72 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
23.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Η μουσική σήμερα

Καλή Βανδώρου

Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα τιμητική εκδήλωση - αφιέρωμα στον Σταύρο Ξαρχάκο στο πλαίσιο του εορτασμού των ΙΘ Δημητρίων 2011. Ο τόπος της εκδήλωσης ήταν το Συνεδριακό Κέντρο της Αντιπεριφέρειας Εύβοιας και η ορχήστρα που τίμησε τον συνθέτη ήταν η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του Πνευματικού Κέντρου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος υπό τη διεύθυνση του κ. Δημητρίου Παπαθανασίου. Σε μια δύσκολη για τη χώρα περίοδο, τα λόγια ενός ανθρώπου που αφενός έχει προσφέρει πάρα πολλά στον ελληνικό πολιτισμό και αφετέρου, δε χρησιμοποιεί συχνά το δημόσιο βήμα, είναι άξια αναφοράς και σκέψης.

Η αντιφώνηση του Σταύρου Ξαρχάκου για αυτή την εκδήλωση ήταν η εξής:
 
Σεβασμιότατε, Πανοσιολογιότατε, πατέρες της τοπικής εκκλησίας. Κυρίες και κύριοι που συμμετέχετε στη σημερινή εκδήλωση.

Σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ όλες και όλους για την αγάπη σας στο τραγούδι που εκφράζει ευαισθησία απέναντι στους νεοελληνικούς πόνους και τις δοκιμασίες του λαού μας.
Ιδιαίτερα ευχαριστώ και συγχαίρω τον τολμηρό Μητροπολίτη Χαλκίδος κ.κ. Χρυσόστομο για την σημερινή και όχι μόνο πρωτοβουλία του.
Όμως σεβασμιότατε, επιτρέψατέ μου να αποδώσω την τιμή της εκκλησίας Χαλκίδος στους νέους και τις νέες της Μητρόπολή σας. Σ' αυτούς που σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με τη βαθειά κρίση ενός εφιαλτικού αδιέξοδου του τώρα και του αύριο... Μια κρίση που θα τους φέρει σε λίγες μέρες αντιμέτωπους με την ανάμνηση του Ελληνικού έπους του 1940 και του Ελληνικού αίσχους που κατακλύζει τις ψυχές όλων των Ελλήνων.
Ειδικά δε, τις ψυχές των σημερινών νέων, οι οποίοι κρατούν στα χέρια τους τη μεγάλη ευθύνη για το Ελληνικό αύριο που είναι τόσο αβέβαιο και σκοτεινό.
Προσωπικά πιστεύω, ότι η νέα γενιά είναι αυτή που μπορεί να αντλήσει από το τραγούδι της αιώνιας ψυχής των Ελλήνων τη δύναμη που ξεπερνά με το παράλογο, τη χυδαία πραγματικότητα που μας κατακλύζει.
Αυτήν που πρέπει να υπερβούμε, για να επιβιώσει το Ελληνικό πνεύμα που κληροδότησε στην Ευρώπη και στην ανθρωπότητα αξίες διαχρονικής ουσίας, για τη δημιουργία ενός πραγματικού ανθρωπισμού, ο οποίος τώρα κινδυνεύει άμεσα να εξαφανιστεί και μαζί μ' αυτόν η αναγκαία πνευματικότητα.
Σεβασμιότατε, σεβαστοί πατέρες, κυρίες και κύριοι. Ο Νέστορας, με την πνευματική δύναμη του Αγίου Δημητρίου κατέβαλε τον φοβερό Λυαίο. Αυτόν που ζούμε σε κάθε εποχή.
Ευχαριστώ.


Πηγή φωτογραφίας: http://evia-logos.blogspot.com/2011/10/blog-post_1979.html

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Η αίσθηση του ανεκπλήρωτου όταν είχαμε πετύχει, φιλοδοξίες, τύψεις, γενναιότητες, που σαν μεγεθυντικοί φακοί μεγάλωναν ως το άπειρο τον ελάχιστο εαυτό μας και δεν είδαμε τίποτα απ’ τον απέραντο κόσμο.
Τάσος Λειβαδίτης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/11/1989 Δόθηκε στο θέατρο Παλλάς η πρώτη συναυλία της Ορχήστρας των Χρωμάτων που ίδρυσε ο αξέχαστος Μάνος Χατζιδάκις
24/11/1980 Ολοκληρώθηκαν οι ηχογραφήσεις του ιστορικού δίσκου Εδώ Λιλιπούπολη στα στούντιο της Columbia.

ΤΥΧΑΙΑ TAGS