115 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
24.08.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Χρύσα Σωφρονά

Ο Χατζιδάκις δια χειρός Τάκη Φαραζή

Μουσικά ρεπορτάζ

Χρύσα Σωφρονά

Ο Χατζιδάκις δια χειρός Τάκη ΦαραζήΣτις αρχές του μήνα κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Fagotto δύο μουσικά βιβλία με τίτλο «24 τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι για νέους πιανίστες», σε μεταγραφή από τον πιανίστα Τάκη Φαραζή. Τα βιβλία συνοδεύονται από CD που κυκλοφόρησε από την εταιρεία Σείριος σε συμπαραγωγή με τις εκδόσεις Fagotto, και περιλαμβάνει τις πιανιστικές διασκευές της έκδοσης καθώς και ορισμένες ενορχηστρωμένες εκδοχές για μικρά μουσικά σύνολα.
Την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου έγινε η παρουσίαση των βιβλίων και του CD στον ΙΑΝΟ. Την εκδήλωση προλόγισε ο Βασίλης Χατζηιακώβου του ΙΑΝΟΥ, λέγοντας πως η “συνάντηση” ενός μουσικού νεότερης γενιάς με ευαισθησία, που είναι ο Τάκης Φαραζής, με την ιδιοφυΐα του Μάνου Χατζιδάκι δεν είναι απλώς κάτι το μαγικό, αλλά αποτελεί και μια νέα εκπαιδευτική πρόταση.

Κατόπιν έδωσε το λόγο στον Νίκο Θερμό από τις εκδόσεις Fagotto, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στη φράση “η ευαισθησία του Τάκη Φαραζή συναντά την ιδιοφυΐα του Μάνου Χατζιδάκι” και τόνισε πως η έκδοση των δύο βιβλίων και του CD είναι μια ιδιαίτερη μουσική εκπαιδευτική πρόταση που απευθύνεται στα πρώτα στάδια σπουδής του πιάνου τα οποία έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Ανέφερε επίσης πως αυτή η έκδοση αποτελεί την αρχή μιας σειράς που φιλοδοξεί να περάσει τους σημαντικούς Έλληνες δημιουργούς στο χώρο της εκπαίδευσης.
Χατζιδάκις δια χειρός Τάκη Φαραζή στον ΙανόΣτη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Τάκης Φαραζής, ο οποίος αφού ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην έκδοση, μίλησε για την ιστορία της: «Οι διασκευές των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι ξεκίνησαν με καθαρά εκπαιδευτικό στόχο και προέκυψαν πολύ αυθόρμητα σαν μια ανάγκη μου να πλουτίσω το ρεπερτόριο στα μαθήματα που έκανα, χρησιμοποιώντας και ρεπερτόριο του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού, ανάμεσα στα κομμάτια από διάφορα είδη μουσικής που διαλέγω για τα μαθήματα». Είναι φανερή η ευαισθησία του Τάκη Φαραζή για τις νεότερες ηλικίες, στις οποίες το εκπαιδευτικό πρόβλημα και ιδιαίτερα στη μουσική, είναι δυστυχώς μεγάλο στην Ελλάδα. Κλείνοντας τόνισε πως η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, σαν άκουσμα αλλά και η χρήση της σαν εκπαιδευτικό υλικό, αξίζει την καλύτερη θέση που θα έπρεπε να έχει στον πολιτισμό της χώρας μας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν από τον χώρο των τεχνών ο Νίκος Ξυδάκης, ο Κώστας Θωμαΐδης και ο Νίκος Κυπουργός ο οποίος ήταν ο πρώτος που άκουσε τις διασκευές των τραγουδιών του Χατζιδάκι, και ο Τάκης Φαραζής τον κάλεσε να μιλήσει για την έκδοση. Ο Κυπουργός ανέφερε πως όταν πρωτάκουσε αυτή τη δουλειά τη βρήκε εξαιρετική, και συνδυάζει όλα όσα χαρακτηρίζουν τον Φαραζή, τη γνώση, τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την αγάπη για το υλικό αυτό. Τέλος, ευχήθηκε να πιάσει τόπο γενικά στη μουσική εκπαίδευση.

24 τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι για νέους πιανίστεςΣτη συνέχεια ο Τάκης Φαραζής παρουσίασε τα κομμάτια των βιβλίων και του CD μαζί με ένα σύνολο πέντε μουσικών. Αρχικά έπαιζε μόνος του στο πιάνο «Τα παιδιά κάτω στον κάμπο», «Χάρτινο το φεγγαράκι», «Ξημερώνει», «Αγάπη μέσα στην καρδιά», «Μες σ’ αυτή τη βάρκα», «Θαλασσοπούλια», «Στο Λαύριο γίνεται χορός», «Μια Παναγιά», και «Το φεγγάρι είναι κόκκινο». Μετά ανέβηκαν στη σκηνή και οι υπόλοιποι μουσικοί, ο Διονύσης Βερβιτσιώτης στο Βιολί, ο Θοδωρής Κοτεπάνος στο Μπαγιάν, ο Τάσος Μισυρλής στο Τσέλο, ο Θέμης Συμβουλόπουλος στο Μεταλλόφωνο και η Αγγελίνα Τκάτσεβα στο Σαντούρι, και έπαιξαν μαζί με τον Τάκη Φαραζή τα «Τριαντάφυλλο», «Κοντέσσα Εστερχάζυ», «Ο κυρ-Αντώνης», «Άστρο της Ανατολής», «Το τραγούδι της Σειρήνας», «Ο αμαξάς», «Τα παιδιά του Πειραιά», «Υμηττός», «Αστρολογία», «Έχω ένα μυστικό», «Κεμάλ» και «Γλάρος», σαν μια σουίτα για μικρή ορχήστρα δωματίου, προσφέροντάς μας ένα όμορφο μουσικό ταξίδι μέσα από την τρυφερή και νοσταλγική μουσική του Μάνου Χατζιδάκι σε συνδυασμό με τις παιχνιδιάρικες ενορχηστρώσεις.

