143 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
24.08.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Δελτίο Τύπου

HUMAterra

Μουσικά γεγονότα

Ορφέας

HUMAterraΗ ομάδα χοροθεάτρου ΔΑΓΙΠΟΛΗ ενώνει τις δυνάμεις της με καταξιωμένους τραγουδιστές, δημιουργούς και μουσικούς, τον Ψαραντώνη, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, τον Κώστα Λειβαδά και την Αντριάννα Μπάμπαλη για μια παράσταση με τίτλο «HUMAterra». Για δυο μοναδικές παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 10 και 11 Απριλίου η ομάδα ΔΑΓΙΠΟΛΗ θα καταπλήξει με τους χορευτές της το κοινό.
Η σκηνή είναι άδεια. Μια ανθρώπινη μορφή εμφανίζεται, ένας άνδρας με μηχανήματα στα πόδια. Η σκηνή γεμίζει με χορευτές: κάποιοι με αναπηρία, κάποιοι χωρίς. Τα σώματα περιφέρονται , συγκρούονται, φλερτάρουν, επικοινωνούν μεταξύ τους, σε μια συνεχή ανατροπή της σωματικής ικανότητας και της σωματικής αναπηρίας. Η αναπηρία απλώς υφίσταται επειδή δεν μπορεί να εξαφανιστεί και να αρνηθεί ο χορευτής και ο θεατής την ύπαρξή της. Υπάρχει διακριτικά στο σύνολο του έργου αλλά συχνά εξαφανίζεται και επανέρχεται ανατρέποντας τους ρόλους και την ανθρωπομετρική κλίμακα των χορευτών. Η ανατροπή είναι ολοκληρωτική σε σημείο που δύσκολα μπορεί κανείς να καταλάβει ποιος έχει ή δεν έχει αναπηρία.
Πρόκειται για ένα συγκρουσιακό παιχνίδι που καλεί τον θεατή να βγει από την βολική θέση του απλού παρατηρητή και να συγκρουσθεί με τα στερεότυπα και τους δαίμονές του.
Μετά τις δυο παραστάσεις του Μεγάρου Μουσικής έρχονται εμφανίσεις  προγραμματισμένες τόσο στην Αθήνα, στο θέατρο ΚΑΠΠΑ στις 16 και !7 Απριλίου, όσο και στο θέατρο Piccolo του Μιλάνου, 23 και 24 Απριλίου, αλλά και την Κωνσταντινούπολη. Ερμηνεύει η Χρύσα Παπά.
    

  
  
  

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Χορογραφία: Γιώργος Χρηστάκης – Ρενάτο Τζανέλλα
Βοηθός χορογράφων: Στέλλα Φωτιάδη
Ερμηνεύει: Χρύσα Παπά
Παίζουν τραγουδούν ζωντανά
Φωνή: Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ψαραντώνης, Αντριάνα Μπάμπαλη
Λύρα: Ψαραντώνης
Πιάνο- Σύνθεση: Κώστας Λειβαδάς
Πρωτότυπη μουσική: Αντριάνα Μπάμπαλη
Γκάιντα: Γιώργος Μακρής
Λαούτο: Ανδρέας Αρβανίτης
Κρουστά: Νίκη Ξυλούρη
Νταούλι: Γιώργος Τζανέτος
Φώτα: Σάκης Μπιρμπίλης
Κοστούμια : Κατερίνα Σαβράνη, Εύα Ζαμπετάκη
Χορευτές – Performers: 25 χορευτές (με αναπηρία και μη) από Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της DAGIPOLI DANCE Co


Το ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ ΔΑΓΙΠΟΛΗ, είναι μια ομάδα σύγχρονου χορού, ο πυρήνας της οποίας αποτελείται από άτομα με κινητικό πρόβλημα. Δημιουργήθηκε το Μάιο του 2004 στην Αθήνα με τον Γιώργο Χρηστάκη, εμπνευστή και δημιουργό αυτής της πρωτοβουλίας, ο οποίος είναι ο ίδιος άτομο με κινητική αναπηρία. Στην ομάδα συμμετέχουν και άλλοι χορευτές, χορεύτριες και μουσικοί καθώς και άλλοι επαγγελματίες χωρίς κάποια αναπηρία. Η διάθεση για εξερεύνηση των ορίων του ανθρώπινου σώματος, της ανθρώπινης φαντασίας, της ανθρώπινης ψυχής, όπως αυτά αναδεικνύονται μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και μορφοποιούνται σ’ ένα μουσικοκινητικό δρώμενο, στάθηκε το έναυσμα για την σύσταση αυτού του χορευτικού σχήματος. Μάλιστα η πλειοψηφία των συμμετεχόντων έχει μεγάλη εμπειρία στις ομαδικές καλλιτεχνικές δράσεις, με εμπειρίες  σε πολλές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Το ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ ΔΑΓΙΠΟΛΗ αποτελεί μια ομάδα με 10 χρόνια πορείας και περισσότερες από 100 παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, και πολλές συνεργασίες με σημαντικά ονόματα από τον χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού.


Όσο για το project «BIOMECHANICS», χρηματοδοτήθηκε με ένα ποσοστό από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα Πολιτισμού.


Χορηγός επικοινωνίας θα είναι η ΕΡΤ

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Σαλπάρω ήρεμος για τον άλλο κόσμο. Αυτόν που αφήνω πίσω μου σίγουρα δεν είναι πια η Ελλάδα μου. Αυτός είναι άλλος τόπος με ανθρώπους άλλης φυλής. Δε με αφορούν. Τί θέλω εγώ ανάμεσά τους; Να ‘στε όλοι καλά. Στον τάφο μου να γράψετε: «Αντιστάθηκε το 1941 - 1944 στη ναζιστική κατοχή, το 1967 - 1974 στη στρατιωτική δικτατορία και το 1989 - 1996 στην ηθική σήψη». Μετά, στην πλημμύρα του άνοου, δεν υπάρχει αντίσταση και το μετά από την πλημμύρα αυτή δεν υπάρχει πια.
Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης (1922 - 2011), νομικός

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

25/8/1934 Γεννήθηκε ο τραγουδιστής Γιάννης Βογιατζής

ΤΥΧΑΙΑ TAGS