73 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBar



Σαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
23.11.2019
Ορφέας | Main Feed

Μουσικά ρεπορτάζ

Χρύσα Σωφρονά

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιήθηκε μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες μουσικές παραστάσεις με θέμα τα τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου, με τίτλο «Στο πανί και στο γυαλί», στο Μουσικό Προαύλιο του Θεάτρου Badminton. Από τον χώρο αυτό, η διαμόρφωση του οποίου θύμιζε θερινό σινεμά, πέρασαν πολλοί σπουδαίοι καλλιτέχνες: ο Μίμης Πλέσσας με τη Σόνια Θεοδωρίδου, ο Ηλίας Λιούγκος με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Μίλτος Πασχαλίδης, η Μελίνα Ασλανίδου, ο Κώστας Μακεδόνας με τη Σαββέρια Μαργιολά, ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος με την Έλλη Πασπαλά, η Ρίτα Αντωνοπούλου με τη Γιώτα Νέγκα, ο Παναγιώτης Πετράκης με τη Νάντια Μπουλέ, ο Βασίλης Λέκκας, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος με την Αναστασία Μουτσάτσου και τον Χάρη Μακρή, ο Γιάννης Ντουνιάς με τη Βάλια Τσιριώτη, η Μπέσυ Μάλφα με τη Ματθίλδη Μαγγίρα, ο Μπάμπης Στόκας με τη Λιζέτα Καλημέρη, η Δέσποινα Ολυμπίου με τον Γιώργος Παπαδόπουλος, η Ελεονώρα Ζουγανέλη.
Η αυλαία του φεστιβάλ «Στο πανί και στο γυαλί» έπεσε με δύο εξαιρετικούς καλλιτέχνες, τον Μπάμπη Τσέρτο και την Ειρήνη Τουμπάκη, με τη μουσική παράσταση «Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη», στις 22, 23 και 24 Σεμτεμβρίου. Οι τελευταίες αυτές συναυλίες, όπως ανέφερε και το Δελτίο Τύπου, είχαν θέμα τα «εμβληματικά “ελαφρά” τραγούδια από τις ασπρόμαυρες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου».
Τον Μπάμπη Τσέρτο, ίσως πολύς κόσμος τον έχει συνδέσει με το ρεμπέτικο με το οποίο ξεκίνησε, ωστόσο κατά την άποψη μου (και όχι μόνο) ήταν ευτύχημα για την ελληνική μουσική η ενασχόλησή του τα τελευταία χρόνια με το λεγόμενο “ελαφρό” τραγούδι, καθώς πολλοί είναι εκείνοι (ανάμεσά τους και εγώ) που το αγάπησαν (αγαπήσαμε) μέσα από τις δικές του ερμηνείες! Η Ειρήνη Τουμπάκη είναι από τις καλύτερες φωνές που αναδείχθηκαν τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω πως από τη νέα γενιά τραγουδιστών, αυτό που λείπει δεν είναι τόσο πολύ οι καλές φωνές (με την έννοια ότι έχουν δυνατότητες) αλλά το ήθος και το συναίσθημα στις ερμηνείες! Η Ειρήνη διαθέτει και τα τρία στοιχεία, και θεωρώ πως είναι από τις περιπτώσεις καλλιτεχνών που σπανίζουν και εκεί αξίζει να δώσουμε την προσοχή μας!
Οι καλλιτέχνες χάρισαν στο κοινό εξαιρετικές ερμηνείες στα τραγούδια που επέλεξαν να μας παρουσιάσουν, μαζί με την ορχήστρα «Μέλος» (Melos Ensemble) υπό τη διεύθυνση του Απόλλωνα Κουσκουμβεκάκη. Είναι δε παρήγορο το γεγονός ότι στο προαύλειο του Badminton βρέθηκαν και αρκετοί άνθρωποι νεαρής ηλικίας, για να ακούσουν τραγούδια των Μιχάλη Σουγιούλ, Αττίκ, Κώστα Γιαννίδη, Τάκη Μωράκη, Γιώργου Μουζάκη, Νίκου Γούναρη.
Η παράσταση άρχισε με ένα απόσπασμα από την ταινία «Χειροκροτήματα» (1944) του Γιώργου Τζαβέλλα, με πρωταγωνιστή τον Αττίκ. Το μουσικό μέρος ξεκίνησε με την ορχήστρα στο «Καλωσόρισες έρωτα». Στη συνέχεια ο Μπάμπης Τσέρτος και η Ειρήνη Τουμπάκη ερμήνευσαν τα «Πάμε σαν άλλοτε», «Αθήνα και πάλι Αθήνα», «Άσ’ τα τα μαλλάκια σου», «Για σένα», «Λίγα λουλούδια αν θέλεις στείλε μου», «Ζητώ να σε ξεχάσω», «Πάρε με κοντά σου», «Σ’ αγαπώ γιατί είσαι ο μόνος», «Σ’ αγαπώ σ’ όλες τις γλώσσες». Το πρώτο μέρος έκλεισε η Ειρήνη Τουμπάκη με το τραγούδι το οποίο “δάνεισε” τον τίτλο του στις παραστάσεις, «Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη». Ακολούθησε μικρό διάλειμμα.
 




