108 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
20.10.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Έλλη Ρουμπέν

Ένας Επίλογος σαν Πρόλογος …

Έλλη Ρουμπέν

Την 1η Δεκεμβρίου 2009 βρέθηκα στο Μουσείο Μπενάκη για την παρουσίαση της 18ης ετήσιας πολιτιστικής έκδοσης «Επίλογος», η οποία παράλληλα τιμούσε τον μεγάλο μας συνθέτη Μίμη Πλέσσα για την 60χρονη προσφορά του στη μουσική. Οι εκπλήξεις και οι χαρές που δέχθηκα εκείνη τη βραδιά ήταν πολλές … Κατάμεστη η αίθουσα με καταξιωμένους ανθρώπους της Τέχνης, της Πολιτικής και του Πνεύματος που είχαν έρθει για να τιμήσουν έναν μεγάλο Έλληνα, Συνθέτη αλλά και Επιστήμονα.
Στην παρουσίαση, για δεύτερη χρονιά, η Μπήλιω Τσουκαλά μίλησε για την πολύχρονη προσπάθεια του «Επίλογου» να ξεχωρίζει και να καταγράφει κάθε χρόνο τα σημαντικά πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας μας, αλλά και την απόφασή του στα 18 του χρόνια, στην ενηλικίωσή του, να βραβεύσει έναν έφηβο της Τέχνης, της Μουσικής και της Επιστήμης … τον Μίμη Πλέσσα.
Αρχικά, έδωσε το λόγο στους άξιους εκδότες και συνεργάτες του «Επίλογου» που τιμούν τη χώρα μας με το έργο τους (Σταύρος Γαλανάκης – Εκδότης και Τάκης Βλαστός – Διευθυντής Έκδοσης) οι οποίοι μίλησαν για την προσπάθεια, το όραμα, την αμέριστη βοήθεια των χορηγών, αλλά και την απουσία της εκάστοτε κυβέρνησης … Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, Καλλιτεχνικός Σύμβουλος της Έκδοσης, λαμβάνοντας το λόγο, καυτηρίασε για άλλη μια φορά τα καλλιτεχνικά δρώμενα που φθίνουν χρόνο με το χρόνο και κάλεσε την Πολιτεία να συμμετάσχει ενεργά στα δρώμενα του Πολιτισμού και στη χρηματοδότηση νέων ταλαντούχων ομάδων και ανθρώπων που ενώ είναι μόνοι τους, από πλευράς χρηματοδότησης, καταφέρνουν να διακρίνονται στο εξωτερικό και να καταξιώνουν την Ελλάδα διεθνώς.
Στη συνέχεια μίλησε και για τον Μίμη Πλέσσα. Τον Πλέσσα του θεάτρου. Τον Πλέσσα που ήξερε πολύ καλά να ντύνει μουσικά τις θεατρικές παραστάσεις και να διδάσκει τους ηθοποιούς να τραγουδάνε. Τον Πλέσσα που ήξερε πολύ καλά να ζωντανεύει την εικόνα με τη μουσική του και να βάζει στο στόμα χιλιάδων Ελλήνων ένα ρεφραίν για καθημερινή συντροφιά τους ..
Η Άννα Διαμαντοπούλου βραβεύει το Μίμη ΠλέσσαΈνα βίντεο με τις σημαντικότερες στιγμές του Πλέσσα, μας έβαλε σε ένα κλίμα νοσταλγικό και βαθιά συναισθηματικό … Συνεργασίες με μεγάλους διεθνείς καλλιτέχνες, βραβεύσεις σε όλο τον κόσμο, οι ωραιότερες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου που συντρόφευσαν τα νεανικά μας χρόνια, η γυναίκα του Λουκίλα και τα παιδιά του Αντώνης και Ελεάνα … στιγμιότυπα μιας γεμάτης, δημιουργικής ζωής.
Με ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα – ντοκουμέντο του Μίκη Θεοδωράκη κύλησε η τιμητική βραδιά για τον Μίμη Πλέσσα. Ο κορυφαίος μας συνθέτης μίλησε για τον συνοδοιπόρο Πλέσσα, τον συναγωνιστή. Τον καλλιτέχνη με τη μοναδική ικανότητα και σχέση με τα μαύρα και τα άσπρα πλήκτρα του πιάνου, τον μεγάλο μουσικό. Τον άνθρωπο που θεμελίωσε τη λαϊκή μουσική της χώρας μας και μας δίδαξε τη jazz. «Ευχαριστούμε Μίμη για την προσφορά σου στη Μουσική» ήταν τα τελευταία του λόγια.
