102 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
24.08.2019
Ορφέας | Main Feed

Μουσικά ρεπορτάζ

Τάσος Π. Καραντής

Λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία τους και την πρώτη παρουσίασή τους στο PUBLIC, ήρθε η σειρά για τον “απόπλου” των τραγουδιών του Μιχάλη Τερζή και του Δημήτρη Λέντζου κι από το λιμάνι του ΙΑΝΟΥ.
Μιλώ για τη νέα τους δουλειά «ΑΠΟΠΛΟΥΣ», όπου παρουσιάστηκε το βράδυ της 16ης Νοέμβρη στον ΙΑΝΟ και τραγούδια της ακούστηκαν – υπό τη διεύθυνση ορχήστρας του Νεοκλή Νεοφυτίδη - ζωντανά από τους Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Γεράσιμο Ανδρεάτο, Σοφία Παπάζογλου, Σοφία Μιχαηλίδη, Νίκο Μοσχολιό, καθώς και τον ίδιο το συνθέτη Μιχάλη Τερζή.
Το καλωσόρισμα έγινε, όπως πάντα, από τον Βασίλη Χατζηϊακώβου και, βέβαια, τον εκδότη του «ΑΠΟΠΛΟΥ», τον Θανάση Συλιβό, μια κι ο δίσκος κυκλοφορεί από τον ΜΕΤΡΟΝΟΜΟ.
Πρώτος ομιλητής της βραδιάς ήταν ο Αλέξης Βάκης, ο οποίος, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην υπερτριαντάχρονη δισκογραφική παρουσία του Μιχάλη Τερζή, και στην αγάπη του για τον ποιητικό λόγο και στίχο, σαν αυτόν του Δημήτρη Λέντζου, καθώς, φυσικά, και στον «ΑΠΟΠΛΟΥ», τον οποίον τον χαρακτήρισε υποδειγματικό δίσκο.
Ακολούθησε ο Αντώνης Μποσκοίτης, ο οποίος είπε ότι ο Μιχάλης Τερζής είναι ένας συνθέτης που αφήνει τις μελωδίες του να ξεδιπλώνονται αβίαστα, χωρίς την διάθεση προσαρμογής στην αφηρημένη έννοια της εμπορικότητας. Κατόπιν παρουσίασε το δίσκο, τραγούδι το τραγούδι, και κατέληξε, λέγοντας για τους δυο δημιουργούς, αλλά και τον εκδότη του δίσκου : «Ο δίσκος αφήνει πολύ θετικές εντυπώσεις, βασισμένες στις αισθητικές αλήθειες που αφήνει ο Τερζής να ξεφύγουν από τις χαραμάδες του αμυντικού θώρακα που φόρεσε απέναντι σε ότι καλούμε ξέφραγο αμπέλι στο σύγχρονο λαϊκό τραγούδι και σε απόλυτη σύμπνοια με τον στιχουργό Δημήτρη Λέντζο. Λόγος ώριμος και δουλεμένος, κυρίως στα θεατρογενή του στιχουργήματα, όλο πρωτότυπες εικόνες κι αναφορές σε πρόσωπα - σύμβολα.  Τώρα που μπήκαμε στην περίοδο της πλήρους παρακμής της μουσικής βιομηχανίας είναι ευκαιρία για την ανάδειξη της ανεξάρτητης παραγωγής και ο ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ του Θανάση Συλιβού αποτελεί ένα εύγλωττο δείγμα αυτής της στάσης. ».
Ο συνθέτης Μιχάλης Τερζής αναφέρθηκε στη γνωριμία του και τη συνεργασία του με τον Δημήτρη Λέντζο και σχολίασε τα τραγούδια και τις εκλεκτές ερμηνείες τους, από τους σπουδαίους και σημαντικούς τραγουδιστές που συμμετέχουν στο δίσκο του. 

