120 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
15.12.2017
Ορφέας | Main Feed

Μουσικά ρεπορτάζ


Λαυρέντης ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ: «Ένας Τούρκος… στην Οδό Ονείρων»

Γράφει η Μαρία ΦιλιππάκηΟ Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ένας από τους πιο ταλαντούχους μουσικοσυνθέτες, τόσο του έντεχνου είδους, όσο και της εποχής του, βρέθηκε σε μία ξεχωριστή παράσταση, στις 13/9, στον προαύλιο χώρο του Θεάτρου Badminton.

Ήταν μια συναυλία ακουστική, λιτή κι απαλλαγμένη από περιττά μουσικά όργανα. Οι κιθάρες του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και του Παναγιώτη Μάργαρη, αλλά και το φλάουτο της Στέλλας Γαδέδη, αρκούσαν για να αποτυπώσουν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τις μελωδίες, αλλά και να αφήσουν να αναδειχθεί το μεγαλείο τους.

Η βραδιά, χωρισμένη σε δύο μέρη, ξεκίνησε με τις αγαπημένες και γνωστότερες και μη δημιουργίες του Μάνου Χατζιδάκι, με την «Οδό Ονείρων» να κερδίζει το δυνατότερο, μέχρι εκείνο το σημείο, χειροκρότημα των παρευρισκομένων. Το δεύτερο μέρος ήρθε με τη σειρά του να θυμίσει δημιουργίες - σταθμούς από την αρχή της μουσικής πορείας του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, αλλά κι άλλα που έχουν κερδίσει τη συμπάθεια του ίδιου, όπως «Ο Άμλετ της Σελήνης» και «Φύλακας άγγελος».
 

  
 
 
 

Μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου μέρους ο, εξαιρετικός δεξιοτέχνης της κλασικής κιθάρας, Παναγιώτης Μάργαρης, με ένα και μόνο σόλο κατάφερε να ενθουσιάσει το – μέχρι τότε «μπλαζέ» - κοινό - όπως το χαρακτήρισε αρκετές φορές, περιπαικτικά, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Ενώ, επίσης, ενθουσιώδης ήταν η αντίδραση του με την εκπληκτική ερμηνεία και απόδοση και των δύο καλλιτεχνών στο τραγούδι «Ο Άμλετ της Σελήνης».

Εν κατακλείδι, αυτή καθαυτή η συναυλία αποτέλεσε μια συνένωση του παλιού με το νέο, μια μετάβαση από τις αξεπέραστες, διαχρονικές δημιουργίες του Μάνου Χατζιδάκι, στις σύγχρονες ηλεκτρικές – ακουστικά αποδοσμένες σε αυτήν την παράσταση - μπαλάντες του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

 


Φωτογραφίες : Μαρία Φιλιππάκη

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Το γιαούρτι, που μια μέρα πριν από το ευρώ, έκανε 48 δραχμές και μια μέρα μετά τριακόσιες πενήντα – σε δραχμές – εμείς το φάγαμε αδιαμαρτύρητα. Το ίδιο γιαούρτι ήταν, ίσως και χειρότερο, αλλά εμείς το πληρώσαμε χωρίς να πούμε λέξη. Δηλαδή ως λαός είμαστε πολύ του γιαουρτιού.
Σταμάτης Κραουνάκης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

15/12/1933 Γεννήθηκε στην Αθήνα ο συνθέτης Άκης Πάνου
16/12/1974 Έφυγε από τη ζωή ο λογοτέχνης Κώστας Βάρναλης

ΤΥΧΑΙΑ TAGS