Ο μεγάλος μας Λευτέρης Παπαδόπουλος πήρε το λόγο. Και εκεί με περίμενε η πρώτη έκπληξη της βραδιάς …Μην τρομάζετε που με βλέπετε να κρατάω αυτά τα χαρτιά … δεν θα τα διαβάσω όλα. Είναι κάποιες σελίδες από το διαδικτυακό περιοδικό Ορφέας … το πιο έγκυρο πολιτιστικό περιοδικό σήμερα … Να το επισκέπτεστε! … και άρχισε να διαβάζει μια λίστα με τους πρώτους ελληνικούς δίσκους σε πωλήσεις … Πρώτος ο «Δρόμος» του Μίμη Πλέσσα και του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Ερμηνευτές ο Γιάννης Πουλόπουλος, η Πόπη Αστεριάδη και η Ρένα Κουμιώτη… Καταλαβαίνετε την έκπληξή μου και τη χαρά που ένοιωσα…
Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος μίλησε από καρδιάς … χωρίς τον γνώριμο τρόπο που όλοι ξέρουμε και μάλλον συγκινημένος … Μίλησε για τον Πλέσσα που είχε απορρίψει στην αρχή (τονίζοντας χιουμοριστικά και τη διαφορά ηλικίας του από τον Πλέσσα …) όντας μέλος της ομάδας Χατζιδάκι… Είχα φτιάξει και τον δίσκο με τον Ξαρχάκο τότε…
Ο Πλέσσας αντιπροσώπευε την ‘ελαφρά’ μουσική τη δεκαετία του ‘60 …Όταν μου πρότειναν πρώτη φορά να συνεργαστώ με τον Μίμη εγώ είπα …Τι δουλειά έχω εγώ με τον Πλέσσα …Και όμως συνεργάστηκα μια ολόκληρη ζωή μαζί του και φτιάξαμε τόσο μεγάλα τραγούδια. Πέρα από το «Δρόμο» τόσα άλλα … «Άνοιξε πέτρα», «Θα πιω απόψε το φεγγάρι», «Απόψε σε θέλω», «Άμα δείτε το φεγγάρι», «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου», « Τι σου ‘κανα και πίνεις» και δεκάδες άλλα ….
Λένε ότι ο «Δρόμος» ανήκει σε τρεις ανθρώπους. Στον Πλέσσα, σε μένα και στον Πουλόπουλο. Αυτό δεν ισχύει. Ο Πουλόπουλος δεν έκανε ποτέ τέτοιες πωλήσεις στην μετέπειτα καριέρα του … Ο «Δρόμος» ανήκει μόνο στον Πλέσσα…! Γιατί το ταλέντο ενός μεγάλου συνθέτη είναι να διαλέγει τους στίχους που θα μελοποιήσει. Και ο Μίμης ανακάλυψε αυτούς τους στίχους … πεταμένους σε ένα τραπέζι την ώρα που τηλεφωνούσε στο σπίτι μου. Και τους πήρε και έφτιαξε αυτά τα μεγάλα τραγούδια …
Τ. Βλαστός, Μ. Πλέσσας, Στ. Γαλανάκης, Μπ. ΤσουκαλάΕίχε και κότσια ο Μίμης… είχε τα κότσια να μελοποιήσει στίχους που έλεγαν … «Έξι τον βαράγανε … « και να τους παίξει μέσα στο Θέατρο Κοτοπούλη μέσα στη δικτατορία …»
Μίλησε για τον Πλέσσα μουσικό, για τον Πλέσσα της jazz, για τον Πλέσσα που ήξερε να ξεχωρίζει και να διαλέγει φωνές (Νάνα Μούσχουρη, Τζένη Βάνου, Γιάννης Βογιατζής …) τον δικό του Πλέσσα, τον φίλο μετά από τόσα χρόνια.
«Ο Μίμης είναι ένας μεγαλοφυής μουσικός»…
Γνωρίζοντας καλά και τους δύο, με εξέπληξε ευχάριστα η από καρδιάς ομιλία του Λευτέρη Παπαδόπουλου.
