138 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
20.10.2019
Ορφέας | Main Feed

Η μουσική σήμερα

Δώρα Παπαδοπούλου

Το είχα καημό να γράψω κάποια στιγμή κάτι για τον συγκεκριμένο ιστοχώρο. Είναι από αυτά που επισκέπτεσαι συχνά, θαυμάζεις, που κρυφοζηλεύεις, που θα ευχόσουν να είχες φτιάξει εσύ. Κάτι αντίστοιχο δε συμβαίνει άλλωστε με τους δημιουργούς και τα τραγούδια;
Μιλάμε για το επίσημο site της Μαρίας Φαραντούρη, στη διεύθυνση www.farantouri.gr , το οποίο στολίζει εδώ και λίγα χρόνια το μουσικό διαδίκτυο και αποτελεί σημείο αναφοράς για τη ζωή και το έργο της ερμηνεύτριας του Ζ. Ένα site, πλήρες και ουσιώδες σε περιεχόμενο, τεχνολογικά προηγμένο, λιτής εμφάνισης και εξαιρετικής αισθητικής, απόλυτα αντάξιο της σπουδαίας καλλιτέχνιδας.

Το site της Μαρίας Φαραντούρη είναι κατασκευασμένο με την τεχνολογία FlashActionscript, μία τεχνολογία που μας δίνει δυναμικές σελίδες που περιέχουν κίνηση. Τα μέρη που δομούν την κάθε σελίδα «φορτώνονται», όπως λέμε στη διαδικτυακή γλώσσα, σταδιακά, με πολύ ικανοποιητική ταχύτητα και με έναν τρόπο διακριτικό και υπερβατικά καλλιτεχνικό. Ένα πολύ όμορφο και λεπτό design, με διαφορετικά παλ χρωματικά θέματα ανά θεματική ενότητα, με καλλιτεχνικά επεξεργασμένα πορτραίτα της ερμηνεύτριας να διακοσμούν τον περιβάλλοντα χώρο, πέριξ του περιεχομένου και με μία αυστηρά λειτουργική και εύχρηστη δομή για τον απλό χρήστη.

farantourh_1.jpgΟ ιστοχώρος είναι πλήρης. Περιλαμβάνει όλες εκείνες τις ενότητες που θέλει ο αναγνώστης του διαδικτύου για να «ρουφήξει» αβίαστα τέσσερις και πλέον δεκαετίες μουσικής δημιουργίας και όχι μόνο. Το σύνολο του περιεχομένου είναι διαθέσιμο και στην αγγλική γλώσσα, πλην της ελληνικής.

Στη «Βιογραφία» της Μαρίας Φαραντούρη θα διαβάσουμε για τα δύσκολα παιδικά χρόνια, την πρώτη επαφή με τη μουσική, τη γνωριμία με το Μίκη Θεοδωράκη, τη συνεργασία με το Μάνο Χατζιδάκι, τις ταραγμένες μέρες της μεταπολεμικής Ελλάδας μέχρι τα χρόνια της μεταπολίτευσης που όμως χάρισαν μουσικά διαμάντια στις γενιές που μεγάλωσαν, τις συναυλίες και τις περιοδείες σε δεκάδες μέρη του κόσμου, τις αναφορές σε σημαντικές προσωπικότητες.

farantourh_7.jpgΟ δισκογραφικός κατάλογος είναι σε μεγάλο βαθμό πλήρης. Περιλαμβάνει αναλυτικά τις δισκογραφικές εμφανίσεις της ερμηνεύτριας, χωρισμένες σε έξι χρονικές ενότητες, από την πρώτη της δισκογραφική δουλειά μέχρι τις μέρες μας. Οι δίσκοι εμφανίζονται με αντίστροφη χρονολογική σειρά από τα cds του σήμερα στα βινύλια του χθες. Για κάθε δίσκο θα συναντήσουμε αναλυτική αναφορά στα τραγούδια, στους συνθέτες, τους στιχουργούς και τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες. Για κάποια από τα τραγούδια, ενδεικτικά περιλαμβάνονται οι στίχοι, καθώς επίσης και μικρά ηχητικά αποσπάσματα. Το ίδιο πλήρης είναι και η ενότητα της ενημέρωσης, όπου ο σκοπός επιτυγχάνεται απόλυτα και ο αναγνώστης θα ενημερωθεί έγκαιρα και έγκυρα για επικείμενες συμμετοχές, μελλοντικές δισκογραφικές δουλειές και προσεχείς εμφανίσεις που αφορούν την ερμηνεύτρια
farantourh_8.jpg

