120 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
20.10.2019
Ορφέας | Main Feed
Ορφέας

Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΟ ΜΥΘΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
2 Νοεμβρίου – Παλαιά Βουλή Ελλήνων
Στην εκδήλωση με τίτλο «Ο Μέγας Αλέξανδρος στο μύθο και στην ιστορία» που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στον Δήμο Παπάγου-Χολαργού, μίλησαν οι Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης, Κωνσταντίνος Χολέβας ενώ την παρουσίασε ο Ιωάννης Παρίσης (Διδάκτων πολιτικής επιστήμης). Παράλληλα παρουσιάστηκαν αποσπάσματα του πρωτότυπου μουσικού έργου «Υμνόραμα – Μέγας Αλέξανδρος» του Μακεδόνα συνθέτη Πασχάλη Τόνιου τα οποία και έτυχαν ιδιαίτερα θερμής υποδοχής.
Το έργο του συνθέτη Πασχάλη Τόνιoυ είναι βασισμένο σε κείμενα αρχαίων και σύγχρονων ποιητών, οι οποίοι ύμνησαν τη ζωή και το όραμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως ο Κωστής Παλαμάς, ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Ανδρέας Εμπειρίκος, ο Σταύρος Μποσνακίδης, καθώς και ο Παρμενίων ο Μακεδών, ο Αρίων, ο Πλούταρχος, ο Αριστοτέλης και οι Πέρσες  επικοί ποιητές Νιζάμι και Φιρντοσί.
Η συλλογή κειμένων και ποιημάτων ενισχύει την πρωτοτυπία της μουσικής σύνθεσης  και συμβάλλει, ώστε να φωτισθούν αντιλήψεις για τη μεγάλη αυτή προσωπικότητα. Επίσης γίνεται κατανοητός  ο ιστορικός ρόλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην επίδραση την οποία άσκησε στην εξέλιξη του πολιτισμού σε έναν απέραντο χρόνο και χώρο.
Το έργο είναι μεταφρασμένο στα Αγγλικά, στα Κινέζικα και στα Ρωσικά και έχει προγραμματιστεί  να παρουσιαστεί στην Κίνα στις Η.Π.Α. και στην Ελλάδα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Πάντα θα έχουμε ανάγκη από ουρανό.
Μίλτος Σαχτούρης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

20/10/1854 Γεννήθηκε ο Γάλλος ποιητής Αρθούρος Ρεμπώ. Πέθανε στις 10.11.1891
21/10/1907 Γεννήθηκε ο σουρεαλιστής ζωγράφος και ποιητής Νίκος Εγγονόπουλος

ΤΥΧΑΙΑ TAGS