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο καθηγητής Διονύσης Σιμόπουλος, μεγάλος φυσικός και αστρονόμος και διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου. Τέσσερις εικόνες με τον Πλέσσα με ακολουθούν σε όλη μου τη ζωή … Η πρώτη είναι στα εφηβικά μου χρόνια ακούγοντας τη Νάνα Μούσχουρη να τραγουδάει το «Αστέρι – Αστεράκι» … Η δεύτερη, φοιτητής πια, στην ξενιτιά που κυνηγούσαμε με πάθος τις Ελληνικές ταινίες που έφταναν στο εξωτερικό ... και όλες με την υπέροχη μουσική του Πλέσσα … Η τρίτη στη μεταπολίτευση … οι πρώτοι ήχοι της jazz. Η τέταρτη είναι πια το 2005, όπου με καλεί επίμονα στο τηλέφωνο ένας διδάκτωρ της Χημείας … ο διδάκτωρ αυτός ήταν ο Μίμης Πλέσσας. Ο Μίμης Πλέσσας που μου πρότεινε να δημιουργήσει μουσική για το Πλανητάριο. Ένα έργο που το ονόμασε «Ο Χορός των Πλανητών» και μέσα από τη μουσική του μας ταξιδεύει στο σύμπαν …
Τον λόγο πήρε ο καθηγητής – ακαδημαϊκός Δημήτρης Νανόπουλος, μόνιμος διεκδικητής ενός βραβείου Νόμπελ. Ο κορυφαίος επιστήμονας που το κύριο ερευνητικό του έργο ανήκει στο πεδίο της σωματιδιακής φυσικής και της κοσμολογίας και διακρίνεται παγκοσμίως (το Πανεπιστήμιο του Stanford τον έχει κατατάξει στην τέταρτη θέση παγκοσμίως στην κατηγορία των Θεωρητικών Φυσικών) κάνοντας όλους τους Έλληνες περήφανους.
Μίλησε για το φίλο του Μίμη Πλέσσα, τον μουσικό … Το «Ξημερώνει Κυριακή» ήταν το τραγούδι που με συντρόφευσε στις δύσκολες αγρύπνιες του διαβάσματος στο Πανεπιστήμιο στην Αμερική … Είχε λιώσει ο δίσκος ….
Κυρίως όμως, μίλησε για τον Πλέσσα - Χημικό, τον Πλέσσα - Επιστήμονα. Λίγοι γνωρίζουν ότι το διδακτορικό του Πλέσσα στη Χημεία, στο Πανεπιστήμιο Cornell της Αμερικής, αποτέλεσε μέρος της έρευνας για την καταπολέμηση μιας πολύ σοβαρής ασθένειας των καιρών μας, της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Ο Πλέσσας, εξετάζοντας στο διδακτορικό του τη μελίνη, μια πρωτεϊνη του εγκεφάλου έβαλε ένα λιθαράκι σε μια έρευνα που σήμερα είναι πολύ κοντά στο να ανοίξουν δρόμοι για τη θεραπεία αυτής της επάρατης νόσου, από την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών.
Αυτή ήταν η δεύτερη έκπληξη της βραδιάς. Όχι γιατί δεν ήξερα ότι ο Πλέσσας είναι διδάκτωρ της Χημείας (το ήξερα και πάντα θεωρούσα ότι η μουσική του περικλείει τις επιστημονικές του γνώσεις σε όλα τα είδη που γράφει) αλλά γιατί η βράβευση από τον «Επίλογο» έριξε φως σε μια αθέατη πλευρά του Πλέσσα, που θα έπρεπε να είναι ευρέως γνωστή και αναγνωρισμένη από την Πολιτεία πολλά χρόνια πριν.
Η Πέμη Ζούνη έκλεισε τις ομιλίες με ένα ακόμα βιντεοσκοπημένο μήνυμα και ένα πολύ τρυφερό λόγο …
Η μουσική του Πλέσσα βρίσκεται σε όλες τις στιγμές δίπλα μας … Όταν κρατάμε από το χέρι κάποιον που αγαπάμε και ακούμε Πλέσσα από ένα ανοιχτό παράθυρο… Όταν κοιτάμε τις κινηματογραφικές ταινίες των εφηβικών μας χρόνων … Και ο Πλέσσας δεν ανήκει μόνο στην Ελλάδα … η μουσική του ταξιδεύει παγκοσμίως, μέσα από το έργο μεγάλων μουσικών και καλλιτεχνών του εξωτερικού …μέσα από τη φωνή της Μαρίας Μαρκεσίνη που τραγουδάει μοναδικά το Σταγόνα – Σταγόνα, αλλά και ένα τραγούδι του Βίρβου που ερμηνεύει μαζί με τον Richard Bona στα ελληνικά και στα καμερουνέζικα …
Την τιμητική πλακέτα στο Μίμη Πλέσσα παρέδωσε η Υπουργός Παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου. Ο τιμών βραβεύεται δια του τιμωμένου, είπε η Υπουργός και δήλωσε συγκινημένη για την τιμή που της έγινε να βραβεύσει τον Μίμη Πλέσσα.