Αλέξης Βάκης
Αντώνης Μποσκοΐτης
Γεράσιμος Ανδρεάτος
Γεράσιμος Ανδρεάτος
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας
Μιχάλης Τερζής
Σοφία Μιχαηλίδου
Σοφία Παπάζογλου
Σοφία Παπάζογλου
Δεν κατάφεραν, τελικά να παραβρεθούν και να τραγουδήσουν, όπως αναφερόταν στην πρόσκληση, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Παντελής Θεοχαρίδης κι ο Γιώργος Μπαγιώκης, ενώ ακούστηκαν στην αίθουσα από το cd και τραγούδια με τις φωνές του Γιώργου Νταλάρα, του Παντελή Θεοχαρίδη και του Γιώργου Μπαγιώκη. Μάλιστα, συγκινητικό ήταν κι αυτό που είπε ο Δημήτρης Λέντζος για την ερμηνεία του Γιώργου Νταλάρα στο εξαιρετικό κομμάτι «Από το άλλο στο αλλού». Συγκεκριμένα ανέφερε : «Είναι ένα τραγούδι πολύ βιωματικό κι έχει και μια τραγικότητα. Όταν το τραγούδησε ο Γιώργος Νταλάρας στο στούντιο, αυτές τις μέρες ήταν στα τελευταία του ο αδερφός του, ο οποίος κι απεβίωσε λίγες μέρες μετά την ηχογράφηση. Είπα του  Νταλάρα ότι αυτό το τραγούδι θα το αφιερώσω στο δίσκο σ’ έναν φίλο μου που ’χει χαθεί πάρα πολύ μικρός, τον Χρήστο. Εγώ δεν ήξερα ότι και τον αδερφό του Νταλάρα τον λένε Χρήστο! Και μου λέει ο Νταλάρας, τώρα εγώ που τραγουδάω είμαι γεμάτος αίμα μέσα μου! Και, πραγματικά, αυτό το τραγούδι το είπε κάτω από αυτές τις συνθήκες και νομίζω ότι είναι από τις σπάνιες φορές που μπορεί να ταιριάξει μια ερμηνεία απόλυτα βιωματική πάνω στο στίχο.».
Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας είπε για τον Μιχάλη Τερζή ότι δεν έχει πάρει αυτό που του ανήκει, το κομμάτι από την πίτα που του αναλογεί, σε σχέση με τις δυνατότητες και το ταλέντο που έχει, για έναν πολύ απλό λόγο, είναι πολύ ηθικός και δεν είναι κωλόπαιδο! Θα μου πείτε – διερωτήθηκε ο Μαχαιρίτσας - όσοι κάνανε καριέρα είναι όλοι κωλόπαιδα; Όχι! Αλλά, όσοι δεν κάνανε, σίγουρα δεν είναι! Γι’ αυτό κι ο Μιχάλης Τερζής, είπε το εξής, επεξηγώντας τη στάση του: «Ο καθένας παίρνει από τη ζωή αυτό που του αξίζει, αλλά κι αυτό που επιθυμεί. Δεν ενδιαφέρθηκα ποτέ να μπω στο θολό ποτάμι του τραγουδιού, παρότι είχα προτάσεις να γράψω τραγούδια για διάφορους … εμένα με ενδιαφέρει η τέχνη, η φύση κι ο έρωτας.».
Απέπλευσε λοιπόν κι από τον ΙΑΝΟ  ο «ΑΠΟΠΛΟΥΣ» του Μιχάλη Τερζή, του Δημήτρη Λέντζου και του ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΥ του Θανάση Συλιβού κι, επειδή είναι ένας από τους καλύτερους εντεχνολαϊκούς δίσκους των ημερών μας, το μεγάλο στοίχημα είναι, να αποπλεύσει κι από τα ραδιοφωνικά λιμάνια, να ακουστεί δηλαδή από τα ραδιόφωνα και, κυρίως, από τα λιμάνια των ακροατών εκείνων που αναζητούν το καλό τραγούδι.

Φωτογραφίες: Θανάσης Συλιβός
Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Εν αρχή ην ο ήχος κι όχι ο λόγος.
Σταύρος Ξαρχάκος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

25/8/1934 Γεννήθηκε ο τραγουδιστής Γιάννης Βογιατζής

ΤΥΧΑΙΑ TAGS