113 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
20.05.2019
Ορφέας | Main Feed

Μουσικά ρεπορτάζ

Σάκης Ιντζεβίδης

Η καινούρια ροκ όπερα «Alexander» σε πρώτη εκτέλεση, ξεκινάει την πορεία της στη Θεσσαλονίκη, φέτος που η πόλη γιορτάζει τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωσή της. Το έργο είναι αποτέλεσμα μιας αγγλο-ελληνικής συνεργασίας, όπου τη μουσική υπογράφει ο συνθέτης Κώστας Αθυρίδης και το λιμπρέτο στα αγγλικά η λογοτέχνης/ιστορικός Penny Turner.
Η γενική πρόβα έγινε την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου παρουσία δημοσιογράφων, στην μουσική σκηνή Stage (26ης Οκτωβρίου 27, περιοχή Σφαγεία) που θα φιλοξενήσει όλες τις παραστάσεις στις 9,10,11 και 15,16,17,18 Νοεμβρίου 2012. Η ώρα προσέλευσης του κοινού είναι στις 20:00 και η ώρα έναρξης παραστάσεων στις 20:30.
Μια πραγματικά μεγάλη παραγωγή για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς συμμετέχουν σε αυτή την δίωρη μουσικοθεατρική παράσταση μια ζωντανή ορχήστρα δεκατεσσάρων μουσικών και σαράντα ηθοποιοί, τραγουδιστές και χορευτές.
Λόγω του ότι όλο το έργο είναι γραμμένο στην αγγλική διάλεκτο προέβλεψαν οι δημιουργοί του να υπάρχει προτζέκτορας που προβάλει μεταφρασμένους όλους τους διαλόγους στα ελληνικά, ώστε να μπορεί το κοινό να παρακολουθήσει την πλοκή, εφόσον δεν γνωρίζει τόσο καλά αγγλικά. Βέβαια πρέπει να επιλέξουν οι θεατές την σωστή θέση για να έχουν οπτική πρόσβαση στο σημείο που προβάλλεται η μετάφραση.
Η ορχήστρα των μουσικών συνόδευσε όλο το έργο με τον καλύτερο τρόπο, σε συνθέσεις που δεν είχαν μόνο ροκ ύφος, και με επιτυχημένες κατά την γνώμη μου ενορχηστρώσεις. Εναλλαγές υπήρχαν πολλές όσον αφορά τον ήχο και τις μουσικές φόρμες που χρησιμοποίησαν. Ο συνδυασμός κλασικών και ηλεκτρικών μουσικών οργάνων  ήταν συνεχείς, με τέτοιο τρόπο ώστε να συνδέσουν μοναδικά τα κομμάτια της ιστορίας που εξελισσόταν επί σκηνής. Οι ηθοποιοί, τραγουδιστές και χορευτές συνεργάστηκαν αρμονικά μεταξύ τους και χωρίς παραφωνίες. Το μόνο πρόβλημα που προέκυψε κατά την γενική πρόβα ήταν ότι τα πολλά πυκνωτικά ασύρματα μικρόφωνα που υπήρχαν, όταν βρισκόταν πάνω στην σκηνή τριάντα με σαράντα ηθοποιοί – τραγουδιστές, προκαλούσαν μικροφωνισμούς. Η γενική πρόβα εξάλλου γίνεται για να μπορούν να διορθωθούν τα όποια προβλήματα προκύψουν πριν την επίσημη παράσταση. Ενδυματολογικά υπήρχαν στα κοστούμια και σύγχρονα και κλασικά στοιχεία, με τα πρώτα να υπερισχύουν. Οι εντυπώσεις μου από την παράσταση είναι οι καλύτερες, με μία ένσταση ότι θα ήθελα να την δω σε κάποιο μεγάλο θέατρο και όχι σε μουσική σκηνή. Θεωρώ ότι στις δύσκολες μέρες που διανύουμε ως λαός είναι απαραίτητο για τον πολιτισμό και την ιστορία μας, να υπάρχουν τέτοιου είδους μουσικοθεατρικά έργα, όσο ακριβές και αν είναι οι παραγωγές τους. Ακόμα όμως πιο σημαντική θεωρώ την στήριξη από τον κόσμο, με την συμμετοχή του, σε τέτοιες προσπάθειες. Θα ήθελα τέλος να αναφέρω τους συντελεστές που κόπιασαν πραγματικά για να φέρουν αυτό το όμορφο αποτέλεσμα.
Η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Αθυρίδη, τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε ο Απόστολος Βέττας, τις χορογραφίες η Άσπα Φούτση, σύμβουλος σκηνοθεσίας ο Αλέξανδρος Ευκλείδης, τον ήχο ο Γιάννης Μαυρίδης (Cue Productions), τα φώτα οι Κέλλυ Εφραιμίδου και Ελίζα Αλεξανδροπούλου, στην ενορχήστρωση- διεύθυνση ορχήστρας ο Κώστας Τζούνης, στη διεύθυνση παραγωγής και stage manager η Βίκη Αλεξάκη και στην διοργάνωση παραγωγής η SOLDOUT(managing music events).
Το ρόλο του Αλέξανδρου ενσαρκώνει ο Δημήτρης Τικτόπουλος, της Λανίκης και της Ιέρειας η Ρούλα Μανισσάνου, του Ηφαιστίωνα ο Νικίας Φονταράς, του Φίλιππου ο Θοδωρής Προύσαλης, της Ολυμπιάδας η Χαρίκλεια Χατζησαββίδου, της Κλειούς η Γεωργία Βεληβασάκη, της Ρωξάνης η Ραχήλ Τσελεπίδου, της Πυθίας ο Δημήτρης Κυανίδης, του Αρίστανδρου ο Γιώργος Ξυπολιτάς, του Αντύπα ο Stefan Schwerdtfeger, του Κλείτου ο Γιάννης Κυρατσός, των στρατηγών οι: Γιώργος Φωκάς, Θωμάς Βλιαγκόφτης και Ντίνος Ψυχογιός, της Θαΐδας η Αρετή Βαλαβανοπούλου και της Καμπάσπης η Νόνικα Μαλκουτζή.
Το καστ συμπληρώνεται από ένα σύνολο νέων τραγουδιστών και ηθοποιών της Θεσσαλονίκης και μέλη της χορευτικής ομάδας της σχολής χορού «Άσπα Φούτση», καθώς και από δεκατετραμελή ορχήστρα.

Η Προπώληση εισιτηρίων έχει ξεκινήσει στο βιβλιοπωλείο Ιανός(Αριστοτέλους).Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το site
www.alexander-rockopera.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

 

 
  
  
  

 


Φωτογραφίες: Σάκης Ιντζεβίδης

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Υπερτερεί συντριπτικώς ο πόλεμος.
Γιώργος Σεφέρης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

20/5/1938 Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη η τραγουδίστρια Μαρινέλλα (Κυριακή Παπαδοπούλου)

ΤΥΧΑΙΑ TAGS