90 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
23.09.2019
Ορφέας | Main Feed

Μουσική αρχειοθήκη

Τάσος Π. Καραντής

Η ίδρυση κι η συμμετοχή του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, στις εθνικές εκλογές του 1989, ως η συμμαχία των δυο μεγάλων κομμάτων (ΚΚΕ & ΕΑΡ – πρώην ΚΚΕ Εσωτερικού) της Αριστεράς, χαροποίησε όχι μόνο τους κομματικοποιημένους αριστερούς, αλλά κι όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς ανθρώπους. Διότι, από την άλλη πλευρά υπήρχε ένα ΠΑΣΟΚ που βούλιαζε στα σκάνδαλα, με κυρίαρχο αυτό του Κοσκωτά, κι η ΝΔ του Μητσοτάκη! Ήμουν 21 ετών τότε, φοιτητής στο πανεπιστήμιο, και, παράλληλα, στην αρχή της δημοσιογραφικής επαγγελματικής μου ενασχόλησης, και θυμάμαι, με πόσο ενθουσιασμό είδα την όλη κίνηση, παρότι δεν ανήκα – όπως και δεν ανήκω - σε κανένα κόμμα. Φυσικά, τότε, τον ψήφισα τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ με πολλές ελπίδες.
Αλλά, παρότι οι ελπίδες, γενικά, ήταν μεγάλες, τα εκλογικά αποτελέσματα, ήταν απογοητευτικά (δεν ξεπέρασαν – και στις 3 εκλογικές αναμετρήσεις – το 13%). Τα υπόλοιπα, είναι, σε όλους, γνωστά, και θλιβερά : συγκυβέρνηση ΝΔ – ΣΥΝ, οικουμενική, κι, εν τέλει, μας «κάθισε στο σβέρκο» για 3 χρόνια ο Μητσοτάκης, με όλα τα καταστροφικά αποτελέσματα για την Ελλάδα, που μόνο η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου κατάφερε να ξεπεράσει, μιας και ζούμε σε συνθήκες Κατοχής, χωρίς πόλεμο! Όλα δηλαδή, τότε, πήγαν στραβά! Εκτός, αν θεωρείται κέρδος, ότι κάθισαν, για λίγους μήνες, κομμουνιστές, σε υπουργικούς θώκους! Οι υπόλοιποι, οι εξωκομματικοί, που ψηφίσαμε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, χτυπάγαμε τον κεφάλι μας στον τοίχο, που μας προέκυψε ο Μητσοτάκης κι αναγκαστήκαμε, το 1993, να ψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ (προσωπικά, για πρώτη και τελευταία φορά), για να γλιτώσουμε από την «μητσοτακική λαίλαπα»!
Αυτά, τα γνωστά, που σας τα υπενθύμισα, μέσα από το προσωπικό μου πρίσμα, εντελώς, επιγραμματικά, ήταν τα μετά.
Την ίδρυση όμως του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, την είδε, πολύ ένθερμα, η πλειοψηφία του καλλιτεχνικού και πνευματικού κόσμου της χώρας. Μάλιστα, στις, 3/11/1989, έγινε και σύναξή τους στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», όπως φαίνεται από το ρεπορτάζ της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ - ΡΑΣΣΙΑ («ΕΘΝΟΣ», 4/11/1989).
Θεωρώ, ότι αποτελεί ένα ντοκουμέντο, γιατί γίνεται μια καταγραφή, για το ποιοι στήριξαν την τότε προσπάθεια, άλλοι από τους οποίους είναι πια μακαρίτες, κι άλλοι τράβηξαν άλλους πολιτικούς δρόμους …   
Για να μείνω, ως παράδειγμα, σε 2-3, απ’ τα πιο γνωστά και δημοφιλή ονόματα, ο Γιάννης Μαρκόπουλος βρέθηκε, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή του νεότερου στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ (!), ο Γιώργος Νταλάρας, μάλλον, ακολούθησε τον ΣΥΝ(σε όλες τις μεταλλάξεις του), ως, σχετικά, πρόσφατα(τελευταία φορά τον είδα, από την τηλεόραση, στην τελευταία προεκλογική ομιλία του ΣΥΝ, επί Κωνσταντόπουλου, το 2004, να είναι, μπροστά – μπροστά, στο συγκεντρωμένο πλήθος), η γυναίκα του Νταλάρα, η Άννα Ραγκούση (χρησιμοποιώντας το επώνυμό του συζύγου της για ευνόητους λόγους) μας προέκυψε (εκλεγμένη δημοκρατικά, για να μην παρεξηγηθώ) βουλευτής κι υφυπουργός του χειρότερου, όπως έμελλε να αποδειχτεί, ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Λάκης Λαζόπουλος (που στη φωτό τον βλέπουμε αγκαλιά με τον Φλωράκη), κατέληξε σήμερα, σούπερ τηλεοπτικός σταρ με τηλεθεάσεις ρεκόρ, στο ρόλο του «επαναστάτη ποπολάρου» και του λαϊκού κριτή και δικαστή, αλλά μέσα από την ασφάλεια (και κυριολεκτικά) του στούντιο, αμειβόμενος, βέβαια, πλουσιοπάροχα.  
Αλλά ας δούμε, αυτό το ρεπορτάζ – ντοκουμέντο, με όλους τους καλλιτέχνες και τους πνευματικούς ανθρώπους της Ελλάδας, συγκεντρωμένους κι αδελφωμένους, για  την πραγματική αλλαγή, την πρόσοδο και την οικολογία, που δεν ήρθαν ποτέ ...
 

