133 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
15.11.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Θεοδόσης Βαφειάδης

Γκαϊφύλλιας & Xanthis Brass Band Project: Οι ροκ μπαλάντες του Θανάση σε μια νέα διάσταση

Μουσικά ρεπορτάζ

Θεοδόσης Βαφειάδης

Στην αρχή του φθινοπώρου ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας εμφανίστηκε στην Ξάνθη, στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Πόλης, οι οποίες για άλλη μια φορά πήγαν περίφημα. Κάθε μέρα, καθ' όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, υπήρχαν τουλάχιστον δέκα συναυλίες, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, εκθέσεις κ.λπ. Η συναυλία του Γκαϊφύλλια πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Μητροπόλεως και είχε μεγάλη επιτυχία. Άνθρωποι από διάφορες περιοχές της Ξάνθης και των γειτονικών νομών (Καβάλα, Δράμα, Ροδόπη, Έβρος) συγκεντρώθηκαν από νωρίς για ν' ακούσουν το λόγο και τη μουσική ενός ανθρώπου που ζει και δημιουργεί κοντά τους.

Το πρόγραμμα της συναυλίας του Θανάση Γκαϊφύλλια είχε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος τον συνόδευε η σύντροφος της ζωής του, η νομικός και τραγουδίστρια Λία Τζιαμπάζη στην ερμηνεία και ο Κώστας Γκαϊφύλλιας στις κιθάρες, στο μπουζούκι και στη φυσαρμόνικα.
Ο Γκαϊφύλλιας ερμήνευσε και έπαιξε με την κιθάρα του, τραγούδια όπως: Καλησπέρα (τραγούδι έναρξης - ανέκδοτο, σε στίχους και μουσική Θανάση Γκαϊφύλλια), Βραδιάζει (στίχοι: Αντώνης Παπαϊωάννου, μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας), Γαμήλιο Προσκλητήριο (στίχοι: Αντώνης Παπαϊωάννου, μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας), Η Ιστορία του Διομήδη (στίχοι-μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας), Αυτά που ρωτάς (μουσική: Μπομπ Ντύλαν, διασκευή-ελληνικοί στίχοι: Θανάσης Γκαϊφύλλιας), Αγύριστο Κεφάλι (στίχοι: Άλκης Αλκαίος, μουσική: Μιλτιάδης Πασχαλίδης), Μη με ακούτε (στίχοι: Μιχάλης Γκανάς, μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας). Τρία τραγούδια ερμήνευσε μόνη της η Λία Τζιαμπάζη, η οποία ανέλαβε την τρυφερή πλευρά του προγράμματος. Δύο του Γιώργου Φραντζολά: Λευκοθέα και Έλα Κασπέντα (πρώτη εκτέλεση: Καίτη Κουλλιά, από το δίσκο του 1999 «Εδώ ξυπνούν τα όνειρα») και την «Περιμπανού» σε στίχους Νίκου Γκάτσου και μουσική Μάνου Χατζιδάκι. Τα ερμήνευσε με ευαισθησία και με μια υπέροχη και ξεκούραστη φωνή, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Στο τέλος του πρώτου μέρους εμφανίστηκε -εκτός προγράμματος- για ένα δεκάλεπτο ο μουσικός Βασίλης Βασιλάτος, με 15 περίπου μαθητές του, αυτοσχεδιάζοντας με κρουστά και κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού.
Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, ανέβηκαν στη σκηνή οι «Xanthis Brass Band Project» και παρουσίασαν δώδεκα τραγούδια με το Θανάση Γκαϊφύλλια. Τραγούδια από τους δίσκους «Ατέλειωτη Εκδρομή» του 1975 (Ατέλειωτη εκδρομή, Άδοξο τέλος, Πρέβεζα, Οδοιπορικό, Λίγο πριν τον τρίτο παγκόσμιο), «Βραδιάζει» του 1991 (Θα σπείρω κήπους μαγικούς, Homo 2000, Κόκκινη ιστορία), το Σταβέντο από τον ομώνυμο δίσκο του 1999 και το προφητικό «Ο ύμνος του Μάαστριχτ» (ακυκλοφόρητο) που έγραψε ο Γκαϊφύλλιας το 1992.
Τέλος, ερμήνευσε δύο τραγούδια αγαπημένων φίλων και συναδέλφων του. Ένα του Μάνου Λοΐζου και του Γιάννη Νεγρεπόντη (Στον πόλεμο ο Τζο, πρώτη εκτέλεση: Μαρία Φαραντούρη) και τον περίφημο «Επαγγελματικό Προσανατολισμό» του Λουκιανού Κηλαηδόνη, που πιο επίκαιρος δε γίνεται!
Ο Γκαϊφύλλιας επέλεξε να «πειράξει», μαζί με τη δεκαμελή μπάντα πνευστών - κρουστών, και να ερμηνεύσει τα πιο «μπαντίστικα» τραγούδια του. Τα περισσότερα απ' αυτά δεν τα είχε παρουσιάσει σχεδόν ποτέ ζωντανά, αν και είναι ηχογραφημένα πολλά χρόνια, επειδή δεν είχε την ανάλογη υποστήριξη. Τραγούδια όπως «Θα σπείρω κήπους μαγικούς» και «Οδοιπορικό» τα έπαιξε για πρώτη φορά ζωντανά! Η Ξανθιώτικη μπάντα που δημιουργήθηκε μέσα στο 2011, αποτελείται από επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικούς. Έπαιξαν όλοι με όρεξη, ένταση, φαντασία και πάθος. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο τραγούδησε και ο Γκαϊφύλλιας. Ακούραστος και ρωμαλέος, όπως πάντα, καταχειροκροτήθηκε από ανθρώπους όλων των ηλικιών που παρευρέθηκαν στην ιδιαίτερη και ξεχωριστή αυτή βραδιά.

