173 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
22.10.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Τάσο Π. Καραντής

ΝΤΑΛΑΡΑΣ - ΤΡΑΓΟΥΔΩΝΤΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΣΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Μουσικά ρεπορτάζ

Τάσος Π. Καραντής

ΝΤΑΛΑΡΑΣ -  ΤΡΑΓΟΥΔΩΝΤΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΣΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Ρεπορτάζ: Τάσος Π. Καραντής

Ένα – ειδικό και συγκεκριμένο – αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου πραγματοποίησε(το τριήμερο 11,12 & 13/4 στον «ΙΑΝΟ») η «Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης», παρουσιάζοντάς, ποιήματά του, που έχει μελοποιήσει ο Μίκης Θεοδωράκης, σε διάφορους κύκλους τραγουδιών του.

Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από τους κύκλους τραγουδιών «Λαϊκά», «Νύχτα Θανάτου», «Αρκαδία IΙ», «Αρκαδία ΙΙΙ», «Τα τραγούδια του Αγώνα», «Μήπως ζούμε σ' άλλη χώρα;», «Πολιτεία Γ’» & «Πολιτεία Δ'».

Στο δελτίο Τύπου, για το τριήμερο αυτό μουσικό αφιέρωμα, καταγράφεται, πολύ περιεκτικά, η καλλιτεχνική σχέση του Μάνου Ελευθερίου με τον Μίκη Θεοδωράκη : «Η συνεργασία του Μίκη Θεοδωράκη με τον Μάνο Ελευθερίου άρχισε το 1966 με τα «Λαϊκά», τα οποία κυκλοφόρησαν στο Παρίσι το 1970 με την Μαρία Δημητριάδη και τον Αντώνη Καλογιάννη και τραγουδιόταν στις συναυλίες που έδινε ο Θεοδωράκης επί χούντας σε όλο τον κόσμο. Η συνεργασία τους συνεχίστηκε και κατά την περίοδο της δικτατορίας. Όταν ο Θεοδωράκης βρέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό στο σπίτι του στο Βραχάτι Κορινθίας, μελοποίησε τη «Νύχτα Θανάτου». Τον καιρό της εξορίας του στη Ζάτουνα της Αρκαδίας, ο Μάνος Ελευθερίου του έστειλε κρυφά δύο ποιητικές συλλογές «Στο παζάρι του φονιά» και «Για τη Μάνα και τους Φίλους», από τις οποίες προέκυψαν οι κύκλοι τραγουδιών «Αρκαδία ΙΙ» και «Αρκαδία ΙΙΙ». Είχε βρεθεί ένας κρυφός τρόπος (ο οποίος δεν αποκαλύπτεται, διότι μπορεί να ξαναγίνει δικτατορία!) και ο Ελευθερίου έστελνε στίχους στον συνθέτη όσο ήταν εξόριστος στη Ζάτουνα Αρκαδίας. Αργότερα, και επί δικτατορίας πάλι, έλαβε στο Παρίσι και μελοποίησε τα ποιήματα που συμπεριέλαβε στον κύκλο τραγουδιών «Τα τραγούδια του αγώνα». Αξίζει να αναφερθεί για την ιστορία, ότι ανάμεσα στα ποιήματα αυτά που στάλθηκαν από τον Μάνο Ελευθερίου στον Θεοδωράκη στο Παρίσι, ήταν και ο κύκλος «Ο Άγιος Φεβρουάριος», που τελικά μελοποιήθηκε από τον Δήμο Μούτση και έγινε μεγάλη επιτυχία.
Μετά τη δικτατορία συνεργάστηκαν ξανά δημιουργώντας τον κύκλο «Μήπως ζούμε σ' άλλη χώρα;», που τραγούδησε η Μαρία Δημητριάδη (1991) αλλά και τραγούδια  που εντάχθηκαν στους κύκλους «Πολιτεία Γ’», με τον Μανώλη Μητσιά (1994) και «Πολιτεία Δ'», με τον Πέτρο Γαϊτάνο (1995)».

Το e-orfeas παρακολούθησε την εναρκτήρια βραδιά (Παρασκευή, 11-4-2014) του αφιερώματος, όπου συμμετείχαν όλοι οι ερμηνευτές και των υπόλοιπων ημερών(Δώρος Δημοσθένους, Μπέττυ Χαρλαύτη και Κώστας Πατσιάς), με αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή, φυσικά, τον Γιώργο Νταλάρα!

