124 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
19.10.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Δώρα Παπαδοπούλου

Radio Art: Ένα αλλιώτικο ραδιόφωνο

Δώρα Παπαδοπούλου

Ραδιόφωνο. Μια λέξη, γλυκιά σαν το μέλι. Για τους περισσότερους λάτρεις της καλής μουσικής, μία αχώριστη συντροφιά και σχεδόν για όλους μία καλή παρέα. Μία σχέση που κρατάει χρόνια και αναμφισβήτητα μας φέρνει πιο κοντά. Στην Ελλάδα, η ελεύθερη ραδιοφωνία μπήκε στη ζωή μας στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ιδρύθηκαν δημοτικά και ιδιωτικά ραδιόφωνα και σαφώς αρκετά πράγματα άλλαξαν από τότε ως το σήμερα. Τώρα που διανύουμε ημέρες διαδικτύου, το ραδιόφωνο δε θα μπορούσε να μείνει έξω από αυτή την ιστορία. Με γοργούς ρυθμούς αυξάνονται οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, κερδοσκοπικοί και μη, που εκπέμπουν αποκλειστικά στο διαδίκτυο. Με την ευελιξία της μη ανάγκης της παραδοσιακής αδειοδότησης, του χαμηλού σχετικά κόστους, τουλάχιστον σε σχέση με το παραδοσιακό ραδιόφωνο, την ελευθερία επιλογής προγραμμάτων και με την ευκολία της τεχνολογίας το ραδιόφωνο στο internet κερδίζει συνεχώς έδαφος. Κι αν η μόδα μιας καινοτομίας προσελκύει πολλούς, υπάρχουν πάντα αυτοί που ξεχωρίζουν.

Σας παρουσιάζουμε το Radio Art. Ένα αλλιώτικο ραδιόφωνο. Όταν το γνώρισα πριν από καιρό, δε μου πήρε πάνω από πέντε λεπτά να το αγαπήσω. Το Radio Art είναι ένας μη κερδοσκοπικός μουσικός σταθμός, με έδρα την Αθήνα, που εκπέμπει αποκλειστικά στο διαδίκτυο στη διεύθυνση www.radioart.gr (όπως επίσης και στις www.radioart.eu και www.radioart.net). Αισίως, έκλεισε το φετινό Νοέμβρη τρία χρόνια ζωής και δημιουργικής προσπάθειας στα «διαδικτυακά ερτζιανά». Εκπέμπει σε 24ωρη βάση τρία διαφορετικά προγράμματα (Jazz, World, Classic και Greek Art), χωρίς playlist, αλλά με επιλεγμένα κομμάτια και τραγούδια από την Ελλάδα και τον κόσμο και μέσα από μία μουσική βάση δεδομένων που αριθμεί περισσότερα από 150.000 αρχεία.
Τι θα ακούσει όμως κανείς επιλέγοντας Radio Art; Η αλήθεια είναι πως το όνομά του προδίδει και το περιεχόμενο. Όπως μας λέει ο εμπνευστής, ιδρυτής και διευθυντής του Radio Art, Λάμπρος Μητρόπουλος, άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία στο χώρο των νέων τεχνολογιών, «Η βασική φιλοσοφία του Radio Art έχει στον πυρήνα της την κοινωνική προσφορά,
φέρνοντας στο προσκήνιο το ταξίδι, το όνειρο και την καλλιέργεια της ψυχής μέσω της ποίησης και της μουσικής.» Και είναι έτσι ακριβώς. Είναι ένας ραδιοφωνικός σταθμός που απευθύνεται όχι στους ακροατές, αλλά στους «θεατές» της μουσικής, αυτούς που μπορεί να δουν μέσα και πέρα από τους στίχους και τις μελωδίες.
Οι επιλογές των συνεργατών του Radio Art είναι συχνά πέρα από τις συνηθισμένες, πάντα μέσα από μία ποιοτική μουσική δεξαμενή. Θα συναντήσει κανείς υπέροχη μουσική που δε θα ακούσει ποτέ στα ραδιόφωνα, αλλά υπάρχει! Θα ακούσει κανείς συχνά, αφιερώματα τόσο σε γνωστούς και καταξιωμένους όσο και σε νεότερους δημιουργούς της τέχνης στο σύνολό της. Κομμάτια και τραγούδια, αγαπημένα, άγνωστα ή ξεχασμένα, από γνωστούς, μεγάλους ή άγνωστους δημιουργούς σας κρατούν υπέροχη συντροφιά, θυμίζοντας πως υπάρχει αυτή η πλευρά της μουσικής, η αμιγώς και ουσιαστικά καλλιτεχνική, που ακουμπάει στην ποίηση και στη ζωή, έξω από playlists, σπόνσορες και top-ten.
Για όλα τα παραπάνω δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι το Radio Art έχει ακροατές σε πάνω από πενήντα χώρες του κόσμου, όπως και το ότι έχει δεχθεί πολύ εγκωμιαστικές κριτικές από τον ελληνικό τύπο και πολλά διεθνή μέσα.

