126 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
15.10.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Δώρα Παπαδοπούλου

Διαβατήρια η τέχνη δε γνωρίζει

Η μουσική σήμερα

Δώρα Παπαδοπούλου

Το βουνό μπροστά, η ξενοφοβία εδώ, ο πολιτισμός στο βάθος. Κάπως έτσι θα μπορούσαμε καταχρηστικά να παραφράσουμε τον τίτλο της ταινίας του Βασίλη Ντούρου «Το βουνό μπροστά», η οποία ετοιμάζεται να κάνει πρεμιέρα στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης τον άλλο μήνα και ακολούθως θα παιχθεί στις ελληνικές αίθουσες. Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας «Τα Νέα» στο σημερινό της φύλλο (Παρασκευή 10-10-2008) που υπογράφει ο Παύλος Κάγιος, το Υπουργείο Πολιτισμού κάνει πάλι το θαύμα του! Όχι όμως παράνομα, αλλά απολύτως νόμιμα. Αναχρονιστικός, πλην όμως όχι εξαιρετικά παλιός, εν ισχύ, νόμος του ελληνικού κράτους δεν επιτρέπει τόσο στον πρωταγωνιστή της ταινίας Αλβανό ηθοποιό Καραφίλ Σένα, όσο και στην Ελληνο-Αλβανή ηθοποιό Μιρέλα Κόντη να διεκδικήσουν τα αντίστοιχα κρατικά κινηματογραφικά βραβεία ποιότητας της φετινής χρονιάς. Το ίδιο ισχύει και για τον Αλβανό συνθέτη της μουσικής της ταινίας Ντάσο Κούρτη.

Και είναι ο νόμος σαφής: «Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις διαδικασίες απονομής των ως άνω βραβείων, είναι η έκδοση πιστοποιητικού ελληνικής ιθαγένειας για κάθε υποψήφια ταινία». Και φυσικά, μία ταινία για να συμμετέχει στα επί μέρους βραβεία οφείλει στον εαυτό της να είναι αμιγώς ελληνική! Κι όμως, τα βραβεία ονομάζονται «κρατικά»! Δε λέγονται ούτε «ελληνικά», ούτε «μη αλβανικά», ούτε «καθόλου »! Τίνος πολίτη άραγε είναι αυτό το κράτος σύμμαχος και πόσες κλίμακες έχει για να κατατάσσει τους ισότιμα φορολογούμενους θαμώνες του; Τελικά, για ακόμη μία φορά φαίνεται πως οι δύσκαμπτες πρακτικές της ελληνικής νομοθεσίας σε μεγάλο βαθμό απέχουν από το κοινό αίσθημα, αλλά και την πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται σήμερα και όχι χθες ή προχθές ή πριν από είκοσι χρόνια.
Σύνορα, διαβατήρια, υπηκοότητες και ιθαγένειες μπλέκονται στα γρανάζια των νόμων και γίνονται κόμπος με τη θηλιά του να πνίγει την τέχνη και όχι μόνο. Αυτό το ανόητο, παχυδερμικό κράτος φαίνεται πως αγνοεί, ότι οι σύγχρονες κοινωνίες έχουν άρωμα πολλών πολιτισμών, πολλών τάσεων και πολλών χρωμάτων κι αυτό επειδή εμείς θελήσαμε να γίνει έτσι. Και η τέχνη σε κάθε της μορφή είναι εδώ για να ενώσει και να συνθέσει και όχι για να διαχωρίσει και να διχάσει. Αγνοεί επίσης πως η χώρα μας είναι εδώ και χρόνια μία σύγχρονη πολιπολιτισμική κοινωνία και αριθμεί Έλληνες πολίτες και όχι Έλληνες ιθαγενείς.
Όπως αναφέρει ο Παύλος Κάγιος στο άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», «ο νόμος αλλάζει με το νομοσχέδιο που ετοίμασε επιτροπή του υπουργείου με επικεφαλής τον Κώστα Γαβρά και ο υπουργός Πολιτισμού υπολογίζει να τον παρουσιάσει στο φετινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (14-21 Νοεμβρίου). Αλλά και εδώ υπάρχουν προβλήματα, καθώς ναι μεν αναφέρεται ότι βραβεία διεκδικούν όλοι οι συντελεστές ταινιών που ανήκουν στην ευρωπαϊκή ένωση, αλλά οι άλλοι; Οι Αλβανοί, οι Σέρβοι, οι Ρώσοι, οι Πακιστανοί, οι Αφρικανοί, οι Ασιάτες, όσοι δεν είναι Ευρωπαίοι πολίτες;». Με άλλα λόγια, ένας γερμανός ηθοποιός σε ελληνική ταινία, ίσως να τιμηθεί με ένα βραβείο αν το αξίζει. Ένας Αλβανός; Όχι, δεν το δικαιούται, όσο κι αν κι αυτός το αξίζει.

