102 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
23.09.2019
Ορφέας | Main Feed

Μουσικά ρεπορτάζ


Ο Ηπειρώτης ΛΑΚΗΣ ΧΑΛΚΙΑΣ στο Θέατρο Badminton
Ρεπορτάζ της Μαρίας Φιλιππάκη


Με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων δισκογραφικής πορείας, ο Λάκης Χαλκιάς εμφανίστηκε, στις 21/9, στο προαύλιο του Θεάτρου Badminton με μια συναυλία αφιερωμένη τόσο στα τραγούδια που τον χαρακτήρισαν καλλιτεχνικά, όσο και στο δημοτικό τραγούδι, που όπως ο ίδιος είπε «με αυτό αναπτυχθήκαμε πνευματικά, γαλουχηθήκαμε και αντισταθήκαμε».


Στο πρώτο μέρος της, ο Λάκης Χαλκιάς, με τη βοήθεια πολυμελούς ορχήστρας και χορωδίας, ερμήνευσε τραγούδια - σταθμούς από την αρχή της δισκογραφίας του, τραγούδια διαμαρτυρίας, συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους λαούς, τραγούδια γραμμένα στην περίοδο της δικτατορίας, τραγούδια από τον μεταναστευτικό κύκλο, αλλά και άλλα που σκοπό έχουν να θυμίσουν πως δεν πρέπει να χαθεί το γέλιο μας, «να μην μας το κλέψουν», όπως πρόσθεσε. Ακολούθησαν, όμως, και ολιγόλεπτα αφιερώματα, άλλοτε στους Θεόδωρο Δερβενιώτη και Κώστα Βίρβο, που του χάρισαν το πρώτο του τραγούδι το ’63, και άλλοτε στον αγαπημένο του φίλο και συνεργάτη, Στέλιο Καζαντζίδη και τον συνθέτη Απόστολο Καλδάρα.


Η μουσική παράσταση ολοκληρώθηκε σε ένα κλίμα ηπειρώτικου πανηγυριού –από το οποίο δεν έλειψαν σε μία έκρηξη κεφιού και οι χορευτικές επιδείξεις εκ μέρους μερικών εκ των παρευρισκομένων - με το δεύτερο μέρος να είναι αφιερωμένο στα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων και στον πατέρα του Λάκη Χαλκιά, μεγάλο δάσκαλο της ηπειρωτικής μουσικής παράδοσης και κορυφαίο παραδοσιακό κλαρινίστα, Τάσο Χαλκιά, ουσιαστικά, δηλαδή, στο ίδιο το δημοτικό τραγούδι. Ενδιαφέρουσα ήταν, επίσης, και η συμμετοχή ενός πολυφωνικού σχήματος της Ηπείρου, του οποίου τα μέλη τραγούδησαν με τον ιδιαίτερο, πολυφωνικό τρόπο – χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων - συναντώντας τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού.

 

  
  

Επιλογικά, θα μπορούσε να πει κανείς πως στο σύνολο τους οι δημιουργίες που ακούστηκαν έπαιξαν συγχρόνως και έναν ρόλο μηνύματος σχετικό με τους καιρούς που διανύει η Ελλάδα, ενός μηνύματος αισιοδοξίας και ελπίδας για «απελευθέρωση».


Φωτογραφίες: Μαρία Φιλιππάκη

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Πιστεύω πως ένας λαός είναι άξιος της μοίρας του όταν, αντί να πάρει με τις πέτρες τα πολιτικά σκουπίδια που αποκαλούν τους ποιητές "λαπάδες και κουραμπιέδες", τους επιβραβεύει με την ψήφο του.
Θανάσης Γκαϊφύλλιας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/9/1971 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα" το τελευταίο ποίημα του Γεωργίου Σεφέρη, τρεις ημέρες μετά το θάνατό του

ΤΥΧΑΙΑ TAGS