77 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
16.07.2019
Ορφέας | Main Feed

Μουσικά ρεπορτάζ


Μιχάλης ΚΟΥΜΠΙΟΣ, Βασίλης ΛΕΚΚΑΣ, Σαββέρια ΜΑΡΓΙΟΛΑ στο Half Note

Ρεπορτάζ: Μαρία Φιλιππάκη


Με αφορμή την κυκλοφορία δύο μικρών δίσκων βινυλίου 7’’ από την Hydra Records, απευθυνόμενων κυρίως σε συλλέκτες και λάτρεις των τελετουργικών ακροάσεων, οι πρωταγωνιστές τους, ο ξεχωριστός συνθέτης Μιχάλης Κουμπιός, ο σημαντικός ερμηνευτής Βασίλης Λέκκας και η ταλαντούχα Σαββέρια Μαργιολά, βρέθηκαν - πλαισιωμένοι από μια ομάδα εξαίρετων μουσικών, μεταξύ των οποίων ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Δημήτρης Μαργιολάς- στο Half Note Jazz Club το βράδυ της Δευτέρας 20/1.

Οι συνθέσεις του πάντα ευρηματικού δημιουργού, Μιχάλη Κουμπιού, μπλέχτηκαν με αυτές του Μάνου Χατζιδάκι, με τις δημιουργίες του Λευτέρη Παπαδόπουλου, του Νίκου Γκάτσου και άλλων πυλώνων του ελληνικού τραγουδιού. Η «Αλισάχνη» της Σαββέριας Μαργιολά, συνάντησε τις προσωπικές επιτυχίες του Βασίλη Λέκκα. Κι όλα αυτά, σε ένα πρόγραμμα άρτιο, συνεκτικό, με την αρμονικότερη κλιμάκωση και ενδιαφέρουσες εναλλαγές, όπου, ακούστηκαν τόσο παλαιότερα, γνωστά κομμάτια όσο και νέα, ελπιδοφόρα, με συγκινητικότερο στιγμιότυπο αυτό της «αποχαιρετιστήριας» ερμηνείας του «Πέλαγα» του σπουδαίου συνθέτη Σπύρου Ιωαννίδη που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή.

Οι δυο ερμηνευτές, ο πλέον καταξιωμένος Βασίλης Λέκκας και η πολλά υποσχόμενη, νεαρή Σαββέρια Μαργιολά, τόσο διαφορετικοί στο ύφος, φωνητικά και ερμηνευτικά, «έδεσαν» με έναν τρόπο εντυπωσιακό. Ο Βασίλης Λέκκας με τη λυρικότητα, τους καθηλωτικούς του αμανέδες, τις ενθουσιώδεις κινήσεις και το πάθος του, ενώ η Σαββέρια Μαργιολά με την ζεστή χροιά της, τις τεχνικές της επιδεξιότητες, τον συναισθηματισμό που ενσωματώνει σε κάθε τραγούδι, την πραότητα και τη σεμνότητά της, «έντυσαν» με τις φωνές τους τόσο ταιριαστά και με σεβασμό την καθεμία δημιουργία.

Στη βραδιά συμμετείχε και ο τενόρος Μπάμπης Βελισσάριος ερμηνεύοντας με έναν τρόπο ξεχωριστό τραγούδια, όπως το «Στέλλα» και αποδεικνύοντας αυτό ακριβώς που σημείωσε στη συνέχεια ο Μιχάλης Κουμπιός, πως, αν και τενόρος, τραγουδά δημιουργίες που πηγάζουν από το αίσθημα ενός μουσικού οργάνου που μας χαρακτηρίζει, του μπουζουκιού, και το κάνει με αυτόν τον τρόπο, γιατί τις αγαπά και τις βιώνει.

Εν κατακλείδι, με μια αίσθηση ποιότητας και σεβασμού κύλησε η βραδιά, ενώ η αυλαία έπεσε με την γλυκύτερη «καληνύχτα», το «Καληνύχτα ψυχάκι», σε σύνθεση του Μιχάλη Κουμπιού, αφήνοντας μια γεύση γλυκιά, «πολυταξιδεμένη» και συνάμα ξεκούραστη στους παρευρισκόμενους.

 

  
  
  
  
  
  
  

 


Φωτογραφίες: Μαρία Φιλιππάκη

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Γράφω τραγούδια για ανθρώπους που εκτιμώ και που πιστεύω ότι θα βελτιώσουν το μουσικό αποτέλεσμα των συνθέσεών μου χωρίς να τους κατατάσσω σε κατηγορίες. Τα καλά τραγούδια μας συντροφεύουν στο ταξίδι της ζωής μας και στόχος μου είναι να καταφέρνω να γράφω καλά τραγούδια χωρίς ταμπέλες.
Γιώργος Σαμπάνης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

18/7/1998 Έφυγε από τη ζωή νικημένη από τον καρκίνο η ερμηνεύτρια Φλέρυ Νταντωνάκη