118 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
15.10.2019
Ορφέας | Main Feed

Μουσικά ρεπορτάζ

Χρύσα Σωφρονά

Ένα πολύ ιδιαίτερο αφιέρωμα στον μεγάλο Ιταλό δημιουργό Νίνο Ρότα, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, παρακολουθήσαμε στον όμορφο χώρο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος. Η παράσταση ήταν πολύ καλά δουλεμένη από όλους όσους συνέβαλαν για την υλοποίησή της. Το πρόγραμμα επιμελήθηκε ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης ενώ  τη σκηνοθετική επιμέλεια είχε ο Πάνος Παπαδόπουλος, μία σκηνοθεσία λιτή και απόλυτα ταιριαστή με τη μουσική του Νίνο Ρότα.
Η εξαιρετική Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού, ήταν όπως πάντα άψογη. Η Χάρις Αλεξίου, η οποία δεν έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τη μουσική του Νίνο Ρότα και γενικότερα την με Ιταλική μουσική (αναφέρω ενδεικτικά το «Canto per me» στο δίσκο «Η Χάρις Αλεξίου σε απρόβλεπτα τραγούδια», καθώς και τη συνεργασία της με τον Paolo Conte στο «Παλλάς»), φαίνεται πως δούλεψε πολύ για τις παραστάσεις αυτές, και κατάφερε να ταξιδέψει τους ακροατές στην καρδιά της μουσικής του Νίνο Ρότα. Αν και με αρκετά “σπασμένη” φωνή πλέον, οι ερμηνείες της και η παρουσία της έχουν μια μαγεία που σε καθηλώνει! Για τη μουσική του Νίνο Ρότα δεν χρειάζονται συστάσεις. Ακόμα κι αν κάποιος νομίζει πως δεν γνωρίζει πολύ καλά τη μουσική του, τελικά διαπιστώνει πως του είναι πολύ οικεία!
Ακούστηκαν τραγούδια όπως τα «Brucia La Terra» και «Goadfather Waltz» από την ταινία «The Goadfather», «Come Tu Mi Vuoi» και «La Dolce Vita» από την ομότιτλη ταινία, «Canzone Arrabbiata» από την ταινία «Film D’ Amore E D’ Anarchia», «(Piccolo Saltimbanco) La Strada» και «Gelsomina» από την ταινία «La Strada», «Casanova» από την ομότιτλη ταινία, «Cabiria» και «LLari LLira» από την ταινία «Le Notti Di Cabiria», «Amarcord» από την ομότιτλη ταινία, «ILTempo» και «Otto E Mezzo» από την ομότιτλη ταινία, κ.ά., μεταξύ των οποίων κάποια σε απόδοση στα ελληνικά από τη Χάρις Αλεξίου και τη Λίνα Νικολακοπούλου.
Ένα από αυτά ήταν το «Quello Che Non Si Dice (Το τραγούδι του «Λαμόγιου»)», το οποίο “φωτογράφιζε” πολύ εύστοχα την σημερινή πολιτική πραγματικότητα στην Ελλάδα!
Η έκπληξη της βραδιάς ήταν η εμφάνιση του δεκάχρονου Θάνου Λάμπρου που τραγούδησε μαζί με τη Χαρούλα τα «Bevete Piu Latte» και «Viva La Papa Col Pomodoro» και καταχειροκροτήθηκε!
Στο encore ακούστηκε το καταπληκτικό «Al Giochi Addio» από την ταινία «Romeo & Juliet» και το «Canzone Arrabbiata».
 

Το ρεπορτάζ από την παράσταση δεν περιλαμβάνει φωτογραφίες λόγω απαγόρευσης της φωτογράφησης και μη διάθεσης φωτογραφιών από τους διοργανωτές.
 
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

Σχόλια  

 
0 #4 Dj Sakis 19-10-2011 17:24
Χρύσα ευχαριστώ για την διευκρίνηση , έκανα την ερώτηση αυτή για να υπάρχει σφαιρική ενημέρωση προς τους αναγνώστες του Ορφέα. Γνωρίζω από κοντά και από πρώτο χέρι πολλά από αυτά που ανέφερες τώρα. Σε δύσκολη θέση έχω βρεθεί αρκετές φορές, η αλήθεια όμως σε ένα ρεπορτάζ είναι αυτή που πρέπει να βασιλεύει, σεβασμός υπάρχει ούτως ή άλλος και με το παραπάνω, δεν θίγουμε ονόματα , ότι βλέπουμε γράφουμε, αυτό πρέπει να το καταλάβουν, ακόμα και όσοι δεν θέλουν.
Σάκης Ιντζεβίδης
Παράθεση
 