Γράφω, «αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή» τον Γιώργο Νταλάρα, γιατί, για να γράφουμε αλήθειες, να μην παίζουμε και να μην κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις, αυτός σήκωσε – ερμηνευτικά, αλλά κι ως καλλιτεχνική οντότητα - στην πλάτη του όλη τη βραδιά. Ο Δώρος Δημοσθένους είναι ένας καλός τραγουδιστής, αλλά οι ερμηνείες του δεν μου έδωσαν το προσωπικό του στίγμα και την ταυτότητα του στα τραγούδια, τα είπε, αψεγάδιαστα μεν, απρόσωπα δε. Οι άλλοι δυο ερμηνευτές(Μπέττυ Χαρλαύτη – Κώστας Πατσιάς), αν και σαφώς καλλίφωνοι, δεν έδειξαν ότι μπορούν να σηκώσουν το βάρος των θεοδωρακικών τραγουδιών, το δικό τους μέρος στο πρόγραμμα μου θύμισε «αφιέρωμα ωδείου». Δεν ήταν, εξάλλου, τυχαίο, ότι η παρέα μου, η οποία αποτελούταν από φίλη μουσικό και τραγουδίστρια, από έναν μουσικό κι έναν τενόρο, στα σημεία που δεν τραγουδούσε ο Νταλάρας, «παρασυρόταν» σε συζητήσεις, ενώ, το μέρος αυτό του προγράμματος, επέλεξαν οι θεριακλήδες να καπνίσουν – απαγορεύεται το κάπνισμα στον ΙΑΝΟ – σχηματίζοντας(κατά τη διάρκεια του προγράμματος) μπουλούκια στη Σταδίου… Ενώ, όταν έβγαινε ο Νταλάρας, η φίλη τραγουδίστρια, άφηνε την παρέα και το τραπέζι και στεκόταν όρθια και προσοχή, όσο πιο κοντά στη σκηνή μπορούσε, για να ακούσει με προσήλωση τις ερμηνείες του. Με την πρώτη, εξάλλου, εμφάνιση του Νταλάρα, είδα τον τενόρο, όχι απλά να ακούει τον Νταλάρα, αλλά, να τον παρακολουθεί, όπως παρατήρησα, με την δέουσα μουσική προσοχή.

Πράγματι, ο Γιώργος Νταλάρας, τραγούδησε, τα τραγούδια των δυο σπουδαίων δημιουργών, με την ερμηνευτική εμπειρία, 45 πλέον χρόνων και την μεστότητα και δεινότητα, που εκπορεύεται απ’ αυτήν, σε συνδυασμό, με την καλοδιατηρημένη, για την ηλικία του, φρεσκάδα της φωνής του και τις, πάντα, κρυστάλλινες υψηλές νότες του. Μπορεί τα συγκεκριμένα τραγούδια να μην ανήκαν στις πρώτες εκτελέσεις του μεγάλου ερμηνευτή σε τραγούδια του Θεοδωράκη ή του Ελευθερίου, αλλά, από τη μια ο Νταλάρας είναι, σαφώς, ένας «θεοδωρακικός ερμηνευτής», αφού έχει ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση κύκλους τραγουδιών και μεμονωμένα τραγούδια του συνθέτη , ενώ, από την άλλη, αυτό αποτέλεσε και το σασπένς της βραδιάς, που μας αποζημίωσε και με το παραπάνω!

Έτσι, τον ακούσαμε, για πρώτη φορά να ερμηνεύει live, το «Το τραίνο φεύγει στις οχτώ»(!), ενώ ήταν, εξαιρετικός, ανάμεσα σε άλλα, στα : «Μέσα σε κήπο κάθισα», «Κόσμε άσωτε» & «Στο μπαρ».  

Για το τέλος, μας επιφύλαξε και μια έκπληξη, εκτός προγράμματος, αφού ερμήνευσε ένα τραγούδι του Μάνου Ελευθερίου, σε μουσική του Δήμου Μούτση, το «Στους μπαξέδες(Εις μνήμην)»(α’ εκτέλεση : Βίκυ Μοσχολιού), το οποίο, έχει ξανατραγουδήσει ο Νταλάρας, πάλι σε αφιέρωμα για τον Ελευθερίου στον «ΙΑΝΟ» και για το οποίο, έχει δηλώσει, δημόσια, ότι το «έχει άχτι». Και πράγματι, με περίσσια αγάπη και ψυχή μας το τραγούδησε.

Ο Μάνος Ελευθερίου, φυσικά, ήταν παρών και – ολιγόλογος και ταπεινός, όπως πάντα – μας αφηγήθηκε διάφορα περιστατικά, σχετικά με τη δημιουργία των κοινών τραγουδιών τους με τον Θεοδωράκη. Σ’ αυτό το νοσταλγικό κλίμα συνέβαλε κι η κόρη του συνθέτη, Μαργαρίτα Θεοδωράκη, με τις δικές της αφηγήσεις, αλλά – με όλο το σεβασμό – θα την ήθελα πιο, ταιριαστά, φειδωλή, δίπλα στον Ελευθερίου και στον Νταλάρα, αποφεύγοντας το «τηλεοπτικού τύπου» χιούμορ, που ήταν ξένο με το περιεχόμενο των τραγουδιών και την όλη ατμόσφαιρα.

