91 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
24.08.2019
Ορφέας | Main Feed

Μουσικά ρεπορτάζ

Ιωάννα Φατιόνα Χύζμο

Ορισμένοι άνθρωποι γεννιούνται με ένα χάρισμα, άλλοι έρχονται σ’αυτή τη ζωή με ένα καθήκον. Η Leonor Leal έχει ένα φυσικό χάρισμα και πάθος το οποίο πηγάζει από τις λατινικές ρίζες της και από την αγάπη της για το χορό. Δίπλα σε σπουδαίος δασκάλους του χορού και της μουσικής όπως οι Manolo Martin, Pilar Ortega, Juan Parra, Ana Maria Lopez και άλλους, τελειοποίησε το ταλέντο της και αργότερα με τον  Antonio «El Pipa» ο οποίος την ώθησε βγάζοντάς την σε μεγάλα θέατρα, κυρίως όμως η συνεργασία της με την Christina Hoyos που είναι σπουδαία χορεύτρια φλαμένκο, της έδωσε την μεγαλύτερη επαγγελματική και καλλιτεχνική καταξίωση  και έχουμε την τύχη να την απολαμβάνουμε να μας μιλάει με την κίνηση της.
Όταν η Leonor χορεύει μαγεύει, τουλάχιστον εγώ αυτό ένιωσα, την παρακολουθούσα με κομμένη την ανάσα κάτι που είναι δύσκολο να περιγράψω επειδή εκείνη τη στιγμή σταματάς να σκέφτεσαι και απλώς παρασύρεσαι από το τραγούδι, την μουσική και το χορό.
 Το φλαμένκο είναι τρόπος έκφρσης, περιλαμβάνεται στον κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της ΟΥΝΕΣΚΟ και πράγματι, εκφράζει πολλές και διαφορετικές κουλτούρες όπως την τσιγγάνικη, την αραβική, την ανδαλουσιανή απ’όπου και προέρχεται και άλλες. Ιστορικά κατάγεται από τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα και είναι εύλογο ότι αρχικά δεν ήταν αποδεκτό και αγαπητό είδος από τα ανώτερα, αυτό είναι διαχρονικό και μόνιμο στοιχείο του ανθρώπινου είδους “ότι θεωρείται κατώτερο δεν δικαιούται ανέλιξης”!  Κατάφερε όμως από τον 19ο και ιδιαίτερα τον 20ο αιώνα να κινήσει το ενδιαφέρων και από μουσικής και στιχουργικής πλευράς και από την χορευτική προσθήκη στο είδος ( αρχικά περιλάμβανε μόνο τραγούδι) να γίνει πολύ αγαπητό και να αποβάλει την ρετσινιά του κατώτερου και των παθών που αυτό υμνεί.
 


 
Οι Leonor Leal y Grupo εμφανίζονται από τις 19 ως τις 23 Οκτωβρίου στη μουσική σκηνή του Half Note που φιλοξενεί ξεχωριστούς μουσικούς και μουσικά είδη. Το πάθος των τεσσάρων τους αλλά και ο τρόπος που αυτό καθρεφτίζεται στο πρόσωπο της Leonor είναι κάτι μαγικό, “ντουέντε” όπως είχε πει και ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα σε διάλεξή του. Πρόκειται για ένα θέαμα που όλοι αξίζει να παρακολουθήσουμε είτε από κοντά είτε μέσο Live Streaming.
 
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Υπερτερεί συντριπτικώς ο πόλεμος.
Γιώργος Σεφέρης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

25/8/1934 Γεννήθηκε ο τραγουδιστής Γιάννης Βογιατζής

ΤΥΧΑΙΑ TAGS