 
0 #3 Χρύσα Σωφρονά 18-10-2011 21:58
Παραθέτοντας Dj Sakis:
Καλημέρα Χρύσα!
Θα ήθελα σε παρακαλώ, να εστιάσεις περισσότερο στην κατάσταση της φωνής, της Χάρις Αλεξίου, και αυτό διότι πολλά ακουστήκαν πριν και μετά την αναγγελία του αφιερώματος της στον Νίνο Ρότα. Πες μας σε παρακαλώ, που ένοιωσες σπασμένη την φωνή της; Σε ποια τραγούδια. Θεωρείς ότι στάθηκε σε όλη την παράσταση καλά πάνω στην σκηνή, ή κάπου άφησε ερωτηματικά για την ερμηνεία της;
Συναδελφικά Σάκης Ιντζεβίδης

Ο λόγος που απέφυγα να αναφερθώ πιο αναλυτικά στην κατάσταση της φωνής της, ήταν γιατί μερικές φορές έρχεσαι σε δύσκολη θέση. Από σεβασμό και εκτίμηση (ή αγάπη) σε κάποιους σπουδαίους καλλιτέχνες δεν θέλεις να μπεις σε τέτοιες αναλύσεις. Από την άλλη όμως, αν δεν αναφερθείς καθόλου σ’ αυτό μπορεί να θεωρηθεί πως σου φάνηκαν «όλα καλά», και αν διαβάσει το κείμενο κάποιος που επίσης παρακολούθησε την παράσταση θα σου πει αντικειμενικά και δικαίως, «καλά, κουφός είσαι; ή μήπως δεν ήσουν καν εκεί και απλά... αυτοσχεδίασες* για να βγάλεις ένα ρεπορτάζ;» (*κάτι το οποίο συμβαίνει ουκ ολίγες φορές, και από επαγγελματίες του χώρου μάλιστα...)
Αφού όμως μου το ζητάς, θα το κάνω τώρα: προσωπικά δεν μπορώ να πω πως έμεινα ικανοποιημένη από τη φωνή της, αυτό βέβαια το είχα υπ’ όψη μου εξ’ αρχής, δεν την άκουσα ξαφνικά τώρα πρώτη φορά ζωντανά και το διαπίστωσα. Γενικώς είχε κάποια σκαμπανεβάσματα κατά τη διάρκεια της παράστασης. Συγκεκριμένα προβληματίστηκα αρκετά στο πρώτο μέρος, ενώ στο δεύτερο μπορώ να πω πως ήταν σαφώς καλύτερη, αλλά εντός ενός ορίου πάντα.
Παράθεση
 
 
0 #2 Dj Sakis 18-10-2011 12:37
Θα ήθελα να πω σχετικά με την άρνηση των διοργανωτών για φωτογραφικό υλικό, ότι έχουν το δικαίωμα αυτό, δεν έχουν το δικαίωμα όμως να μην διαθέτουν οι ίδιοι φωτογραφικό υλικό για τα ρεπορτάζ στον τύπο και δη στα ηλεκτρονικά μουσικά περιοδικά! Αυτό για εμένα είναι κατακριτέο και θεωρώ ότι στο επικοινωνιακό τομέα έχουν αποτύχει. Το λέω βέβαια διότι ήμουν στην επίσημη συνέντευξη τύπου της παράστασης, και μάλιστα φωτογράφισα άπαντες. Υποψιάζομαι ότι θα κυκλοφορήσει DVD της παράστασης, γιατί δεν θέλω να σκέφτομαι το άλλο ενδεχόμενο που υπάρχει, να έχουν πάρει φωτογραφικό υλικό οι ευνοούμενοι και εκλεκτοί του καθενός επιχειρηματία ή χώρου συναλιακού!
Σάκης Ιντζεβίδης
Παράθεση
 
 
0 #1 Dj Sakis 18-10-2011 12:24
Καλημέρα Χρύσα!
Θα ήθελα σε παρακαλώ, να εστιάσεις περισσότερο στην κατάσταση της φωνής, της Χάρις Αλεξίου, και αυτό διότι πολλά ακουστήκαν πριν και μετά την αναγγελία του αφιερώματος της στον Νίνο Ρότα. Πες μας σε παρακαλώ, που ένοιωσες σπασμένη την φωνή της; Σε ποια τραγούδια. Θεωρείς ότι στάθηκε σε όλη την παράσταση καλά πάνω στην σκηνή, ή κάπου άφησε ερωτηματικά για την ερμηνεία της;
Συναδελφικά Σάκης Ιντζεβίδης
Παράθεση
 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Βαραίνουν τα σώματα μέσα στο χρόνο, σηκώνοντας απάνω τους τη θλίψη τους την ακατάλυτη, σηκώνοντας τη μοναξιά.
Γιώργος Θέμελης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

16/10/1956 Γεννήθηκε η τραγουδίστρια Ελευθερία Αρβανιτάκη
16/10/1958 Πέθανε ο συνθέτης Μιχάλης Σουγιούλ
16/10/2003 Κυκλοφορεί από την Apple το iTunes με δυνατότητα λειτουργίας σε περιβάλλον Windows 2000 και Windows xp

ΤΥΧΑΙΑ TAGS