Συνασπισμός πολλών αστέρων

«Ο Συνασπισμός ήταν ο καλλιτέχνης της πολιτικής ζωής αυτής της περιόδου, είπε ο Λεωνίδας Κύρκος χαιρετώντας τον πνευματικό και καλλιτεχνικό κόσμο της Αθήνας που συγκεντρώθηκε χτες στη δεξίωση τον Συνασπισμού στη «Μεγάλη Βρετανία», στην τελευταία εκδήλωση του κόμματος πριν από τις εκλογές.
Η προσέλευση των καλλιτεχνών σ' αυτή την εκδήλωση ήταν πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που αναμενόταν. Γι' αυτό δημιουργήθηκαν προβλήματα στο βόλεμα κάποιων σε θέσεις ανάλογες με την επαγγελματική τούς ιδιότητα, όπως του Γιάννη Μαρκόπουλου, που τελικά κάθισε με ομάδα εικαστικών, αφού προηγουμένως αναζητούσε μια θέση και σε άλλα τραπέζια όπου οι καθήμενοι του έλεγαν «οι θέσεις είναι πιασμένες».
Η παρουσία του κ. Μαρκόπουλου έγινε αισθητή και γιατί ήταν ένας από αυτούς που δεν άφησαν τον Χαρίλαο Φλωράκη ούτε λεπτό. Ήταν πλάι του από την είσοδό του και ήταν ο πρώτος που τον χαιρέτησε στο πέρασμά του από τα τραπεζάκια των καλεσμένων.
Σαν στο σπίτι τους ένιωθαν, η Εύα Κοταμανίδου, ο Κώστας Καζάκος που δεχόταν βροχή ερωτήσεων για την αποκατάσταση του καμένου Θεάτρου «Αθήναιον», ο Λυκούργος Καλλέργης, ο Γ. Μιχαλακόπουλος, ο Τίμος Περλέγκας, ο Βασίλης Κολοβός, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, η Μαρία Δημητριάδη, η Μαρίζα Κωχ, η Νένα Βενετσάνου, η Μάρθα Βούρτση, η Άννα Φόνσου, ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Θύμιος Καρακατσάνης, ο Μίμης Κουγιουμτζής, η Ρένη Πιττακή, ο Π. Χατζηκουτσέλης, ο Τ. Χρυσικάκος, ο  Α. Αντωνόπουλος, ο Α. Θεοδωρακόπουλος, ο πρόεδρος της Λυρικής Σκηνής, καθηγητής Ν. Πετρόχειλος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μ. Σταθόπουλος, οι πανεπιστημιακοί: Δ. Τσάτσος και Μιχ. Μερακλής, από τους συγγραφείς και ποιητές: η Τατιάνα Γκρίτσι - Μιλλιέξ και ο Μαν. Αναγνωστάκης, που πλαισίωναν τον Χαρ. Φλωράκη στο κεντρικό τραπέζι, ο Τάκης Αδάμος, η Διδώ Σωτηρίου, η Λούλα Αναγνωστάκη, ο Ζήσης Σκάρος, ο Τίτος Πατρίκιος, ο Αλ. Αργυρίου, ο Γ. Χειμωνάς, ο Κ. Μουρσελάς, ο Γ. Καρανικόλας, η Φαίδρα Ζαμπαθά, από τους εικαστικούς ο Δ. Νικολαΐδης, ο Ν. Κεσσανλής, ο Π. Πρέκας, ο γλύπτης Θόδωρος και από τον κινηματογράφο ο Παντελής Βούλγαρης, ο Γρηγ. Δανάλης, ο Μαν. Ζαχαρίας κ.α. Το ίδιο άνετα ένιωθε και η Μαρία Ρεζάν που κάθισε κι αυτή στο πλάι του Χ. Φλωράκη.Η Άννα Φόνσου με τον τραγουδιστή των αντάρτικων Πάνο Τζαβέλλα
Με ασορτί μαύρα γυαλιά και μαύρα μωβ ρούχα προσήλθαν οι συγγραφείς Λούλα Αναγνωστάκη και Γιώργος Χειμωνάς


