214 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
23.08.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Ιωάννα Φατιόνα Χύζμο

Chucho Valdes και Archie Shepp στο Παλλάς

Μουσικά ρεπορτάζ

Ιωάννα Φατιόνα Χύζμο

H Ελληνική Θεαμάτων και το Παλλάς φιλοξένησαν την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, το θρυλικό πιανίστα Chucho Valdes, καθώς και την πολυμελή μπάντα του των AfroCuban Messengers, σε μία μοναδική εμφάνιση. Συμμετείχε και ο γνωστός σαξοφωνίστας Archie Shepp. Πλήθος κοινού που αγαπούν την Jazz αλλά και τον Chucho, που θεωρείται από τους πέντε καλύτερους πιανίστες κατά την γνώμη του Dave Brubeck, παραβρέθηκαν για να απολαύσουν ένα γνήσιο θέαμα αφροκουβανικής μουσικής. Τον Φεβρουάριο του 2010 έλαβε το έβδομο βραβείο Grammy στην μέχρι τώρα καριέρα του.
Ο Chucho από τα πρώτα παιδικά του χρόνια αναγνώρισε την κλίση που είχε στην μουσική, πράγμα που εξάσκησε στην ορχήστρα του πατέρα του αφού τελείωσε τις μουσικές του σπουδές. Έχει πολλές διακρίσεις στο ιστορικό του και εξίσου πολλές συμμετοχές σε συμφωνικές ορχήστρες κι εμφανίστηκε στις μεγαλύτερες αίθουσες παγκοσμίως. Έχει ηχογραφήσει συνολικά 87 δίσκους και έχει επιπλέον συμμετάσχει σε 35 δίσκους άλλων.
Ο σαξοφωνίστας Archie Shepp, επίσης πολυτάλαντος όπως ο Valdes, είναι από τα σημαντικά πρόσωπα της Jazz. Η εξέλιξη της πορείας του διαμορφώθηκε καταλυτικά από της αναγνώριση που είχε από τον John Coltrane που τον πήρε ως συνεργάτη του. Έκτοτε ακολούθησε ανοδική πορεία.
Οι μουσικές που ακούστηκαν ήταν ένα συνονθύλευμα αφροκουβανικής και Jazz, πράγμα που έδωσε έναν ethnic χαρακτήρα στην παράσταση, λόγω της μείξης των διαφορετικών στοιχείων, ήχων και κουλτούρας. Η συνάντηση των δύο ανδρών ζωντάνεψε τις αναμνήσεις της παλιάς Jazz ορχήστρας και οι λάτρεις της το απόλαυσαν.
 
 
Φωτογραφίες: Chris Kissadjekian | www.livephotographs.com
 
 
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Σαλπάρω ήρεμος για τον άλλο κόσμο. Αυτόν που αφήνω πίσω μου σίγουρα δεν είναι πια η Ελλάδα μου. Αυτός είναι άλλος τόπος με ανθρώπους άλλης φυλής. Δε με αφορούν. Τί θέλω εγώ ανάμεσά τους; Να ‘στε όλοι καλά. Στον τάφο μου να γράψετε: «Αντιστάθηκε το 1941 - 1944 στη ναζιστική κατοχή, το 1967 - 1974 στη στρατιωτική δικτατορία και το 1989 - 1996 στην ηθική σήψη». Μετά, στην πλημμύρα του άνοου, δεν υπάρχει αντίσταση και το μετά από την πλημμύρα αυτή δεν υπάρχει πια.
Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης (1922 - 2011), νομικός

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/8/1952 Γεννήθηκε στην Κέρκυρα η τραγουδίστρια Βίκυ Λέανδρος