153 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
20.10.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Έλενα Κοσμά

Η ζωή του Debussy στον Ιανό

Μουσικά ρεπορτάζ

Έλενα Κοσμά

Η ζωή του Debussy στον Ιανό

Ρεπορτάζ:  Έλενα Κοσμά


Εκατό χρόνια από τη γέννηση του Γάλλου ιμπρεσιονιστή συνθέτη Claude Debussy και σαν δώρο «έρχεται», για τους λάτρεις της μουσικής του, το νέο cd/βιβλίο «Claude Debussy, La Μusique à moi». Η Utopia Records, η Μικρή Άρκτος και ο Ιανός παρουσίασαν τη Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014, με αφορμή τη κυκλοφορία του cd/βιβλίου, μια μουσική ιστορία για τη διαφορετικότητα του συνθέτη, την ιδιαιτερότητα της μουσικής του και τη σχέση του με Γάλλους ιμπρεσιονιστές, ζωγράφους και ποιητές.

Η Μάνια Παπαδημητρίου βρήκε τον τρόπο να μας ταξιδέψει. Ακολουθήσαμε μαζί της όλα τα βήματα του Debussy, μας γνώρισε τους φίλους του, τους ταραχώδης έρωτές του και την αναζήτηση της δικής του αυθεντικής φωνής, της Μusique à moi. Ο Διονύσης Μαλλούχος στο πιάνο, η Ναταλία Γεράκη στο φλάουτο και η Μυρσίνη Μαργαρίτη στη φωνή (σοπράνο) μας έκαναν μια μουσική βόλτα στο Παρίσι, Beau Soir, (Όμορφη βραδιά), 1880.

Ο Claude Debussy (1862 – 1918), υπήρξε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της δυτικής μουσικής που σηματοδότησε το πέρασμα από την ρομαντική στη μοντέρνα εποχή του 20ου αιώνα.

Ήταν γιος της παρισινής κομμούνας, ένας επαναστάτης μουσικός που πήγε κόντρα στο κατεστημένο και τις συντηρητικές τέχνες που υποστήριζε τότε ο Ναπολέων. Το αίμα του πότισε από επανάσταση και ήθελε με τη μουσική του να πάει κόντρα στην υποκρισία, το συμβιβασμό και στα μαυσωλεία της τέχνης. Ένα ελεύθερο πνεύμα χωρίς κοινωνικές και μουσικές αναστολές, που κατάφερε να πετύχει αυτό που ήθελε, να προχωρήσει η μουσική ένα  βήμα, μπροστά…


Claude Debussy: "Music is the space between the notes." (Η μουσική είναι το κενό ανάμεσα στις νότες.)*

 

  
  
 

 


Φωτογραφίες: Έλενα Κοσμά

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Που να σε ταξιδέψω, γυαλιά και λαμαρίνες, γεμίσανε τα χρόνια, με εκτελεσμένους μήνες.
Κώστας Τριπολίτης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

20/10/1854 Γεννήθηκε ο Γάλλος ποιητής Αρθούρος Ρεμπώ. Πέθανε στις 10.11.1891
21/10/1907 Γεννήθηκε ο σουρεαλιστής ζωγράφος και ποιητής Νίκος Εγγονόπουλος

ΤΥΧΑΙΑ TAGS