Ο Γιώργος Νταλάρας στα άσπρα μαζί με τη γυναίκα του Άννα
Ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος  με τη Λίντα Άλμα τη στιγμή που φθάνουν στη Μεγάλη Βρετανία
Η εκδήλωση άνοιξε με σύντομη ομιλία του Προέδρου του Συνασπισμού, ο οποίος ως καλός οικοδεσπότης είχε πάει στο ξενοδοχείο πολύ πριν από τη 1 το μεσημέρι που ήταν η ώρα προσέλευσης τον κοινού. Καθόταν περιτριγυρισμένος από φίλους στο χολ και μπήκε μέσα στο χώρο της εκδήλωσης συνοδευόμενος από τον Νίκο Κωνσταντόπουλο.
«Η Αριστερά, είπε, είχε πάντα ισχυρούς δεσμούς με τους πιο πρωτοπόρους εργάτες της επιστήμης και του πολιτισμού στην πατρίδα μας. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι ο Συνασπισμός αυτούς τους παραδοσιακούς δεσμούς επιδιώκει όχι απλώς να τους συντηρήσει αλλά να τους αναπτύξει πιο πολύ. Να τους αναπτύξει στη βάση σύγκλισης της Αριστεράς των εργαζομένων με την Αριστερά του πολιτισμού. Της Αριστεράς του χειρωνακτικού μόχθου με την Αριστερά του πνεύματος, στον κοινό αγώνα για τη δημοκρατία, την πρόοδο και το σοσιαλιστικό μέλλον της χώρας».
Επισήμανε ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Συνασπισμός έκλεισε την προεκλογική του εκστρατεία με τους εκπροσώπους του πολιτιστικού κόσμου της χώρας.
Και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να σας κάνουμε καμιά ιδιαίτερη προεκλογική υπόσχεση. Σεις έχετε κάποια πείρα από τέτοιες διαβεβαιώσεις, από κάτι ανάλογες συνάξεις στο παρελθόν. Εμείς τα αιτήματα του πνευματικού κόσμου, τα αιτήματα και τα προβλήματα των εργατών της τέχνης και του πολιτισμού θα τα υπερασπίσουμε».
Είπε πως θεωρεί το θέμα της ανάπτυξης της χώρας αξεχώριστη υπόθεση με την πολιτιστική άνθιση της χώρας, από την επιστημονική της πρόοδο, από το προχώρημα της παιδείας, της μόρφωσης, της καλλιέργειας του λαού και της νεολαίας.
Στο πλούσιο καθιστό γεύμα (με γαριδοσαλάτα, φιλέτο και μους σοκολά) δεν παρακάθισαν άνθρωποι μόνο του Συνασπισμού. Ήταν καλεσμένοι και κάποιοι φίλοι που δεν είναι και οπαδοί. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι ηθοποιός χαρακτηρίζοντας ως επιτυχή την προσέλευση διαφόρων ανθρώπων τον καλλιτεχνικού κόσμου, είπε: «Νιώθω ευτυχισμένη γιατί εδώ βρίσκονται όλοι όσοι γνωρίζω στην Αθήνα. Αυτό σημαίνει ότι διάλεξα το κόμμα που μου ταιριάζει και ότι δεν έσφαλα στην επιλογή μου».
Ο Λεωνίδας Κύρκος, με τη Διδώ Σωτηρίου στο πλάι του, σηκώθηκε και αποχαιρέτησε τους καλεσμένους προσθέτοντας τη δική του δροσερή σκέψη στο φινάλε ενός δύσκολου προεκλογικού αγώνα, όπως τον χαρακτήρισε. Κι όμως ακόμη «βρισκόμαστε στην αρχή» τόνισε.
«Αν το σκεφτείτε, αυτή την περίοδο προσπαθήσαμε να αποκαταστήσουμε κάποιες στοιχειώδεις εγγυήσεις για την ομαλή πορεία της χώρας και των θεσμών. Στοιχειώδη σχέση λόγων και έργων. Πολιτική και όχι θέατρο. Κατάσταση που προσβάλλει και την πολιτική και ακόμη περισσότερο το θέατρο, γιατί είδαμε πολύ κακό πολιτικό θέατρο τους τελευταίους μήνες. Τα μεγάλα και τα δύσκολα είναι μπροστά μας, η δημοκρατία μπορεί να προχωρήσει σ' όλους τους χώρους και παντού. Η γνώση, η τέχνη και ο πολιτισμός πρέπει να ενώσουν τους λαούς, Σ' αυτούς τους δρόμους θα περπατήσει ο Συνασπισμός. Μαζί θα ανοίξουμε αυτά τα παράθυρα του μέλλοντος».  
 
 
 
 
 
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

Σχόλια  

 
0 #1 Ρούλα Ξάνθη ... via Facebook 18-08-2011 10:36
Ωραίο θέμα κ. Καραντή. Να πούμε πως και η σημερινή άθλια κυβέρνηση έχει κάποιους καλλιτέχνες: Γιάννης Βούρος και Πέμη Ζούνη. Ψηφίσανε ΝΑΙ στο μνημόνιο και στο ασφαλιστικό. Α! Και η Γκερέκου! Καλλιτέχνες...........
Παράθεση
 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Οι υπάλληλοι όλοι λιώνουν και τελειώνουν σαν στήλες δύο - δύο μες στα γραφεία.
Κώστας Καρυωτάκης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/9/1971 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα" το τελευταίο ποίημα του Γεωργίου Σεφέρη, τρεις ημέρες μετά το θάνατό του

ΤΥΧΑΙΑ TAGS