129 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
23.09.2019
Ορφέας | Main Feed

Μουσικά ρεπορτάζ

Κωνσταντίνος Γρηγοριάδης

Την Τετάρτη 24 Απριλίου στη μουσική σκηνή Ξέφωτο στη Θεσσαλονίκη(Λαδάδικα) πραγματοποιήθηκε η εμφάνιση της Λιζέτας Καλημέρη και του Θωμά Κοροβίνη, μια πρωτότυπη καλλιτεχνική παράσταση. Κύριο θέμα υπήρξε η ανάγνωση της νουβέλας «Το Αγγελόκρουσμα-Η τελευταία νύχτα του κυρ-Αλέξανδρου» του Θωμά Κοροβίνη,που αποτελεί μια αυτοαφήγηση του «Άγιου των ελληνικών γραμμάτων» Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη του οδοιπορικού του προς το τέλος του βίου του. Ήταν μια βραδιά εξαιρετική, καθώς και οι δυο καλλιτέχνες ερμήνευσαν τραγούδια των Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Μπαγιαντέρα, Ελευθερίου, Χατζηχρήστου, Λάγιου αλλά και νεότερων, όπως των Παπάζογλου, Περίδη, Κοροβίνη, Καζαντζή, Ρασούλη.
Στο πρώτο μέρος της παράστασης εναλλάσσονταν η ανάγνωση του κειμένου με την ερμηνεία τραγουδιών. Η Λιζέτα Καλημέρη απέδιδε στις συνθέσεις αυτές το ζεστό, αισθαντικό, αγγελικό ύφος και ο Θωμάς Κοροβίνης το δυνατό, αρρενωπό ύφος,στο οποίο υπάρχουν ενδείξεις ακόμα και καζαντζιδικού ύφους. Το ρεπερτόριο ήταν ποικίλο, ευρύ, πολυδιάστατο. Πολλές συνθέσεις σχετίζονταν με το περιεχόμενο της νουβέλας. Στο δεύτερο μέρος ερμηνεύθηκαν τραγούδια,που εγκωμιάζουν την ανθρώπινη οδύνη,τα οποία προέρχονται ακόμα και από το παραδοσιακό τραγούδι.
Η νουβέλα «Το Αγγελόκρουσμα-Η τελευταία νύχτα του κυρ-Αλέξανδρου» αποτελεί ένα κείμνο, στο οποίο γίνεται φανερή η βαθιά γνώση του παπαδιαμαντικού έργου από το συγγραφέα Θωμά Κοροβίνη, ο οποίος αξιοποιεί εδάφια του εκκλησιαστικού λόγου, χωρία από διηγήματα του μεγάλου λογοτέχνη. Επίσης, ξεχωρίζει για τη χρήση πλούσιου λεξιλογίου. Ο συγγραφέας αποδίδει με εξαιρετικό λογοτεχνικά τρόπο τις τελευταίες στιγμές της ζωής του Σκιαθίτη κοσμοκαλόγερου. Παρεμβάλλουν προβληματισμοί, σκέψεις, που δείχνουν τις ανησυχίες της ύπαρξης πριν το τέλος της.
Ανακεφαλαιώνοντας, ανάλογες αξιόλογες προσπάθειες και εκδηλώσεις φωτίζουν το ελληνικό τραγούδι και γενικότερα δίνουν την ελπίδα,ότι η ελληνικότητα θα συνεχίζει να σχετίζεται με την τέχνη για πολύ καιρό ακόμα.Τέτοιοι συνθέτες και λογοτέχνες αξίζουν να μνημονεύονται, αλλιώς η λήθη θα ξεσκεπάσει το έργο τους.

 

  
  
  
  

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Γρηγοριάδης

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Με την πρώτη σταγόνα της βροχής σκοτώθηκε το καλοκαίρι.
Οδυσσέας Ελύτης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/9/1971 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα" το τελευταίο ποίημα του Γεωργίου Σεφέρη, τρεις ημέρες μετά το θάνατό του

ΤΥΧΑΙΑ TAGS