 



 
Στο δεύτερο μέρος παρακολουθήσαμε ένα απόσπασμα από την ταινία «Χαρούμενο ξεκίνημα» (1954) με τον Νίκο Γούναρη να τραγουδά το «Η κότα η στρουμπουλή»! Στη συνέχεια ακούστηκαν τραγούδια όπως τα «Αχ να γύριζαν τα χρόνια τα παλιά», «Ένας χαρούμενος αλήτης», «Άλα της», «Άρχισαν τα όργανα», «Ο μήνας έχει εννιά». «Θα γυρίσει ο τροχός», «Μάμπο Μπραζιλέιρο», «Ρίκο Ρίκοκο», «Άλα». Ο Μπάμπης Τσέρτος, εκτός από το ότι είναι εξαιρετικός τραγουδιστής, είναι μοναδικός και για τα γεμάτα χιούμορ σχόλιά του ανάμεσα από τα τραγούδια, όπως στο «Μια κότα στρουμπουλή», όπου ζήτησε από το κοινό να βοηθήσει στη “χορωδία”, δηλαδή στο “κο-κο-κο”!  Στη συνέχεια τραγούδησε το «Βίρα τις άγκυρες», στο τέλος του οποίου, σχολιάζοντας το στίχο, είπε: «Δεν εννοούμε να ξενιτευτείτε όπως έγινε εκείνη την περίοδο που γράφτηκε το τραγούδι, αλλά να φύγουμε από κακές ιδέες, ιδεοληψίες και συνήθειες». Τέλος οι δύο καλλιτέχνες ερμήνευσαν σε ντουέτο το «Θέλω κοντά σου να μείνω».
Μια τόσο ωραία παράσταση όμως, δεν θα μπορούσε να κλείσει χωρίς ανκόρ, αφού κανείς από το κοινό δεν κουνήθηκε απ’ τη θέση του, αντιθέτως ζητούσαν από τους καλλιτέχνες να παίξουν κι άλλα τραγούδια. Ακούστηκαν λοιπόν ξανά, με συμμετοχή του κοινού, τα «Ο μήνας έχει εννιά», «Άσ’ τα τα μαλλάκια σου», «Λίγα λουλούδια αν θέλεις στείλε μου», «Άλα!» και φυσικά το «Η κότα η στρουμπουλή» που ήταν το κλου της βραδιάς!
Κλείνοντας, ο Μπάμπης Τσέρτος ευχήθηκε στους διοργανωτές και ιδιαιτέρως στον Μιχάλη Κουμπιό που ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής των παραστάσεων «Στο πανί και στο γυαλί», «σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες να έχουν το κουράγιο να συνεχίζουν έτσι, γιατί τον πολιτισμό τον έχουμε ανάγκη πιο πολύ απ’ όλα τα υπόλοιπα!», καθώς και σε όλους όσους βρίσκονταν εκεί «καλό χειμώνα, καλές αντοχές και αισιοδοξία»!
Τέλος, ανέβηκε στη σκηνή ο Μιχάλης Κουμπιός, για να ευχαριστήσει όλους όσους πέρασαν από το Μουσικό Προαύλειο του Θεάτρου Badminton για να απολαύσουν τα τραγούδια του ελληνικού σινεμά, τραγούδια που -όπως ανέφερε- «έρχονται από εποχές φτώχειας, αλλά μιας φτώχειας που γεννούσε πολιτισμό, όνειρα και ελπίδες». Συμπλήρωσε: «Αυτό που περνάμε σήμερα δεν είναι απλά μια οικονομική κρίση, αλλά πρωτίστως μια πολιτισμική κρίση. Αν το καταλάβουμε, θα πάμε σίγουρα πολύ καλά, γιατί δεν πρέπει άλλο να συμβαίνει αυτή η πολιτισμική πτώση η οποία μας κάνει μη αξιοπρεπείς. Αυτά τα τραγούδια αντανακλούσαν την καθημερινότητα των ανθρώπων μιας εποχής που γεννούσε όνειρα και ελπίδες. Να ξαναβρούμε όνειρα και ελπίδες, και να παλέψουμε όλοι μαζί!».
 
Το «Μέλος Ensemble» αποτελούν οι μουσικοί:
Βιβή Γκέκα, Μαρία Σπυράτου (Μαντολίνα)
Λαρίσα Ζιχάρεβα (Ακορντεόν)
Άγγελος Γαβριήλ (Κιθάρες)
Μαρί Χασάπη (Κοντραμπάσο)
Βαγγέλης Νίνα (Τσέλο)
Επιμέλεια, διεύθυνση: Απόλλων Κουσκουμβεκάκης


 
Φωτογραφίες: Χρύσα Σωφρονά
 
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Το λαϊκό τραγούδι κάθεται απ’ έξω κρυώνει και πονάει και λεφτά δεν έχει να πληρώσει να μπει μέσα.
Θωμάς Γκόρπας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

23/11/1989 Δόθηκε στο θέατρο Παλλάς η πρώτη συναυλία της Ορχήστρας των Χρωμάτων που ίδρυσε ο αξέχαστος Μάνος Χατζιδάκις
24/11/1980 Ολοκληρώθηκαν οι ηχογραφήσεις του ιστορικού δίσκου Εδώ Λιλιπούπολη στα στούντιο της Columbia.

ΤΥΧΑΙΑ TAGS