134 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
19.10.2018
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Κώστας Πατσαλής

ΚΑΒΑΦΗΣ Project: Νταλάρας-Καρόζας

Μουσικά γεγονότα

Κώστας Πατσαλής

ΚΑΒΑΦΗΣ Project: Νταλάρας-Καρόζας
Γράφει ο Κώστας Πατσαλής

Την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης  παρουσιάστηκε  - για πρώτη φορά στην Ελλάδα – το  «THE KAVAFIS PROJECT» με τον Γιώργο Νταλάρα!  


Μετά την μεγάλη επιτυχία της παγκόσμιας πρεμιέρας του «The Kavafis Project»  του Αλέξανδρου Καρόζα στο «Wiener Konzerthaus» της Βιέννης, στην Φιλαρμονική του Μονάχου και στην Κωνσταντινούπολη, παρουσιάστηκε  το έργο για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η Συμφωνική Ορχήστρα και η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης καθώς και ο Γιώργος Νταλάρας, τίμησαν και τιμούν  με αυτές  τις συναυλίες, κάτω από την καθοδήγηση του Κύπριου μαέστρου Γιώργου Κουντούρη, τον μεγάλο ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη.

Την Τρίτη 5 Νοεμβρίου έγινε στο ΜΜΘ η συνέντευξη Τύπου. Ο συνθέτης του έργου Αλέξανδρος Καρόζας, που ζει από έξι χρονών μόνιμα στην Γερμανία,  είπε , μεταξύ άλλων, ότι :  «Όταν δεκαεπτά χρονών, από μια σύμπτωση, διάβασα δύο ποιήματα του Καβάφη μού θύμισαν το ελληνικό πνεύμα. Ασχολήθηκα, έγραψα κάποια τραγούδια σε πρώτη μορφή και κόλλησα με την ποίηση του Καβάφη! Έτσι άρχισα να μελοποιώ σιγά - σιγά έναν κύκλο τραγουδιών, τον οποίον, ήδη από τότε, τον είχα δώσει να ακούσει ο κ. Νταλάρας. Από τότε ασχολούμαστε ουσιαστικά μαζί. Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του! Και δεν το κρύβω, ενώ εγώ ήθελα πιο συμφωνικό έργο, ο Γιώργος Νταλάρας πάντα μου θύμιζε ότι τα παραδοσιακά στοιχεία της μουσικής μας, ο θησαυρός αυτός, πρέπει να είναι ένα μέρος του έργου. Και αυτό το σεβάστηκα και το αγάπησα γι’ αυτό θα δείτε με τη συμφωνική ορχήστρα ότι έχουμε κι ένα σαντούρι, η κυρία Βαλάση, που δίνει το χρώμα αυτό το μεσογειακό… Ασχολούμαι τριάντα χρόνια με τον Καβάφη και νομίζω ότι θα ασχοληθώ με αυτόν σ’ όλη τη ζωή μου!...».

  
  


Ο ερμηνευτής του έργου, Γιώργος Νταλάρας, τόνισε πως « είναι μια δύσκολη υπόθεση αυτή. Ξέρω ότι όσοι άνθρωποι έχουν προσπαθήσει να κάνουνε τον Καβάφη, οι περισσότεροι έχουν δεχτεί κριτική. Δικαιολογημένα, αδικαιολόγητα δεν έχει σημασία. Ο Καβάφης έχει μια παράξενη, πολύ ιδιαίτερη γλώσσα …».

Η συναυλία είχε και φιλανθρωπικό χαρακτήρα καθώς τα έσοδα από την πώληση των εισιτηρίων θα διατεθούν στο ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Κ.Α.Α.Π.Α.Θ.) - πρώην ΚΕ.ΠΕ.Π «Ο Άγιος Δημήτριος» -  το οποίο είναι Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας για άτομα με αναπηρίες και των οικογενειών τους.

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Δήμο Θεσσαλονίκης και τη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης με αφορμή τα 125α γενέθλια της.

Get Adobe Flash player

*Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Παύλο Κωνσταντάρα για το οπτικοακουστικό υλικό.

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Εκεί που σμίγει η αγάπη των ανθρώπων είναι η πατρίδα σου.
Γιάννης Ρίτσος

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

19/10/1969 Ο Μίκης Θεοδωράκης μεταφέρεται από τη χούντα στο στρατόπεδο Ωρωπού
19/10/1993 Έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από την επάρατη νόσο ο τραγουδιστής Διονύσης Θεοδόσης
20/10/1854 Γεννήθηκε ο Γάλλος ποιητής Αρθούρος Ρεμπώ. Πέθανε στις 10.11.1891