215 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
24.03.2018
Ορφέας | Main Feed

Μουσικά ρεπορτάζ

Καλή Βανδώρου

Αν ζούσε σήμερα ο Μάνος Χατζιδάκις, σίγουρα θα ήταν υπερήφανος για τη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στις 9 Νοεμβρίου στο Badminton, με τίτλο «Στις αγορές του Μάνου Χατζιδάκι». Πέντε τραγουδιστές και οχτώ μουσικοί κατάφεραν να μαγέψουν το κοινό μέσα από τις μοναδικές μελωδίες του αγαπημένου Μάνου. Ο Ηλίας Λιούγκος, η Καλλιόπη Βέτα, ο Χρήστος Θηβαίος, η Ανδριάννα Μπάμπαλη και ο Ορφέας Περίδης κάλυψαν ένα μέρος από το έργο του αείμνηστου συνθέτη, ερμηνεύοντας τραγούδια που έχουν γράψει ήδη ιστορία στο βεληνεκές της ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Να σημειωθεί ότι πολύ όμορφες ήταν οι εικόνες του Γιώργου Σταθόπουλου που εναλλάσσονταν στο video wall ανάλογα με το ύφος του εκάστοτε τραγουδιού.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την αριστουργηματική «Οδό ονείρων», με τους πέντε καλλιτέχνες να συμπορεύονται άξια καθ’ όλη τη διάρκεια του τραγουδιού. Στη συνέχεια, πήρε τον λόγο ο Ηλίας Λιούγκος - ένας από τους σταθερούς συνεργάτες του Μάνου Χατζιδάκι- για να καλωσορίσει τους παραβρισκόμενους λέγοντας μεταξύ άλλων «Αισθάνομαι κάπως σαν οικοδεσπότης. Ο λόγος που βρισκόμαστε εδώ είναι σαφώς το ότι αγαπάμε όλοι τα τραγούδια του Μάνου». Αμέσως μετά, το κοινό μεταφέρθηκε σε 32 ξεχωριστές μελωδίες του Χατζιδάκι, χωρισμένες σε δύο μέρη.
Ο Ηλίας Λιούγκος απέδειξε για μία ακόμα φορά ότι η εμπειρία και οι γνώσεις αποκτώνται μετά από πολλά χρόνια συνεχούς εκμάθησης… Απόλυτα εναρμονισμένος με τον τρόπο που διδάχτηκε από τον Μάνο, ερμήνευσε τα τραγούδια «Μαγική πόλη», «Η πίκρα σήμερα», «Το φεγγάρι είναι κόκκινο», «Ήρθε Βοριάς, ήρθε Νοτιάς», «Κεμάλ», «Είμ’ αητός χωρίς φτερά» και «Αγάπη που ‘γινες δίκοπο μαχαίρι». Η Ανδριάννα Μπάμπαλη ήταν η μεγάλη έκπληξη της βραδιάς! Όλα τα τραγούδια τα σεβάστηκε απόλυτα, δίνοντας παράλληλα το δικό της ερμηνευτικό ύφος. Τα «Αερικό», «Φέρτε μου ένα μαντολίνο», «(Πάει) έφυγε το τρένο», «Ο Υμηττός» και «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι», βρήκαν το δρόμο τους και στη νεότερη γενιά των τραγουδιστών!
Ο Χρήστος Θηβαίος, με τη δική του χαρακτηριστική χροιά έκανε τα «Θάλασσα πλατιά», «Τσάμικος», «Τα παιδιά κάτω στον κάμπο»,  «Η μπαλάντα του Ούρι» και «Η μπαλάντα των αισθήσεων και των παραισθήσεων» να ακουστούν διαφορετικά με έναν «Θηβαίικο» τρόπο προσέγγισης. Η Καλλιόπη Βέτα είναι μια λυρική καλλιτέχνιδα, η οποία στα τραγούδια «Μην τον ρωτάς τον ουρανό», «Η μικρή Ραλλού», «Κάθε τρελό παιδί», «Τώρα που πας στην ξενιτιά» και «Ο Κυρ Αντώνης», ανέδειξε τη φωνή της τραγουδώντας στο γνώριμο ύφος της. Τέλος, ο Ορφέας Περίδης ερμήνευσε τα «Το τριαντάφυλλο στο στήθος», «Αρθούρε Ρεμπώ», «Περιμπανού», «Αθανασία» και «Ο Γιάννης ο φονιάς» ίσως λιγότερο δυναμικά από όσο θα έπρεπε, χωρίς, ωστόσο αυτό να μειώσει την αξία των φωνητικών του δυνατοτήτων.
Αυτή η μοναδική συναυλία είχε ως επίσημο τελευταίο τραγούδι «Τα λουστράκια», αλλά λίγο αργότερα οι τραγουδιστές έκλεισαν ερμηνεύοντας ξανά την «Οδό ονείρων». Τι άφησε πίσω της αυτή η νύχτα; Συναισθήματα μνήμης, αναπόλησης, αγάπης, γαλήνης και μουσικής πληρότητας. Ο Μάνος Χατζιδάκις ήταν και είναι ο ηθικός αυτουργός για αυτά τα τραγούδια. Οι καλλιτέχνες και οι άνθρωποι που έστησαν αυτή τη βραδιά είναι υπεύθυνοι για το εξαιρετικό αποτέλεσμά της.

 

  
  
  
  

 

 

 


Φωτογραφίες: Καλή Βανδώρου

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Άλογα περήφανα οι επιθυμίες μου γονάτισαν κάθισαν χάμω.
Μίλτος Σαχτούρης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

25/3/1917 Έφυγε από τη ζωή ο Σπύρος Σαμάρας, συνθέτης του Ολυμπιακού ύμνου

ΤΥΧΑΙΑ TAGS