Ο Αλβανός ηθοποιός Καραφίλ Σένα, ζει πολλά χρόνια στην Ελλάδα δουλεύοντας σερβιτόρος στα Εξάρχεια για να συντηρεί το πάθος του για το θέατρο και το όνειρο για τη ζωή. Η ηθοποιός Μιρέλα Κόντη, τελείωσε τη δραματική σχολή στην Αθήνα. Ο Ντάσο Κούρτη, ακορντεονίστας και συνθέτης, μόλις πριν από ένα χρόνο μας παρουσίασε τα όμορφα «Έρημα χωριά» του, με τις μελωδίες του να «παίζουν» στα ραδιόφωνα τραγουδισμένες από το στόμα γνωστών ερμηνευτών όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Ελένη Βιτάλη, ο Μπάμπης Στόκας, αγκαλιάζοντας στίχους του αείμνηστου Ηλία Κατσούλη, της Αγαθής Δημητρούκα, της Σμαρώς Παπαδοπούλου και της Λιζέτας Καλημέρη. Να λοιπόν ένα τρανό παράδειγμα τέχνης χωρίς στερεότυπα και στεγανά. Κι όμως, αν υπήρχε κρατικό βραβείο ποιότητας μουσικής, ο νόμος μάλλον δε θα επέτρεπε το δικαίωμα σε αυτό για το συνθέτη του δίσκου.

Ο Γιώργος Νταλάρας, παραγωγός και βασικός ερμηνευτής του δίσκου «Έρημα χωριά» σε μουσική του Ντάσο Κούρτι, με αφορμή τη μη συμμετοχή των συντελεστών της εν λόγω ταινίας στα κρατικά κινηματογραφικά βραβεία ποιότητας, απέστειλε στον «ΟΡΦΕΑ» την επιστολή του που απευθύνει στην εφημερίδα «Τα Νέα», με την παράκληση να τη δημοσιεύσουμε κι εμείς. Ο λαός μας χαριτολογεί λέγοντας πως καμμιά φορά και «οι τοίχοι έχουν αυτιά». Ας ελπίζουμε, αυτή τη φορά να έχει και ο νομοθέτης.

Διαβατήρια η τέχνη δε γνωρίζει ...

10 Οκτωβρίου 2008

Αγαπητά ΝΕΑ,

Ακούνε καλά τα’ αυτιά μας; Μάλλον ναι. Δυστυχώς. Γιατί ήδη οι ωτοβλεψίες αναφέρθηκαν σε αυτό το θέμα με αφορμή τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας του ηθοποιού Καραφίλ Σένα. Στην ίδια ταινία του Βασίλη Ντούρου, «Το βουνό μπροστά», μουσική έχει γράψει ο συνθέτης Ντάσο Κούρτη, συνάδελφος μουσικός και μάλιστα εξαιρετικός.
Ο Ντάσο ζει και εργάζεται νόμιμα στην Ελλάδα πάνω από δεκαπέντε χρόνια. Παντρεύτηκε εδώ, έκανε οικογένεια και φορολογείται σαν Έλληνας πολίτης. Πριν λίγες μέρες του ανακοινώθηκε τηλεφωνικά ότι ναι μεν η ταινία συμμετέχει επίσημα στο Φεστιβάλ, η μουσική του όμως δεν μπορεί να διαγωνιστεί γιατί ο συνθέτης δεν είναι Έλληνας, βάσει νομοθετημένης απόφασης! Αυτό στην Ελλάδα της Ευρώπης του 2008 μας προσβάλει όλους σαν κοινωνία.
Τέτοιου είδους αποκλεισμοί είναι επιεικώς ενδείξεις οπισθοδρόμησης, συντηρητισμού και μικροψυχίας το λιγότερο. Και το περισσότερο επικίνδυνοι. Ίσως μερικές χιλιάδες e-mail από απλούς πολίτες στο Υπουργείο Πολιτισμού θα βοηθούσαν να αρθεί αυτή η απαράδεκτη και αναχρονιστική απαγόρευση.

Γιώργος Νταλάρας

 

 

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Πάντα θα έχουμε ανάγκη από ουρανό.
Μίλτος Σαχτούρης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

16/10/1956 Γεννήθηκε η τραγουδίστρια Ελευθερία Αρβανιτάκη
16/10/1958 Πέθανε ο συνθέτης Μιχάλης Σουγιούλ
16/10/2003 Κυκλοφορεί από την Apple το iTunes με δυνατότητα λειτουργίας σε περιβάλλον Windows 2000 και Windows xp

ΤΥΧΑΙΑ TAGS