169 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
23.09.2019
Ορφέας | Main Feed

Συνεντεύξεις τύπου

Σάκης Ιντζεβίδης

« ΠΑΤΡΙΔΑ ΔΑΝΕΙΣΜΕΝΗ »
Ο Μιχάλης Τερζής με τον Χρήστο Νικολόπουλο γράφουν μουσική σε στίχους Κώστα Μαρδά, με τον μεγάλο μας ερμηνευτή Μανώλη Μητσιά  ως εκφραστή των τραγουδιών τους.

Η πρόσκληση για την παρουσίαση της νέας, ήδη πολυσυζητημένης δισκογραφικής δουλειάς « Πατρίδα Δανεισμένη » όλος τυχαίος με βρήκε στην Αθήνα. Γνώριζα βέβαια εδώ και μήνες ότι ηχογραφείται, και η λαχτάρα μου ήταν μεγάλη να την ακούσω. Πολλές φορές τυχαία λέμε ότι συμβαίνει κάτι, αλλά τίποτα πιστεύω, δεν είναι τυχαίο τελικά. Η παρουσίαση έγινε στο PUBLIC στην πλατεία συντάγματος, την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι, ενόψει ανακοίνωσης του νέου Μνημονίου ή όπως αλλιώς θέλετε πέστε το, και με έντονες διαδηλώσεις εξαιτίας αυτού να συμβαίνουν σε αρκετά σημεία της Αθήνας.

Πατρίδα Δανεισμένη και ετυμολογικά, είναι ένα άλμπουμ-cd με 11 λαϊκά τραγούδια τα οποία εκφράζουν με τον καλύτερο τρόπο την οργή, την αγανάκτηση και την απόγνωση του Ελληνικού λαού. Η μουσική είναι με την υπογραφή δύο μεγάλων μουσικοσυνθετών, του Χρήστου Νικολόπουλου και του Μιχάλη Τερζή. Ο Κώστας Μαρδάς έγραψε τους τόσο αληθινούς στίχους και ο μεγάλος μας λαϊκός τραγουδιστής Μανώλης Μητσιάς ερμηνεύει τα τραγούδια που θα μας κρατούν συντροφιά στον δύσκολο αυτό δρόμο της αντίστασης και του νέου μετώπου. Άνθρωποι και εκφραστές της τέχνης, δημοσιογράφοι, φοτορεπόρτερ και φίλοι των συντελεστών παραβρέθηκαν στην συνέντευξη τύπου. Θα παραθέσω κομμάτια αξιόλογα από όσα λέχθηκαν κατά την συνέντευξη. Καταρχάς όλοι οι ομιλητές ευχαρίστησαν τους εκδότες του Ελεύθερου Τύπου Δημήτρη Μπενέκο και Αλέξη Σκαναβή για την πρωτοβουλία τους να αναλάβουν την παραγωγή του cd «ΠΑΤΡΙΔΑ ΔΑΝΕΙΣΜΕΝΗ».

Μανώλης Μητσιάς: Θέλω πάνω από όλα να ευχαριστήσω τους δημιουργούς αυτής της δουλειάς,  ένα cd που θίγει με τα τραγούδια του τα κακώς κείμενα που συμβαίνουν στην πατρίδα μας. Η ιστορία ξεκίνησε πριν μήνες όταν μετά από καθημερινές συνομιλίες που είχα με τον Κώστα Μαρδά σχετικά με τους προβληματισμούς μας για την οικονομική κρίση, και τα όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μας, αποφασίσαμε να κάνουμε Αντιμνημονιακά τραγούδια, ο Κώστα έγραψε τους στίχους, μου άρεσαν, στην παρέα μας ήρθαν  και έγραψαν καταπληκτική μουσική πιστεύω, ο Χρίστος Νικολόπουλος και ο Μιχάλης Τερζής. Σαν καλλιτέχνης έχω την υποχρέωση, όπως και όλοι οι καλλιτέχνες, να μεταφέρουμε στον κόσμο αυτά που συμβαίνουν, στην καθημερινότητα. Γιατί ο καλλιτέχνης δεν είναι τίποτα άλλο, από το φερέφωνο του λαού, όπως έλεγε και η Μελίνα Μερκούρη. Μου δόθηκε η ευκαιρία να τραγουδήσω, αυτά που με προβληματίζουν και το έκανα.

Χρήστος Νικολόπουλος: Θα ήθελα να πω ότι και εμείς οι συνθέτες, μέσα από αυτή την μουσική δουλειά ξανακάνουμε μια εκκίνηση στο να τραγουδήσουμε τα σημερινά – σύγχρονα προβλήματα, πράγμα που είχε πάψει για πολλά χρόνια, δηλαδή οι δημιουργοί  να εκδηλώνονται με αυτό τον τρόπο…μουσικά. Όπως ξέρετε πολλοί δημιουργοί είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους, δεν εκδηλώνονται, δεν γράφουν τραγούδια  Πιστεύω ότι μέσα από αυτή την δουλειά εκφράσαμε όλα αυτά τα προβλήματα, δώσαμε τα  τραγούδια με ένα τέτοιο τρόπο από πλευράς σύνθεσης ώστε να μπορούν να τα τραγουδήσουν όλοι. Νομίζω ότι καταφέραμε αυτά τα τραγούδια να μην είναι για κανένα κόμμα, παρά μόνο για τον κόσμο, αυτό τον κόσμο που εκδηλώνει την δυσαρέσκεια του για όλα αυτά που συμβαίνουν καθημερινά.

