87 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
23.11.2017
Ορφέας | Main Feed

Μουσικά ρεπορτάζ

Δημήτρης Βαγενάς

Η κυκλοφορία του δίσκου «Λουλούδι στη φωτιά» με στίχους του μυθικού Νίκου Γκάτσου, ήταν η αφορμή να συναντηθούν στο Παλλάς στις 21 Φεβρουαρίου ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου και η ερμηνεύτρια Φωτεινή Δάρρα, με σκοπό όχι μόνο να παρουσιάσουν τα καινούρια τους τραγούδια, αλλά και να θυμίσουν τα διαχρονικότερα τραγούδια του σημαντικού δημιουργού που έχουμε αγαπήσει όλα αυτά τα χρόνια.
Η βραδιά άνοιξε με το «Σκάκι» (ποίηση: Μανώλης Αναγνωστάκης) για ν’ ακολουθήσει μια σειρά τραγουδιών που γράφτηκαν κυρίως για τις ανάγκες τηλεοπτικών σειρών όπως «Φεύγα» (στίχοι: Γιώργος Κορδέλλας), «Το τρένο των 9:10» (στίχοι: Μιχάλης Γκανάς), «Ό, τι κι αν γίνει» (στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου), «Στάλσιμο» (ποίηση: Διονύσης Καψάλης), «Δεν τραγουδώ παρά γιατί μ’ αγάπησες» (ποίηση: Μαρία Πολυδούρη) κ.ά. Η ταλαντούχα ερμηνεύτρια κατάφερε να λάμψει τόσο με τις λυρικές ερμηνείες της, όσο και με την άψογη σκηνική της παρουσία, ενώ η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ έδωσε τη δυνατότητα στο συνθέτη, που βρισκόταν επί σκηνής διευθύνοντάς την, να προσεγγίσει τις συνθέσεις του με έναν πιο συμφωνικό τρόπο, γεγονός που τον βοήθησε να τονίσει τη μελωδικότητά τους  και να αποκαλύψει νέες μουσικές πτυχές τους. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε το «Θέλω να σε δω» (στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου) όπου η ενορχήστρωση ήταν αρκετά «φορτωμένη» για ν’ αποδώσει τις εικόνες απόγνωσης και εξαθλίωσης που περιγράφονται στους στίχους.
Αντίθετα, στο δεύτερο μέρος, όπου ακούστηκαν και αρκετά τραγούδια από το «Λουλούδι στη φωτιά», ο σημαντικός συνθέτης αξιοποίησε στο έπακρο τη λαϊκή  ορχήστρα, στην οποία συμμετείχαν οι δεξιοτέχνες του μπουζουκιού Μανώλης Καραντίνης και Γιάννης Σινάνης. Η Φωτεινή Δάρρα, αν και στην αρχή του δεύτερου μέρους αποδείχτηκε ικανότατη στ’ ατμοσφαιρικά «Όλα τα πήρε το καλοκαίρι» (ποίηση: Οδυσσέας Ελύτης») και «Στου καιρού τη ζυγαριά» (στίχοι: Νίκος Γκάτσος), ήταν κάπως αδύναμη στα λαϊκά κομμάτια που ακούστηκαν στη συνέχεια, όπως «Το ταξίδι» και «Λουλούδι στη φωτιά», αμφότερα σε στίχους του Νίκου Γκάτσου, καθώς η καθαρότητα της φωνής της φαίνεται ν’ αναδεικνύεται καλύτερα στις χαμηλές νότες. Ωστόσο, οι όποιες αδυναμίες της αντισταθμίστηκαν με το παραπάνω λίγο πριν το τέλος, όταν τραγούδησε δύο από τα πιο σπουδαία τραγούδια των τελευταίων δεκαετιών: το «Παράπονο» (ποίηση: Οδυσσέας Ελύτης) και το «Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια» (στίχοι: Μιχάλης Γκανάς), παρασύροντας και το - μέχρι εκείνη την ώρα-συγκρατημένο κοινό να τραγουδήσει μαζί της, καθώς και την «Παρασκευή Μεγάλη», χωρίς να παραλείψει να μας ενημερώσει πως οι στίχοι της γράφτηκαν από το Νίκο Γκάτσο πριν από δεκαετίες κι ας μοιάζουν σαν να γράφτηκαν μόλις χτες.
Χωρίς αμφιβολία, λοιπόν, η συνάντηση της Φωτεινής Δάρρα και του Δημήτρη Παπαδημητρίου ήταν ένα από τα σημαντικότερα μουσικά γεγονότα του 2013. Ας ελπίσουμε πως θ’ ακολουθήσουν κι άλλες συναυλίες τους, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα και σ’ όσους δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στο Παλλάς να τους απολαύσουν.

 

  
  
  
  

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Σαλπάρω ήρεμος για τον άλλο κόσμο. Αυτόν που αφήνω πίσω μου σίγουρα δεν είναι πια η Ελλάδα μου. Αυτός είναι άλλος τόπος με ανθρώπους άλλης φυλής. Δε με αφορούν. Τί θέλω εγώ ανάμεσά τους; Να ‘στε όλοι καλά. Στον τάφο μου να γράψετε: «Αντιστάθηκε το 1941 - 1944 στη ναζιστική κατοχή, το 1967 - 1974 στη στρατιωτική δικτατορία και το 1989 - 1996 στην ηθική σήψη». Μετά, στην πλημμύρα του άνοου, δεν υπάρχει αντίσταση και το μετά από την πλημμύρα αυτή δεν υπάρχει πια.
Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης (1922 - 2011), νομικός

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/11/1989 Δόθηκε στο θέατρο Παλλάς η πρώτη συναυλία της Ορχήστρας των Χρωμάτων που ίδρυσε ο αξέχαστος Μάνος Χατζιδάκις
24/11/1980 Ολοκληρώθηκαν οι ηχογραφήσεις του ιστορικού δίσκου Εδώ Λιλιπούπολη στα στούντιο της Columbia.