95 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
22.09.2019
Ορφέας | Main Feed

Μουσικά ρεπορτάζ

Κωνσταντίνα Μακρογιάννη

Τη Μεγάλη Δευτέρα στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ο διεθνούς φήμης πιανίστας Βασίλης Τσαμπρόπουλος και η εξαιρετική ερμηνεύτρια της βυζαντινής μουσικής Νεκταρία Καραντζή, συναντήθηκαν προκειμένου να σμίξουν τη βυζαντινή και την κλασσική μουσική. Τίτλος της παράστασης "'ΩΡΕΣ οι απόηχοι της κλασικής μουσικής συναντούν τη Βυζαντινή Τέχνη». Μία παράσταση με πιάνο και φωνή κατάφερε να δημιουργήσει στην αίθουσα μία κατανυκτική ατμόσφαιρα.
Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος συνόδευσε με δεξιοτεχνικό τρόπο τη Νεκταρία Καραντζή σε γνωστούς βυζαντινούς Ύμνους όπως το ''Ιδού ο Νυμφίος έρχεται", αλλά  και τα εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής σε δική του διασκευή. Ο διακεκριμένος καλλιτέχνης  παρουσίασε μελωδίες της κλασσικής μουσικής, όπως "Πρελούδια και Φούγκες"του Bach αλλά και δικές του συνθέσεις, όπως "Ελληνική Σουίτα για πιάνο, σε τρία μέρα και τους "3 ψαλμούς του Δαβίδ" για πιάνο και φωνή με τέτοιο τρόπο που αποδεικνύει τις άριστες μουσικές ικανότητές του.
Η ερμηνεύτρια της βυζαντινής μουσικής κατάφερε να αποδώσει τους βυζαντινούς ύμνους με απλό, αλλά ταυτόχρονα μεγαλοπρεπή τρόπο, με αποτέλεσμα να μεταδώσει στο κοινό συναισθήματα ηρεμίας  και κατάνυξης. Ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν ερμήνευσε το ''Θρήνο της Παναγίας" που έφερε δάκρυα συγκίνησης στο κοινό. Η Νεκταρία Καραντζή δεν παρέλειψε επίσης να αναφέρει και τον δάσκαλό της, Χρόνη Αηδονίδη, που της δίδαξε το λαϊκό θρήνο της Μεγάλης Παρασκευής σε μουσική παραλλαγή της Θράκης "Σήμερα Μαύρος Ουρανός".
Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος και η Νεκταρία Καραντζή έβαλαν τον κοινό στο κατανυκτικό κλίμα των ημερών και δέχτηκαν το θερμό του χειροκρότημα.

 

  
  
  
  

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Κάθε μου λέξη μια σταγόνα αίμα.
Μίλτος Σαχτούρης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/9/1971 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα" το τελευταίο ποίημα του Γεωργίου Σεφέρη, τρεις ημέρες μετά το θάνατό του

ΤΥΧΑΙΑ TAGS