137 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
26.06.2019
Ορφέας | Main Feed

Πρώτες εκτελέσεις και επανεκτελέσεις

Τάσος Π. Καραντής

Για μεγάλη μερίδα του κοινού, αλλά και των μουσικογράφων, οι πρώτες εκτελέσεις των τραγουδιών, είναι ανεπανάληπτες. Εκ πρώτης, είναι μια λογική άποψη, γιατί μιλάμε για εκτελέσεις, από φωνές που διάλεξαν οι ίδιοι οι δημιουργοί, για να ερμηνεύσουν τα τραγούδια τους. Επειδή, όμως, στην κάθε εποχή, το ίδιο τραγούδι (ακόμα κι από τον ίδιο ερμηνευτή) ερμηνεύεται σε σχέση με τα συμφραζόμενά της, το όλο θέμα δεν είναι μονοδιάστατο. Γι’ αυτό κι έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, β΄ εκτελέσεις να ξεπεράσουν τις πρώτες, είτε διαχρονικά (παίζει βέβαια ρόλο, η φωνητική έκταση, η ερμηνευτική δεινότητα κι η όλη καλλιτεχνική περσόνα του κάθε ερμηνευτή), είτε στην εποχή που έγιναν.

Εξάλλου όλες οι επανεκτελέσεις γίνονται, είτε με πρωτοβουλία  του ίδιου του συνθέτη ή έστω με την άδειά του. Υπάρχει, βέβαια κι η υποκειμενική παράμετρος του ακροατηρίου, που θεωρεί ως καλύτερη εκτέλεση, αυτή του αγαπημένου του τραγουδιστή ή αυτήν που τον άγγιξε περισσότερο, λόγω κάποιας συγκυρίας, σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Αφήστε, που, τη τελευταία, σχεδόν, 20ετία, όπως έχουν χωρίσει το τραγούδι σε στρατόπεδα, θεωρείται ως κι αμαρτία(!), κάποιος τραγουδιστής, από άλλο είδος τραγουδιού ή ύφους και προφίλ, να τραγουδήσει κάποια διαφορετικά τραγούδια. Να όμως που τον φανατισμό, κοινού και δημοσιογράφων, τον ξεπερνάνε, οι ίδιοι οι δημιουργοί, δίνοντάς τους την άδειά τους! Δηλαδή, με λίγα λόγια, το θέμα είναι αρκετά πολύπλοκο, κι από μπερδεμένο ως παρεξηγημένο, από την πλειοψηφία, όσων, κι από όποια θέση, εμπλέκονται με το τραγούδι.
Σκεφτήκαμε, λοιπόν, εδώ στον «ΟΡΦΕΑ», να τις δούμε λίγο πιο ανοιχτά τις επανεκτελέσεις. Το ξέρουμε ότι ζούμε σε μια κοινωνία του ανταγωνισμού, αλλά, ειδικά στο συγκεκριμένο θέμα, χωράνε πολλοί παράμετροι, δηλαδή, για παράδειγμα, μπορεί να ειδωθεί από ένα  πρίσμα, που προσπαθεί να εξετάσει το πως εξελίσσεται(ενορχηστρωτικά - ερμηνευτικά) ένα τραγούδι, μέσα από τις επανεκτελέσεις του, ή του πως και ποιο και γιατί, επιλέγεται ένα τραγούδι για επανεκτέλεση, ή πως διαφορετικού είδους κι ύφους φωνές κι ερμηνείες, το κάνουν να εκφράσει κι άλλα ακροατήρια, ή πως οι διαφορετικές εκτελέσεις βάζουν ιδιαίτερες πινελιές, πλουτίζοντας το ίδιο το καλλιτεχνικό δημιούργημα, το τραγούδι δηλαδή,  ή πως μπορεί και να το «κακοποιούν» ακόμα …
Ανοίγουμε λοιπόν αυτήν την ενότητα («Πρώτες εκτελέσει & επανεκτελέσεις»), όπου, θα σας παρουσιάζουμε (ουδέτερα και περιγραφικά), με  χρονολογική σειρά, τις επανεκτελέσεις γνωστών τραγουδιών κι εσείς, αφού τις ακούσετε, θα μπορείτε να τις σχολιάσετε, να επιλέξετε και, στο τέλος, να ψηφίσετε, αυτήν που θεωρείτε, προσωπικά – υποκειμενικά, ως την καλύτερη, ανεξάρτητα, αν είναι πρώτη ή δεύτερη ή τρίτη κλπ.
Μόνο μια έκκληση και παράκληση – αν και το ξέρουμε ότι είναι δύσκολο – προσπαθήστε να κάνετε την υπέρβαση σας και να μην ψηφίσετε τον αγαπημένο σας τραγουδιστή! θα έχουμε αποτύχει όλοι! Κλείστε τα μάτια στα ονόματα κι αφήστε ανοιχτά τα αυτιά σας στο τραγούδι, την ενορχήστρωση στη φωνή, την ερμηνεία. Ακούστε το πολλές φορές, ψάξτε τις λεπτομέρειες, τις ιδιαιτερότητες και τις μοναδικότητες της κάθε ερμηνείας!
Ακόμα, επειδή αυτή η ενότητα, απευθύνεται, προφανώς, σε συνειδητοποιημένους και νηφάλιους ακροατές, ξεκαθαρίζουμε τη θέση μας, ότι σχόλια υβριστικά ή με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς προς καλλιτέχνες κι ερμηνείες του, δεν θα δημοσιεύονται. Θέλουμε σχόλια, με μουσικά επιχειρήματα, από ακροατές - αναγνώστες που αγαπάνε το ελληνικό τραγούδι και δεν έχουν προκαταλήψεις.
Ακούστε, λοιπόν, σχολιάστε, επιλέξτε και ψηφίστε. 

