94 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
15.10.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Γιώργος Νταλάρας

Ο Paco de Lucia…

Οι δικοί μας «ξένοι»

Ορφέας

Ο Paco de Lucia…

Γράφει ο Γιώργος Νταλάρας

Για μερικούς ανθρώπους πιστεύεις ότι είναι αθάνατοι.  
Ο Paco, ο ζωντανός μύθος του φλαμένκο.  Για μένα είναι ένα μυθικό πρόσωπο που η μορφή του ερχόταν στο μυαλό μου σχεδόν ταυτόχρονα όταν έπιανα στα χέρια μου την κιθάρα μου.
 Η ευτυχία που ένοιωσα με τη γνωριμία και τη φιλία μας ήταν απέραντη. Η συνεργασία μας μου έδωσε φτερά. Ήταν ο ήρωας μου.  
Ο Paco υπήρξε μια εμβληματική μορφή του φλαμένκο και παράλληλα ένας μεγάλος πρωτοποριακός μουσικός. Ποτέ δε διέρρηξε τις σχέσεις του με το παρελθόν, με την παράδοση, αντίθετα στηρίχθηκε σ’ αυτό, εμπνεύστηκε απ’ αυτό και όπως κάνουν οι αληθινοί επαναστάτες, εκτόξευσε αυτή την μουσική με το τρομακτικό ταλέντο του σε άλλους κόσμους. 
Ο Paco είναι αναντικατάστατος. Είχε απόλυτη συνείδηση της αξίας του. Το μεγαλείο όμως αυτού του ανθρώπου ήταν τέτοιο, ώστε πάντα έλεγχε αυτή την αξία. Ποτέ δεν μέθυσε από τη δόξα. Ποτέ δεν κάθισε στις δάφνες του. 
Ήταν υπεύθυνος για την πορεία και την ανέλιξη δεκάδων νέων μουσικών, μέσα από φεστιβάλ κιθάρας, που ο ίδιος δημιούργησε και μέσα από εκατοντάδες ηχογραφήσεις. Ήταν απλός και ταπεινός. Το πάθος στη σκηνή διαδεχόταν μια γλυκύτητα και ηρεμία στη ζωή και μια απίστευτη γοητεία. 
Θα μου λείψει απέραντα ο άνθρωπος, οι νότες και οι δονήσεις της κιθάρας του, μαζί με το ήρεμο και ενθαρρυντικό βλέμμα του, θα μείνουν για πάντα κλειδωμένα στην καρδιά μου.

 Δείτε:
Get Adobe Flash player

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Το γιαούρτι, που μια μέρα πριν από το ευρώ, έκανε 48 δραχμές και μια μέρα μετά τριακόσιες πενήντα – σε δραχμές – εμείς το φάγαμε αδιαμαρτύρητα. Το ίδιο γιαούρτι ήταν, ίσως και χειρότερο, αλλά εμείς το πληρώσαμε χωρίς να πούμε λέξη. Δηλαδή ως λαός είμαστε πολύ του γιαουρτιού.
Σταμάτης Κραουνάκης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

16/10/1956 Γεννήθηκε η τραγουδίστρια Ελευθερία Αρβανιτάκη
16/10/1958 Πέθανε ο συνθέτης Μιχάλης Σουγιούλ
16/10/2003 Κυκλοφορεί από την Apple το iTunes με δυνατότητα λειτουργίας σε περιβάλλον Windows 2000 και Windows xp

ΤΥΧΑΙΑ TAGS