farantourh_4.jpgΈνα πλούσιο φωτογραφικό αρχείο μας οδηγεί μέσα από εικόνες, στους μουσικούς και όχι μόνο, δρόμους στους οποίους περιπλανήθηκε η Μαρία Φαραντούρη. Τέσσερις θεματικές ενότητες, πολλές, πιθανόν και σπάνιες φωτογραφίες ανά ενότητα, οι περισσότερες από το προσωπικό αρχείο της ερμηνεύτριας. Προσωπικά πορτραίτα, οικογενειακά και άλλα –εκτός σκηνής- στιγμιότυπα, φωτογραφίες με το Μίκη Θεοδωράκη, στιγμιότυπα με άλλες προσωπικότητες της τέχνης και της ζωής, που κανείς μπορεί να θαυμάσει και σε μέγέθυνση. Σημαδιακές φωτογραφίες όλες οι παραπάνω, σχεδόν ιστορικές, και μαζί με αυτές, λίγα επιλεγμένα κινηματογραφικά στιγμιότυπα από συναυλίες, πρόβες, ηχογραφήσεις στην ενότητα «Video», εύκολα αποθηκεύσιμα για προβολή, είναι εδώ για να μας θυμίζουν μεγάλες στιγμές του ελληνικού τραγουδιού.

Τέλος, οφείλουμε να αναφερθούμε στο εξαιρετικό αρχείο δημοσιευμάτων σε τέσσερις ακόμη γλώσσες πλην της ελληνικής, με δυνατότητα ανάγνωσης των κειμένων σε πλήρη ανάλυση. Ένας σημαντικός όγκος κειμένων, έντυπων αποσπασμάτων και δημοσιευμάτων που αφορούν σημαντικούς σταθμούς στην καριέρα της ερμηνεύτριας κοσμεί τις σντίστοιχες ενότητες του ιστοχώρου και συμπληρώνει το παζλ μίας μουσικής πορείας που άφησε και αφήνει το στίγμα της στην ελληνική μουσική σκηνή από το δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα ως τις μέρες μας.

Το επίσημο site της Μαρίας Φαραντούρη

Διεύθυνση: www.farantouri.gr
Τεχνολογία: Flash, ActionScript
Γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά
Συμβατό με: Internet Explorer 5+, Mozilla Firefox
Απαιτούνται: Adobe Flash, Windows Media Player
Κατασκευή: Indyvisuals.net
Επιμέλεια υλικού: Μαρία Χατζάρα
Ενότητες: Βιογραφία, Δισκογραφία, Ενημέρωση, Αρχείο Φωτογραφιών, Αρχείο video, Aρχείο κειμένων, Χρονολόγιο, Wallpapers
Επικοινωνία: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

farantourh_6.jpg

farantourh_5.jpgΘα σταθώ ιδιαίτερα στο «Χρονολόγιο». Μία τόσο σημαντική ενότητα, όσο και απαιτητική που προσπαθεί να αγκαλιάσει μία καριέρα δεκαετιών, περιγράφοντας επιγραμματικά σημαντικούς σταθμούς από την πορεία της Φαραντούρη στο τραγούδι, αρκετά περιεκτική ως τώρα. Ένα σημαντικό κομμάτι των καταγραφών της ενότητας αυτής προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του Πέτρου Πανδή, συνοδοιπόρο της Μαρίας Φαραντούρη στις αμέτρητες συνεργασίες και συναυλίες μαζί με το Μίκη Θεοδωράκη. Δύσκολο εγχείρημα ένα «Χρονολόγιο» που να αφορά τη Μαρία Φαραντούρη και μαζί της το Θεοδωράκη, το Χατζιδάκι. Εκατοντάδες οι συναυλίες, οι ηχογραφήσεις, οι συναντήσεις, ελάχιστες οι καταγραφές. Σχεδόν αδύνατο να ολοκληρωθεί, υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι του site, όμως τολμούν την προσπάθεια.

Λένε πολλοί ότι ότι έχει να πει ένας μεγάλος ερμηνευτής, το λέει με τον τρόπο που γνωρίζει καλά: μέσα από τη μουσική και το τραγούδι, με ένα μικρόφωνο στο χέρι. Και είναι έτσι, είναι αλήθεια. Όμως ας μην αγνοήσουμε την καταγραφή της πορείας του κάθε σπουδαίου καλλιτέχνη που τρέφεται από το τραγούδι και κατά ένα μαγικό τρόπο οδηγεί πάλι σ΄αυτό. Στις μέρες μας, ένα κλικ είναι αρκετό για να ενώσουμε το τραγούδι με την ιστορία του. Κι αν έχουμε να κάνουμε με ένα στοίχημα, αυτό μιας τόσο διακριτικής όσο και σπουδαίας παρουσίας, τότε και στο τραγούδι και στο διαδίκτυο η Μαρία Φαραντούρη το έχει κερδίσει.

Το σύνολο των γραφικών και των φωτογραφιών του άρθρου προέρχεται από το επίσημο site της Μαρίας Φαραντούρη.

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Στην άμμο τα έργα στήνονται μεγάλα των ανθρώπων και σαν παιδάκι τα γκρεμίζει ο Χρόνος με το πόδι.
Κώστας Καρυωτάκης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

20/10/1854 Γεννήθηκε ο Γάλλος ποιητής Αρθούρος Ρεμπώ. Πέθανε στις 10.11.1891
21/10/1907 Γεννήθηκε ο σουρεαλιστής ζωγράφος και ποιητής Νίκος Εγγονόπουλος

ΤΥΧΑΙΑ TAGS