Τα σμυρνέικα τραγούδια
 

Πρώτη εκτέλεση
Ο γνωστός κι αγαπητός τραγουδοποιός και τραγουδιστής, Παντελής Θαλασσινός, ερμηνεύει τη δική του σύνθεση, σε στίχους του αείμνηστου Ηλία Κατσούλη, στον επιτυχημένο εμπορικά δίσκο του («Αστρανάμματα» / 1996 – χρυσός: 30.000 πωλήσεις) και το κάνει επιτυχία, που κρατά εδώ και μια 15ετία. Με μια φράση, η ερμηνεία του τραγουδιού από τον δημιουργό του.


Παντελής Θαλασσινός: Τα σμυρνέικα τραγούδια
τυχαίο link από το YouTube

 

 

Δεύτερη εκτέλεση
Δύο χρόνια μετά, ο Γιώργος Νταλάρας το ερμηνεύει live, στα πλαίσια των εμφανίσεών του στην «Ιερά Οδό» και το εντάσσει στο δίσκο του («Ζωντανή ηχογράφηση στην Ιερά Οδό ΙΙ» / 1998 – πλατινένιος: 100.000 πωλήσεις), δίνοντάς του, οπωσδήποτε μια νέα ώθηση. Η σφραγίδα ενός από τους κορυφαίους μας τραγουδιστές, σ’ ένα τραγούδι, που τον συνδέει με τη μικρασιατική του ρίζα, αλλά και με τον κλασικό δίσκο του «Μικρά Ασία» (1972).


Γιώργος Νταλάρας: Τα σμυρνέικα τραγούδια
τυχαίο link από το YouTube

 


 

Τρίτη εκτέλεση
Η έκπληξη των επανεκτελέσεων αυτού του τραγουδιού. Ο Αντύπας, ο γνωστός τραγουδιστής των λαϊκών διασκεδαστικών τραγουδιών – σλόγκαν, στον πρόσφατο διπλό δίσκο του («Υπάρχουν δυο Ελλάδες»), που δόθηκε από την εφημερίδα «ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» (πούλησε 130.060 αντίτυπα),
εντάσσει, επανεκτελέσεις τραγουδιών, εντελώς άλλου ύφους από το συνηθισμένο του ρεπερτορίου του. Όπως όμως τον κατακρίνω για την υπερβολική χρήση του τραγουδιού – σλόγκαν στην δισκογραφία και στην καριέρα του, δεν  μπορώ να παραγνωρίσω την καλή λαϊκή φωνή του. Και «Τα σμυρνέικα τραγούδια», τραγουδιστικά, τουλάχιστον, τα λέει άψογα.


Αντύπας: Τα σμυρνέικα τραγούδια
τυχαίο link από το YouTube

 

Πρώτες εκτελέσεις και επανεκτελέσεις: «Τα σμυρνέικα τραγούδια»

Ποια εκτέλεση του τραγουδιού «Τα σμυρνέικα τραγούδια» θεωρείτε την καλύτερη;

50 %

ψήφοι: 234

Ψηφίστε
Παντελής Θαλασσινός , από το δίσκο «Αστρανάμματα», 1996
29 %

ψήφοι: 139

Ψηφίστε
Γιώργος Νταλάρας , από το δίσκο «Ζωντανή ηχογράφηση στην Ιερά Οδό ΙΙ», 1998
21 %

ψήφοι: 99

Ψηφίστε
Αντύπας , από το δίσκο «Υπάρχουν δυο Ελλάδες», 2011

jVoteSystem developed and designed by www.joomess.de.

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Το γιαούρτι, που μια μέρα πριν από το ευρώ, έκανε 48 δραχμές και μια μέρα μετά τριακόσιες πενήντα – σε δραχμές – εμείς το φάγαμε αδιαμαρτύρητα. Το ίδιο γιαούρτι ήταν, ίσως και χειρότερο, αλλά εμείς το πληρώσαμε χωρίς να πούμε λέξη. Δηλαδή ως λαός είμαστε πολύ του γιαουρτιού.
Σταμάτης Κραουνάκης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

Δεν έχουν καταχωρηθεί γεγονότα.

ΤΥΧΑΙΑ TAGS