Τα περιεχόμενα του πρώτου βιβλίου | «24 τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι για νέους πιανίστες» - Νο.1
Τα παιδιά κάτω στον κάμπο / Κοντέσσα Εστερχάζυ / Ο κυρ Αντώνης / Ξημερώνει / Άστρο της Ανατολής
Το τριαντάφυλλο / Αγάπη μέσα στην καρδιά / Μέσ’ σ’ αυτή τη βάρκα / Θαλασσοπούλια μου
Χάρτινο το φεγγαράκι / Έχω ένα μυστικό Η μικρή Ραλλού

Τα περιεχόμενα του δεύτερου βιβλίου | «24 τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι για νέους πιανίστες» - Νο.2
Το τραγούδι της σειρήνας / Ο αμαξάς / Υμηττός / Τα παιδιά του Πειραιά / Μια Παναγιά
Το φεγγάρι είναι κόκκινο / Στο Λαύριο γίνεται χορός / Φέρτε μου ένα μαντολίνο / Αστρολογία
Αθήνα / Κεμάλ / Ο γλάρος

Τα περιεχόμενα του CD
Σόλο πιάνο | Τα παιδιά κάτω στον κάμπο / Κοντέσσα Εστερχάζυ / Ο κυρ-Αντώνης / Ξημερώνει / Άστρο της Ανατολής
Το τριαντάφυλλο / Αγάπη μέσα στην καρδιά / Μες σ’ αυτή τη βάρκα / Θαλασσοπούλια μου / Χάρτινο το φεγγαράκι
Έχω ένα μυστικό / Η μικρή Ραλλού / Το τραγούδι της Σειρήνας / Ο αμαξάς / Υμηττός / Τα παιδιά του Πειραιά
Μια Παναγιά / Το φεγγάρι είναι κόκκινο / Στο Λαύριο γίνεται χορός / Φέρτε μου ένα μαντολίνο / Αστρολογία
Αθήνα / Κεμάλ / Ο γλάρος
Παραλλαγές για μικρά σύνολα | - Κούρδισμα- Το τριαντάφυλλο / Κοντέσσα Εστερχάζυ / Ο κυρ-Αντώνης
Άστρο της Ανατολής / Το τραγούδι της Σειρήνας / Ο αμαξάς / Τα παιδιά του Πειραιά / Υμηττός / Ξημερώνει
Έχω ένα μυστικό / Χάρτινο το φεγγαράκι / Αστρολογία / Κεμάλ / Ο γλάρος

Τα βιβλία κυκλοφορούν σαν πακέτο που περιλαμβάνει τα δύο βιβλία και το CD, αλλά και μεμονωμένα.
Τα εξώφυλλα των βιβλίων προέρχονται από το site των εκδόσεων Fagotto: www.fagottobooks.gr

 

24 τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι για νέους πιανίστες
24 τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι για νέους πιανίστες
24 τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι για νέους πιανίστες
Χατζιδάκις δια χειρός Τάκη Φαραζή στον Ιανό
Χατζιδάκις δια χειρός Τάκη Φαραζή στον Ιανό
Χατζιδάκις δια χειρός Τάκη Φαραζή στον Ιανό
Χατζιδάκις δια χειρός Τάκη Φαραζή στον Ιανό
Φωτογράφιση, κινηματογράφηση
εκδήλωσης
Χρύσα Σωφρονά
Χατζιδάκις δια χειρός Τάκη Φαραζή στον Ιανό
Τάκης Φαραζής στον Ιανό | Video
Παρακολουθήστε video από την εκδήλωση στον Ιανό

Το εγχείρημα του Τάκη Φαραζή να διασκευάσει τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι για τα αρχικά στάδια σπουδής του πιάνου είναι ένα πολύ σημαντικό, δεδομένου του ότι –όπως ο αναφέρει στον πρόλογο των βιβλίων– η ήδη υπάρχουσα βιβλιογραφία με διασκευές τραγουδιών του Χατζιδάκι απευθύνεται σε πιο προχωρημένους σπουδαστές. Στα βιβλία υπάρχει παράρτημα μουσικών όρων και οι στίχοι των τραγουδιών, κι έτσι εκτός από τους νέους πιανίστες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από εκπαιδευτικούς όχι μόνο στα Ωδεία αλλά και στα σχολεία. Σε συνδυασμό με το CD το οποίο –παρόλο που κυκλοφορεί και αυτόνομο– συνοδεύει τα βιβλία σαν βοηθητικό υλικό για τη μελέτη των διασκευών, ευχόμαστε να γίνει μια καλή αρχή για τη μουσική εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Πατρίδα είναι αυτό που αντέχει η καρδιά του κάθε ανθρώπου να υπερασπιστεί.
Γιώργος Νταλάρας

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

25/8/1934 Γεννήθηκε ο τραγουδιστής Γιάννης Βογιατζής

ΤΥΧΑΙΑ TAGS