεί και πέρα είναι μία σχολή με αρκετά μεγάλη πολυφωνία καθηγητών. Σαφώς όλοι κάπως είμαστε στην ίδια γραμμή, δε θα μπορούσαμε διαφορετικά να δημιουργήσουμε σχολή. Όμως, έχει 22 καθηγητές η σχολή και πιστεύουμε πως ο καθένας έχει να δώσει και κάτι το διαφορετικό. Υπάρχει μία πολυφωνία τέτοια, που επιτρέπει στον κάθε μαθητή να πάρει εκείνα που τον αγγίζουν. Από εκεί και πέρα λοιπόν, στόχος αυτού του έτους εφαρμογής είναι τα παιδιά –με τη βοήθεια, πάντα των καθηγητών- να φτιάχνουν –όπως ήδη έχει συμβεί τα δύο τελευταία χρόνια- τρεις διαφορετικές παραστάσεις από την αρχή ως το τέλος. Ασχολούνται με τη σκηνοθεσία, με τα κουστούμια, με τα σκηνικά, τους φωτισμούς, φτιάχνουν μόνοι τους τα προγράμματα, μαθαίνουν τι σημαίνει διαφήμιση και παραγωγή. Θέλω να πω ότι προσπαθούμε, βγαίνοντας κανείς από τη σχολή να μην είναι απλός ηθοποιός, αλλά να μπορεί ίσως να λειτουργήσει και αυτόνομα. Πιστεύουμε πως αυτό χρειάζεται σήμερα. Να ξέρει κανείς τι θα πει ομάδα, να ξέρει πως να τη λειτουργήσει, πως επιλέγει ένα έργο και πως το ανεβάζει.
Φυσικά, η φοίτηση σε αυτό το έτος δεν είναι υποχρεωτική. Ούτε φυσικά σημαίνει πως αν δεν το ακολουθήσει κάποιος δε μπορεί να συμμετέχει ενεργά μεθαύριο και να στελεχώσει δουλειές του θεάτρου. Αλίμονο. Απλά οι δύο φουρνιές που το έκαναν, είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα. Όπως η παράσταση του «Ιβάνοφ» του Τσέχωφ που παίχθηκε και στο δικό μας θέατρο το χειμώνα. Ήταν μία προσπάθεια των αποφοίτων της σχολής μας, οι οποίοι δούλεψαν μόνοι τους, χρησιμοποίησαν τις γνώσεις που είχαν από το έτος εφαρμογής και έφτιαξαν μία παράσταση από την αρχή ως το τέλος, που είχε και εξαιρετική επιτυχία. Όλοι νέα παιδιά και άγνωστα. Και εννοώ και ποιοτική επιτυχία και εμπορική.

Πως βλέπετε σήμερα το θέατρο;
Μ.Ν.: Κοιτάξτε. Ακόμη υπάρχει ελπίδα σε αυτό το χώρο. Ειλικρινά το πιστεύω. Πιστεύω πως το θέατρο εξακολουθεί να είναι ένας χώρος που μπορεί να υπάρχει δικαιοσύνη στα πράγματα. Παρά τις δυσκολίες, παρά τις αντιξοότητες, νομίζω πως οι άνθρωποι που έχουν κάτι να πουν σε αυτό το χώρο, με κάποιο τρόπο το λένε. Το πιστεύω ειλικρινά. Εντάξει, μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που με διάφορους τρόπους κάνουν μία πορεία διάττοντος αστέρα, αλλά νομίζω πως οι άνθρωποι που επιμένουν και που αξίζουν τον κόπο, βρίσκουν το δρόμο τους και μένουν για πολύ περισσότερο σε αυτό το χώρο.

Η τηλεόραση σας φοβίζει;
Μ.Ν.: Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές τα παιδιά παραπλανιούνται, ιδιαίτερα από την τηλεόρασηΗ τηλεόραση για τους ηθοποιούς είναι ένα πολύ επικίνδυνο πράγμα. Θέλω να πω ότι δύσκολα στις σχολές κάνει κανείς μνεία και αναφορά στο πως παίζουμε στο θέατρο, πως παίζουμε στην τηλεόραση και πως στον κινηματογράφο. Είναι το ίδιο; Δεν είναι το ίδιο! Χρειάζονται και τεχνικές και γνώσεις.

Αλήθεια, η πρόσβαση στα ΜΜΕ, πόσο δύσκολη ή εύκολη είναι;
Μ.Ν.: Κοιτάξτε, για μία σχολή η αλήθεια είναι πως δεν είναι και τόσο εύκολη η πρόσβαση στη δημοσιότητα. Ωστόσο, ήδη τα τελευταία δύο χρόνια έγιναν τον Ιούλιο παραστάσεις των αποφοίτων σαν κι αυτές που σας περιέγραψα. Σαν αποτέλεσμα δηλαδή, του έτους εφαρμογής, πολύ σημαντικά πράγματα.  Φέτος το καλοκαίρι έγινε η «Αγγέλα» του Σεβαστίκογλου που τη σκηνοθετούσε ο Χρήστος Στέργιογλου. Έγινε η «Προδοσία» του Πίντερ που σκηνοθετούσε ο Γιάννης Μόσχος. Ήλθαν και πολλοί άνθρωποι του θεάτρου. Διότι, αυτό για τα παιδιά ξέρετε, λειτουργεί σαν ένα πολύ αξιοπρεπές διαβατήριο στην είσοδό σου στο χώρο. Σε βλέπει ο άλλος πάνω στη δουλειά σου, μπορεί να σε κρίνει με ελευθερία και δε χρειάζεται να αποδείξεις κάτι άλλο.

Πότε ξεκινούν οι εγγραφές και τα μαθήματα τη φετινή χρονιά;
Μ.Ν.: Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει. Τα μαθήματα του δεύτερου και τρίτου έτους ξεκινούν στις 3 Οκτωβρίου. Οι εισαγωγικές εξετάσεις για το πρώτο έτος θα γίνουν στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου. Για να συμμετάσχει κανείς σε αυτές τις εξετάσεις πρέπει να προηγηθεί μία αίτηση στη σχολή μας –ήδη έχουν ξεκινήσει αυτές οι αιτήσεις- και να προετοιμαστεί σε δύο μονολόγους, ένα ποίημα και ένα τραγούδι.
Να σας πω ακόμη ότι φέτος στο Άρτι, αυτό το καινούργιο θεατράκι, θα γίνει μία παράσταση στην οποία θα παίξουμε κι εμείς –γιατί μέχρι πέρυσι δινόταν σε άλλες ομάδες-. Στην παράσταση αυτή, που θα ανέβει το Νοέμβρη, στην πρώτη ουσιαστικά δική μας παράσταση, θα παίξουν κατευθείαν απόφοιτοι της σχολής μας.


Άρα να περιμένουμε πρόσκληση ...
Μ.Ν.: Βεβαίως!

Για οποιαδήποτε πληροφορία καθώς και για καταθέσεις αιτήσεων οι υποψήφιοι μαθητές μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία, Ηπείρου 41, στον 1ο όροφο και στα τηλέφωνα 210 3252676, 6936 813232 καθώς και στο site της σχολής.

www.empros-ergastirion.gr

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Ο καιρός σκουλήκιασε.
Κατερίνα Γώγου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/9/1971 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα" το τελευταίο ποίημα του Γεωργίου Σεφέρη, τρεις ημέρες μετά το θάνατό του