 


Μιχάλης Τερζής: Τα τραγούδια αυτά γράφτηκαν εν θερμό, και είναι αντίλογος, αντίθετος λόγος , προς τον όλεθρο και την καταστροφή, που η αιμοσταγής Τρόικα απεργάζεται για την πατρίδα και τον λαό μας, μαζί με αυτούς που της έδωσαν το δικαίωμα να βρίσκεται σε αυτή την θέση σήμερα, ως δύναμη κατοχής. Πλέον η Τρόικα μας έμαθε πολύ καλά, τι πάει να πει στυγνός εκβιασμός, απάνθρωπη τρομοκρατία, και αιμοσταγής τοκογλυφία. Αυτά όλα είναι η καινούργια εγκληματική τρομοκρατία της εποχής μας, αυτά όλα είναι επίθεση γενοκτονίας, κατά του λαού και της πατρίδας μας, ας μην μας φανεί υπερβολική η έκφραση αυτή. Ο λαός πρέπει να ανατρέψει αυτή την τυραννία , όσο ακόμα είναι νωρίς. Οι στίχοι των τραγουδιών με ενέπνευσαν στο να δουλέψω με γρήγορους ρυθμούς και να φέρω σε πέρας  αυτή την δουλειά, μαζί με τον Χρήστο Νικολόπουλο. Έδωσα τον καλύτερο μου εαυτό μιας και γνώριζα ότι θα τα τραγουδήσει ένας μεγάλος μας ερμηνευτής, ο  Μανώλης Μητσιάς. Θέλω να ευχαριστήσω τον παραγωγό μας Γιώργο Μακράκη, και΄όλους όσους βοήθησαν για να φέρουμε σε πέρας αυτή την δουλειά, φυσικά και όλους εσάς που παραβρεθήκατε εδώ.

Κώστας Μαρδάς: Καταρχάς κάνω την αυτοκριτική μου που οι στίχοι δεν είναι ακόμα πιο … «λαϊκίστικοι», είναι κόντρα στην εκμετάλλευση, κόντρα στην Τρόικα, κόντρα στην νέα φτώχια που δημιουργείται με αυτό το κατεστημένο των τραπεζών. Ζούμε  μία Δικτατορία δανειστών, τοκογλύφων, και τραπεζικών, και απέναντι σε αυτή την Δικτατορία παρατίθεται η Δημοκρατία των τραγουδιών. Απέναντι στην απληστία της Goldman Sachs , και των εδώ εκπροσώπων της, αντιστεκόμαστε με μελωδίες, με λόγο, με ευαισθησία , με ψυχισμό, με την μεγάλη λυρική φωνή του Μανώλη Μητσιά και τις εκπληκτικές μελωδίες, του Μιχάλη Τερζή και του Χρήστου Νικολόπουλου. Τα τραγούδια εκφράζουν την επικαιρότητα, μια επικαιρότητα που δυστυχώς είναι ιστορική, ζούμε μια νέα οικονομική Μικρασιατική καταστροφή. Επειδή δεν ξέρω αν οι Έλληνες προσδοκούν έναν νέο Πλαστήρα και  ένα νέο Γουδί, εμείς πάντως με όπλο μας τον λόγο και τις νότες ανοίγουμε τον δρόμο και για άλλους που θα γράψουν, γιατί ξέρω ότι και άλλοι προβληματίζονται, και άλλοι τραγουδάν μέσα τους και άλλοι γράφουν. Νιώθω ότι ανοίγουμε μια νέα Πλατεία , ένα νέο δρόμο, για τραγούδια της νέας μεταπολίτευσης. Η περίοδος που περνάμε είναι μια περίοδος τραγικότητας, και μέσα από την τραγικότητα δημιουργείται ο πολιτισμός η έκφραση, η ψυχή και το πνεύμα. Θεωρώ ότι τα τραγούδια αυτά είναι τραγούδια λύπης και οργής απέναντι σε αυτό τον ολοκληρωτισμό του χρήματος.

 


Η νέα δισκογραφική δουλειά « Πατρίδα δανεισμένη » κυκλοφορεί την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, από τον Ελεύθερο Τύπο
Get Adobe Flash player
 
Φωτογραφίες: Σάκης Ιντζεβίδης

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Άστοχα πράγματα και κινδυνώδη, οι έπαινοι για των Ελλήνων τα ιδεώδη.
Κωνσταντίνος Καβάφης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/9/1971 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα" το τελευταίο ποίημα του Γεωργίου Σεφέρη, τρεις ημέρες μετά το θάνατό του

ΤΥΧΑΙΑ TAGS