Πρόσφατα το Radio Art έγινε ο πρώτος σταθμός στην Ελλάδα και ίσως από τους ελάχιστους στον κόσμο που ξεκίνησε τη λειτουργία ενός νέου μουσικού καναλιού με τον τίτλο Anti-stress. Εκπέμπει μουσική κατά του στρες επιλεγμένη με πολύ προσοχή και με βάση ειδικά κριτήρια. Τι εννοούμε; Η βασική σύνθεση του προγράμματος είναι οργανική μουσική, χαμηλών τόνων που αποτελείται από επιλογές πολλών μουσικών ειδών. Σύμφωνα, με αποδεδειγμένης αξιοπιστίας μελέτες, μπορεί να συμβάλει στη μείωση του άγχους και να βοηθήσει στην καλύτερη πνευματική απόδοση, αντοχή και υγεία. Πρόκειται για μουσικές σε αργό τέμπο, στους ρυθμούς, ίσως, της καρδιάς ή ενός andante. Είναι μουσικές που σε ταξιδεύουν, που έχουν ονειρικό χρώμα και που καταλήγουν σ' ένα χαλαρωτικό αποτέλεσμα.
Το κανάλι αυτό δημιουργήθηκε ύστερα από προσπάθειες και συστηματική εργασία πολλών ετών σε άμεση συνεργασία με τον γιατρό, καρδιολόγο του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου κ. Θανάση Δρίτσα βασικό μέλος του Radio Art που είναι αναμφισβήτητα πρωτοπόρος στην εφαρμογή της θεραπευτικής πτυχής της μουσικής στην ιατρική επιστήμη, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ορφέας και Radio Art ξεκινάμε μία μουσική και δημοσιογραφική, αλλά πάνω από όλα καλλιτεχνική συνεργασία, σε πολλά επίπεδα βαδίζοντας μαζί πάνω στη λευκή γραμμή που οδηγεί σε έναν κοινό σκοπό: την καλή μουσική και το καλό τραγούδι. Μία συνεργασία που θα αφορά παράλληλες συνεντεύξεις των ανθρώπων της μουσικής και της τέχνης, παράλληλα αφιερώματα σε σημαντικά γεγονότα και γνωστούς και άγνωστους δημιουργούς, παρουσίαση και προβολή του έργου καταξιωμένων και νεότερων καλλιτεχνών και πολλά άλλα που πολύ σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να σας τα
παρουσιάσουμε.
Ρωτήσαμε το Λάμπρο για το Radio Art. Δε χρειάστηκε πάνω από ένα λεπτό να το σκεφτεί και να μας απαντήσει. «Το Radio Art είναι για μένα ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ψυχής μου, υποδηλώνει μια συνεχή πορεία αναζήτησης και μια έντονη τάση κοινωνικής προσφοράς. Ουσιαστικά η γέννηση του έγινε μερικές δεκαετίες πριν, όταν μαθητής ακόμα στο λύκειο, λειτουργούσα τον δικό μου πειρατικό σταθμό. Η φλόγα αυτού του σταθμού δεν έσβησε ποτέ μέσα μου, και έμελε πολλά χρόνια μετά να περάσει στο Radio Art. Το Radio Art δεν θα ήθελε να είναι τίποτα παραπάνω από μια μικρή κουκίδα μιας καλύτερης αισθητικής, ενός καλύτερου πολιτισμού και ενός καλύτερου κόσμου

Επισκεφτείτε το Radio Art στις διευθύνσεις:
www.radioart.gr | www.artradio.eu | www.radioart.net

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

Σχόλια  

 
0 #1 geornicols 07-07-2011 14:52
ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΟΡΦΕΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑΡΕΣ ΣΟΥ
Παράθεση
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Βαραίνουν τα σώματα μέσα στο χρόνο, σηκώνοντας απάνω τους τη θλίψη τους την ακατάλυτη, σηκώνοντας τη μοναξιά.
Γιώργος Θέμελης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

19/10/1969 Ο Μίκης Θεοδωράκης μεταφέρεται από τη χούντα στο στρατόπεδο Ωρωπού
19/10/1993 Έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από την επάρατη νόσο ο τραγουδιστής Διονύσης Θεοδόσης
20/10/1854 Γεννήθηκε ο Γάλλος ποιητής Αρθούρος Ρεμπώ. Πέθανε στις 10.11.1891