124 αναγνώστες online
Find us on FacebookJoin us on Facebook
sideBarΣαββέρια Μαργιολά - «Αλισάχνη»

ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ «Τι έχω να χάσω»

Τάσος Π. Καραντής
Τάσος Π. Καραντής
Πρώτη Παρουσίαση
ΜΑΡΙΑ ΣΑΧΠΑΣΙΔΗ - «Τι έχω να χάσω»
21.08.2019
Ορφέας | Main Feed
Κείμενο: Δελτίο Τύπου | Artway – Technotropon

"Εὐρίς ὤψ" στο Σάλτσμπουργκ, της Κωνσταντίας Γουρζή | 3 Μαρτίου 2012

Μουσικά γεγονότα

Ορφέας

Με τον τίτλο "εὐρίς ὤψ" (Ευρώπη στα αρχαία ελληνικά) κάνει την πρεμιέρα στο Σάλτζμπουργκ το Σάββατο στις 3 Μαρτίου  2012, η καινούργια σύνθεση της Κωνσταντίας Γουρζή.

Η παραγγελία έγινε από  την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών, η οποία εκείνη την ημέρα κάνει την ημερήσια, εορταστική συνάντησή της. Με κοινό κορυφαίους επιστήμονες της Ευρώπης και βραβευμένους με το βραβείο νόμπελ θα ακουστεί η μουσική "Ευρώπη" της διακεκριμένης μαέστρου και συνθέτριας Κ. Γουρζή.

Η σύνθεση για κουϊντέτο εγχόρδων, πιάνο και σαξόφωνο ξεκινάει με ένα κλασσικό χαρακτήρα και στο τελείωμά της επαναλαμβάνεται το τελευταίο μέτρο, σαν να έχει κολλήσει η βελόνα… Το κομμάτι αλλάζει χαρακτήρα και γίνεται αυτοσχεδιασμός, ο οποίος μπορεί να συνεχίσει το κομμάτι και να το κάνει να  λειτουργήσει αν όλοι οι μουσικοί αποκτήσουν το θάρρος του αυτοσχεδιασμού και οδηγήσουν πια μόνοι τους με τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία τη σύνθεση παρακάτω.
Μόνο η σύμπραξη τους οδηγεί σε ένα καινούργιο κομμάτι, σε μια καινούργια, μοντέρνα "Ευρώπη".

Λίγα λόγια για την Κ. Γουρζή:
Γεννημένη στην Αθήνα με Λευκάδια καταγωγή. Σπούδασε στην Αθήνα πιάνο και σύνθεση. Πήρε δίπλωμα σύνθεσης και διεύθυνσης ορχήστρας από την Ανώτατη Ακαδημία Καλών Τεχνών του Βερολίνου (1988-1992). Έχει πάρει βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς ως μαέστρος και ως συνθέτης. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση.
Tο 1990 δημιουργεί δική της ορχήστρα Μουσικής Δωματίου στο Βερολίνο, attacca berlin, την οποία διευθύνει μέχρι το 1996.
Έχει δώσει συναυλίες ως μαέστρος και ως συνθέτης στην Ευρώπη, Σκανδιναβία, Ρωσία,
Ισραήλ και Αμερική. Έχει συνεργαστεί με διάφορες ορχήστρες, όπως η Φιλαρμονική του Στρασβούργου, η Ραδιοφωνία της Φρανκφούρτης, Στουτγάρδης και Μονάχου, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων του Κόσμου και του Ισραήλ.
Ζει στη Γερμανία και διετέλεσε καθηγήτρια στις Ανώτατες Μουσικές Ακαδημίες του Βερολίνου (μέχρι το 2007) και του Μονάχου, όπου είναι από το 2002 υπεύθυνη των Μουσικών Συνόλων Μουσικής του 20ου αιώνα.

Το 2007 δημιουργεί το opus21musikplus με στόχο την παρουσίαση της μουσικής με άλλα είδη τέχνης μαζί, με το οποίο, μεταξύ άλλων, αναπτύσσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά δημοτικών σχολείων και υλοποιεί μια άμεση και ουσιαστική επαφή των παιδιών με τη μουσική.
Τον Ιούλιο του 2008 της απονεμήθηκε το διεθνές βραβείο της Christoph und Stephan Kaske-Stiftung και το 2010 διετέλεσε ως μαέστρος και συνθέτης artist in residedence στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ της Νότιας Γερμανίας, στο Πάσσαου.
Κατόπιν παραγγελίας της καθολικής εκκλησίας της Γερμανίας, συνθέτει το κομμάτι της επίσημης εκδήλωσης του γερμανικού κράτους, για τα 10 χρόνια απο την 11η Σεπτεμβρίου 2001,  του οποίου την πρεμιέρα διηύθυνε η ίδια την  ίδια ημέρα, μπροστά σε αρχηγούς κρατών και εκατοντάδες επισήμους, απο όλο τον κόσμο.
Το 2012 η Κωνσταντία Γουρζή ξεκίνησε μια σειρά συναυλιών ως μαέστρος με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ και παράλληλα ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Samos Young Artists Festival.

More info:
www.euro-acad.eu
www.konstantiagourzi.com
www.opus21musikplus.de

Επικοινωνία στην Ελλάδα:
Artway – Technotropon, www.liveartway.com
Έλλη Ρουμπέν – κιν. 6944 627299, This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Οι απόψεις και οι σκέψεις των συνεργατών του Ορφέα δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τη γνώμη του περιοδικού.
Απαγορεύεται αυστηρά η χρήση και η αναδημοσίευση του συνόλου ή μέρους των άρθρων του Ορφέα, χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων του περιοδικού και του συντάκτη και χωρίς ταυτόχρονη αναφορά της επωνυμίας του περιοδικού, του ονοματεπωνύμου του συντάκτη και του ακριβούς συνδέσμου του άρθρου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

RSS

ΤΑ ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ (90d)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΕΙΠΑΝ - ΕΓΡΑΨΑΝ

Το γιαούρτι, που μια μέρα πριν από το ευρώ, έκανε 48 δραχμές και μια μέρα μετά τριακόσιες πενήντα – σε δραχμές – εμείς το φάγαμε αδιαμαρτύρητα. Το ίδιο γιαούρτι ήταν, ίσως και χειρότερο, αλλά εμείς το πληρώσαμε χωρίς να πούμε λέξη. Δηλαδή ως λαός είμαστε πολύ του γιαουρτιού.
Σταμάτης Κραουνάκης

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ / ΑΥΡΙΟ

21/8/1903 Γεννήθηκε ο συνθέτης Κώστας Γιαννίδης (Γιάννης Κωνσταντινίδης)
21/8/1976 Γεννήθηκε ο τραγουδιστής Νίκος Βέρτης
21/8/2008 Έφυγε από τη ζωή νικημένος από τον καρκίνο ο στιχουργός και φιλόλογος Ηλίας Κατσούλης