01. Άδοξο τέλος (στίχοι-μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας)
02. Θα σπείρω κήπους μαγικούς (στίχοι: Αντώνης Παπαϊωάννου, μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας)
03. Homo 2000 (στίχοι: Αντώνης Παπαϊωάννου, μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας)
04. Πρέβεζα (ποίηση: Κώστας Καρυωτάκης, μουσική: Γιάννης Γλέζος)
05. Stavento (στίχοι: Θανάσης Αβραμίδης, μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας)
06. Επαγγελματικός προσανατολισμός (στίχοι-μουσική: Λουκιανός Κηλαηδόνης)
07. Κόκκινη ιστορία (στίχοι: Παυλίνα Παμπούδη, μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας)
08. Στον πόλεμο ο Τζο (στίχοι: Γιάννης Νεγρεπόντης, μουσική: Μάνος Λοΐζος)
09. Οδοιπορικό (στίχοι-μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας)
10. Ο Ύμνος του Μάαστριχτ (στίχοι-μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας)
11. Λίγο πριν τον τρίτο παγκόσμιο (στίχοι: Γιάννης Κακουλίδης, μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας)
12. Ατέλειωτη εκδρομή (στίχοι: Μάνος Ελευθερίου, μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας). 

Οι «Xanthis Brass Band Project» είναι οι:
Γιώργος Ηλιάδης τρομπέτα
Λευτέρης Ηλιάδης τρομπέτα-beatboxer
Νεκταρία Ευστρατίου σαξόφωνο τενόρο
Ευκλείδης Ηλιάδης σαξόφωνο τενόρο
Παναγιώτης Ανδρέου σαξόφωνο άλτο
Διαμαντής Σιδεράς τρομπόνι
Δημήτρης Κανταρτζής τούμπα
Γιώργος Παναηλίδης κρουστά-latin percussions
Αγκόπ Γιαγκουπιάν ντραμς
Αντώνης Βαρβατσούλιας φωνή

Στον πόλεμο ο Τζο
στίχοι: Γιάννης Νεγρεπόντης, μουσική: Μάνος Λοΐζος
ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
Ξάνθη, 05.09.2011
Get Adobe Flash player
Επαγγελματικός Προσανατολισμός
στίχοι, μουσική: Λουκιανός Κηλαηδόνης
ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
Ξάνθη, 05.09.2011
Get Adobe Flash player
Ο Ύμνος του Μάαστριχτ
στίχοι, μουσική, ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
Παίζουν οι: Xanthis Brass Band Project
Ξάνθη, 05.09.2011
Get Adobe Flash player

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Παρωτίδης
www.alexandrosimagery.gr
On Facebook

 

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

Σχόλια  

 
0 #1 Ρούλα Γερακάκη 25-10-2011 08:59
Ήταν πράγματι μια ξεχωριστή συναυλία. Ευχαριστούμε το Θανάση Γκαϊφύλλια και τη φοβερή Ξανθιώτικη μπάντα που έπαιξε μαζί του. Βλέπω σήμερα στο ημερολόγιο του Ορφέα πως έχει γενέθλια. Χρόνια πολλά και καλά λοιπόν, πάντα δραστήριος και δημιουργικός.

Ρ.Γ.
Παράθεση
 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Πατρίδα είναι αυτό που αντέχει η καρδιά του κάθε ανθρώπου να υπερασπιστεί.
Γιώργος Νταλάρας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

16/11/1953 Γεννήθηκε η τραγουδίστρια Γλυκερία
16/11/1971 Πέθανε ο ρεμπέτης Στράτος Παγιουμτζής

ΤΥΧΑΙΑ TAGS