Εν κατακλείδι και παρόλη, την, υποκειμενική μου, «γκρίνια», η βραδιά - στην ολότητά της - μας άφησε αυτό που έπρεπε να μας αφήσει, μέσα από την παρουσίαση του κοινού έργου των Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Ελευθερίου.

 

  
  
  
  
  
  
  
  
  

Άξια κι η «Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης», την οποία αποτελούσαν οι:
Γιάννης Μπελώνης, πιάνο
Θανάσης Βασιλάς, μπουζούκι
Βαγγέλης Κονταράτος, κιθάρα
Ξενοφών Συμβουλίδης, μπαγλαμάς - όμποε
Λευτέρης Γρίβας, ακορντεόν
Σταύρος Καβαλιεράτος, κοντραμπάσο
Στέφανος Θεοδωράκης – Παπαγγελίδης, κρουστά


Το πρόγραμμα της βραδιάς (όπως μας δόθηκε):

«Τα λαϊκά»
1)Το παλικάρι έχει καημό – Δώρος Δημοσθένους
2)Μια νυχτερίδα στη σκεπή – Δώρος Δημοσθένους
3)Σ’ αυτή τη γειτονιά – Δώρος Δημοσθένους
4)Η πόρτα μου είναι ανοιχτή – Μπέττυ Χαρλαύτη
5)Το σπίτι μου είναι μικρό – Κώστας Πατσιάς
6)Ο δικαστής – Μπέττυ Χαρλαύτη
7)Το ψωμί μου είναι γλυκό – Κώστας Πατσιάς
 8)Σ’ αυτό το δύσκολο καιρό – Κώστας Πατσιάς


«Νύχτα θανάτου»
 9)Στου πικραμένου την αυλή – Μπέττυ Χαρλαύτη
 10)Όσους δεν πήρε η μοναξιά – Δώρος Δημοσθένους
 11)Γενέθλια – Μπέττυ Χαρλαύτη
12)Τώρα κρύψε τ’ όνομά σου – Μπέττυ Χαρλαύτη
13)Έχεις μάτια το φεγγάρι – Δώρος Δημοσθένους
 14)Κλάψε στα γόνατα μου τη ντροπή σου – Μπέττυ Χαρλαύτη


«Τα λαϊκά»
15)Κάθε πρωί – Γιώργος Νταλάρας
16)Το τρένο φεύγει στις οχτώ – Γιώργος Νταλάρας
 17)Ήρθαν τα βάσανα – Γιώργος Νταλάρας
 18)Μέσα σε κήπο κάθισα – Γιώργος Νταλάρας
19)Του χάρου η μάνα – Γιώργος Νταλάρας


«Αρκαδία ΙΙ»
 20)Τρία ποτάμια – Μπέττυ Χαρλαύτη
 21)Ο χρησμός – Μπέττυ Χαρλαύτη
22)Στο παζάρι του φονιά –Μπέττυ Χαρλαύτη
23)Ήρθαν οι άνθρωποι με τα μαύρα – Μπέττυ Χαρλαύτη
24)Αυτοί που θα ’ρθουν – Κώστας Πατσιάς


 «Αρκαδία ΙΙΙ»
 25)Μάνα το μάνα τ’ ουρανού – Κώστας Πατσιάς
 «Τα τραγούδια του αγώνα»
 26)Η επιστολή – Δώρος Δημοσθένους
27)Η αυλή – Μπέττυ Χαρλαύτη
28)Ποιος τη ζωή μου – Δώρος Δημοσθένους
 «Το τρένο δεν ξεκίνησε ποτέ για Κατερίνη»
 29)Το τρένο δεν ξεκίνησε ποτέ για Κατερίνη – Κώστας Πατσιάς


 «Πολιτεία Γ’»
30)Εκείνα που είχα να σου πω - Μπέττυ Χαρλαύτη


«Πολιτεία Δ’»
31)Ας τους να μας κοροϊδεύουν – Κώστας Πατσιάς


«Μήπως ζούμε σ’ άλλη χώρα;»
 32)Κόσμε άσωτε -     Γιώργος Νταλάρας
 33)Στο μπαρ -  Γιώργος Νταλάρας

 


Φωτογραφίες: Χρύσα Σωφρονά (https://www.facebook.com/sofron)

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Η αλήθεια είναι ότι είμαστε στην πρώτη θέση της επικαιρότητας, όπως τον καιρό της χούντας. Με τη διαφορά ότι τότε ήταν όλοι μαζί μας, ήθελαν να μας βοηθήσουν. Τώρα είναι όλοι εναντίον μας
Νάνα Μούσχουρη

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

22/10/1937 Γεννήθηκε ο συνθέτης Μάνος Λοίζος
23/10/1925 Γεννήθηκε στην Ξάνθη ο συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις

ΤΥΧΑΙΑ TAGS