Οι βραβευθέντες από το Μίμη Πλέσσα Κώστας Γεωργουσόπουλος και Γιάννης Δαλιανίδης
Οι βραβευθέντες από το Μίμη Πλέσσα Κώστας Γεωργουσόπουλος και Γιάννης Δαλιανίδης
Μίμης Πλέσσας και Γιάννης Δαλιανίδης
Μίμης Πλέσσας
Ο Μίμης Πλέσσας σε αυτή του την απονομή έκανε μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Διάλεξε να βραβεύσει με τη σειρά του τρεις ανθρώπους που σέβεται και τιμά για την προσφορά τους στις Τέχνες και τον Πολιτισμό… Τον Κώστα Γεωργουσόπουλο για το Θέατρο, τον Γιώργο Παπαστεφάνου για το Ραδιόφωνο και τον Γιάννη Δαλιανίδη για τον Κινηματογράφο.
Μεγάλη η συγκίνηση και των τριών! Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος είπε πως θεωρεί μεγάλη τιμή του να τον βραβεύει ο Μίμης Πλέσσας, ένας άνθρωπος που ξέρει τόσο καλά να γράφει μουσική για το θέατρο, που τόσο το υπηρέτησε…
Ο Γιώργος Παπαστεφάνου μίλησε για τον Μίμη Πλέσσα του ραδιοφώνου. Αυτή τη γνώριμη φωνή που συντρόφευε τα νεανικά του χρόνια και τον έμαθε να αγαπάει τόσο αυτό το μέσο επικοινωνίας που και εκείνος υπηρετεί όλη του τη ζωή. Στην εκπομπή του Πλέσσα «Στα 30 δευτερόλεπτα» κέρδισα τις πρώτες μου 40 δραχμές, γιατί απάντησα σωστά στις 4 ερωτήσεις…»
Πιο συγκινημένος από όλους ο Γιάννης Δαλιανίδης. Ο άνθρωπος που έφτιαξε μαζί με τον Πλέσσα τις ωραιότερες ελληνικές ταινίες. Τις ελληνικές ταινίες που δημιούργησαν μεγάλα τραγούδια, μεγάλους ηθοποιούς και καταξίωσαν μερικούς από τους σημαντικότερους ερμηνευτές του περασμένου αιώνα, που λάμπουν μέχρι τις μέρες μας …
Ο Πλέσσας δεν είναι μόνο ότι ήξερε να κάνει μουσική για εικόνα …ήξερε να γράφει τις νότες ανάλογα με το κείμενο του ηθοποιού … ήξερε τι όργανα θα βάλει για να μην καπελώνει το κείμενο … Μίμη, σε ευχαριστώ!»
Τις ομιλίες έκλεισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Ιωάννης Ματσούκας που ανέβηκε στη σκηνή να μιλήσει και να ευχαριστήσει εκ μέρους της ακαδημαϊκής κοινότητας τον χημικό Μίμη Πλέσσα. Τον επιστήμονα Μίμη Πλέσσα και την προσφορά του στην έρευνα που γίνεται σήμερα για την σκλήρυνση κατά πλάκας. Ο κ. Ματσούκας ανακοίνωσε με χαρά ότι ο Μίμης Πλέσσας θα ανακηρυχτεί Επίτιμος Διδάκτων του Πανεπιστημίου Πατρών και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.
Κλείνοντας την βραδιά μέσα σε φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα, ο Μίμης Πλέσσας κάθησε στην αιώνια ερωμένη του με τα 88 πλήκτρα και χάρισε στο κοινό τρία από τα ωραιότερα τραγούδια του, μαζί με τους σημερινούς συναυλιακούς συνεργάτες του, Σπύρο Κλείσσα και Ιώ Νικολάου. Ένα στιγμιότυπο που πραγματικά απόλαυσε το κοινό, τραγουδώντας μαζί τους.
Μπράβο στον «Επίλογο» για την πραγματικά ωραία βραδιά και διοργάνωση και ευχόμαστε να συνεχίσει το τόσο σημαντικό έργο του. Όσο για τον Μίμη Πλέσσα … τα λόγια φαντάζουν πολύ λίγα μπροστά στο έργο του και στα όσα έχει προσφέρει στη μουσική μας. Του ευχόμαστε μόνο, αυτός ο «Επίλογος» να είναι πρόλογος και αφορμή για νέες δημιουργίες που θα μας συντροφεύσουν και πάλι στον αιώνα που διανύουμε …

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Άλογα περήφανα οι επιθυμίες μου γονάτισαν κάθισαν χάμω.
Μίλτος Σαχτούρης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

20/10/1854 Γεννήθηκε ο Γάλλος ποιητής Αρθούρος Ρεμπώ. Πέθανε στις 10.11.1891
21/10/1907 Γεννήθηκε ο σουρεαλιστής ζωγράφος και ποιητής Νίκος Εγγονόπουλος

ΤΥΧΑΙΑ TAGS